About

Friday, October 30, 2015

Bertungku Itu Penting...

As Salam

Bertungku memang sgt penting bagi ibu2 yg baru melahirkan..Tak kira la anak 1st or anak ke 13.. Setiap kelahiran yg melalui tempoh berpantang.. WAJIB bertungku bagi mereka yg deliver normal..
Kalo bertungku, aku suka batu sungai yg tirus & berat... Tirus tu senang sikit nk tekan...Berat tu x payah la nk tekan kuat2..

Biasenye org akan balut batu tungku ni dgn daun mengkudu..then balut plk dgn newspaper..then baru balut dgn kain mcm gini.. Bau die best je...huhu

Seronok sebenarnya bertungku ni...Si ibu akan rase syiok je pada bahagian perut ..Selesai tungku bahagian perut, boleh jgk tungku bahagian peha & montot...

Bertungku membantu mengecutkan rahim & mencairkan serta melancarkan pengeluaran darah kotor yg mungkin beku dalam rahim si ibu. Aku akan buat sejam utk setiap session. Session pagi pkol 8am-9am..Session petang 6pm-7pm..Lepas bertungku, balutah perut anda dgn cream mustajab & bengkung.. Moga2 dpt kimpiskan perut.. Cantik mcm sebelum peknen..huhu

Tapi aku still kena pakai cream mustajab sebab mase dlm tempoh pantang hari tu aku on off pakai bengkung. huhu



Ok..Itu je nk share cite time berpantang..huhu




#throwback
End

No comments: