Monday, February 29, 2016

Tauhu Sumedang

As Salam

Kelamarin Hata order tauhu sumedang ni...1st time makan gitu je cicah sambal + cili padi (kalo berani).
Tauhu Sumedang
Not bad jgk la rasenye bile cicah sambal tu...
Tapi sambal tu pedas..huhu












End

7 Months Baby Food : Brown Rice + Carrot + Dates

As Salam

Alkisah menu Ammar yg satu ini..Mungkin terpaksa stop buat sementara waktu..huhu
Brown Rice + Carrot + Kurma
Cara masak mcm biase..
Masak brown rice dgn carrot...
Sementara tu rebus kurma..
Dah masak & sejuk nasi, blend sekali dgn kurma yg sudah dibuang kulitnya bersama air rebusan.
Hasilnya....

Alkisah Ammar..
Actually dr awal2 aku buat puree carrot lagi aku perasan yg tiap kaliAmmar makan makanan yg ada carrot, hasil "Buangan" Ammar mesti ade mcm hampas carrot...x hadam kah?

Lepas tu, masa buat puree kurma Ammar KERAP membuang...Dalam sehari ade la 3-4 kali..x cherry..hasil buangan yg biasa, tapi kerap..

Terus Hata nasihatkan aku utk stop dulu letak 2 bahan ni dalam menu masakan Ammar...
Hari tu aku igtkan sekejab aje la jadinya...
Aku gatai g buat semula....
Jadi semula la kekerapan Ammar membuang...
So dah kena beberapa kali ni, mmg nampaknya kena stop dulu la 2 bahan ni...Mgkn perut & usus Ammar x bleh terima lagi 2 bahan ni...kot.
Mujur la bile aku masak mknn yg ade kismis laju je makan...hasil buangan yg normal...means x kerap...huhu


Ok..itu je nk cite..
Kite as ibu kena try & error...
Boleh ikut menu yg ibu2 lain share, tp kalo x sesuai tu baikla cari menu lain dulu...kan..





End

7 Months Baby Food : Rolled Oat + Epal + Kismis

As Salam

Alhamdulillah weekend hari tu berjaya buatkan menu rolled oat utk Ammar..
Alhamdulillah Ammar suka...huhu
Aku guna Organic Rolled Oat..
Teksture oar ni lebih kasar dari instant oat mcm quacker oat..
Rendam oat mcm rendam brown rice - 12 jam
Tapi aku x letak jus lemon..
Lepas 12 jam... Bilas & masak mcm bubur nasi biase..
Aku rendam utk sekali masak = 3 kali makan.
Rolled Oat yg dh hampir masak...
Sementara tggu rolled masak, aku rebus kismis & epal..
Bile oat dh masak & sejuk,..blender kesemua bahan..
Siap...

Senang aje kan?
Ok la..Aku cuba sedayanya mempelbagaikan menu makanan Ammar..huhu


Selamat mencuba ye parent....kiki





End

Friday, February 26, 2016

7 Months Baby Food : Brown Rice + Spinash + Chicken + Raisin

As Salam

Salam Jumaat semua...

Malam tadi blk keje lepas selesaikan semua..terus masak mknn Ammar...Kalo lmbt2 risau aku lupe..huhu

Alhamdulillah menu semalam mendapat sambutan dari Ammar..huhu..

Hari ini aku bekalkan Ammar dgn menu ini :
Brown Rice + Spinash + Chicken + Raisin
( Ini gambar sblm blender ye..hihi)

Aku masak dulu nasi dgn ayam..
Dah nmpk nasi kembang separuh or 3/4 dh nk masak..aku masukkan puree bayam bersama dgn kismis...Biar kismis tu kombang..nnt senang nk blend..huhu..Dah masak semua aku sejukkan ..Lepas tu blend & masuk dlm container siap2..


Siap keje utk sediakan menu Ammar...huhu
Aku dh rase..Sedap wehhh...Lite sweet + rase ayam ..yummehhhh..haha



Aku dh beli Organic Rolled Oat..
In Shaa Allah esok / lusa aku nk try masak utk Ammar..
Untuk whole family pun boleh jgk sebenarnya...cuma jgn blend la..kiki







End

Thursday, February 25, 2016

Office Fire Drill

As Salam

Last year boleh la SKIP turun tangga dr lvl 39 ..Kami lepak lvl 5 minum2 then turun....hoho..

This year semua xtau ade FIRE DRILL so mmg TERPAKSA la turun tangga dari level 39 ke lvl 1...Naik pening kepala sebab berpusing je..

Dah 15 minit smp dkt assembly hall pun kepala lutut x berenti lagi terketar-ketar...haha..Mujur cheq x fengsan..hoho
Muka ada senyum walau lutut tgh mengeletar..huhu 
Menunggu lagi.... 
Sikit suasana fire drill..
Mase berjalan ke sini, nmpk dh 2 org cleaner dpt berlakon jadi mangsa kebakaran..
Dah ada ahli bomba & ambulance jgk...huhu

Ok la tuhhh..At least kite praktis...Mengah jgk weh...huhu



Ok..itu je cite hari ini..
Hari ini nk masak menu baru utk bekal Ammar ke school esok..
Nnt aku update ye..huhu






End

Wednesday, February 24, 2016

Tips Buang Bendasing Dari Sweet Potato

As Salam

Saje nk share new info bagi AKU....huhu
Actually sebelum ni aku ade beli sweet potato dkt Jaya Grocer. Lepas rebus, aku biarkan sejuk..Dalam sejam gitu aku nmpk kulit sweet potato tu bertukar jadi hijau ke biru-biruan gitu...Terus buang sebab takut..

Tak lama lepas tu aku tgk dkt FB ade mengatakan pengeksport letak bahan kimia mende ntah utk bagi buahan kekal SEGAR...

Bile aku cite dkt opismate, they advice me utk RENDAM DENGAN AIR PANAS terlebih dulu sweet potato tu sebelum rebus. Rendam dgn air yg baru masak ye..
Sweet Potato.

Aku rendam dalam 15-30 minit gitu...
Nampak ade buih2 kecik/halus keluar dr setiap bintik hitam..
Nampak air rendaman little bite OILY ...

Lepas 30 minit, aku bilas & potong..Lepas tu rebus macam biase...
Alhamdulillah....lepas masak, aku biarkan sejuk dalam sejam..Warna kulit sweet potato tu x bertukar jadi mcm yg sebelum ni...


So harap2 info ini berguna pada kita sebagai ibu2 ni prevent family dari perkara yg x diingini..
Usaha Tangga kejayaan..
Kalo dh rendam jadi jgk..itu Kuasa Allah..





End

7 Months Baby Food : Brown Rice / Beras Perang

As Salam

Alhamdulillah last week aku dh berjaya buat menu baru utk Ammar..Semangat weehhh...Tiap kali masak makanan Ammar aku rase bersalah pada che mek..Kalaulah awal2 usia che mek dh boleh makan aku masak gini...Mesti best kan?..Tapi nk buat mcmane..masa dh berlalu...Aku cuba sedayanya utk tebus kekilafan dulu..Sob..Sob..Sob..

Ok..jom layan gambo...
Ikut suka mak-mak...ibu-ibu..mummy-mummy nk gunakan brown rice brand ape...
Aku pilih brand ini...
Langkah 1 : Basuh beras mcm biase & rendam.
Perahkan juga sedikit jus lemon utk elak/kurangkan/hilangkan bau masam kot...
Rendam selama 12 Jam or MORE..max:24hrs
Aku rendam jam 7.00pagi smp 7.00mlm
Dah rendam...Bilas & Toskan..
Lepas tu SANGAI a.k.a Goreng tanpa minyak smp beras kering...
Lepas tu blend & masukkn kedlm bekas kedap udara & dah boleh masak...

Menu PERTAMA brown rice Ammar :
Ambil 1 senduk kecik brown rice..
Carrot potong dadu - Supaya cepat lembut
Kismis - Aku rendam awal2 dgn air panas supaya lembut time blender nnt.

Masak brown rice mcm masak bubur nasi + carrot..
Dah masak, sejukkan & blend sekali dgn kismis & air rendaman utk elak dr terlalu pekat..
Brown Rice with Carrot & Raisin

Hasilnya...
Ini gambo brown rice yg aku dh masuk dlm peti sejuk..
Yg fresh lupe nk amik..huhu
Biasenya kalo x TERLALU penat, aku akan masak waktu malam..
Siap2 letak dlm bekal..Esok pagi just bwk g school je..huhu


Ok..Siap dah menu baru Ammar...
Pagi tadi aku bekalkan Ammar brown rice + bayam + ayam..
Harap2 Ammar suka..huhu





#sayaibubarubelajar
#sayaibuyangexcited




End

Wordless Wednesday : #55

As Salam

Rase nk makan lagi....Hhmmmmm






End

Tuesday, February 23, 2016

TRUESKINZ : Product Detail..

As Salam

Ada ape dalam kotak merah menyala TRUESKINZ ni??
Jom kita cite satu-satu....
3 item per box 
D-Cream Foundation


Penggunaan D-Cream Foundation adalah untuk siang hari. Krim ini membantu menyimbangkan minyak berlebihan pada wajah. D-Cream Foundation juga membekalkan nutrient yang diperlukan oleh kulit. Kandungan SPF 50 mampu menghindarkan kulit dari terdedah kepada sinaran matahari yang membahayakan kulit.Bahan aktif yang terkandung dalam D-Cream Foundation TRUESKINZ mampu membantu mengatasi masalah kulit wajah.


Ingredients :
Ricinus communis oil, copernicia cerifera cera, cera alba, oryza sativa (rice) bran oil, helianthus annus (sunflower), seed oil


Cara penggunaan :
Oleskan D-Cream Foundation TRUESKINZ ke serata wajah dengan sekata. Dengan menggunakan D-Cream ini mampu menyamarkan noda - noda pada kulit wajah. Gunakan D-Cream Foundation selepas mencuci muka menggunakan Facial cleanser TRUESKINZ.Amalkan setiap hari untuk hasil yang optimum.


N-Cream multiaction TRUESKINZ
U
Mengandungi bahan-bahan aktif yang diperlukan untuk mendapat kulit yang sihat dan segar.Ramuan yang terkandung dalam N-Cream multiaction trueskinz ini mampu mengatasi masalah kulit muka yang serius akibat penggunaan produk berbahaya yang mengandungi agen pemutih (menjanjikan kulit putih dalam masa yang singkat).Dengan penggunaan N-Cream ini, kulit wajah akan lebih terpelihara, kekal keanjalannya(awet muda) berseri dari dalam dan sekaligus membangkitkan mood ceria.N-Cream TRUESKINZ didatangkan dengan manfaat ekstrak pati ros dari perancis.Bau krim yang harum dan menyejukkan wajah amat selesa dan tekstur krim yang halus memudahkan penyapuan.

Ingredients :
Water, helianthus annus seed oil, xylitol, paeonia suffruticosaroot extract, scutellaria baicalencis extract, hyrolyzed wheat protein, vitis venifera seed oil (grape), rosa multiflora fruit extract

Cara penggunaan :
Bersihkan dengan menggunakan Facial Cleanser TRUESKINZ. Sapukan secara sekata pada muka dan leher setiap malam sebelum tidur. N-Cream multiaction TIDAK SESUAI digunakan pada waktu siang.


