About

Wednesday, December 31, 2014

#BantuanBanjir

As Salam
Mari lah kita sama2 membantu apa yang termampu. Tak mampu dari kebendaan, perbanyakkan doa buat mangsa pun Allah swt dengar..

Sekarang MERCY MALAYSIA sedang giat mengumpul dana bantuan kepada semua mangsa banjir yang terlibat.
Jika kita mahu membantu dari segi kewangan,
Boleh la gunakan saluran akaun bank yang tertera..

Sebagai bukti MERCY MALAYSIA membantu mangsa banjir, korang boleh tengok dekat FB-MERCY MALAYSIA

Sini aku share sikit keadaan kawasan2 yang menjadi mangsa banjir..
Kampung Gajah , Perak..
Kalu pergi pekan selasa, agak2 minyak keta x sempat nk smp rumah,
Ini la stesen yg kami cari..
Terkejut bile dpt info dr kwn2 dkt FB kampung gajah pun banjir jugak... 
Rumah mak my ex-iposmate yg dh x nampak ape2...
Gua Musang
Rumah ibu ex-opismate aku...
Keadaan selepas banjir surut..
Luluh hati aku tgk keadaan rumah ni... 
Laman rumah my Mertua...
Habis semuanya berlumpur...
Ade jgk yg dah jadi stock "KENA TOHOK" a.k.a "KENA BUANG"

Aku xmo la share gamba yang lagi dahsyat dari gambar di atas.. Lagi sedih hati aku tengok...

Semoga dugaan kali ini memberikan kita keinsafan yang mendalam.. Amin




End

Monday, December 29, 2014

Ke Clinic jugak akhirnya...

As Salam

Kesedihan aku berganda bile tetibe my Sony Xperia SP jatuh sakit... 2 hari aku try baiki, tapi tetap x jalan...

Akhirnya, on Saturday aku terpaksa bawak SP ke clinic Sony Center - Plaza Berjaya..

SP aku kena admitted utk 2 minggu..

Makanya terpaksa la selongkar balik storage box2 yg ada dalam bilik utk pinjam BB Hata..
Ehsan GSMArena

So buat 2 minggu ni, I only can be contacted by SMS or CALL.. NO WHATs APP, NO FB, NO INSTAGRAM..

Aku malas nak re-set up BB ni...Aku try la hidup tanpa laman sosial selama 2 minggu ni...kiki
Gadget lain kan ade???haha

Harap2 SP aku cepat sembuh.. Nak beli yg baru buat masa terdekat ni rase mcm TAKKAN aje...Banyak cabang nk gi halakan..hohoho..Tapi target utk MARCH 2015 depan, harap2 mnjadi kenyataan...Amin





Cepat sembuh ye SP... Sayang kamu..hukhuk..




End

Victoria Secret 2014 SALE!!!

As Salam

Semalam aku temankan Hata beli kasut keje baru..
Tahun baru.. Alhamdulillah Hata dapat beli kasut baru...

Aku pun x terkecuali menge"pau" OKB..
Maka moh le kite seret OKB ni ke VS memandangkan dieorg tgh SALE!!!..

Dapat "PAU" ini dari OKB...Ok la dari xde kan?huhu

Ok...Cukup la stock setgh tahun / setahun punya body mist...
Aku ni mcm mls sikit nk beli EDP sebab aku bukan jenis yg just tumpu pada 1 bau je...
Kalau bau tu ok...Ade pitih..Rembat sajok..Janji puas hidung aku dapat bau..huhu




End

Shopping Barang Baby...

As Salam

Udah lama rasenye x shopping barang baby sejak che mek dah besar ni...

Alhamdulillah semalam berkesempatan untuk melepaskan gian..haha

Memang rambang mate wehh!!!!.. Comel-comel sgt baju dieorg nih... Kalo ikut nafsu mmg nak rembat banyak2..Bile pikir balik, babykan awal2 ni mmg cepat membesar, so kite beli mana yg perlu sajo la..kan???

Makanya aku borong ini :

Set baby, sepasang baju, bedak, wipes, sarung tangan, bekas makan, sudu garpu + baby bag...
Perasaan memilih tu...rase mcm wah!!!!!..Aku nak semua!!!!..Hahaha...

Ok la kan? Nnt baby dah besar boleh beli yg lain pulak..kiki

In Shaa Allah, rabu ni kalu xde aral melintang, aku akan balik kampung.. So alang2 ade pitih lebih ni, boleh la belikan gift utk my new born niece.. Khamis tu, Hata plk fly ke KB utk tlg my FIL ape yg patut.. Mmg byk yg perlu dikemaskan..

