30 Days Left...

As Salam..

Tak sedar September bakal menghabiskan 30 harinya..ekekek

Tak sedar jgk 30 hari je lagi Hari Lahir che mek..Hmmm

Isnin hari tu, che mek x gi school, ade bday celebration dkt sane. Aku xmo tunjuk gambar pd che mek sebab risau che mek sedih sbb x dpt join...huhu

Alih2 kelmarin blk dr school, che mek tunjuk dpt goodie bag..mcm2 dpt dlm tu..Siap ade notebook, crayon, eraser & jajan..

Terus aku terigt ape brng nk diisi utk bday che mek nnt..Bile main LONTAR KE BELAKANG (throwback)...Baru la terigt ade dah brng2 utk isi goodie bag tu..Cuma bagnya aje yg xde lg..Barangnya dh ade...Maka misi meng-google diaktifkan..hoho

Tetibe jumpa ini :
Frozen Handmade Paper bag
Ehsan google... 
Frozen Handmade Paper bag
Ehsan Google..

Cantik sgt kan???
Tapi mampu ke aku buat 60 set???

Ade jgk trfikir nk letak brng2 tu dlm bag ini je..
Organza Favor Bag..

Tak guna byk bahan..Just print sticker utk tepek dkt kain organza ni je..huhu
Masukkn semuanya dlm bag organza ni..Dah boleh dpt view mcm ini :
Frozen Goodie bag..
Ehsan Google..
Simple aje kan???
Hmmm..mcm menarik..kiki
Bile dh ade Ammar ni...nk buat ape je perkara yg perlu FOKUS, mmg x dapat nk FOKUS sgt...Huhu..Makanya lebih baik aku cari cara paling simple tp comey utk bday che mek..huhu

Ok..Dh boleh start buat kira2..kiki



Nnt kalo ade ape2 progress aku update lg ye..huhu
Semangat sgt si ibu nih...kiki





End

Wedding Anak Saudara

As Salam

Dah remaja2 dah nak saudara aku nih...Aku dpt anak sedara yg 1st is at my as 9 years rasenye..Beza umur aku dgn kakak sulung is 16 years old..Jauh kan?huhu

Ahad, adalah majlis sanding anak saudara aku utk kakak yg no.3..(k.yang)..

Jumaat lepas aku mintak blk awal dr bos..
Pkol 7.30pm smp rumah my k.cik sebab nk ganti zip dress aku yg hilang kepala zipnya...
Pkol 10.30pm smp rumah mak skali dgn my kak cik yg tumpang kete kami..
Pkol 12tghmlm baru dpt tido lepas selesaikn ape yg patut..

Sabtu:
Dalam pkol 10am gerak gi rumah my kak yang utk tgk ape2 yg patut ditolong..
Tolong potong daging...
Aku tolong amik gambo..kiki
Salah satu lauk mkn tghari utk yg dtg menolong adalah sayur dlm gmbr tu..
Sayur tu aku yg masak..x sangka habis..Cukup rase le tu..kiki

Dlm pkol 2pm blk rumah sbb my kak cik nk pinjam kete aku utk amik anaknya dkt asrama..At the same time my kak yong pun ikut...So lepas amik anak sedara , kami ke tesco mncari hadiah utk pengantin (my k.cik&k.yong)..Lepas tu kami sepakat nk sponsor candy utk budak2 yg dtg sbb my k,yang said goodie bag yg disediakan hanya utk yg dewasa..Yg kanak2 xde..So kami pun sponsor la 200pcs..Smp rumah lepas solat maghrib terus mcm robot buat packaging..
Activity siang & malam..
Dlm pkol 10 lebih tu kami blk rumah dah sbb dh xde kerja sgt nk buat..
Semua my sis dh siapkn awal2..

Ahad :
Lepas je solat subuh, terus aku mintak Hata htr aku ke rumah my kak yang sbb nk tolong buat gubahan lauk pengantin..Time smp tgk2 my k.yong dh smp dulu...Sejam lepas tu my kakcik plk smp...Alhamdulillah..kami sempat siapkn gubahan simple utk lauk pengantin...huhu..Dlm pkol 10 lebih tu kami blk rumah utk brsiap pakai baju tema pulak...Theme merah + grey ..
Bergambar sebelum berkerja smp basah ketiak...kiki

Time smp ni tgk2 dh ramai tetamu yg datang..org kampung ni kalo ckp majlis start pkol 12..Pkol 11 dah datang tunjuk muka dh..huhu..

Lepas aku mkn, Hata plk mkn..lepas Hata mkn, Hata jaga anak, aku,k.yong & k.cik tlg handle meja yg ada dkt depan rumah my k.yong..Disebabkn entrance dkt sgt dgn rumah k.yong, jadinya almost semua tetamu yg dtg akan singgah khemah pertama terus..Mls nk masuk ke dalam khemah yg seterusnya..So, ini menyebabkn stock mknn dkt rumah my kak yong habis mcm air dikali lajunya...

Terus aku plan dgn k,yong, amik lauk seperiuk sekali gus..So bile habis x payah g tempat utama memasak utk refill..Berpeluh jgk la ketiak kami..kiki
Selamat pengantin baru anak saudaraku..ekekek

Pkol 2pm aku & Hata terpaksa blk rumah bile Ammar dah mengamuk x selesa & nak tido..tak sempat nk bergambar dgn pengantin atas pelamin..huhu...xpe la..kiki..Pkol 4.30pm aku g semula rumah my k.yong sorg2 sebab anak2 still tido lagi..Tgk2 la ape2 yg boleh ditolong...

Pkol 6pm blk rumah..Lepas maghrib g semula sebab ade sesi potong kek..Dlm plan xde..Tapi kami adekn jgk..Simple aje pun..kiki
Simple kek..

Lepas potong kek..kite paksa pengantin bukak hadiah plk..haha
2 HERO nih sibuk jgk nk tolong bukakkn hadiah..
Awe yg baju orange tu, aku tgk kecik beso kecik beso aje tau..
Tau x ....sepanjang duk kampung nih, PANTANG TENGOK MOTOSIKAL
Nak naik je..Dah dbawak naik xmo turun..
Siap mengamuk lentik2 badan xmo turun dr motor...
Dahsyat betul penangan motosikal nih..adehhhh
Sesi bukak Hadiah...
Setiap hadiah yg dibukak pengantin KENA BAHAN..huhu


Alhamdulillah..Semua dah selesai..
Sesi selesai dlm pkol 10pm rasenye..
Terus g kampar pulak singgah rumah my kak cik sbb kunci spare rumahnya tetinggal..
Smp rumah my kak cik, aku sakit perut & kena muscle stiff...x boleh mndongak, x bole sendawa..Kalo paksa jgk mmg kena tahan sakit yg amat sgt..

Sudahnya lepas subuh baru gerak ke KL & aku amik cuti..
Lepas mkn ubat berehat sepenuhnya termasuk la anak2..

Penat yg baru terasa..
Nmpk je keje sikit tlg refill stock mknn...
Tapi......sendiri mau igt..kiki


Ape pun,
Selamat Pengantin Baru buat anak saudara - Shuhada..
Semoga mnjadi isteri yg solehah, terimalah suamimu tika dia dlm susah & senang...





End









Dapur ku Dapur Mu JUA!

As Salam

Aihhh..Semenjak dah pandai berjalan ni...Mmg seluruh alam dijelajahnya..Dulu2 x berani sgt nk menjelajah ke dapur..Tapi lepas aku buat kitchen cleaning, terus syiok pulak ke dapur tolong PUNGGAH BARANG...
Seronok sgt si Ammar ni memunggah tiap kali aku / Hata ke dapur memasak..Adehhhhh..
Kalo dpt pegang senduk lg syiok..Duk ketuk bontot kuali yg aku terapkn dkt rak pinggan..
Siap joget2 lg..Adeh..Anak oh Anak..Mainla..Janji kami boleh siapkn masakan..hoho..

Kalo main setempat je xpe..Senang sgt k kemaskn semula..

Tapi ni smp ke dalam bilik pun boleh jmp item2 dlm gambar ni tau!
Mangkuk ikea tu kami buat mini gayung utk mase Ammar mandi..Nk guna gayung yg besar tu aku risau terlebih air time mnjirus..Ini pun dr bilik air di bawak ke hulu ke hilir...Hmmm..

Skrg ni alphabet yg di tepek dkt peti sejuk dah bersepah dkt lantai bilik...Hmmm..


Layankn selagi x membahayakan..huhu







End

Beauty Box Giveaway by Sally Samsaiman!

As Salam

Sape nak makin comey??? Moh join GA by Sally Samsaiman..


Hah!!!...
Beauty box yg semua ada di dalamnya...
Wahhhh!!! Menarik sgt GA ni tau..Mane la tau makin gojes pulak cheq lepas ni..kiki

Untuk muka, aku pakai product L'occitane Immortal ..Utk lipstic aku guna yang beli dekat Sephora..Simple..janji ade calit2..huhu


So utk reader2 semua...ape tunggu lagi???
Moh le beramai-ramai join GA ni...
Simple je syarat2 nya...






End

Diarrhea Lagik!!!

As Salam..

Start dr hari Jumaat (lps blk dr KB Khamis)..Aku dh start rase x sedap perut..Makan je membuang...Makan je terus perut rase x selesa..

Smp la ke hari Ahad..
Pkol 7am dh start menjadi pengunjung TETAP bank TETAP...
Pkol 12.30tghari makan ubat cherry berry sebab dh masuk kali ke 4 men-cherry jer..
Tetap x jalan..
Pkol 3.30pm aku dh x tahan..Ajak Hata g klinik...Lepas g klinik terus blk rumah & Makan ubat klinik pulak..Smp pkol 6.30pm still men-cherry x berenti sekali dgn muntah AIR...

Sudahnya aku ajak Hata ke hospital...
Tak mampu nk tggu lebih lama dah...
Kalo g hospital mmg MENUNGGU tu suatu RUTIN..
Pkol 9pm baru dpt panggilan dr pegawai..
Interview gitu gini...Sementara nk tggu jmp doktor tu aku dh rase nk pitam..Selamber je baring dkt kerusi menunggu..
Pkol 9.40pm dapat jmp doktor...
Doktor cakap aku kena masuk air & masuk dlm OBSERVATION WARD utk 3-4 jam..
Terus rase nk muntah....adehhh...

Pkol 10pm CONFIRM aku kena masuk OBSERVATION WARD. Aku mintak Hata blk rumah dulu berehat & risau anak2 x selesa..Lgpun HP aku tertinggal dkt rumah..Blk la Hata sekejab then pkol 11 gitu dtg hospital blk utk pass hanfon & menunggu je dkt kete dgn anak2.. (thanks ya..huhu)

Pkol 10.20pm sebelum dripped air, aku g toilet & mengulang rutin (muntah air & men-cherry )..Lepas tu baru la start dripped. Sementara tu, nurse mintak aku minum air..lepas tu kalo nk kencing SILA SUKAT brp ML hasil yg keluar...

Sudahhh....
Aku xmo minum sbb fikir nnt air yg di-dripped ni lambat habis..Tapi nurse ckp "kalo x minum x bleh balik"...Boleh di-saiko-nya aku mcm tu???

Terpaksa la minum..Setengah jam gitu terus rase nk terkucil...Terpaksa la TADAH...Alhamdulillah..Aku minum 350ml..Hasilnya 300ml..Means aku dh bleh terima air...Kalo masuk air / minum ni aku muntah..itu dh jadi kes lain...

Tangan kiri kena cucuk utk masukkn air, tangan kanan pun kena cucuk jgk utk amik darah kali ke-2..adeh...Sakit tau!

Darah yg merata tu is because staff tu tak tide the pipe betul2..Terus tercabut pipe & mengalirla air dgn baki darah mase ambilan pertama...Hmmmm..Sabar aje la..Janji xde effect lain...

Pkol 2am doctor ckp aku boleh blk sbb badan aku dh boleh terima air...Bab men-cherry tu doctor nasihatkn utk aku minum air sebanyaknya (nasihat cliche ..hihi)

Pkol 3am baru smp rumah..Itu pun badan still rase lemah..Doctor bg aku MC suh rehat..
Mmg aku pulun habis2an punya rehat..

Anak2 Hata je yg handle same mcm kes mase aku peknenkan Ammar dulu..Jadi gini jgk..

Aku syak GASTRIK aku ni dh makin serius la..x bleh langsung SKIP breakfast..Kalo skip gini la jadinya..Mmg sejak blk dr KB kami breakfast lmbt sikit..Hmmm..

Pagi tadi pun aku rase mcm beralun..Smp2 opis terus ajak opismate g breakfast & aku makan BUBUR nasi...

Lepas ni kena start minum susu la pulak...



Doakn aku ok ok saje ye kangkawan...





End

AidilAdha 2016

As Salam

Agak nk berkepuk dh cite raya nih..Tapi gigih jgk nk share..Tapi dlm 1 entry terus..Sebab byk lg cite lain nk share nih...kiki

Sabtu (10/9/2016) pkol 2.30am aku & Hata dh bangun utk bersiap..Pkol 4am dh gerak dr rumah menuju ke Highway Pantai Timur..

1st tol nmpk OK...TAPI time nk smp ke tol ke-2 terus keta bergerak bagaikn si siput..Pkol 5am x lepas2 lg 2nd tol...Adehhhh...Otak dh ligat je pikir pkol brp la agaknya nk smp KB??

Mmg JAMMED!!!!!

Dkt highway merapuh tu, pkol 12.30tghari still dekat sane...Sepatutnya waktu itu kiteorg dh nk smp rumah if gerak pkol 4am as usual..

Dh nk dekat KUALA KRAI pun JAMMED tahap tersengguk2..TERUS TRY GUNA WAZE..Alhamdulillah WAZE tunjuk jln belakang..Dptla kami skip smp ke traffic light Kuala Krai..lepas tu ikut WAZE lagi..Terus jumpa RTC Tunjung..Last2 pkol 5.30pm baru smp rumah..13 jam setengah wehh!!!!!..Mujurla anak2 x beronar..

Smp2 rumah memasing dh lesu kecuali si che mek..Bile dh jmp cousin..mmg x igt penat dh..

Ahad, aku keluar dgn my SIL utk cari brng basah sikit..Plan nk buat bakar2 selain dr bakar SATAY..Sekali jumpa udang,ikan keli & Ayam je..Kerang ke Ketam ke...Sotong ke ..semua x jmp dkt area yg kami pegi...Nk g tmpt lain mmg dh malas sbb JAMMED..

Makanya..Bakor ini aje la..Jadila,,,Janji sambal asam dan sos yg aku buat dikatakan SEDAP..kiki
Smp2 rumah terus perap bahan2 kecuali SATAY yg mmg dh diperap awal2 oleh my FIL.
Bakor yope bakor..huhu

Malam raya tu lepas makan2 terus je gosok baju raya...Hata & Aku pakai baju raya Aidilfitri..Ammar & Qaisara je baju baru...Jadila..janji BARU..huhu

Hari raya tu, lepas si jejaka2 blk dr smyng raya, kami lepak2 jab, then kami gerak ke rumah cousin my FIL dkt Pasir Puteh..
Selfie welfie raya....

Sambil beraya, makan nasi..Lepas makan nasi, layan RAMBUTAN fresh dr pokok...huhu
Kami...
Bulat sgt aku nih!!!!
Bile nk gi BerZumba2 nih??kiki

Dah dekat Asar baru blk rumah...huhu
Malam tu kami g kenduri arwah nenek Hata..So x masak mkn mlm..
Esoknya (Raya ke-2), my MIL masak nasi minyak..kenyang wehhhh...Malamnya aku buat roti hamlet..Tukar selera sikit..hoho..Petang tu kami ke rumah my SIL yg dpt transfer ke KB..Saje jenjalan..
Suka sgt mnyakat si Ammar...
Takut jgk...Siap tutup2 mata bagai...Cepat2 je mintak aku bukak topeng tu..hoho

Raya ke-3 (Rabu) plan nk balik tapi TUKAR PLAN..TAK JADI BALIK..
Pepagi aku & Hata keluar dating kejab..Ade perkara nk kena settle..Lepas settle kite pekena MILO TUNGGE segelas after 3 YEARS x rase..Alhamdulillah...Dapat jgk rasa..huhu
MILO TUNGGE... 
Yam MAMA
Lepas minum milo tungge & pekena 2 biji telur separuh masak, kite lari cari mee diatas...Layan wehhhhh!!!!..Lepas tu terus blk...huhu..Bandar KB JAMMED tahap gaban wehhh..org KL x blk lg kah? Mlmnya aku masak roti telur berlauk...Layan...huhu
Che mek kena sapu sampah lepas malam duk perabih bunga api...huhu

Khamis baru la kami blk KL..This time x singgah Perak sebab nk kena kemas rumah yg dh ala2 tempat kucing beranak...Wakaka..

OTW blk tekak teringin nk kepok lekor..Tapi asyik la terlepas je kedai2 yg bukak..Adehhh..xde rezeki nk mkn kot..

Dh nk smp highway KARAK, end of Bentong, jmp la kemah jual doyan & cempedak..terus mintak Hata benti...Amik la sebijik cempedak...RM5 sekilo, aku pulak amik ngam2 je sebijik cempedak tu 1kg..huhu

Smp rumah, rehat2 kejab...Lepas tu baru goreng cempedak ni sambil minum dgn kopi panas..Layan...

Alhamdulillah..OTW blk x jammed, cuma mase smp Raub tu jammed, AGAIN kami guna WAZE, dpt la SKIP JAMMED..huhu

Malamnya kami rehat je dkt rumah..Masak sajo...




Tamat kisah Aidiladha 2016..huhu




End

6 Punca Ibu Selalu LETIH

As Salam

Topik yg MENARIK sgt utk aku as IBU kepada 2 anak..
Awat cepat sgt MATA ni nk katup lepas siap2kn anak2 everyday?
Plan lepas tidurkan Ammar kite bangun dan siapkn kerja rumah yg terbengkalai..
Last2..dgn aku2 sekali berdengkur..kiki

Haaa meh aku share sikit ape yg sirap limau ulas ttg ini :

1. Si ibu SUKA MULTITASKING..

Hahaha..Ini mmg aku...
Tgh dukung Ammar pun kalo trdesak boleh lagi sebelah tangan gendong anak...
Sebelah tangan heret bakul baju utk dibasuh..Si anak ralit je tengok ibu dia buat kerja..

Sambil tggu BUBUR nasi Ammar masak..Memang sempat kuarkan kain dr washing machine, iron baju (siap sehelai,slow temp.gi tgk nasi)..kemas bag school anak2..

Nampak mcm tangan sotong kan?
Tapi ini adalah salah satu sebab kite penat..Sebab byk sgt buat kerja dlm 1 masa / misi..huahuahua..

2. KURANG MASA BERSENDIRIAN

Memang sejak jadi ibu ni xde mase sgt utk diri sndiri..
Nak brdating brdua pun..mmg ade je selit cerita ttg anak dlm conversation kami..haaa..
Camno nk bersendirian gitu?

Tapi, kita as ibu kena / terpaksa jgk kena ada masa utk brsendirian mcm pakar Psycology Today ckp "me time"..

3. BANYAK RISAU

Hah...Memang risau sokmo..
Kadang2 time nk tidurkan Ammar pun sempat lagi nk memikir macam2 hal/perkara..
Fikir ttg sekolah rendah che mek nnt..
Fikir ttg Ammar yg kena elakkn dia dr menangis keras mcm kes dulu..
Macam2 perkara yg merisaukan datang dlm kepala bila aku brsendirian..Walaupun time tu tgh menyanyi lagu utk tidurkan Ammar..huhu

4. TERLALU BERJAGA

Memang pun..Kadang2 Ammar/Qaisara beralih tempat tidur pun aku dh boleh celik mata..
Istilah "Hyper-vigilance" memang dh terbiase dgn aku yg mana mood "berjaga" tu sentiasa on. Tambah2 bile kite spend time more to kids rather than our partner..Gitu citenya..

5. TERLALU PENTINGKAN KESEMPURNAAN

Setiap ibu mahukan kesempurnaan..
Larat ke mata ko tengok rumah brsepah?
Jalan selangkah kedepan terpijak kereta mainan anak?
Jalan selangkah kedepan lagi pijak sudip memasak?
Nk make sure homework che mek siap..
Duk memikir menu baru utk Ammar & che mek jgk..

Sometimes kite kena "loosen up" sikit & fokus pada yg penting je dulu..
Sometimes org ckp rumah yg bersepah melahirkan anak yg kreative..kiki

6. RASA TIDAK DIHARGAI

Kerja byk dekat opis..Sambung pulak kerja yg banyak jugak dkt rumah..Bile dh penat selesaikn kerja rumah, anak2 / suami xde bg ape2 penghargaan...That's WHY feeling tu datang...Sedangkn kite xtau yg mereka sebenarnya amat menghargaai penat lelah kita..

So..Kalo kite nk kurangkn rase beban tu, jgn la kite MALU MINTAK TOLONG..
At the same time kite boleh mengajar ahli rumah belajar buat kerja rumah..hoho

Aku pun kadang2 MINTAK BANTUAN jugak..
Mintak tlg Hata jemurkn kain & angkat kain..
Qaisara pulak aku mintak tlg masukkn kain ke dalam washing machine tiap kali nk membasuh..
Masukkn kain kotot dlm bakul setiap seorg..

Kalo xde bantuan..mmg ko akan jadi serabai mcm MAK LAMPIR..kiki





Harap info ni bermanfaat kepada kita sebagai IBU...




End

Patah TAK tumbuh, Hilang berganti

As Salam

Hari Ahad aku laju2 potong kain & jahit dress utk baju raya Aidiladha nnt..Baju che mek aje la..Baju aku, kite recycle je mane2 baju yg JARANG pakai..kiki

Ni tgh pening nk cari baju utk Ammar..Buat or beli siap je..Hhmmmm...Think..Think..

Tgh syiok mnjahit, x perasan jarum duk atas ZIP baju...Trus patah..Adeh...Terus STOP mnjahit sebab aku xde buat back up jarum extra sejak beli mesin ni..huhu..Hebat sgt kan? berangan sgt menjahit jarum TAKKAN PATAH..kiki

Makanya semalam bersemangat ke Ampang Park ..Dekat sane ade kedai jual brng jahitan...
Alhamdulillah..Dapat jgk pengganti ..Boleh la mlm ni meneruskan operasi...

Aku x pandai nk ckp jenis2 jarum..So kite bawak la si jarum yg patah utk buat sample...

Smp je kedai smlm, terus tunjuk dkt aunty kedai : 

Aku : " jarum jenis ini ade x? utk mesin jahit lurus heavy duty "

Aunty Kedai : " Owh..Ade..Ade..Ape size? Mata sy x nampak " - Sambil tangan naikkn spek mata yg melucut ke batang hidung..

Aku : " 14/60"
Time nie kecik beso kecik beso mate aku menilik number pada batang jarum..Mujur la nmpk..kiki



Seronok mnjahit bile dh dapat cara...
Pening jgk ikut ukuran..
Kena gi kelas nih..huhu







End

Cactus

As Salam

1st time in my life membela pokok dalam rumah..hoho

Citenye bermula dari time aku pegi short vacation ke Camern Highland bulan February dulu...
Mase nk beli siap belajar lagi macamane nk jaga sbb sblm ni  (sblm kahwin ) beli, x smp sebulan dh kiok..hoho

Senang sgt cara penjagaannya..Memandangkn pokok ni adalah pokok yg hidup liar, makanya pokok ni hidup berdikari sgt..hoho..Janji siram at least 2-3 hari sekali..Paling lama kena siram 7 hari sekali..Makanya, sejak tu mmg aku siram ikut timing yg diajar..Tetibe rase sayang pulak nk dibiarkan x bersirap sedangkn nk jaga bukan susah pun...

Takde baja yg perlu ditabur...Cuma kalo dh besar sikit tukarkan pasu..As simple as that..

Sebulan lebih aku jaga bebaik, dah smp masa kena tukar pasu...Bersemangat membeli pasu & tanah dkt tesco...Berhati2 sgt aku alihkn..Hati2 sebab takut patah & takut duri kena tangan...kiki

Alhamdulillah, dh almost 6 months cactus ni dgn aku...huhu..Dah nmpk tumbesarannya..
Cactus

Nampak x tumbesarannya????

Cactus pink dh nk mula berputik yg baru..
Cactus berjari2 tu dh mula memanjang...
Cactus tunggal dah mula meninggi...

Suka sgt tgk....Tak sangka sejuk jgk tangan ni mnjaga pokok..kiki


Tetibe berangankalo la dpt rumah atas tanah..Mesti lg seronok...Siap berangan..

Aku nak tanam pokok serai, pokok daun kari, pokok kunyit..dan sayur2 yg senang nk jaga & tak perlukn kawasan yg luas...hihih


Ok..Doakan angan2 aku jadi kenyataan ye..Amin...





End

Keberkesanan GREEN TEA dari BOH

As Salam

Last week kot, bile g pantry opis nmpk teh ni dlm bekas...
Terus rase nk try...Udah lama rasenye x pekena green tea..Tetibe tringt dah lama x layan Green tea dkt teppanyaki.hoho
Green Tea dari BOH
Bile 1 of my opismate nmpk aku buat tea ni, baru la aku tau..ini teh dia punya..X boleh minum sbb lepas minum x MEMBUANG...

