Tuesday, April 28, 2015

Kisah Qaisara : Apron

As Salam

Semalam ptg lepas blk keje, Hata btau teacher school Qaisara mintak parent sediakan air kotak / vitagen and apron if ada utk learning session today. Nak main jual beli plk...huhu

Smlm lepas jmp somebody dkt paparich, terus aku gigih memotong kain lebihan utk buat apron size che mek..kiki..Stop sejam utk spend masa tgk Isteri Separuh Masa..hoho

Pkol 12 tghmlm jgk la baru siap..kiki
Mini apron utk che mek..
Tuan badan apron...Huhu..Sila abaikan hasil seni lukis & tampal dkt dinding tu ye...haha

Ok la kan..bukan susah sgt pun..Kalo tekun, sejam or less dh bleh siap...huhu


Harap2 che mek happy la buat activity jual beli dkt school hari ni..huhu





End

Monday, April 27, 2015

Ikea - Spotlight - Kuala Selangor Lagik!!!

As Salam

Sabtu..Aku DIPAKSA oleh Hata utk ikut ke OU.. Actually Hata,BIL, & 2 nephew tgk cite The Avengers.. Aku mmg malas nk ikut..Plan nk duk rumah je smp dieorg abih tgk movie.. Tapi Hata said ikutla..x sedap hati plk die g tgk movie, aku duk rumah..Ape motif ntah la..Maka aku pun melayankan aje la...

Smp OU pkol 10am..Terus aku & che mek amik cab g IKEA. Nk mintak Hata U-Turn risau x sempat plk..

Smp2 je OU plan nk g breakfast dgn che mek sbb che mek ni belum breakfast lagi..Tetibe request nk ini :
Pkol 10.20am mintak ice cream...
Then aku belikn breakfast budget utk che mek..Tea O & Donut...Ok la kan??
Then kami masuk dlm IKEA..Aku mmg plan nk mncari kain cotton lagik!!!!!
Sempat lagi mintak ibu snap gambo posing gini plk....
Lepas g IKEA, harus la ke SPOTLIGHT pulak...Maka, inilah hasilnya....
Puas hati lagi kali ni dapat beli lagi byk pulak pilihan kain2 yg SALE...kiki..

Pkol 2.20pm Hata amik aku & che mek..Time ni che mek mngantok dalam kekenyangan sebab lps g mmbeli dkt SPOTLIGHT, aku bwk che mek g mkn...

Then aku ajak Hata ke area Kuala Selangor mncari kekabu..Alhamdulillah jumpa setelah berenti dkt 2 kedai..huhu..
Borong 4kg terus...Senang..Aku plan nk ADD ON bantal yg ade dkt rumah ni..Nnt tetamu dtg xde la tidur atas bantal yg comel sgt...huhu

Lepas membeli, Hata said nk mkn SEAFOOD...Layankan ke River View sekali lagi...Kali ni amik menu lain plk... 
Ikan Siakap Stim Limau.. 
Nestum Mantis Shrimp
Lagi satu is butter prawn..Gambo x amik sebab lapo sgt..hoho

Lepas makan terus blk rumah..Kepenatan yg amat ..
Malamnya aku x mkn sebab kenyang meratah lauk siang x abih hadam lagi...
So malamnya aku jalankan activity cotton project aku..huhu



Ok..Itu je cite weekend. 
Terasa penat sgt sebab x rehat..This Friday blk Perak..then blk KB plk...Fuhhhh...




End

Online Shopping Lagik!!!

As Salam

Khamis., mase duk melayan tenet sekejab..Tetibe jejari bulat ni duk type nile.com.my..
Terus ter-click COD...kiki

Jumaat, tgh syiok buat keje, dispatch kol ckp brng dh smp..mintak turun bwh amik...

Dengan perasaan x sabar...terus je pegi turun...then time naik atas terus bukak & try..haha..over x?
Weeee!!!!...
Dah lama teringinkan kasut fesyen gini..Skrg baru tercapai nk pakai....huhu..Nmpk mcm ibu yg x berapa nk ibu je bile pakai.. (terasa muda..kuikuikui)

Jumaat jgk..Pegi KLCC kejab sebab ade urusan bank + belikn ubat cacing utk che mek...Udah 2 malam aku perati duk tidur menunggeng..

OTW nk blk, destinasi biase..i-setan grocery..Nmpk LAGI Korean Strawberry ni buat SALE RM17.95.. Terus rembat...Terus cari madu jgk time tu..

Smp opis x sabar sgt dh ni..Terus keluarkan dari box..basuh & makan sambil cicah madu..hoho...10 biji selesai sekali hadap.. 
Korean Strawberry cicah Madu..

Blk keje g Skypark amik my BIL..Then blk rumah terus..Makan nasi lemak bungkus je...X larat rasenye nk mkn luar..Che mek pun penat jgk that time..






End

Thursday, April 23, 2015

Bday Treat : HOUSE - G-Tower

As Salam

Laju2 je update belog hari ni sebab dh 2 hari x hupdate...kiki

Alhamdulillah hari ini kenyang makan dkt HOUSE G-TOWER.. Bday treat utk 2 org opismate aku...Dah lama rasenye x pegi..hihi

Layan..
Antara meal set yg kami pilih...lg 2 set x sempat nk snap sebab memasing udah kelaparan...hihi
Cake utk 2 orng bday girl.. red Velvet & Walnut Carrot...Katenye cake tu sedap..Aku x makan sebab udah FULL TANK..kiki 
KAMI
Bday girl is yang si baju kuning & si mei mei.. 

Actually pegi ber-6..Sorg xde dlm gambo sebab tgh pegang camera snap gambo kami ni ha...hihi..

Happy bday to my friend.. Semoga sentiasa berbahagia hendaknya...hihi

Blk opis udah x larat nk bukak mate...hihi




End

Cotton Project : Simple Pillow Case

As Salam

Hari tu berkesempatan siapkan pillow case utk si che mek saya...Beria-ia betul request nk sarung bantal baru..Mujur la aku pandai buat yg PALING SIMPLE..haha

Kebetulan masa ke SPOTLIGHT hari tu ade jual Polyester Pillow RM9.90.. So rembat satu..
Che mek request nk bantal peluk...
Maka MISI dijalankan...
Alhamdulillah..siap jgk akhirnya...huhu

Dapat la che mek bantal peluk baru...
Aku rase dkt katil tu penuh bantal je...Kalau nk mncari siapa yg tidur dkt katil tu mmg kena ketepikan bantal2 yg ada baru jmp sapa yg landing dkt katil tu...haha

Alhamdulillah..Material kain yg beli dkt IKEA mmg SEJUK & sedap dipeluk...huhu

Tak mustahil nnt gi beli lagi...kiki



End

Monday, April 20, 2015

Know Your OWN Task...

As Salam
Ini aje la gambaran yg dpt aku pamerkan sekarang..
Tahap kesabaran yg sudah hampir mencecah paras BAHAYA...
Terasa berbahang untuk sejam dua ini...

Dah lama rasenye x mengomel pasal kerja kan???kiki
Hari ni udah rase mcm x sabar plk nk cite..Selama ni boleh bersabar lagi..haha

Pada aku, kalo keje yg memerlukan kite berkomunikasi dgn MANUSIA..kite perlu tahu role kite sebagai ape... Takkan aku sebagai RECEPTIONIST ni nak handle hal lain yg x berkaitan.... Akai ada??

Aku x pandai handle kes lain sebab aku x dberi tunjuk ajar..sebelum ni pun aku x pernah diberitahu secara official or unofficial ttg task itu..TAPI, Mase mula2 masuk keje..Aku dh tahu ape task aku..RECEPTIONIST CUM CUSTOMER SERVICE.. 1 badan handle 2 kerja..2 task yang berbeza..2 role yang lain cabang..Tapi so far Alhamdulillah, aku boleh handle even though ade yg silap...utk 1st 6 month...haha

Pada aku, kalo x boleh handle, cakap je terus terang..Jangan sampai orang lain pandang SERONG dekat kite...dgn anggap kite BERLAGAK PANDAI..

Aku ni kalo fikir umur still lagi 2 series, bujang..Memang boleh je senseng lengan...
Tapi, bile fikir umur dh 3 series, dh anak anak, dh ada suami.. Udah nak dekat dgn kematian...( Sebab mase 2 series smp skrg masih bernafas..huhu)..Udah boleh fikir logik, rasenye tak perlu la nak senseng lengan baju tanya APE YANG KAU TAHU BUAT...

