About

Thursday, October 27, 2016

Lunch Treat : Rakuzen

As Salam

Hari ini rezeki dapat makan lunch free...huhu

Jumpe opismate lama yg bangunan opisnya hanya selang beberapa bangunan dr tmpt kami...

Kami ke sini :
Rakuzen G-Tower

Smp2 je terus tgk menu...
Hhhmmm rege boleh tahan..
2 ketul sushi rege minimum RM6..
Kalo dkt sushi i-setan dpt la 4 ketul..huhu
Set dieorg pun majority RM25 and above...ko ghase???

Meh aku share menu yg kami order...huhu

Ini crab salad rasenye...
Sebab ade isi crab..
Sos die sedap..
Thousand island + telur dlm sushi..huhu 
Set SABA fish..
aku xtau rasenye..huhu 
Chicken Terriyaki Set
Boleh la...
Kering sikit & rase teriyakinya agak ke laut...hoho
Tapi bile cicah dgn sos salad...layan... 
Beef set.. 
Prawn Ramen Set
Side dishes 3 keliling tu ade dlm setiap set kami..
Kecuali si sushi...huhu 
Sushi nyaaaa...

Lepas makan..Borak2 kejab...
Terselit jgk agenda nk buat exchange gift utk chrismas nnt...2 bulan lagi kot..kiki
Sebelum balik..Mmg x sah kalo x bergambo...kiki
Kite tepek sekeping ye...
KAMI

Alhamdulillah...Org belanja..huhu





End

Kisah Ammar : Lemon Bath Lagi...

As Salam

Selasa aku amik EL..
Sebabnya hari Isnin, pkol 4pm ticer kol btau badan Ammar panas..38.5..Tapi terpaksa mintak tggu smp pkol 5.30pm memandangkn time tu Hata akan smp dkt LRT dr opis.

Sementara nk ke jam itu, aku mintak ticer tolong mandikn Ammar dulu utk cool downkan suhu badan.

Lepas je amik Ammar & che mek..Terus kami ke klinik...
Udah kena amik nab air seround...1st time Ammar kena nab..Memang meraung..Time ni tetibe je dengar Ammar jerit...

"Nanak!!!..Nanak!!!Nanak!!!"

Sedih..Tapi nk buat camno..His lung is clear..Tapi disebabkn doctor nmpk lekuk pada dada Ammar, in between tulang rusuk..That's make he has to take a NAB...Doktor takut Ammar susah nk bernafas..

Lepas dr itu,..Ammar nmpk penat...Penat bertarung dgn aku & Hata utk cabut NAB tu..

Smp je rumah, terus buat LEMON BATH..
LEMON BATH
Lepas mandi, bagi mkn bubur nasi..Lepas tu bg ubat & Ammar mula ting tong & tidur...
Esoknya pkol 10am baru Ammar bangun..Itu pun aku paksa...Aku letak air asam jawa dkt kepala...Alhamdulillah lepas tu temp. dah turun ke 37.3..

Lepas tu aku mandikn lemon bath lagi..Bagi mkn bubur nasi & alhamdulillah hari ini (smlm) demamnya dh ok.Cuma batuk still ade..Aku dh buat tepuk cupping, Ammar just batuk2 je..Belum lg tunjuk tanda2 nk keluarkn kahak...

Dah letak jugak minyak dari bawang putih bakar...Nmpk sikit je perubahan dr segi batuk...

Risau aku..Kena cari alternatif lain utk keluarkn kahak..Sedayanya aku nk try avoid bg ubat..



Misi mencari ubat buatan sendiri dimulakan...




End

Wednesday, October 26, 2016

Makan..Makan..Makan...

As Salam

Sabtu & Ahad kami anak beranak kerjanya makan..Makan..Makan...huhu

Sabtu pkol 11 Hata gi tupperware belikn order dr bdk opis..
Lepas Zohor kami gi OU..

