Kisah Qaisara & Ammar : DEMAM

As Salam

Jumaat lepas badan Ammar panas...
So terpaksa la Hata "ponteng" solat Jumaat utk jaga anak..Aku dh x bleh amik cuti sbb nk kena simpan cuti utk raya Haji nnt..

Berbuih mulut aku pesan pada Hata mandikan every 2 hrs & bg minum air as much as they can.
Stp 2 jam jgk aku bertanyakan khabar mereka...gitu..

Petang dlm pkol 4pm aku tny lg..Dgr2 Hata BAWAK AMMAR GI KLINIK...
Alasannya bdn Ammar panas...Risau plk..Hhmmmm..Maka..Dapat la ubat dr klinik..
Dr awal aku x yakin yg ubat tu akan OK dgn Ammar...
Blk keje, sengaja aku bg Ammar main air..Dlm 20 minutes gitu..Biar air masuk dlm badan sikit..
Then time nk tidur masukkn ubat dlm susu..x habis susu tu..
Esoknya (sabtu)...Nmpk mcm ade bintik2 ruam pd betis & lengan Ammar...
Confirm sebab ubat...Ammar ni idak aku biasekn disuap ubat bile demam..Mmg aku praktikkn home remedy je..So far teknik itu mnjadi..Mmg penat jaga baby demam dgn cara home remedy ni..Tapi sekurang2nya kite dpt elakkn anak dr mkn ubat klinik.kan?
Time nmpk bintik2 mcm ruam tu terus tajm tumpul tajam tumpul je aku tgk Hata..Terus surrender mamat tuh..kiki

Hari sabtu aku praktikkn home remedy mcm biase...pagi mandikn dgn air suam lemon,then bg sarapan pagi..Time tidur / nap pkol 10.30 tu make sure air asam jawa sentiasa ada disetiap pelipat anak. Biar kite nmpk anak menggigil mase tidur..Sebab sebenarnya luaran je sejuk..dalaman still ade haba.
Alhamdulillah Ammar dh ok..

Isnin hari tu pulak..Mase aku tgh termengah2 berjalan kaki dr LRT ke kete Hata, tetibe teacher che mek kol btau che mek demam & muntah 1 round.Terus mengeletar kaki aku menlangkah ke kete.

Smp2 je taska tgk che mek mcm lemah sikit..Tapi Ammar ceria je...huhu
Smp2 rumah,aku g singgah kedai beli lauk & buat soup ayam.
Lepas mkn nasi, rehat kejab & aku suh che mek makan ubat lepas tu x smp 2 jam kot..Che mek muntah..Terus stop bg ubat tu.

Semalam Hata kena cuti keje lg sebab nk jaga che mek pulak. Ammar kami htr ke taska sbb risau berjangkit. Alhamdulillah aku blk keje smlm nmpk che mek dh ok..TANPA UBAT.

Hata mandikn every 2 hrs & paksa minum air kosong byk2..
Blk keje smlm terus belanja che mek g kedai buku POPULAR beli buku latihan Math & English.
Kena buat latih tubi lebih sikit skrg sbb next year dh darjah 1..
Nnt siap ade exam utk tentukn kelas..hmmmm...
Darjah 1 pun dh start stresskn anak2 dgn exam...
Kalo x dpt kelas yg bagus, kite sedih..Anak pun mgkn sedih..
Nk paksa belajar lebih sgt kesian plk...adehhhh
Harta dunia akhirat...

Beza sgt tau cara aku jaga anak2 time demam dgn HATA yg jaga....Haha..
Kalo la aku ni boleh jadi suri rumah...
Alangkah indahnya dunia..huhu







End

3 comments

anak saya pun 2 minggu lepas demam memgejut panas sampai 39.5 degree. tak pernah demam sampai tinggi macm tu sekali. first time! lepas tu saya rendamkan dia dalam baldi dengan air ais batu. melalak lar kan.. tapi nak baik punya pasal kena tahan jelah telinga ni dengar dia melalak.. lepas tu suhu turun cepat 36.7 degree. tengah malam tengok badan dia berpeluh2.. alhamdulillah.. legaaaa..

risau kan kalau anak2 demam..

Reply

Semoga anak2 cpt sembuh dari demam.

Jika sudi dan berkesempatan, jemputlah join GA abam kie n kawan2. Ada 12 buah buku/novel untuk dimenangi. Terima kasih banyak2.

http://www.zukidin.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html

Reply

Lia : Betul tu..Risau sgt..

Abam kie : tq & in shaa Allah.. =)

Reply
CodeNirvana
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top