Tapi kalau setiap perkara nak ARGUE...Itu memang menyakitkan hati...
ARGUE pulak atas kesalahan sendiri..Memang rase mcm...
Haihhhhh...kamu nih..


Ok itu je nak mengomel..
Malas aku nk cite or emo pjng2...
Risau plk terbawak2 smp ke rumah...
Ksian Hata & Che mek...kiki




End

Cerita Weekend : IKEA..SPOTLIGHT. MADAM LIM'S

As Salam

Sabtu, kami g basuh kete beserta FOGGING sebab tetibe hari tu LIPAS yg kecik2 tu mcm BERKAMPUNG plk dkt dlm kete...Sabar aje la..

Sementara menunggu kete siap di-make up..HARUS la kami amik cab ke OU..Udah lama rasenye x berjimba2 dkt sane...kiki...Mase dkt OU, actually che mek x berapa sihat, asyik la mngadu kesejukan sebabnya pakai baju lengan pendek.. TERPAKSA la mncari t'shirt EXPRESS dkt AEON..huhu

Kami x beli ape pun dkt sane..Just che mek je CUKAI Hata mainan...kiki

Malamnya, Hata masak gulai ikan style kelate..Then my SIL dtg..

Ahad pkol 7.45am kami ke SKYPARK Airport htr my SIL..Then blk rumah terus sebab Hata terpaksa gi opis utk htr email keje..Dkt rumah ni, nama je ade BROADBAND..tapi still x cukup kuat utk hantar file yg besar & berat.. Che mek follow Hata sebab nk update SENDIRIAN BERHAD game dlm gadget..huhu

Aku???
Sambung tido sejam then terus start mnjahit..Cotton Project masih berjalan..kiki

Lepas Zohor...
Hata blk & kami ke IKEA sebab nk beli susu che mek dkt TESCO..Alasan sgt kan?? Haha.. Nak g tesco je..Tapi melarat smp ke IKEA..haha

Lunch dekat sini : Madam Lim's..NO SERVICE CHARGE..huhu
Tiga-tiga menu pun SEDAP...

Lepas makan che mek mcm KEKENYANGAN..SO ajak Hata masuk IKEA cari kain cotton utk project sarung bantal che mek..huhu..Mase nk byr kena beratur panjang..So aku mintak Hata beratur, aku & che mek gi SPOTLIGHT plk..hoho
Che mek saya ...
Nak posing sgt..Tapi duk malu2 plk...
OVER tau..kiki 
Alhamdulillah...
Inilah hasil rembatan dkt IKEA & SPOTLIGHT semalam..
Semua yg aku beli dkt SPOTLIGHT ade SALE...makin naik juling la mata aku aku memilih...
Jarum mesin tu aku beli as back-up sebab kain cotton yg aku pilih dkt IKEA tu agak tebal..So risaukan jarum mesin patah, baik la aku back-up siap2..kiki

Alhamdulillah, So far my cotton project masih berjalan dgn lancar & jayanya walaupun byk yg kena improve...huhu

Thanx a lot to Hata & che mek yg memahami kegilaan si ibu..hoho
Walaupun sometimes TERPAKSA BERKONGSI alat jahitan dgn che mek..
Itu tetap tidak mematahkan semangat aku..huhu

Nnt smp masa aku reveal semua cotton project aku ye..huhu



Ini adalah weekend yg indah bile dapat siapkan my cotton project..huhu

End

Thursday, April 16, 2015

Kisah Qaisara : Aktiviti Riadah

As salam

Alhamdulillah, hari ini che mek saya g school xde drama...Siap request nk jalan sndiri ke pintu school..Biase hari2 mesti nk kena dukung dgn si ayah..(Manja sgt tau!)

Tadi mase tgh lunch, Hata send gambar ini :
Bawak bantak kekacang letak atas kepala..

Hari Selasa hari tu pun ade jgk activity ni... Tapi xde gambar che mek sedang beraksi...
Hari ini sempat plk teacher snap gambo Qaisara...huhu
Gambar sebelum ni just nmpk che mek tgh tggu turn..
Excited je riak muka dia...huhu
Aku ok saje kalo che mek happy...
Alhamdulillah..So far, che mek xde lagi merungut teacher itu & ini..Just merungut ttg a few student dkt sane..Tapi biase la..Mane nk cari semua student yg NERD kan??? Salah sorng mesti ade yg suka mengusik..Che mek ni plk MANJA SANGAT...kiki

Harap2 che mek terus gembira la dkt school ni...
Ade masa setahun 8 bulan lagi utk che mek menimba ilmu sebelum masuk darjah 1...
Cepat je masa berlalu kan??
Aku ni kalo memikirkan mcmane la che mek darjah 1 nnt, mmg rase nk benti keje je tau..
Mane nk beri kepercayaan pd che mek utk sekolah pagi, then blk sekolah g fardhu ain..Then lepas fardhu Ain, kena g transit mane2 sementara tggu both of us abih keje..
Risau aku memikirkan rutin harian che mek yg pasti akan memenatkan dia...
Haih....Kalau la gaji Hata tu mampu tampung gaji aku sebulan, HARUS aku benti keje...kiki




End

Farewell Lunch : Johnny Rocket - Avenue K

As Salam

Hari ini perut kekenyangan yg amat bile ade farewell lunch dkt tmpt diatas..Ade 2 org staff akan tgglkn cmpny..Both of them dpt better offer...

Aku share bertiga with my bos & other staff..

Layan :
WAJIB..haha 
Chicken Tenders & Fruit Punch 
Double Rocket Burger Set.. 
BBQ Chicken Melt..

Semua meal pun boleh tahan kesedapan die...kiki
Alhamdulillah kami bertiga berjaya menghabiskan menu2 yg di-order...huhu


To my bakal ex-opismate..
Semoga anda terus berjaya ditempat baru...huhu



End

Tuesday, April 14, 2015

Online Shopping Lagi!!!!

As Salam

Ok..penyakit tu datang lagi bile 6 dari 7 order dh selamat smp..barangnya bukan besar / mahal..Semuanya comel2 & under budget..kiki

Alhamulillah semuanya menepati permintaan walaupun ada 1 brng tu lain WARNA nya..xpe la..janji ADO...

Makanya, semalam aku telah terjebak sekali lagi dgn penyakit ONLINE Shopping SEKALI lagi..

Asalnya nk beli dkt kedai sini2 je..Tapi bile tgk regenya...Almost 3 kali ganda dari rege online...Terus nekad nk beli yg jual online walaupun order tu take time..Takpe la..aku pn xde nk mnggunakan brng tu dalam masa terdekat ni..As long as boleh tangguh, kite layankan sajo..

Keterujaan nk menunggu parcel tu smp makin galak bile baru je kejab tadi dpt email ini :
Bayar semalam..
Hari ini dh send keluar..
TAPI barang ni bukan smp esok ye...
SAMPAInya lmbt lg..Mgkn seminggu dua lagi...
Tapi takpe..As long as dieorg dh ship out..
Means order aku dh dalam perjalanan ke pangkuan tuannya...haha

Dah dapat barang aku update dkt sini ye...
Brng2 yg sebelum ni aku x dpt nk cite lagi..
Kena peram smp ranum baru boleh kecoh2 dkt sini...kiki..

Bahayanya penyakit ONLINE shopping ni kan???kiki
Ini baru betul..Segalanya dihujung jari anda!




End

Cramp!!!!

As Salam

Malam tadi nk kata tido lewat tu idak le plk...Nak kata awal mmg tak la sebab aku tggu cite aku abih pkol 11pm baru tutup tv...haha

Pkol 5am..
Aku mengesotkan badan nk menukar posisi tidur...
Tiba-tiba...Adoi!!!!!!!
Cepat2 capai baju Hata mintak urutkan betis...
Tetibe plk CRAMP kaki aku...
Udah la time CRAMP tu aku tgh lipat kaki rapat ke peha..Bkn tgh berlunjur...
So nak berlunjur tu mmg aku x sanggup la kan...Susah jgk la Hata nk urut..
Lepas dh ok baru aku lunjurkan kaki slow2..

Smp sekarang pun sengalnya masih ade...
Time dlm LRT udah la berdiri..Rase nk bersila je dkt lantai LRT tu..haha

Ape kes la tetibe CRAMP plk...
Mgkn sejuk kot sebab malam tadi hujan..
Ade kena mengenakan eh???
Ehsan Google
Contoh muscle cramp yg aku kena pagi tadi...

