Tuesday, September 20, 2016

AidilAdha 2016

As Salam

Agak nk berkepuk dh cite raya nih..Tapi gigih jgk nk share..Tapi dlm 1 entry terus..Sebab byk lg cite lain nk share nih...kiki

Sabtu (10/9/2016) pkol 2.30am aku & Hata dh bangun utk bersiap..Pkol 4am dh gerak dr rumah menuju ke Highway Pantai Timur..

1st tol nmpk OK...TAPI time nk smp ke tol ke-2 terus keta bergerak bagaikn si siput..Pkol 5am x lepas2 lg 2nd tol...Adehhhh...Otak dh ligat je pikir pkol brp la agaknya nk smp KB??

Mmg JAMMED!!!!!

Dkt highway merapuh tu, pkol 12.30tghari still dekat sane...Sepatutnya waktu itu kiteorg dh nk smp rumah if gerak pkol 4am as usual..

Dh nk dekat KUALA KRAI pun JAMMED tahap tersengguk2..TERUS TRY GUNA WAZE..Alhamdulillah WAZE tunjuk jln belakang..Dptla kami skip smp ke traffic light Kuala Krai..lepas tu ikut WAZE lagi..Terus jumpa RTC Tunjung..Last2 pkol 5.30pm baru smp rumah..13 jam setengah wehh!!!!!..Mujurla anak2 x beronar..

Smp2 rumah memasing dh lesu kecuali si che mek..Bile dh jmp cousin..mmg x igt penat dh..

Ahad, aku keluar dgn my SIL utk cari brng basah sikit..Plan nk buat bakar2 selain dr bakar SATAY..Sekali jumpa udang,ikan keli & Ayam je..Kerang ke Ketam ke...Sotong ke ..semua x jmp dkt area yg kami pegi...Nk g tmpt lain mmg dh malas sbb JAMMED..

Makanya..Bakor ini aje la..Jadila,,,Janji sambal asam dan sos yg aku buat dikatakan SEDAP..kiki
Smp2 rumah terus perap bahan2 kecuali SATAY yg mmg dh diperap awal2 oleh my FIL.
Bakor yope bakor..huhu

Malam raya tu lepas makan2 terus je gosok baju raya...Hata & Aku pakai baju raya Aidilfitri..Ammar & Qaisara je baju baru...Jadila..janji BARU..huhu

Hari raya tu, lepas si jejaka2 blk dr smyng raya, kami lepak2 jab, then kami gerak ke rumah cousin my FIL dkt Pasir Puteh..
Selfie welfie raya....

Sambil beraya, makan nasi..Lepas makan nasi, layan RAMBUTAN fresh dr pokok...huhu
Kami...
Bulat sgt aku nih!!!!
Bile nk gi BerZumba2 nih??kiki

Dah dekat Asar baru blk rumah...huhu
Malam tu kami g kenduri arwah nenek Hata..So x masak mkn mlm..
Esoknya (Raya ke-2), my MIL masak nasi minyak..kenyang wehhhh...Malamnya aku buat roti hamlet..Tukar selera sikit..hoho..Petang tu kami ke rumah my SIL yg dpt transfer ke KB..Saje jenjalan..
Suka sgt mnyakat si Ammar...
Takut jgk...Siap tutup2 mata bagai...Cepat2 je mintak aku bukak topeng tu..hoho

Raya ke-3 (Rabu) plan nk balik tapi TUKAR PLAN..TAK JADI BALIK..
Pepagi aku & Hata keluar dating kejab..Ade perkara nk kena settle..Lepas settle kite pekena MILO TUNGGE segelas after 3 YEARS x rase..Alhamdulillah...Dapat jgk rasa..huhu
MILO TUNGGE... 
Yam MAMA
Lepas minum milo tungge & pekena 2 biji telur separuh masak, kite lari cari mee diatas...Layan wehhhhh!!!!..Lepas tu terus blk...huhu..Bandar KB JAMMED tahap gaban wehhh..org KL x blk lg kah? Mlmnya aku masak roti telur berlauk...Layan...huhu
Che mek kena sapu sampah lepas malam duk perabih bunga api...huhu

Khamis baru la kami blk KL..This time x singgah Perak sebab nk kena kemas rumah yg dh ala2 tempat kucing beranak...Wakaka..

OTW blk tekak teringin nk kepok lekor..Tapi asyik la terlepas je kedai2 yg bukak..Adehhh..xde rezeki nk mkn kot..

Dh nk smp highway KARAK, end of Bentong, jmp la kemah jual doyan & cempedak..terus mintak Hata benti...Amik la sebijik cempedak...RM5 sekilo, aku pulak amik ngam2 je sebijik cempedak tu 1kg..huhu

Smp rumah, rehat2 kejab...Lepas tu baru goreng cempedak ni sambil minum dgn kopi panas..Layan...

Alhamdulillah..OTW blk x jammed, cuma mase smp Raub tu jammed, AGAIN kami guna WAZE, dpt la SKIP JAMMED..huhu

Malamnya kami rehat je dkt rumah..Masak sajo...




Tamat kisah Aidiladha 2016..huhu




End

No comments: