Friday, July 29, 2016

Tertarik dgn BUSY BOOK

As Salam

Actually dh lama aku berangan nk HANDMADE - BUSY BOOK utk anak2..Tapi terbiar je angan2 tu sbb nk buat 1 busy book amik masa & ketekunan..Utk aku..dua2 tu x tentu..kiki..Ade masa..Tapi x tekun...Dah start tekun..Masa pulak singkat sgt...kiki

Lately FB sirap limau selalu post ttg BUSY BOOK nih ..Terus re-call balik angan2 aku...
Terus je mengular keyboard & mouse search image BUSY BOOK nih..memang menarik sgt tau...
Cute2 je..Silap2 aku pun join jgk anak2 ber-busy book..huhu

Meh aku share sikit busy book yg boleh dikatakan simple..huhu..
Ehsan en.google semua nih..huhu
Bahan boleh beli dkt Daiso..
x pun mane2 kedai mcm mr.DIY ade kot... 
Kecik2 dh kena ajar ttg lampu isyarat.. 
Jemur baju mesti guna pengepit..
Nnt xde la berterbangan baju..huhu 
Wajib ajar bile anak2 dh start nk 
bergaya same mcm si-ibu yg suka kasut bertali..kiki
Dh boleh ajar ttg waktu...
Mengira pun menarik jgk nih... 
Ajar menjalin.. 
Cantik & comel je shape button tu kan?huhu 
Ajar mnjalin rambut pun bleh..
Che mek dah pandai buat dandan tau..huhu 
Re-call ttg warna 
Ajar masuk kain dlm washing machine.. 
Shape,...

Byk sgt idea ttg busy book nih tau..
Dari yg sgt simple..Smp la yg sgt complicated cara presentation je..huhu
Kalo yg complicated tu harus la yg sgt cantik kan...Itu mkn masa nk menyiapkan..adeh..Kalo xde komitmen lain boleh je buatkn.huhu
Mcm gmbr ini :

Brp lama nk siap nih???

Huhu..
Ok..Mlm ni dh boleh start selongkar balik brng2 DIY aku utk slowly start buat utk anak2..
Memandangkn Ammar pun dh setahun..
Harap2 che mek boleh la tlg ajar Ammar...huhu




Jual online pun ade tau...Tapi kena pre-book..huhu





End

Monday, July 25, 2016

Tudung Saji

As Salam

Semalam Hata ade event dkt Times Square...So tggllah kami 3 beranak..
Lepas je Hata pegi Ammar pun tido..Mengantuk sgt sbb pkol 6.30am dh bangun..
Che Mek pulak x tido2...Sabar aje la...Tahan sgt kantuk lepas tu mula la buat perangai..Mujur buat perangai time Hata dh blk..hoho

Dlm pkol 12.30tghari tu Ammar dh bangun..Aku pun ligat masak mknn tghari anak2...Masak yg simple2 je..Goreng macaroni, hot dog dgn kepok..

Lepas masing2 dh RECHARGE energy..Mula la sel2 OTAK BERHUBUNG...
Tudung Saji!!!

Adehhhh..
Nak gelak ke nk marah?
Ke nak join tolak sekali?

Ini lah akal anak2 aku yg nk membesar...
Yg duk dlm tu sengih je memanjang..
Yg si tukang tolak ketawa berdekah2 sbb tgk si penumpang tersengih gumbira...
Bile stop...si penumpang mintak ditolak lagi...
6 kali ulang alik si tukang tolak dah penat...Dh xmo layan...
Rase2 ape reaction si penumpang???
Last2 aku simpan tudung saji tu..

Tgk tv & buat sepah lah korang dkt hall ni...
Janji xde yg merengek mintak tolak & merengek xmo tolak dah.haha


Trick paling best che mek...
Time aku duk dlm bilik..Dibawaknya si adik keluar bilik
Time aku duk dkt hall..Dibawaknya si adik masuk bilik..
SEBAB??
Sebab che mek nk dukung si adik...
Aku ni risau bile tgk che mek dukung Ammar....adehhh..
Keluar bilik..Masuk bilik je activity aku smlm..
X bleh buat kerja rumah..huhu






End

Thursday, July 21, 2016

Kisah Ammar : Lagi Simple Birthday Celebration

As Salam

Hari sabtu pagi kami ke open houz dkt Kampung Merbau Sempak dkt Sungai Buloh...
Lepas tu g amik kek dkt kwn sekolah...
Lepas tu blk rumah rehat2 kejab..Lepas Asar gerak ke Kajang sebab nk g beraya dkt rumah kak ipar plk...huhu
Ber-pinky kami 2 beranak di hari raya ke - 11..
Baju kurung che mek tu aku beli dkt AEON...Ade SALE..
Tgk size besar sikit..Tapi xpe la...Aku grab je...
Che mek memula rase pelik sikit sbb lengan baju tu berlubang2...
Aku ckp..."Pakai je..itu fesyen..." huhu

Smp je dkt Kajang, kami menunggu our BIL blk dr service kete...
Then baru start potong kek...
Lagi acara potong kek...

Ammar x paham ape2...Cuma sengih je time pegang pisau & potong kek..
Che mek ye..Happy je die dpt join si adik potong kek lagi..huhu

Lepas potong kek kami makan satay...
Dah kenyang layan main bunga api pulak..
Jadi la kan?
Janji ade activity..
Esoknya (ahad) tghari lepas Zohor tu kami ke Sungai Buloh jugak lagi...
Tapi kali ni tmpt lain plk...Kwn opis Hata buat open houz...
Layankan aje..janji beraya...huhu




Dh byk rumah kwn2 gi beraya?





End

Maruku Boy & Maruku Girl

As Salam

Hari ahad lepas kami g jmp my BIL sekejab...
As buah tangan kami dpt la maruku import from Brunei..
Sedap ok..Crunchy dan x pedas sgt...Herbs berasa..
So mmg mnjadi kegemaran baru kami..hoho
Tapi dpt tu xde la byk..Dpt 1 bekas...Bile dh sedap nk mkn perabih time tu jgk mmg sayang la kan?
So kite mkn la sikit2..Tapi anak2 aku ni makannya NON STOP...
Disebabkn x pedas & senang hancur...Maka ianya dh mnjadi bahan kudapan tetiap pagi time OTW nk g school..

Dah jadi fevret mereka plk...huhu



Lepas ni mmg kena mintak my BIL bawak lagi...
Tapi kena tggu raya haji nnt la kalo umur pjng..huhu






End

Friday, July 15, 2016

Kisah Qaisara & Ammar: Jamuan Hari Raya Tadika & Taska

As Salam

Semalam lepas amik anak2 aku ajak Hata ke Tesco Kota D'sara sebab nk mncari agar2 & beberapa barangan lain..

Smp je rumah, terus aku masak agar2..Agar2 sirap je pun...Sementara tu aku mintak tlg che mek masukkn kepok,biskut & candy dlm paper bag. Aku malas nk masak sebab x berapa nk pandai masak makan utk kanak2 dlm kuantiti yg byk.kiki..So kite sponsor goodie bag raya aje la...Lg pun brng2 semua dh ada kecuali agar2..huhu
60 pcs cawan/gelas yg diisi dgn agar2..

Pagi td pkol 5.30am aku & Hata dh bangun sebab nk mem-packing mende ni..
Pkol 7am baru siap...
Pkol 7.50am baru gerak dari rumah..
Mujur la jalan x jammed so smp la ke school che mek pkol 8.30am.. 
Dah siap packing cawan/gelas...
Kami masukkn dalam paper bag ni..
Lepas tu letak kertas selamat hari raya HANDMADE..
Nak berpinor mate aku tulis ayat yg sama 60 kali..haha 
( Gara2 lupe nk print & fotostat)
Pagi ni anak2 pakai la baju raya..
Mcm2 action anak2...
Layakan aje la...


Semoga che mek & Ammar enjoy event hari ini..
Semoga semua pun dapat goodie bag yg aku bg..
Jadi la buat suka2...Nak masak si ibu x pandai..kiki



Esok jadual kami agak penuh..
Pagi esok g beraya...
Tghari g amik kek Ammar..
Lepas tu terus gerak ke Kajang..
Ahad lepas blk dr Kajang je x tau nk g mane..kiki




End

Wednesday, July 13, 2016

Kisah Ammar : Step By Step

As Salam

Alhamdulillah Ammar dah mula melangkah sendiri..huhu
Feeling yg sama aku rasa mase che mek mula2 belajar berjalan dulu..huhu
video
Ammar - Step By Step

Dah seminggu Ammar berusaha brjalan sndiri...
Malam tadi baru berkesempatan nk rekod..huhu



Chaiyok!Chaiyok Ammar!!!..
Che mek pun excited sgt bile tgk Ammar melangkah sendiri..
Asyik la suruh Ammar berjalan kearah che mek...huhu..



End

Tuesday, July 12, 2016

Kisah Ammar : Setahun

As Salam

Alhamdulillah semalam genap usia Ammar 1 tahun..
Alhamdulillah dikurniakan anak lelaki..hihi
Alhamdulillah diberi kesempatan untuk mnjadi ibu kepada anak perempuan & anak lelaki..

Hari raya ke-3 kami saje2 je beli kek express utk Ammar..
Potong pun express jgk..kiki

Sejak usia menginjak ke 11 bulan..Mcm2 perangai Ammar mula diserlahkan...haha 
Dah pandai memunggah kain2 dr dalam bakul... 
Dah pandai jgk berdiri & capai ape je dr meja solek... 
Dah pandai nak main ape je yg kakak main.. 
Dah pandai nak drive dgn kakak...

Alhamdulillah..Sekakrang Ammar dh ada 4 batang gigi...2 atas & 2 bawah..
Alhamdulillah..Ammar dah pandai melangkah dgn sendiri dalam 5-6 langkah..
Seronok tgk...Same seronok macam ase che mek mula2 belajar berjalan dulu..

Bile dah ada 2 anak ni...memang brbeza sgt ...Dgn si kakak dh kena ajar ape yg boleh & x boleh..Sensitif part pun dh kena start ajar..Dgn Ammar pulak dh start kena ajar ape2 yg toddler usia ini perlu belajar...1 part yg aku perati..ammar ni suka dgn main tutup botol..mesti brusaha nk tutup semula botol yg dh dibuka..Kalo gagal, Ammar akan cuba lagi..kalo still gagal..Ammar akan jerit & that time dh kena tolong...

Ammar dh pandai mengajuk dengkur si ayah..haha
Biasela..kalo dh penat sgtmesti berdengkur kan?
Ade 2 masa tu Hata brdengkur time Ammar dh bangun tidur...
Lepas tu Ammar merangkak ke tepi Hata & berbunyi mengajuk si Hata..Terus bangun si ayah..hahaha

Skrg ni bile dgr lagu dh pandai joget2...
Dah pandai suap menyuap..
Dah pandai geleng bile xmo..
Dah pandai cakap NANAK!!!
Dah pandai cakap TAK ADA!!!
Dah pandai cakap ADA!!
Dah pandai tarik rambut kakak kalo geram..
Dah pandai tarik tudung ibu bile geram tgk pin tudung/brooch cantik ibu..haha
Dah pandai tarik spek mata ayah..
Dah pandai duk diam/buat2 x kenal tiap kali nmpk ibu bertelekung..pelik kot..Ape kes bulat bebeno muka ibu ni?haha
Dah start ajar makan sendiri..Mase bulan puase dulu, aku try bg pinggan plastik & letak mknn..Alhamdulillah...boleh la Ammar mkn sndiri walau bersepah..
Bile bagi nasi..Abih ditepung tawarnya nasi tu...Adehhhh...


Selamat Hari Lahir yg PERTAMA anakku Ammar...
Ibu doakan semoga Ammar mnjadi anak yg Soleh..
Mnjadi insan yg Mengikuti PerintahNya & Tinggalkan LaranganNya..
Semoga Ammar diberi kesihatan yg sebaiknya..
Semoga Ammar dapat mnjaga kakak,ibu & ayah bile dh besar nnt..Jika dipanjangkn Usia..
Amin





End

Special Homemade POPIAH GORENG

As Salam

Cerita Hari raya ke-2 pulaks..huhu

Raya ke-2 kami x g mane2..Just duk rumah sambl tggu sedara mara datang..This day kami masak soto, roti jala & popiah goreng special ..hihi

Ape yg special?
mcm2 aku isi dlm popiah ni...
Siap ade terung lagi..kiki

100 pcs habis sebelum Isyak raya ke-2..
Alhamdulillah...Igt x laku..kiki
Gmbr roti jala & soto x sempat nk amik..
Bz dgnmcm2 hal smp lupe nk snap gambo..huhu


Ok..Itu je cite raya ke-2..





End

Monday, July 11, 2016

Pink Belacan Dipagi Raya Uoll's!!!

As Salam

Alhamdulillah tahun ini kami sekeluarga dapat sepakat utk cari theme kaler yg sama...

PINK BELACAN

Suka sgt2 tau sebab sedondon aje semuanya..huhu
Gerak dari KL pkol 8am..
Alhamdulillah x jammed & kami smp rumah pkol 11am.. 
Melayan che mek saya main bunga api... 
Berselfie dgn Ammar yg cranky nk tido...
Si kakak yg sedondon kain tudungnya dgn ibu...huhu 
OUR Small Family
Kite bersalaman & Bermaafan dgn mak & abah..
Time ni aku EMOSI sgt...Berhingus la jgk..kiki
Ajak harta dunia akhirat berselfie..hoho
Dgn some of anak2 sedara & kak yong..
OUR ONE BIG FAMILY


 Alhamdulillah dapat berkumpul ramai2...
Walau ade yg x dpt join..Tak pe la..Ade umur kite jmp lagi...


Selamat Hari Raya Aidilfitri semua!!!!





End

Goodie Bag Raya

As Salam

Sejak aku keje sini..Dah jadi mcm tradisi pulak dapat goodie bag dr opismate..huhu

Last year dapat jgk tapi dpt pegang bile naik opis semua 2 bulan lebih lepas tu..huhu

This year pun kami teruskn jgk tradisi itu walaupun x cukup korum..Tak pe...kite on saje..kiki

Gmbr 1st tu dot dari my BOS..huhu..tq bos...
Gmbr ke-2 dpt dr opismate chinese...Aku yg belikn tupperware tu..Rupe2nya dia beli utk kami..huhu..Kek dalam tu aku bwk blk kg..Seronok kakak2 & anak2 sedara dpt mkn..hihi
Gmbr ke-3 dpt dr opismate yg TERPENGARUH dgn KAMI (aku & Bos)..Aku ni mmg dh siang2 every year buat utk anak2 sedara & kakak..My bos rasenye baru 2 tahun buat...But this year die punya goodie bag HEBAT sgt...haha

Ok la kan?
Janji ado & bende ni pun kite buat just utk suka2..bukan memaksa atau terpaksa ye..huhu




Korang ade dpt?


End

Friday, July 01, 2016

Kisah Qaisara : Hamper Hari Raya

As Salam

Hari ni bertungkus lumus aku menyiapkn hamper hari raya utk cikgu2 che mek...huhu

Malam tadi siapkan sikit..
Sahur tadi che mek bangun so aku suruh che mek tulis sndiri kad raya utk cikgu2nya..
Simple hamper with handmade kad raya..huhu 
Cikgu2 bertuah che mek saya..huhu
Skema sgt teacher ni sikat rambut che mek..haha

Semoga cikgu2 happy dpt hamper ni..huhu





Semangat raya dh makin menebal dlm diri..huhu




End