Tapikn...
Aku minum green tea ni, LAWAS tau..kiki
Lepas minum, sblm blk keje mesti ke"bank tetap"...hoho
Agak2 kalo munim teh ini je boleh slim blk x???kiki

So far, dh 3 kali minum...Alhamdulillah..Lawas...Smoooth je..kiki


Ok..Boleh la dijadikan salah satu option utk buang lemak..kiki





End

Topi Hari Merdeka

As Salam

Last week hari Isnin che mek kena bawak 1 batang bendera kecil ke school..At the same day jgk teacher mintak parent prepare handmade TOPI HARI KEMERDEKAAN utk activity hari Jumaat ..

Memandangkn hari Selasa & Rabu mmg xde mase nk buat, hari khamis blk kerja baru Hata g beli kad manila.

Makanya blk kerja hari khamis baru aku terkedek2 mencari idea utk create topi che mek..Mncari jgk dkt google idea2 yg dpt dibuat contoh..huhu

Maka terhasillah topi hari merdeka ini :
Topi Hari Kemerdekaan
Aku kaut je ape2 brng craft & brng mnjahit yg boleh masuk...udah mcm topi cowboy pun ade..tingginya udah mcm topi si The Hatter dlm Alice Wonderland pun ade..wakaka
Jadila..janji che mek happy..huhu
Selamat Hari Merdeka!!!!!




Esok che mek ade sesi bergambar graduasi...
Ehhh..Ehhh..Ehhh..Dah nk darjah 1 dah anak ni..








End

Lone Ranger

As Salam

Hari Isnin pagi aku kol abah brtanya khabar...demam katenya..mmg suara dr corong telepon pun dh buktiknnya..mak pun gitu jgk keadaannya..Mujur la ada anak sedara & kakak2 tlg tgkkn..

Petang dlm pkol 4pm gitu...My kak yang update dkt whats app group btau my abah dh kena warded sebab suspec ade jangkitan kuman pada paru2..mgkn sebab my abah bertukang..So habuk2 kayu yg disedut menyebabkn perkara itu...Yg lain x tau la..

Hati ni meronta2 nk blk lepas waktu kerja...Amik EL on tuesday & blk ari rabu...But Hata said jgn trburu2..Tgk dulu keadaan mcmane...Ok..Kite sabar kejab...KEJAB je...Tapi hati tetap nk blk..

So aku mintak izin pd Hata utk blk sorg hari selasa lepas kerja & blk KL semula hari rabu...Nk bwk anak2 duk sane sehari mcm remeh & kelam kabut..Kalo blk sorng at least xde la kelam kabut sgt..

So hari Selasa aku masuk opis lambat sikit sebab berlari ke KL Sentral beli tiket ETS :

Smp Kampar pkol 9.10pm...My kak cik & k.yong tlg amik & htr blk rumah mak..
Dlm ETS aku x mkn sbab takut sakit perut sepanjang perjalanan....hoho
Smp rumah pekena nasi & lauk yg my k.cik bawak..

Esok paginya kami masak 3 lauk... 
Pais ikan Jelawat
Masak lemak cili api berapi ayam pencen...
Sedap sgt masak lemak ni..hoho

Tghari g hospital..Sekali my abah mintak sardin & roti je buat sandwich...Xpela..janji abah dh ade selera nk mkn..lauk2 ni kami makan..huhu..

Tiket aku utk blk KL pkol 4.20pm...
Igtkn time public holiday ni boleh la stay lama sikit dkt ward utk melawat..Sekali pkol 2m dh kena halau...Adehhh..So kite blk lepak rumah my k.cik sementara nk tggu ke pkol 3.30pm...

Smp KL pkol 6.10pm..
Jmp2 je anak2..Adehhhhh..Terlerai rindu...1st time tidur mlm tanpa anak2..
Che mek mmg menangis mase memula tau aku blk kg..
Ammar plk sebak...

Jmp anak2 semalam, che mek steady je..Ammar plk kite ajak selfie, duk buat muka duck face...layann... 


Bile hati tengah x tentu hala..Ape2 soalan pun x bleh nk jawab...
Lebih baik memikirkn keadaan si pesakit dr fikir nk jwb soklan...







End
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top