Barang2 yg aku beli ni actually utk anak sedara aku yg baru...Bukan utk "adik" Qaisara...Utk adik Qaisara lain kali..haha

Tapi serius wehhhh...Punya la lama x pergi bahgian baby..Sekali pergi, mmg aku rase mcm nak beli utk diri sndiri.. Bile nak guna itu belakang cerita..kiki

Doakan perjalanan kami selamat pergi & slmt pulang ye kawan2...Amin




End

Friday, December 26, 2014

Banjir di Kota Bharu.

As Salam...

Semoga semua mangsa banjir terselamat dan dapat diselamatkn..

Rumah my FIL kali ini x terkecuali mnjadi mangsa banjir...1st time trjadi setelah hampir 7 tahun brpindah kesini..kawasan ni boleh dkatakan kawasan tinggi..tp kali ini air dari gua musang mula mnghala ke hilir (means KOTA BHARU).. Harap2 semua yg ada dlm rumah tu slmt..bekalan mknn cukup..

Aku and Hata plannya nak balik semalam..tapi bile dpt news semua jalan darat ditutup ++ tiket flight dah xde ++ airport pun tutup sbb djangka banjir akan melarat smp kesana, maka kami just dapat brdoa dari sini aje la akan keselamatan mereka dkt sane...

Ini a few gambar yg sempat adik ipar aku update sebelum bekalan letrik diputuskan..siapa kate bekalan letrik xkn diputuskan?? Jangan menafikan sesuatu yg akan dibuat.nnt rakyat x sempat nk brsedia. Kesian pd mangsa..

air dah paras anak tangga pertama
Dkt laman dah hampir paras peha..

Wednesday, December 24, 2014

UMBAI - MEDAN IKAN BAKAR PARAMESWARA

As Salam

Isnin, my SIL yg dtg blk KB pagi tu..Then kena htr dkt TBS..Jadah ape ntah bas ke pantai timur kena naik dekat sane..Bkn dekat dgn rumah aku..Cessss....Mujur x sesat..

Ptgnya my SIL yg dekat Kajang nak jumpe..Ade mende nak bincang.. Layankan selepas aku g clinic..

Smp2 di-ajaknya ke UMBAI...Tanjat makcik..Haha..
Che mek saya yg gumbira dpt kawan..
Menu kami..
- Kerabu mangga..Sedap tau..Aku rasa dieorg pakai mempelam yg kecik2 tu..huhu
- Sotong celup tepung..Lembut je sotong die..
- Butter prawn..sedap jgk..besar2 plk tu..hoho
- ikan siakap masak stim..not bad
yg xde dlm gambo,
- ikan pari bakar sambal..ikannya liat sikit...tp sedap jgk..
- ikan cencaru bakar..sedap jgk..huhu

Overall menu dieorg mmg kena dgn selera tekak kami.. THX to my SIL sebab belanja..kiki

Blknya aku tidur rumah my SIL... So on tuesday, grk g keje dr Kajang..

Tak padan dengan sakit..Tapi selera makan..BESAR punya..huhu



Dah 5 tahun kot x jejak umbai...




End

Sabtu & Ahad.. PENAT!!!!

As Salam

Dengan badan yang masih ting tong terhuyung hayang..Aku terpaksa gagahkn diri terima tetamu dr KB..my SIL..hoho..

Jumaat lepas keje amik dieorg dkt tepi highway Duke & direct g mkn roti cheese nan dkt RSMY - Danau Kota..
Cheese Nan - RM6/pc
Daging Keema - RM10/plate
Dhall Fry - RM2/bowl

Blk dr mkn, borak2 kejab then terus aku masuk bilik..

Sabtu-nya pulak, kami ke Times Square.. Melayan kanak2 main team park.. Aku x join pun. Badan masih ting tong.. That time kami separate. Hata with my 2 SIL Kids, aku & che mek with my SIL & Haffi.. 
Ber-selfie sambil tggu Hata beli tiket... 
1st time che mek naik kapal ni...
Kecoh!!!..haha  

Lepas puas dieorg main dkt dlm theme park ni, kami g mkn dkt kedai makan wawan.. Pd aku, semua OK JE..Tapi LAKSA die sedap...huhu

Lepas makan turunkn makanan dkt STARS ARCHERY pulak.. Yg ini pun aku x join.. Join layan tgk je...huhu
Hata saya yg melepas gian...
Actually mase dkt Eagle Ranch dulu nk main dah..
Tapi tak sompek...

Lepas asar kami blk rumah.. Aku ni udah penat yg amat2... Layan AFF Suzuki pun gitu2 je... Abih AFF Suzuki, Hata keluar jmp member.. Blk pkol brp aku x pasti..Tapi katenye pkol 2am..Lantokkan.. Bukan selalu Hata keluar..Lgpun waktu Hata keluar tu dh pkol 11pm...Sekali skala ok...Selalu selalu kalu.. KO..haha


Ahadnya pulak aku plan nk duduk rumah je..Biarla Hata bwk my SIL & Qaisara keluar..Aku mmg dh x larat.. Tapi my SIL yg dekat Kajang nak jmp plk.. Layankan..Kami jmp dkt OU..Lepas Nyonya Color sementara menunggu kanak2 tu abih tgk movie Hobbit..

Abih cite, terus aku mintak Hata htr aku blk rumah then baru la dieorg sambung g mane2..Aku udah rase nak pengsan dah ni... sob..sob..sob..

Sebab paksa jugak aku follow on sunday tu..sudahnya on MONDAY aku terpaksa MC..Kepenatan yang melampau...



Sedihnya rase..Badan x kuat...




End

Wednesday, December 17, 2014

Sad & Happy News In 2 Days...

As Salam

Semalam terima berita yang menyedihkn bile dpt tahu 1 of my cousin yg bekerja as policeman yg mgkn kena posting di area Slim River disahkan meninggal dunia secara mengejut..

Terkejut bukan kepalang sebab baru je last 3 days, kami tgk gambar die & family dkt komputer mase majlis che mek naik buai last 4 years ago.. Tak sangka sangat...

Walaupun aku x berapa rapat dengan arwah.. Tapi mase study dulu sokmo jgk aku g rumah my aunty tu. Tapi since aku dh kahwin, & arwah pun dh pindah Ulu Yam.. So kami mmg jarang jumpa. Jumpe pun last 4 years ago la mase majlis naik buai che mek...

Tak sangka sangat.. Arwah muda dari aku.. Tapi kami tetap kena terima pemergian dia..kan? Mati x mengenal usia.. Takkan lewat sesaat..takkan cepat walau sesaat.. Harap2 kita tergolong dikalangan yang mndapat petunjuk diawal 100 hari sebelum kematian kita.. Amin.

***************************************

Berita gembiranya pulak...

Alhamdulillah, malam tadi my kak yang dah selamat melahirkan baby boy seberat 3.3kg dekat Hospital Teluk Intan..

Nak balik skrg pun x dapat sebab this Friday my SIL yg dkt Ganu nak datang.. Lepas tu on xmas, kami blk KB pulak.. So mgkn CNY nnt baru dpt blk kot.. New year ni x dpt la nk blk sebab this month is bulan yang duit akan mengalir selaju air terjun...hahah

Xpe..Lambat2 ni, boleh la aku fikir nak bg ape pd bby tu nnt..kan???haha





End

Selera Pagi...

As Salam

Pagi tadi mase OTW utk htr che mek ke school, nmpk kedai jual nasi lemak ni begitu menyelerakan.. Dengan nmpk ayam goreng yg masih berasap-asap dalam bakul rotan...kiki

Lepas htr che mek terus ajak Hata pegi...
Nasi lemak ayam kampung goreng...

Alhamdulillah dapat makan menu ini pagi tadi...huhu

Paling best is the ayam goreng... Bkn ayam pekan ye.. Ini ayam kampung...sedap punya..hoho


Ok.. What is your breakfast meal plk?




End

Tuesday, December 16, 2014

Exchange Gift dah bertambah...

As Salam

Alhamdulillah kali ini activity tahunan opis masih mndapat sambutan.. Dah lebih separuh yg laksanakan tugas masing2..Harap2 by tmrrw semua dah bg gift.. If not dieorg x bleh draw number..kiki

Terima kasih pada staff2 yg dh melaksanakan tugas..
Harap2 this year punya hadiah lebih meriah walaupun this year xde annual dinner mcm last year..
Annual LUNCH ado..In Shaa Allah on khamis kami akan adakan annual LUNCH & after that , buat exchange gift beserta lucky draw sumbangan dr HOD..kiki




Opis kawan2 ade buat?



End

Dinner semalam..

As Salam..

Blk keje smlm kepala ligat memikir menu utk dinner... Tetibe je terlintas nak masak daging burger macam ini :

Daging burger Ramly cincang, goreng dengan telur+garam+mayonis+cili potong.. Then makan dengan timun+sos & roti...

2 keping je aku mkn udah kekenyangan...

Ini le menu org malas nk duduk dapur lama2...kiki


Ape menu dinner korang plk?




End

Monday, December 15, 2014

Go Green Giveaway By Ayu Zan

As Salam

Feel free to join this Go Green Giveaway By Ayu Zan

Syarat2 dia simple jer.. Janji korang creative nk buat ayat..hoho

Syarat penyertaan :

1- Sediakan entry berkaitan giveaway ini dan sertakan gambar yang di backlink ke entry Go Green Giveaway By Ayu Zan

2- Dalam entry anda, nyatakan sebab anda menyokong kempen go green dan apakah rasionalnya penggunaan cloth pad @ pantyliner boleh basuh.

Jawapan saya :
Of course kite kena sokong kempen go green.. Ia bukan untuk masa sekarang je. Untuk masa depan generasi akan datang jugak. Kesian dekat anak-anak kita nanti. Kalau kite tak support kempen ni, at the end, bumi kite bukan je kotor, malah banyak penyakit jugak nanti. So camno nak dapat udara yang segar & hidup yang sihatkan?

Why we should use / what is the rasional of using washable cloth pad @ pantyliner ini? Aku memang x pernah guna yang washable... Nak membeli tu mmg x terbeli.. Tapi kalo dapat, memang berbaloi jugak rasenya pakai.. Bukan je dapat jimat pitih (duit) utk beli pad, malah dapat jugak mngurangkan sisa buangan kita. Even though it's only "montlhy", tapi sedikit sebanyak dpt jgk membantu mengurangkan sisa buangan kita yang secara tak langsung membantu kempen go green ini kan?

Ok..Itu je pendapat aku..haha..  

3- Dah siap, sila copy link entry dan submit kat komen entry giveaway Go Green Giveaway By Ayu Zan.




Siap!!!
Jom ramai2 join...huhu



End

Tote Bag with Lining..

As Salam

Semalam tetibe je bersemangat nak jahit tote bag with lining..Memula rase x yakin sebab nk buat lining tu bukan sesuatu yang mudah buat newbie mcm aku nih..hoho..

Alhamdulillah, akhirnya jmp jgk 1 w/site yg tunjuk cara yang mudah... Bersemangat memotong kain, mnjahit dr pkol 4.00pm smp maghrib.. Itu pun stop skjb utk Asar..huhu

Alhamdulillah..Siap jgk my simple tote bag with lining semalam.. So aku gunakan tote bag ini utk exchange gift nnt.. Exchange gift yang mane plk??? Nanti aku story ye..huhu
Tote bag with lining..

Both side pun boleh guna.. Cuma aku x rajin nk add on pocket sajo.. Nnt kalo rajin aku buat yg lain plk ye..huhu



Tetibe mood mnjahit datang plk...huhu




End

Sunday, December 14, 2014

Drawing...

As Salam

Hari ini rase relax sikit sebab x kemana2...just keluar lunch sebab aku tetibe rase nak makan telur masak lemak cili api..tapi penyakit M bertindan2... Hahaha

Utk EARLY DINNER.. Aku request Hata utk masak sup sayur & goreng ikan masin sajok..simple..janji kenyang..hoho

Che mek plk dr pkol 4pm smp pkol 8pm baru bangun..time maghrib kejut..boleh plk guling2 ckp xmo bangun...Bila dh bangun.. Macam mngigau plk ajak ibu main "chop-chop" a.k.a drawing dgn water color.. Layankan..

Hasilnya..

Drawing sape lagi berjenis???haha






End

Thursday, December 11, 2014

Cerita Di Pasar Malam

As Salam

Semalam balik keja si isteri lapar LAKSA PENANG.. Maka si suami bwk la si isteri ke pasar malam dkt Batu Caves tu... Biase beli pasembor je.. La ni x pandang pasembor duk terigt-igt LAKSA PENANG pulak..haha..

Mase turun dr kete, awal2 lg dh pesan dgn che mek.. NO MAINAN.. Kalo nak mainan xde ZOO or LEGOLAND.. 2 tempat tu adalah tmpt yg sokmo che mek request nak pegi.. Kalo ade pitih layankan.. Kalo xdok.. Iye kan aje dulu..haha

Lepas dapat LAKSA PENANG, Hata beli nasi goreng ikan masin + Telur mata.. then utk che mek belikan jagung.. Plan share aje nasi dgn Hata..

Sekali time lalu dkt peniaga yg jual sling bag & bag FROZEN.. Dan-dan tu tunjuk dan merayu bagai nak rak mintak.. It just because of last week her cousin Sajeeda pun ade jgk.. Bertuah punya budak!!!.. X mintak mainan, che mek ni mintak bag plk..haha.. Mujur la murah je.. Kalau mahal..kose aku nak layan.. kiki
Muka happy dpt Sling bag FROZEN..
Pilih Elsa je... Ana xmo.. Ikut la...

Pagi tadi g school pun siap sling dah bag ni dkt leher.. Layankan aje..Tgk brp lama die nak layan bag tu..
Malam td dh siap menge-pau si ayah duit kertas..x cukup note, che mek ni mintak syiling plk...huu


Haih lah che mek.. Selagi ade duit & termampu ibu & ayah layankan ajo la...
Dekat sape lagi nak melaburkan???kiki




End

Wednesday, December 10, 2014

Fire Drill

As Salam

Hari ini tepat jam 11am.. 1 building digegarkan dgn bunyi siren amaran kebakaran.. Alhamdulillah time tu kami dkt 5th floor sedang mncari mknn..SO nk turun ke 1st floor tu xde la hazab sgt...kiki
Sempat lagi berposing depan LRT station...
Sejam berdiri.. Naik kematu tumit kaki..hoho
Level OPIS kami..
Aku salute sape yg sanggup turun tangga dari level ini...
Level yg atas lagi?? Lagi la aku salute...
Berstamina sungguh anda-anda semua..huhu


Tepat pkol 12tghari aku dh x bleh nk berdiri dah.. Rase pening2 gitu.. Terus ajak my bos g NZ isi perut..

4 buah truck bomba dtg..kereta polis lg... Tetibe rase bingit je..
Tetibe rase rakyat2 yg menggunakan jalan raya memberi perhatian pada kelompok kami yg bersusun dkt LRT ni..huhu




Opis korng dh buat FIRE DRILL?




End

Wordless Wednesday : #50

As Salam
Menu dinner ISNIN..huhu

Location : Rosdet Tomyam Kg.Baru




Alhamdulillah..2 kali tambah mangkuk besar tu..huhu





End

Monday, December 08, 2014

KB Mall GHOST???

As Salam

Ade ke?

Nampak keyword ni dkt NUFFNANG pagi tadi..

Ade ke??? haha..

Ntah la.. Aku x sure.. Cite ttg student meninggal sebab kena hempap dkt kete yg terbabas mase nk undur kete dkt parking lot atas ade la...

Ghost KB Mall aku xtau..
Kalau ada pun blum tentu aku nak cite dkt sini..huhu


Sorry boh... Rasenye xde cite KB Mall Ghost dlm blog aku ni...
Cite berjimba dalam KB Mall ado..huhu



End

IKANO - IPC - XMAS DECORATION

As Salam

Semalam. pepagi hari dah kejutkn Hata semata2 nak mengejar barisan beratur beli beef meatball dkt IKEA.. Pkol 8.45am smp sane pun rakyat M'sia dh penuhkn ruang meja sane.. Mujur la aku mmg plan nk bungkus je menu tu.. So kite g mkn dkt Kluang Station.. Duduk pun kerusi luar sebab risau kena sound " NO OUT SIDE FOOD ARE ALLOWED" kiki

OTW ke Kluang..Nampak cupcake & donut mini yg menarik.. Rembat 1 box kecik..
Comel aje cupcake nya..Sedap

Lepas makan dkt Kluang, layan che mek berposing di setiap decoration yg ada dkt IKANO & The Curve... Tetibe rase mcm jadi photographer x bertauliah plk..haha
X-MAS Deco - The Curve & IKANO

Lepas layan berposing, layan main dkt playground The Curve - KIDS ZONE plk... Lepas tu blk rumah..
ZZzzzz Smp ke Zohor.. Bangun2 perut kelaparan...

My Lunch + Dinner @ 5pm.. Malamnya lapar lagi.. Minum nestum chocolate & Zzzz..Boleh?kiki


Itu je activity weekend kami..
Badan still rase ting tong... So kena layan badan aje la..




End

Christmas Gift Exchange..

As Salam

Hari Rabu lepas bertungkus lumus aku memerah OTAK mncari idea utk EXCHANGE GIFT sempena XMAS nanti.. Dah lama x memikir pasal hadiah, tup..tup kena fikir plk..kiki

Alhamdulillah, dapat jgk cari.. Aku punya style suka bg brng byk2.. Kalo bg 1 tu rase mcm sikit bebeno..haha.. Over tak???

So terBELIlah beberapa barangan yang boleh utk cukup budget kali ini..TAPI!!!

Aku ni mmg gatal tangan sikit.. Tetibe rase nak add on 1 more brng..Memeriahkan isi kotak aku yg boleh tahan BESAR-nya.. (Ayat xmo kalah..Haha)

Maka..Terhasillah ini :
Christmas Tote Bag - Front 
Christmas Tote Bag - Back


Christmas TOTE BAG..
Semua hasil dr balance FELT yg ade dlm storage box aku...
Snow man & x-mas tree tu jahit & tampal sendiri tau...kiki

Ok la kan?
Meriah sikit sape yg dpt kotak aku nnt...huhu



Korang ade activity ini jgk?



End

Wednesday, December 03, 2014

Wordless Wednesday : #49

As Salam


Menu dinner mlm tadi..
Aku pilih sikit je.. Fresh beef, spinash noodle & hong kong kailan... Alhamdulillah kenyang..huhu







End

Tuesday, December 02, 2014

29.11.2008 ---> 29.11.2014

As Salam

Pejam celik.. Pejam celik.. Udah 6 tahun hidup sebumbung dgn Hata..huhu
cilok google sajo...

Ok..Itu jer...
Cerita lain.. Nanti2 ye..huhu




Tetibe rase ini adalah entry JIWANG plk..
Siap ber My Love bagai...haha
End

Horlicks LITE 3in1

As Salam

Pagi tadi aku rase breakfast meal - Nasi lemak& kopi O x cukup utk mengisi ruang kekosongan dalam perut aku.. Makanya, mula lah mncari mknn / minuman yg boleh cover smp le lunch time..kiki

Sedap jgk.. Mmg LITE.. Not sweet mcm yg original...

Ade sesapa dh try?






End


FREE SAMPLE : Enfagrow A+

As Salam

Khamis lepas.. Mase OTW ke The Sister's Kitchen , nampak booth Anfagrow A+ dkt depan escolator LRT.. Terus buat muka x malu dtg dekat.. Aku x boleh tgk mende free-free nih..haha..

So dieorg just mintak tunjuk gmbr anak & dpt la FREE 3 kotak sample air ni.. Aku pilih flavor coklat.. Then mase makan dkt the sister's kitchen , kecoh aku & my bos cite ttg susu ni.. Then a few of my opismate pun join jgk sekali masa OTW balik opis...huhu

2 of them mmg sengaja amik utk add on kutipan aku..kiki.. Thx to my opismate yg menyokong opismate-nya yg mmg suka brng2 free nih..hoho
VANILA & COKLAT

Che mek suka yg coklat, Hata bedal yg vanila.. Aku? X join sbb i'm not in SUSU BERPERISA MOOD...kiki

Dekat luar aku x sure harganya berapa... Tapi che mek mmg layan minum air ni... TAPI..Rase mcm x bleh bagi selalu, my bos yg dapat said, its too sweet.. No wonder kanak2 active lepas minum..huhu



Pada pendapat die la ..Pendapat org lain aku x sure..





End

Homemade Nasi Ayam..

As Salam

Sabtu lepas, kami ke TESCO - Kepong Village.. Hata siap guna waze mncari.. Mujur la x sesat..hoho..

Then si isteri terase nak makan air tangan si suami.. Maka si suami pun layankan sajo... Plan nak makan time lunch, tapi x sompek.. Buat la makan dinner... Pkol 6pm Hata dah start masak... Bile naik bau aroma nasi ayam dari rice cooker, terus rase mcm mncucuk-cucuk perut aku kelaparan...kiki
Homamade : nasi ayam by CHEF HATA...

Thx a lot Hata...
Si isteri tidur dalam kekenyangan malam tu..huhu






End

Madu

As Salam

Udah lama nk update entry ni..Tapi asyik la lupe sajok.. Ape kes ntah.. Cite lain ingat.. Cita yg dijanjikan x tercite-cite-kan..kiki..

Ok.. Igt lg x entry suprise dr Hata.. Bkn suprise ape sgt pun... Hata beli brng online, then address ke opis aku.. Nama aku..Mau x conpius kan? Huhu.. Actually brng yg Hata beli dulu tu adalah ini :
Madu Lembah Hadramawt

Alhamdulillah.. So far makan ini ok sikit badan.. Mase aku dirundung LOW BLOOD PRESSURE hari tu & kini, bile dah makan madu ni 1 stick/day.. Dah rase ok sikit dah.. Che mek pun suka.. Kalau ikut mood, boleh makan smp 2-3 stick in 1 time..boleh?

So, kalo berminat, boleh la search dkt internet ye...huhu



End

Thursday, November 27, 2014

Christmas Decoration - 2014

As Salam

Asp er promised.. Aku dh siapkan deco utk christmas 2014 dkt opis... Thx a lot to other staff yg tlg menyelit jgk bg idea...kiki

Jom layan gambo... Simple je aku buat kali ni.. Otak hang nak memikir yg creative2..kiki
Chimney...
Closed up deco atas chimney..huhu 
Train to North Pole ..haha 
X-Mas tree with present replica ..
Sementara staff2 lain memenuhkn ruang x-mas tree ni,
kite penuhkn dulu dgn replika hadiah..huhu

Ok..Itu je deco aku utk tahun ini...
In Shaa Allah, Next year buat yg lain plk...

Aku pening jgk ni nak memikirkn barang ape yg aku nak beli utk exchange gift nnt...
Kawan2 yg ade idea.... Sila2 la share dkt sini ye..huhu


Opis korang ade deco jgk x?



End

Makanan Tambah Darah...

As Salam

Atas nasihat doktor yg mngatakan blood pressure aku berada di atas pagar.. Makanya kelmarin aku ajak Hata g mkn ini :
Kerang rebus - Uptown D'Sara..

Alhamdulillah...
Lepas makan almost 30 biji, badan rasa ok sikit...
Menakjubkn betul rasenye....


So to those yg low blood pressure, boleh la makan ini.. Agak2 x bleh telan ini, makan la sayur bayam ke.. Hati ayam ke...ape2 la (sila cari dlm tenet) mknn yg boleh tingkatkn tekanan darah kita.. Bahaya wooo..kalo low blood pressure ... Aku rase mcm nak menangis mase nak tumbang waktu tggu nasi lemak hari tu...




End

Khasiat Buah Delima..

As Salam

Sekarang ni aku rase mmg musim buah delima kot..kan?
Sebab nampak ramai je org jual dekat pasar malam...
Aku tak terkecuali jadi pembeli sebab dah lama rasenye x makan buah ni...
Tetibe terigt mase pregnant kan che mek dulu.. Azab betul rasanya mncari buah ini sebab waktu tu bkn musim dia...Sampai ke sudah aku x dpt mkn..Mcm tu jgk dgn air kelapa...X sempat nak mimum..udah che mek keluar dr oven..huhu

Ok..Semalam & mggu lepas aku dh mngadap buah ini..So skrg saje nak share khasiat yg kite boleh dapat dr buah delima nih..Byk khasiat dia sebenarnya..Cuma part nak minum just dia tu...Kita kena pandai cari jus minuman yg berkualiti..kan?

Merah...Sedap...Manis...Layan...

KHASIAT BUAH DELIMA


MENSTABILKAN PARAS KOLESTROL
Adalah sukar untuk mengekalkan tahap kolestrol dalam badan. Delima akan membantu meningkatkan tahap kolestrol yang baik di samping menurunkan kolestrol yang buruk.

DELIMA MEMPUNYAI TAHAP ANTIOKSIDAN YANG TINGGI 
Delima terbukti mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi berbanding pesaingnya seperti anggur merah dan teh hijau. Apabila anda memerlukan sumber antioksidan pada kehidupan seharian, anda perlu pastikan ia adalah antioksidan yang paling bagus. Delima merupakan sumber terbaik untuk antioksidan.

MELAWAN PENYAKIT JANTUNG
Delima membantu melancarkan peredaran darah dalam badan. Ini adalah kaedah terbaik melindungi diri daripada penyakit jantung atau serangan jantung. Berdasarkan kajian terbaru, kandungan antioksidan dalam jus delima membantu menurunkan lemak pada dinding arteri. Antioksidan membantu membaiki sel yang rosak. Delima mengandungi 'flavonoids' dan 'polyphenols' yang tinggi, iaitu antioksidan yang mampu melawan penyakit jantung dan kanser.

MERANGSANG TENAGA BATIN
Jus delima kya dengan antioksidan yang dapat meningkatkan pengaliran darah pada genitals (alat kelamin). Ia juga dapat mencegah ketidaksuburan dan kemadulan. Delima juga dikenali sebagai 'natural viagra' dapat meningkatkan tenaga seksual secara semulajadi.

MENGUATKAN SISTEM PERTAHANAN BADAN
Delima merupakan pendekatan yang baik bagi melawan penyakit. Delima dapat memperbaiki kitaran darah pengguna. Tahap antioksidan yang tinggi dalam Delima akan membantu menguatkan sistem dalam badan dan melawan apa jua penyakit. Ini adalah langkah awal untuk pengguna dari menjadi mangsa serangan jantung atau penyakit hati.

MENGURANGKAN RISIKO PENYAKIT KENCING MANIS
Meminum jus delima sangat baik untuk pesakit kencing manis dan merendahkan risiko masalah jantung. Kajian terbaru mendapati pesakit kencing manis yang meminum jus delima 3 bulan dapat merendahkan atherosclerosis (atau pengerasan pada arteries). Kata Penyelidik. "Dalam jus delima, gula bercantum kepada antioksidan yang unik, di mana sebenarnya menjadikan gula ini sebagai pelindung melawan atherosclerosis".

MENGHALANG KEMASUKAN VIRUS HIV-1 DAN MOCROBICIDE
Keputusan eksperimen menunjukkan halangan kemasukan HIV-1 ke atas jus delima yang dapat meyerap kanji dalam badan. Virus kompleks yang diikat pada CD4 dan CXCR4/CCR5 dapat menahan sernagan virus utama A sehingga G dan juga kumpulan 0.

MENGELAKKAN KANSER KALENJAR PROSTAT
Kajian telah membuktikan bahawa jus delima dapat mengurangkan perkembangan kanser kalenjar prostat. Kebayakan pesakit berpuas hati dengan keputusan yang diterima di mana penggunaan delima dapat menyembuhkan kanser itu.

DELIMA MELAWAN KANSER PAYUDARA
Penyelidik mendapati bahawa minyak bijian daripada delima dapat memusnahkan sel kanser payudara dan mengekal tanpa menjejaskan sel sedia ada. Kajian lain di Universiti Chicago menemukan jus delima yang ditapai dan minyak bijian delima dapat membantu mengelakkan kanser payudara. Kajian di Winsconsin pula mendapati bahawa jus delima dapat menghalang pembesaran sel kanser kulit.

MERENDAHKAN TEKANAN DARAH
Salah satu masalah kesihatan utama yang dihadapi oleh manusia pada masa kini adalah menghidapi tekanan darah yang tinggi pada usia tua. Kandungan antioksidan pada delima mampu untuk mengurangkan pengumpulan sel darah kotor dan secara semulajadinya mengurangkan tekanan darah, faktor kepada pencegahan serangan jantung dan strok.

MENGUATKAN KESIHATAN GIGI
Delima diketahui dapat mengurangkan pembentukan plak pada gigi. Gigi yang sihat dapat diperolehi selain dari menggunakan khidmat doktor yang pakar. Ini adalah kaedah yang dapat mengelakkan pengguna dari kehilangan gigi.

MENCEGAH DARIPADA PENYAKIT ALZHEIMER (Nyayuk)
Pengkaji daripada Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt mengenalpasti bahawa sesiapa yang meminum jus delima tiga kali atau lebih setiap minggu dapat menurunkan 76 peratus pertumbuhan tanda penyakit Alzheimer's daripada mereka yang meminum kurang daripada satu sajian setiap minggu.

MENGURANGKAN BATUK DAN ASTHMA
Kandungan asid askorbik ( vitamin C ) yang tinggi pada buah ini merupakan ejen anti-radangan yang hebat. Ia akan mengurangkan bunyi dehitan pada pengidap asthma dan lelah.

MENGANDUNGI KEPELBAGAIAN VITAMIN
Delima mengandungi 'potassium' yang tinggi, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitamin-vitamin A, B1, B2, B3 dan C. Mencegah edema, dan mengurangi kadar gula yang beredar di dalam darah (ibu yang baru pertama kali hamil atau lebih dari 3 kali kehamilan). Delima menghilangkan rasa letih otot dan memungkinkannya bergerak dengan mudah, dan juga menguatkan jantung.

DELIMA AMAT DISYORKAN DIAMBIL OLEH IBU-IBU HAMIL
Jika diambil semasa awal kehamilan, ia dapat mengelakkan 'morning sickness'
Menjaga degupan jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya)
Menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungdi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
Menjadikan kulit bayi sihat, gebu dan cantik
Menunjuang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)

MELINDUNGI OTAK BAYI
Kajian Pediatrik mendapati meminum jus delima semasa mengandung dapat melindungi otak bayi semasa kelahiran. Jus delima juda dapat membantu untuk mendapatkan bayi yang sihat. Beberapa tahun lepas, doktor mengesahkan bahawa ketidakcukupan asid folik (folate) boleh menyebabkan tiub saraf yang cacat seperti kerosakan pada tulang belakang dan sumbing pada lelangit bibir untuk bayi. Itulah sebabnya kenapa Persatuan Perubatan Amerika mencadangkan supaya semua ibu yang mengandung mengambil supplemen yang mempunyai asid folik setiap hari. Jus delima memenuhi bekalan asid folik sebaik seperti vitamin dan mineral yang penting untuk perkembangan bayi. Sebagai tambahan, kebaikan jus delima adalah mengandungi 'potassium' di mana ia dapat mengelakkan kekejangan kaki yang biasanya dihadapi oleh ibu mengandung pada waktu malam.


Buah delima bkn khusus utk ibu2 mngandung je...Kite yg biase2 ni pun boleh makan jgk..
Sementara ada musim, baik la kite makan sebaiknya..Nnt dh bkn musim, sila la minum jus - nya sahaja..huhu



Sumber - Tenet & FB
End

Wednesday, November 26, 2014

My Buah Hati...

As Salam

Rase mcm dh bbrp hari x cite ttg che mek..kiki

Rase rindu pulok nk cite ttg che mek yg sorng nih..huhu

Jom layan gambo ek...
hasil seni conteng dekat dinding...
Bile ditanya bile mase conteng??
Jawapan : " Masa ayah & ibu tidur..Sara lukis la.."
FINE!!!!!

Dah pandai main2 dgn mknn..
Ade je akai die.. 
Alhamdulillah...
Dah boleh diharap utk tolong beberapa perkara..
Contohnya spt gambar diatas...
Time ni aku mmg kesejukkan..
Thanks Anak..

Ok..Skrg dh jadi big gurl...
Skrg dh start kena bekalkn panties g school.. Kalo aku terlupa, nnt time amik membebel tny knp aku x letak panties dlm bag..kiki

Tapi skrg mcm garang semacam...Geram plk aku...Tapi biasenye kalo Hata dah nampak aku nak BERTUKAR...Cepat2 je Hata suh aku g buat keje lain...huhu


Ok..Itu je update ttg che mek... Alhamdulillah dah byk hasil kerja dkt school yg Qaisara bwk blk...Nnt kalo ade kederat & kalo free aku post dkt blog ye..huu





End