So lepas ni, kalo malam hujan, time nk tdi kena pakai stokin...huhu




End

Monday, April 13, 2015

Japanese Sweet Potato..

As Salam

Jumaat lepas, blk keje singgah AEON AU2 sebab nk mncari bende...Che mek plk duk request NASI AYAM..Dah la nak NASI AYAM..Request nak main plk..RM50 dkt die sorg je that nite..Sabor aje la...

OTW nk blk, nmpk sweet potato yg dh siap bakar..TERINGIN sgt..Terus kaki melangkah masuk ke AEON Grocery cari yg belum masak..kiki

Tahan NAFSU nak makan smp ke SABTU PAGI...
Makan as sarapan...huu
Sedap ok..Bakar ke kukus ke, rasenya tetap sama...




End

Friday, April 10, 2015

Hentak kepala dekat keyboard

As Salam

This week ke-se-tress-an yg agak mencanak dgn PC opis aku...

Internetnye...Ya...Salammmmmm....
Macam bangun tidur 15 minit..Lepas tu tidur 30 minit...
Dalam sehari, TAK KURANG 5 kali aku panggil bdk IT utk check connection..
Ini connection tgh OK...Terjaga dari tidur..
Cuba 15 minit nnt...Tidur MATI terus...

Aku rase mcm nk hentak je Monitor or CPU nih..Hahaha...
Bile dh down...Aku mula la guna gadget..
Tapi.....Bile guna gadget, kepala ni idak le memandang ke depan..Harus la mcm aku nk menyembah keyboard..( sebab gadget aku sorok dkt drawer keyboard..haha)

Sabar Niza...Sabar....
Aku dh panggil bdk IT tadi...
Setengah jam die godek2 PC aku...

Harap2 lepas ni & hari2 mndatang line dh ok...
Kalo x ok jgk..
Aku jmp terus HEAD IT mintak tukar CPU..kiki





End

Thursday, April 09, 2015

Mengantuk Tahap Tersengguk2...

As Salam

Hari ini & semalam rase macam x cukup tido jer...Ape kes ntah la...

Semalam, blk kerja singgah pasar malam je sebab nk belikn che mek fish ball bentuk owl....
Then smp rumah, siap2 makan, then duduk kejab dkt bangku sambil layan disney channel..
Mate tetibe je TERKATUP sendiri...That time baru pkol 9.15pm

Terus Hata tegur..

" Ibu tidur ke??"

Aku tersengih..

" Kalau mengantuk sgt, pegi la masuk bilik..tidur.."

" Kejab lagi la... baru 15 minit makan...Takkan dah nak baring.."

Last2...Pkol 10pm aku dh terpaksa serender...x boleh tahan kantuk..Sebelum masuk tidur tu sempat jgk la aku pesan dkt Hata..Jgn biarkan che mek tido dkt hall..Nnt esok2 nk tidur dkt hall lg...huhu..

Hari ini gi keje, mcm biase berdiri sambil tangan berpaut pada besi..
Boleh aku tutup mata...Dapat tutup seminit dua pun..Ya Allah...Nikmat sungguh..Macam dapat cover 15minit punya tidur..OVER KAN???

Lepas lunch tadi...
Ya ampunnnnn...Tersengguk2 kepala aku mnahan kantuk..
Aku dapat agak malam ni pun aku terpaksa tidur awal...
Terasa mcm x cukup tidur je..
Kalau on weekend plk, bile xde activity, PLAN nak melandau..
Hampeh....Lepas subuh, confirm aku terkebil2 tgk Hata yg tdo semula & che mek yg lena...
Jeles betul dgn dieorg...haha


Kalau la dpt tidur melandau mcm zaman bujang dulu kan best???kiki





End

Wednesday, April 08, 2015

Wordless Wednesday : #52

As Salam


Bila teringin...
Korean Strawberry CICAH Madu..
Layannnnnn





End

Update : Sewing Tools

As Salam

Hari tu berkesempatan utk update ape2 brng mnjahit yg perlu die update..Byk jgk rupenya..Tambah plk sejak che mek pandai "memotong" & "melukis" semua bagai kena beli "DOUBLE"..hoho
4 Ahli baru untuk mengisi ruang kekosongan alatan mnjahit aku...huhu
- Sekuci (bekas isi benang) tu aku sengaja beli byk sbb malas nk tukar2..
- Gunting beli yg baru sbb yg lama dh tumpul..
- Pembaris pun kena beli baru sbb yg lama dh jadi HAK MILIK che mek..
- Fabric pencil..Ini khas utk lukis dkt fabric..

Alhamdulillah, COTTON PROJECT masih berjalan lancar..
Masa Hata g tgk bola smlm, aku sempat siapkan 1 project...huhu




End

Tuesday, April 07, 2015

Kisah Qaisara : Doctor To Be

As Salam

Dah petang baru dpt update belog...Semua gara2 tenet dkt opis mcm siput belitung...Grrrr!!!..

Semalam teacher school Qaisara What's App dkt group btau esok(today) ada activity KERJAYA..Parent disarankan bwk pakaian yg berkaitan...

Semalam blk dr amik che mek terus Hata explain pada che mek & tanya nk pakai pakaian apa..Laju je che mek jawab..

" Sara nak pakai baju Doktor "

Terus kami ke Selayang Mall mncari barangan yg diperlukan..huhu
Doctor To Be...
Beli baju kemeja sekolah lelaki & Doctor Tools.. 
Check up session..

Ok la ade activity gini..Dkt rumah pun sokmo jgk aku & Hata jadi MANGSA CHECK UP che mek..kiki

Doa2 aje la impian & cita2 che mek ni jadi kenyataan..
Manela tau..Tetibe gen IT bertukar jadi gen doctor plk..kiki



Mlm ni si ayah g layan bola dkt stadium Selayang..
Si ibu ligat memikir activty yg nk dibuat dgn che mek ni..haha




End

Monday, April 06, 2015

Terasa Diri Bagai EDITOR

As Salam

Since last week, aku & a few staff diberi TASK utk edit ayat..

Mesti KURANG DARI 141 HURUF..

Naik juling & pening otak memikir membina ayat slagi tidak terkeluar dari maksud asal penyampaian... Bile dh dpt achieve TARGET..Fuhhhhhh!!!...

Lega..
Terus rasa nak buat lagi & lagi..kiki
.
Yang number 999 tu aku kena tukarkan die mnjadi 1.. dan number yg sebelahnya tu aku kena make surekn mnjadi < 142 HURUF..

Rase mncabar jgk task nih...Task yg memerlukan kebijaksaan kita utk memikirkn ayat yg paling sesuai supaya tidak lari dari penyampaian sebenar...Apepun..TASK ni seronok bile dh dpt buat..hoho


Agak2 dh boleh jadi EDITOR tak???kiki




End

Parcel 15 Hari Dah Sampai!!!.

As Salam

Penantian suatu penyeksaan...haha..Itu lah yg aku rasa bile dijanjikan product yg kite order akan smp dalam tempoh 5-10 wdys dipanjangkan ke waktu yg tidak diberitahu hingga kena KOL TANYA STATUS..Kate nak UPDATE..Hareeemmmmm...Xde khabar berita smp la pagi ini...Tup..tuo..Udah smp je brng yg diorder...
Apple Learning Holy Quran Machine..
Inilah product yg aku order 13.03.2015 hari tu..
Lepas 10wdys aku kol, katanya brng dh ada..Tp ditempatkan dkt ISIS..Tak tau ape status dkt sane..Boleh jwb gitu???..Bersabar aje lah...

Tapi bile dapat..Terkejut sikit sebab aku x perati betul2 description SIZE product..COMEL sangat..Lebih kurang besar MOUSE tu je.. Rupenya mmg pesen mudah utk dibawak kemana2..Siap dapat lanyard lagi...huhu

Byk jgk yg disetkan dalam product ni :
Doa Harian = 26 jenis.
Surah Lazim = 26 Surah
Doa Sembahyang = 4
Nasyid = 6

Ada multicolour..Merah,Biru,Hijau..
Ada 5 jenis mode yg berbeza..

Memerlukan 3 biji bateri AAA..

Okla kan utk pendengaran che mek...
Harap2 bertahan lama..haha 


Now menunggu next trip brngan order lain...
Yg ini aku faham, sebab brng dr CHINA & OTHERS...So mmg kena tggu lama..



End

Sunday, April 05, 2015

Terkesan Dgn GST...