TRUESKINZ FACIAL CLEANSER 

telah diformulasi dengan bahan-bahan ektrak semulajadi daripada tumbuh-tumbuhan seperti : + Tamarindus Indica Seed Gum yang berfungsi untuk melembut dan melembabkan kulit serta mengekalkan keanjalan kulit. + Rosa Multiflora Fruit Extract yang berfungsi untuk mengurangkan pori-pori di wajah serta mengawal pengeluaran sebum dan minyak. + Potassium Azeloyl Diglycinate yang berfungsi untuk mencerahkan kulit dan mengurangkan pigmentasi secara semulajadi.

Serlahkan keayuan semulajadi dengan set kecantikan TRUESKINZ NATURAL SKINCARE

TRUESKINZ.... inovasi terkini dunia kecantikan.

Dapatkan Set 
TRUESKINZ NATURAL SKINCARE dengan harga hanya RM99.99 (SM) atau 
RM109.99 (Sabah & Sarawak) tidak termasuk kos penghantaran.

Untuk keterangan lanjut sila hubungi/whatsapp :

017-2445358(stokis kuala lumpur) *PENGEDAR DAN EJEN DROPSHIP DIALUKAN.

Duta TRUESKINZ...
Atati Haris 









End

Sewing - Sewing : Baby Drool Pad

As Salam

New project begin....huhu
Suka aku menjahit drool pad ni sebab senang & bile dh byk kain..memang rambang mata kain mana yg nk jahit dulu..huhu

Alhamdulillah berjaya buat ini :
10 inch Drool Pad Giraffe
10 inch Drool Pad Dinasour

Ini la hasil jahitan & jawapan kepada teka-teki sewing-sewing aku hari tu...huhu
Tapi ini xde ape2 ye...saje je main teka-teki...haha

Order open sekarang..Pilih aje nk kain yg mana antara yg aku dh tunjuk tu...huhu

Drool pad ni bukan untuk baby carrier / ssc semata..
Boleh jugak letak dkt belt dlm stroller, seat belt kete pun boleh..Car seat pun sesuai jgk...

Semoga usaha ini dipermudahkan Allah swt. Amin





#semogasideincomejadimainincome


End

Throwback : The Royale Chulan Kota Damansara

As Salam

Ini lagi cite kepam yg aku perap..TERPERAP ye..huhu

Saje melayan diri, Hata & anak2..huhu

Memula jenjalan dkt The Curve sebelum check in. Pkol 1 lebih gi check in..Mujur ade bilik yg dh ready. Mcm biase aku mmg guna booking.com huhu..

Jom layan gambo :
Bergambo seround..huhu
Bilir air...
Walaupun xde bathtab...
Tapi tetap gumbira sebab swimming pool yg memuaskan..hoho 
Dpt 1 katil KING.. 
Bagi anak2 main air..
Ammar x mo naik ..Duk la tepuk2 air..huhu
Qaisara lagi laaaaa....hahaha
Tewas...
Sorg lenguh tangan duk tepuk2 air...
Sorg lg penat duk kesana kemari main air..huhu

Bilik ni mmg besar ye..Puas hati sgt..huhu
Lepas je check in..tgh aku kalut2 dgn anak2..Dtg staff hulur fruits...huhu

Ok..lepas ni boleh g lagi..hoho






End

Monday, February 22, 2016

Kisah Ammar : Homemade Baby Oil

As Salam

Lagi tips / kaedah / cara untuk mengurangkan / menghilangkan batuk & selesema bayi..

Semua info ni pun aku amik dr tenet..So aku update dkt sini sebab aku dh pun mncuba..kalo x cuba up cite x best jgk kan?huhu

Mandi Lemon sudah..
MAKAN LEMON sudah..
now kite kasi sapu Minyak yg ade titisan LEMON pulak..huhu
Baked Garlic with lemon & Olive Oil

Bahan-Bahan :

1. Beberapa ulas / 1 labu bawang putih
2. Beberapa sudu Olive Oil.
3. Beberapa titis jus lemon.

Cara-Cara :

1. Bakar bawang putih.
2. Tumbuk manja - sekadar terbelah dua / 3 / 4.. janji jgn hancur mcm tumbuk sambal..hoho
3. Masukkan Olive Oil & Air perahan Lemon.

Minyak ni dikatakan baik utk menyembuhkan selesema & batuk bayi.

Aku try dah malam td...
Ade la kurangnya batuk Ammar..
Bila dia batuk je...terus aku terapkan & buat tepukan CUPPING ...Ahlamdulillah...Ade jgk la hasilnya..tadi aku bekalkan minyak ni dkt school.Aku mintak teacher sapu pada DADA, BELAKANG & TAPAK KAKI setiap kali Ammar nak tidur..

Semoga usaha ini diperkenankan Oleh-Nya..Amin




End

6 Months Baby Food : Puree Avocado

As Salam

Setelah memerap buah avocado selama lebih kurang 5 hari..baru mlm tadi teringt nk merasmikannya pada Ammar...Haha
Buah Avocado yg dh masak..Sedia untuk dimakan...
Hasil yg telah dikeluarkan... 
Puree Avocado + Apple

Aku adalah org pertama yg merasmikan setiap menu makanan Ammar..huhu
Semalam try mkn gitu je..MEMANG SEDAP...Rase lemak2 walaupun x berapa manis..
Bile search dlm tenet kate boleh tmbh perisa sikit..
Zasssss..Terus rebus apple..lepas sejuk aku tuang dlm apple dgn air rebusan & hirisan avocado tadi & blend..

Perghhhhh..Sedap wehhhhh...
Aku calit sikit dkt Ammar..Lepas tu bawak la kedlm small container utk bekalan dkt school..Dipandangnya aku smp berpaling...haha..sedap le ttttuuuuu..kiki

Aku xtau mane avocado yg the best sbb byk shape & jenisnya..Aku amik je janji namanya avocado..
Beli time keras kejung.. RM6.00 sebijik...Perap dlm 2-3 hari then dh boleh makan..
Puree ni boleh dimakan begitu sahaja..Tapi cepat lebam...means hanya kupas bile betul2 nk makan je ..kalo setakat nk makan time petang..jgn la bukak time tghari...Kalo simpan dlm peti ais ok la...


Ok..harap2 Ammar makan habis la dkt school nnt..Bukan murah wehhh..makan sekali sekala boleh la ye nak...kiki

Aku jgk dh belajar cara memproses BROWN RICE..Nnt time nk masak aku share lagi dkt sini ye..huhu..




#sayaibubarubelajar
#sayaibuyangexcited



End

Kisah Ammar : Lemon Bath

As Salam..

Rasenya ramai ibu2 yg dh tahu ttg info ini...Tapi aku baru tahu & Baru try..haha

Ok..Disebabkan Ammar skrg diserang selesema & Batuk...Alhamdulillah x demam yg panjang..makanya aku berusaha utk TIDAK MENGAMBIL SEBARANG UBAT DR MANE2 KLINIK...

Aku cuba sedayanya utk elak perkara itu..(cuba menebus kekilafan lalu..)
So kita borong buah lemon mcm borong limau sunkist ..haha..Xde la byk aku beli pun..Cukup utk 5 kali mandi..Means 5 biji la..itu pun dh almost RM10...huhu
Lemon Bath

Aku rendamkan Ammar dalam basin ini dgn air suam & hirisan lemon.
Biar Ammar relax sambil2 aku gosok jgk hirisan lemon tu pada tapak kakinya..
Kalo ikut dlm tenet gosok perlahan hirisan lemon ada kepala..Tapi aku dh test..Air lemon masuk mata Ammar..So kite stop & sental tapak kaki jer..huhu

Nmpk x dkt tgn comel Ammar tu??
Tgh aku ralit gosok tapak kaki kecik molek dia...Boleh pulak disuapkan ke mulut hirisan tu...Hahaha..Sabar aje laaaaaa wahai anakkkkk...

Setakat ni baru 2 kali mandi..
So ade 3 kali lagi..
Harap2 ade la kesan yg melegakan...



#usahatanggakejayaan



End

Thursday, February 18, 2016

Campak Belakang : The Summit USJ Hotel

As Salam

Baru teringat nk cite kesah kami 4 beranak g tidur semalaman dkt The Summit USJ Hotel. Unplanned short vacation sebab kami berdua tetibe ketagih nk tidur dkt HOTEL..hahaha..

Harus guna khidmat booking.com sebab nk dpt rege yg berpatutan.. Time pegi ni Che mek x berapa sihat. Dedar2 gitu badannya. So lps check in..kami makan..Lpeas makan g Toy R Us SALE kejab sgt..Lepas tu lepas bilik je..Lepas maghrib turun mkn dkt kedai cina muslim..Buttermilk Prawn die SEDAP sgtttt...Rase nk repeat gi makan sane..Hoho..

Sebelum kesah makan, kami rase aircond dlm bilik kami x berapa nk jalan...Hawa2 je..mcm angin table fan no.1. terus kol & technician dieorg smp..Dia godek2..then ask us to change the room..makanya..tggu la kami dkt sejam utk tukar bilik lain..
Ammar - 4 months kot..kiki 

Petang sebelum g makan, kami bwk che mek dgn Ammar gi kolam..SANGAT X MENGUJAKAN...Haha..Pool utk kanak2 TERLALU KECIK...Pool dewasa pulak smp 4 feet..huhu

Last2 naik bilik..mandi dalam bath tab jer...lagi happening je aku tgk muka che mek & Ammar..haha

Esoknya badan che mek still in same condition..dedar2..So x jadi bawak mandi kolam..Ulang activity sama - berkubang dlm bathtab jer..huhu

Lepas check out kami g lunch & terus blk rumah...

Kalo nk dibagi bintang utk hotel ini..Rasenye 3/5 je kot..hahaha



Ok..Itu je nk cite...
Mujur kedai makan byk dlm SUMMIT tu..Kalo idak..Mati cacing2 dlm perut aku kelaparan..haha..




End

Wednesday, February 17, 2016

Teka - Teki : Sewing - Sewing

As Salam

Skrg dlm usaha menghasilkan lebih banyak sewing project utk product ini...


Sape teror boleh jawab soklan ini.. Apakah hasil jahitan dari hamparan kain & ribbon ini..huhu





Semoga side income menjadi MAIN INCOME..Amin.

End

TRUESKINZ

As Salam

Alhamdulillah berjaya menjadi stokis utk product diatas bagi area Kuala Lumpur..

Semalam dh smp stock..TO whom yg belum kenal product ni, sila-silalah visit TRUESKINZ
Aku x pandai nk menjual sgt...Kalo jadi stokis ni tggu agent amik stock je..Dalam masa yg sama aku cari2 jgk la sesapa yg nk berminat nk jadi agent..huhu..
Harap2 bidang ini sesuai utk aku & Hata...
Doa2kan kami berjaya ye kawan2...huhu

Serba sikit detail ttg product ini :

Teknologi yang kami aplikasikan dalam penghasilan TRUESKINZ bukan sahaja merawat permasalahan kulit tetapi dalam masa yang sama menggalakkan pertumbuhan sel2 baru dan secara tidak langsung menampilkan kecerahan secara alami. Kitaran kulit tidak akan terganggu..kami terjemahkan melalui video ini untuk tatapan pengguna dan bakal pengguna TRUESKINZ. Pilihan di tangan anda, sama ada SELAMAT atau TIDAK SELAMAT produk yang anda gunakan sekarang, andalah penentunya.Visi dan Misi kami adalah untuk kulit sihat secara OPTIMUM...TRUESKINZ..inovasi terkini dunia kecantikan.

KELEBIHAN DAUN SHISO
Kulit wajah yang lembut dan mulus merupakan salah satu kriteria wajah yang diinginkan oleh semua wanita. Sayangnya, masalah hiperpigmentasi atau flek hitam sering muncul di beberapa bahagian wajah wanita.
Hiperpigmentasi terjadi disebabkan oleh adanya melanin dalam kulit, dan boleh terjadi pada semua orang, khususnya wanita. Antara penyebabnya adalah faktor genetik dan faktor persekitaran yang kurang sihat.
DAUN SHISO merupakan daun asli dari Jepun yang dikenalpasti sangat memberi manfaat kepada kulit. Dalam dunia kecantikan, ekstrak daun ini sangat berguna untuk mengatasi gejala awal hiperpigmentasi yang boleh terjadi di kulit wajah. Daun ini juga boleh dimakan kerana ia mengandungi bahan anti-peradangan yang sangat berguna untuk kulit manusia.
Ekstrak daun Shiso sangat efektif untuk mengawal tanda awal terjadinya hiperpigmentasi, bahkan sebelum proses hiperpigmentasi ini berlaku.
TRUESKINZ N-CREAM merupakan rangkaian perawatan wajah yang khusus diformulasikan untuk kulit Asia dengan bahan ekstrak daripada daun Shiso yang mampu mengelakkan kulit dari irritasi dan sangat sesuai digunakan pada kulit yang sensitive, kering dan mampu merawat kulit yang mempunyai ekzema.
Dapatkan Set TRUESKINZ NATURAL SKINCARE dengan harga hanya RM99.99 (SM) atau RM109.99 (Sabah & Sarawak) tidak termasuk kos penghantaran.

TRUESKINZ.... inovasi terkini dunia kecantikan.


Berminat nak jadi Agent or Doorship??
Boleh contact sini : 
017 244 5338
017 244 5358



Semoga usaha kita berjaya..Amin..

Jom CANTIK sambil tambah income!!!!!



End

6 Months Baby Food : Puree Ubi Keledek

As Salam

Settle 4 Days Rules utk butternut Squash.. Kite try bg puree ubi keledek pulak..Kali ni mcm x jalan sgt..MMG X JALAN...Ammar x suka...So kite stop & switch g puree lain..huhu
Puree ubi Keledek..

Puree ubi keledek yg DI-REJECTED oleh Ammar..huhu
Tak pe...Nanti kite cari alternative lain masak keledek ni dgn campuran lain ok...huhu





End

Tuesday, February 16, 2016

6 Months Baby Food : Puree Butternut Squash

As Salam

Campak belakang cite ttg puree Ammar..huhu

Lepas abih 4daysrules puree sebelum ni, Dates Puree aku proceed dgn puree Butternut Squash pulak..
Alhamdulillah Ammar suka..Aku pun suka sebab rasenye manis2 lemak gitu...huhu
Butternut Squash Puree

Walaupun rege labu jenis ini mahal sikit dr yg biase, tapi pejam mate aje la beli..Demi menebus kesilapan/kekilafan lalu..huhu

Style aku masak hari2..xde istilah STOCK lagi setakat ini..kalo ade pun stock utk hari yg sama..Maksudnya aku masak lebih, bawak bekal & tinggalkan dlm peti sejuk utk mkn mlm plk.Huhu..




Seronok sebenarnya buat makanan baby nih..huhu




End

Unplanned Short Vacation : Cameron Highland

As Salam

Hari khamis, kami gerak blk Perak..TAPIIIIIIII..lg 30km nk smp simpang BRINCHANG aku gatai api2kan Hata ajak naik...haha

Ehhhhhhh...Hata drive naik terus...huhu..Kami walk in je hotel utk tidur 1 mlm...Terkejut abah bile kol ckp tidur Cameron Highland semalaman..huhu. Kami tidur dkt hotel Rosa Passadena. Smp hotel hata g check in sorg..Aku,Ammar & Che mek tggu dlm kete...Check in pkol 2 lebih gitu..Angkut brng & buat ape yg patut, lepas Zohor kami ke Cactus Valley & Strawberry farm... Suka sgt che mek..huhu

Jom Layan gambo...
Cuaca dh x berapa sejuk sgt sbb pembangunan yg dh mula nk tumbuh mcm cendawan...
Lepas penat memanjat bukit..Kami isi perut pulak..mkn dkt sini mmg affordable ..berbaloi sgt...huhu
Strawberry with wipe cream,
Strawberry wafer with icee cream,
Strawberry float,
Root Beer Float,
Smash potato.
Semua ni x smp pun rm30..huhu

Lepas makan, kami terus blk hotel sebab time tu dh pkol 6pm..
Lepas maghrib kami g pasar malam pulak..
Rambang mata wehhhhhh..Bawak RM100 mmg tak cukup..haha
Dkt sane aku beli teh, jagung, strawberry cicah coklat & Payung (sbb time ni hujan renyai2)
Lepas g pasar, htr barang masuk bilik & terus g mkn..Makan kedai tomyam jer...huhu..Time ni hujan lebat jgk la..mujur bwk payung huhu

Esok paginya, lepas breakfast, dlm pkol 10.30am kami dh check out. Planned nk singgah beli sayuran terbantut bile nk parking tepi jalan pun x dapat sebab kete byk sgt..Dkt parking lot pun x boleh masuk..mcm dh parking rumah je dieorg nih x mo keluar2..haha..

Last2 kami turun bwh lagi & singgah dkt CAMERON VALLEY..
Smp2 che mek nk naik truck pick up naik puncak bukit kebun tea..bayar la dewasa RM10, kanak2 RM5.
Truck pick up yg kami naik...
Adventure sgt rasenye sebab laluan yg kecik & truck yg boleh tahan laju...huhu 
Suka che mek....
Anak aku sempoi sgt nih..Pakai selipar je..haha
Dalam stgh jam gitu kami turun semula...
Gini sini pulak..Time ni Ammar dh tido..
Syiok layan angin sejuk..huhu

Singgah beli tea dari Cameron Valley sekotak sorang utk my family & tea utk sendiri jgk..huhu
lepas tu terus turun & blk rumah mak..

Alhamdulillah che mek enjoy pegi sini walauun SEKEJAB sgt...
Rase nk repeat lagi next time dgn stay 3D2N pulak kalo ade rezeki lebih nnt....huhu
Dah 7 tahun x jejak Cameron Kot...huhu





End

Cerita Cuti 9 hari...

As salam

Hoiii..Hoiii..Hoiii...Dah dekat 2 minggu x hupdate belog..Ade yg cari kite x?kiki..

Alhamdulillah cuti APPROVED & dapat bercuti dgn tenang walaupun kurang kemana2..Ehhh..ye ke?haha..

Kami gerak blk kelate on SUNDAY sebab mmg budget kalo blk sabtu mmg ahad jgk sampainya bile dh jammed..huhu.. So sabtu duk umah kemas2 bag je..Ahad pkol 4.30am gerak..Alhamdulillah smp KB pkol 2pm..itu pun sbb bykkkkkk sgt PIT STOP.. Biasela..Bile dh ade anak ni..mmg byk PIT STOP die...haha

Smp2 je kami mkn..Then lepak rehatkan diri...

Hari Isnin aku ajak Hata ke SALEM AZIZ mncari kain baju raya..

Hari Selasa membeli kepok...

Hari Rabu petang gi pantai & Cari budu..huhu
Pantai Irama - Bachok
Smp2 je pantai terus mncari COLEK..Lama sgt dh x pekena colek sambil sedut udara laut..huhu
Lepas makan bwk che mek main air laut kejab & blk beli budu...huhu

Hari khamis pkol 7am gerak blk Perak ikut Lojing..





Cuaca x memnentu dkt KB..So x g jalan mane2 sgt sbb x bleh bwk anak2..huhu




End