Friday, August 26, 2016

Pakar Otoringlaringologi

As Salam

Semalam aku dpt MC dr doktor Pakar lepas selesai sesi membersihkn WAX dlm telinga kiri aku..Alhamdulillah semuanya brjalan lancar walaupun setengah hari aku menunggu utk diberi rawatan..

Pkol 8am smp hospital, kena amik nombor utk registration. Kena tunggu lg 64 org..Mase ni aku sorng je sebab lps drop by aku, Hata g htr anak2 ke taska.

Lepas register kena gi semula kaunter klinik pakar telinga..Kena tggu lg 25 org..

Mase dpt jmp doctor tu, doc ckp telinga aku just penuh dgn WAX (taik telinga KERAS) so sebelum ke bilik pembersihan, doc masukkn ubat POWER utk cairkn sikit WAX yg KERAS tu..

Smp mase utk bersih, doctor panggil Hata masuk sekali..Sedangkn kalo nk ikut rules,hanya pesakit berusia 12 tahun kebawah je yg boleh diteman..Yg dh beso panjang mcm aku ni x boleh...Tapi..Disebabkn xde staff PEREMPUAN lain, makanya doctor tu panggil Hata utk teman..

Itu rules hospital, if patient is women, WAJIB ada staff perempuan dlm bilik rawatan (if the doctor or other staff is men) kalo x...pintu bilik rawatan kena bukak LUAS-LUAS...Biar org nmpk..So xde ape2 syak wasangka / perkara x di ingini berlalu..

Mase proses mencuci tu doctor ckp aku akan dengar bunyi bising (bising machine) & geli2 sikit..Takpe la doctor..janji WAX KERAS tu keluar...mase proses tu..mmg aku rase BEST gile sebab terase wax2 tu keluar...Hata yg tengok pun kecik beso kecik beso  hasilnya..hoho..

Lepas siap semua, mase nk turun katil, aku rase mcm terhuyung hayang sikit..Doctor ckp mmg gitu sbb telinga baru nk terima semula pengaliran udara..Sebab tu rase ting tong sikit..Mujur la doctor bg MC..sebabnya aku ade mengadu telinga ni gatal...S doctor bg ubat titik..Kena rest..Last2 pkol 12.30pm baru siap...

Lepas tu g lunch & rehat dkt rumah...Pkol 3.40pm gerak g amik anak2...Lepas amik terus blk rumah...Hata request nk TEA TIME..Makanya..Masak la ini bersama chef che mek...
Chef Junior che mek..
Suke bebeno melenyek pisang...Smp terpercik ke rambut...
Menu minum petang kami...
Jemput Pisang & Roti Goreng Salut Telur..

Kalo nk tau...menu ni membawak smp ke DINNER...Udah memasing kenyang makan time pkol 5.30pm..Aku masakkn bubur nasi segenggam utk Ammar..kiki..Che mek pun mengulang mkn roti dgn jemput pisang ni je..offer mkn nasi xmo..
Ammar & cornflakes..

Lepas makan bubur nasi..si Ammar mula mncari mende utk dibuat kudap2..Awe ni sejak ade 6 batang gigi memang nk menguyah jer..hoho..Layankn..Mcm2 action time mkn smlm...Pantang mintak bergambo...kiki


Layankn..Jimat tenaga cheq..kiki



Alhamdulillah Allah swt dah pulangkn nikmat pendengaran telinga kiri aku...Amin
Terseksa rasenye bile TERPAKSA mintak org sekeliling cakap kuat sikit..huhu






End

3 comments:

Maman Reen said...

Macam mana nak tau kt telinga byk WAX selain dari jumpa doc..?

this ni3za said...

Lubang telinga tersumbat mcm ade air masuk time mandi..Bile dah korek pun x dgr jgk..Mcm saya mula tu kena tarik cuping telinga baru dgr..lps tu tarik2 pun x dgr..dpt rase mcm dh trsumbat..Bile jmp doctor baru doktor ckp WAX dh byk dlm salur telinga & dah keras. Ini sebab korek dlm sgt kot..So dia makin ke dalam & mngeras.makanya kena la titik ubat & kalo x ok jgk..itu yg kena g jmp pakar utk vaccum WAX yg keras tu..

Maman Reen said...


Risau juga ni kot WAX banyak sgt.. Buat masa ni alhamdulillah masih dengar suara..