As Salam

Aku tau..Ramai yg terkesan dgn GST kan??
Aku sndiri x terkecuali tambah2 lagi bile time TOP UP hari tu tetibe je kena GST..Topup RM40, GST smp RM2.40.. Dgn amt sebanyak itu, kite boleh buat kol yg berdurasi around 3-5minits...Yg pasti BOLEH BERBUAL PANJANG...

Bile ramai yg mngadu, terus DIKEKALKAN GST TERHADAP TOPUP..Sedihkan???

Aku bukan nk mengeluh..Tapi sedikit sebanyak MEMANG terasa kesannya ke atas pembelian kite..Macam ini :
GST : RM3.66
Dalam banyak2 barangan yg aku beli, HANYA 4 Barangan je yg ZERO GST..yg lain???
Itu belum tgk bill mase makan dkt Haagen Dazs & Q Bistro.. 10% SERVICE CHRG + 6% GST..Lebih banyak berbanding 5% GOV TAX macam yg sebelum ni..

Siapa kata perlaksanaan GST ni dpt membantu rakyat ek?? Aku pun pening memikir..

Berdoa aje la agar siperlaksana ni CELIK MATA sikit & Berdoalah semoga rezeki kite senantiasa diberkati & dimurahkan oleh Allah swt supaya kite dapat meneruskan kehidupan..Nak melawan lebih2...Nnt lain cite plk kan???kiki




End

A CLASS Otak-Otak - Johor - HALAL

As Salam

Jumaat, dapat otak2 johor dari my opismate..

Plannya nak masak time blk keje..Tapi aku MALAS...haha

Makanya, masak la semalam...
Aku potong 6 slices je..Then bakar atas magic pan..Sedap wehhhhh....
Ikan & ramuan lain memang berasa...


Thanks to my opismate..1st time makan otak-otak yg kena masak sndiri..
Biase beli / makan yg dh sedia masak dalam daun pokok kelapa tu je...huhu


Next time boleh order nih....huhu



End

D.I.Y : Reversible Large Tote Bag..

As Salam

Semalam pkol 6pm aku rase mcm FREE sgt...so mula la otak duk memikir nk buat activity...huhu

Akhirnya IDEA mnjahit datang..Bersemangat aku mngukur tote bag Qaisara yg lama utk diganti dgn yg baru..Kebetulan ade lebihan kain utk project yg lepas (x bleh cite skrg..haha)..So, moh le kite FULLY UTILIZED kan kain yg ada...idak ler membazir..kiki

Siap POTONG je, time maghrib..Stop sekejab, then dinner dgn menu yg dimasak oleh chef Hata,... (terima kasih sbb tlg masak utk dinner..kiki) Then sambung semula diiringi dgn BERBAGAI IKLAN dari che mek..

Akhirnya, jam 12pm baru siap semua..
Lining Large Tote Bag

Alhamdulillah, siap jgk lining large tote bag utk che mek...Tote bag ni boleh guna BOTH site..Aku jahit ikut ukuran bag yg sedia ada..

A = Body Tote Bag : 2 PAIRS
Panjang = 22"
Lebar = 20"

B = Kain keliling : 3 PAIRS
Panjang = Ikut panjang & lebar body
Lebar = 7"

C = Hand Handle : 2 PAIRS
Panjang = 10"
Lebar = 4"

D = Shoulder Handle :
Panjang = 20"
Lebar = 3"

Sebelum cantum A-D,
Jahit dulu A & B mnjadi 2 pcs.. 
Then jahit bahagian C mnjadi 2 pcs..
Then jahit bahagian D..
Lepas tu baru cantumkan..
Nak mncantumkan ini aku x pandai nk explain.. Tapi korang boleh rujuk ke link ini :

How to make a simple (reversible) tote bag

Size tu boleh ikut suka..Yang penting cara menyatukan inner & outer..
Bagi yg expert mesti pejam mata pun boleh buat..
Aku aje yg terkebil2..haha..

Large Tote Bag aku ni nampak GEBU macam tuan dia sikit sebab aku ade letak SCRAP polyester FIBERFILL material pada bahagian A, C & D...Hari tu masa blk KB jumpa..Terus bawak blk KL..huhu 

Alhamdulillah..Siap 1 cotton project..
So on monday che mek dh boleh bawak bag baru ke school...
Dalam tu boleh muat BANTAL BUSUK, bag, towel, toiletries & brng2 lain ...
Now ade lg incoming project duk berlegar2 dalam kepala...
Tungguuuu ye...huhu





End

Brownies Banana Split - Haagen Dazs

As Salam..

Yee...haaaaa...Sonok betul sekali skala dpt update blog on weekend..kiki

Semalam tetibe kaki melangkah ke dalam NU SENTRAL..Kesnya sebab che mek nak naik LRT..saje je layankan..huhu

Mase jln dlm NU SENTRAL tu, tetibe nmpk Haagen Dazs...Terus terigt ttg Voucher Haagen Dazs yg aku dapat hari tu..Kebetulan che mek mmg request ICE CREAM masa tu..TAPI yg CONE udah abih...Maka kami melayan ini :

Che mek pilih nk single scope..Aku & Hata tergoda dgn brownies banana split..huhu...Tambah la sikit duit smlm..Tapi ok la..Memang SEDAP kotttt..haha

Lepas makan kami terus gerak ke msjd jamek sebab nk mncari kain baju kurung utk che mek....Skrg ni, lps raya, just 4 pasang je baju kurung yg muat dgn che mek..SO misi mncari kain dimulakan...

Alhamdulillah, jumpa..Aku dpt instant shawl ala-ala nealofa..kiki

Lepas tu terus blk..Penat jgk brjalan tghari...kiki



End

Friday, April 03, 2015

Kisah Qaisara : Belajar Solat

As Salam

Semalam Hata What's App gambar ini :
Belajar Solat

Rase sebak plk tgk che mek belajar solat dkt school..
Walaupun dkt rumah tiap kali kami solat, kami akan ajak solat bersama, 

BANYAK MAIN dari ikut..

Kalo solat dgn aku lagi la...
Pernah 1 hari tu, sampai TERBATAL solat aku disebabkan oleh che mek..
Ade ke dh siap pakai telekung, boleh pulak che mek g berdiri depan cermin meja solek, then nyanyi 

" Ada siang...Ada malam..Ada siang..Ada petang..Bla..Bla..Blaa... "

Terus aku x khusyuk & ketawa...Awal2 ok je follow aku..Lepas tu boleh plk buat iklan nyanyi gitu..Sabar aje la..haha

Hata plk terkejut kenapa aku tetibe ketawa & semayang semula..haha

Skrg tiap kali solat pun mmg kami ajak.. Consentrate atau tak itu nnt kite boleh ajar... As long as dia tau basic step spjng solat..Bukan senang nk ajar anak ni...Memerlukan kesabaran TAHAP dewa punya...kiki




Semoga mnjadi anak yg mendengar kata wahai Qaisara..Amin





End

Tangkap Kepala...

As Salam

Tajuk entry yg x boleh blah...haha..Layankan..

Semalam, mase tea time, tetibe rase teringin nk minum ini :
Old Town White Coffee - Less Sugar
- biskut marie
Buat yg panas..Memula mmg rase nyaman yg amat sebab time tu hujan dkt luar..Cicah plk dgn biskut marie..Mmg rase "IN" plk....huhu

TAPI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Time dalam LRT tetibe rase tingtong..
Berdenyut2 dkt sekitar dahi bawak ke kening...Try bertahan smp la dalam kete..
Mase dalam kete dh x tahan plk rasenye..Picit2 sikit..

Blk dr amik che mek g singgah pasar malam plk sebab BOTH OF US mmg RAJIN sgt nk masak..haha. Blk dr pasar malam, lepas makan, terus aku TUMBANG dalam bilik...Terpaksa & MEMAKSA che mek & Hata picitkan kepala..Minum air 100 PLUS...Then terus aku gone...Sedar2 alarm jam pagi tadi je..

Alhamdulillah, bangun pagi tadi rse segar sikit..
Perghhhhhh...Punya lah lama aku x melayan 3in1..Sekali layan, terus ting tong...Siap kena sound dh dgn Hata.. 

"STOP la minum 3in1 yg ber-coffee.."

" BAIK BOS!!!"

Nampaknya, utk sementara waktu ni mmg kena stop minum.. Tak sanggup aku menahan serangan..huhu..
Ape kerja pun x boleh buat... 

Time pening2 semalam, aku betul2 rase mcm mase morning sickness dulu...kiki





End