Smp2 je kami g mkn dkt kedai wafer..Amik 2 set wafer & 1 ice lemon tea..Malas nk order air byk2..Rase x berbaloi..kiki..Aku pulak mmg dah siap sedia bawak sebotol air masak dr rumah...

Lepas mkn dkt wafer, kami jalan2 survey kasut sekolah che mek..Ada..tapi xde size utk yg SALE item..haha..Xpe lah..kite tggu bulan 12 nnt..Mesti ade SALE kan?

Lepas Asar, jalan2 kejab smp la Ammar poo poo..Lepas bersihkn..terus ke Johnnys pulak makan..dah order2 tgk2 rase2 mcm x cukup..Sebabnya this time 2 cinta hati makan dgn berselera sekali...Smp 2 kali tambah order...huhu

Dah siap makan, round2 lagi..Lepas maghrib kami blk..OTW blk, aku beli Cinnabon pulak..Layan lagi..Makan lagi..

Balik rumah semua terbuntang..huhu

Ahad pun kami keluar lepas Zohor..Kasi anak2 rest secukupnya then baru keluar..kiki

Kali ni kami gi makan dkt Boat Noodle pulak..
Order noodle, fruit salad, chicken meatball, crunchy spinach & 2 air..1 ice tea & 1 coffee ice..
Layan sampai kenyang..
Kami..
Makan-Makan..
Lepas mkn dkt boat noodle, bawak che mek gi mkn ice cream tutti frutti pulak ( dah janji if she behave..Aku belanja ice cream..)..Sementara tggu che mek abih mkn, aku mengular mncari 7e sbb perut dh rase mual..Aku lupa yg aku TAK BOLEH MINUM KOPI time makan ..Minum saje boleh..Tapi kalo disulam dgn makanan..Mmg gini la jadinya...

Selesai semua, kami jalan2 lagi..Round2 je..Lepas tu mase OTW nk blk, singgah dkt kaunter mknn IKEA yg jual air, hotdog, karipap & ice cream aje tu..Kami beli 1/2 dozen karipap, mineral water & soft drink(boleh refill)..Layan 3 ketul karipap pulak..

Dah selesai, kami blk..Smp rumah 5 minute sebelum Azan Maghrib..huhu

Malamnya, Qaisara & Hata mnghabiskan karipap..Ammar dah Zzzz..Aku pulak masih kenyang..huhu

Itu lah cerita weekend kami..
Tak tau la kenapa tekak ni rase nk makan..makan & makan je dalam masa 2 hari tu..Padahal dua-dua (aku &Hata) gaji pun belom lagi...haha..Berani sgt hujung2 bulan mkn mewah2..hoho


Ok la kan?
Berani kerana makan..wakaka






End

Patah X boleh disambung..Hilang Boleh Diganti..Tapi......

As Salam

Cerita Isnin..

Tadi mase smyng Zohor, aku TERPAKSA lelapkan mata walau 10 minute..Mengantuk sgt..Nmpk bebenor badan still x bleh adapt  bangun pkol 5.10am..Sebelum ni bgn pkol 6am.hoho

Bile nk terlelap tu..harus la aku mncari PORT yg tersorok sikit..xmo la kaki mnghala ke arah org nk smyng kan?Mase beralih tu..Aku main sauk je bag telekung & tudung & brooch..Sampai x perasan aku x amik skali dgn ID keje & kad TnG..

Mase nk bangun blk opis tu, aku mnggagau jgk cari..xde!!!
Terus pening2 lalat blk opis mncari..Smpkn ade staff yg nk g solat pun aku mintak die tlg carikn sekali lg..huhu..Malangnya xde..Cepat2 aku pinjam ID bos turun g lobby utk tnykn ttg ID..Berdebar2 jgk time nk mendekati kaunter tu..hoho

Dgn sayu je aku tny akak guard..

"Akak..ade x sesape return ID card dgn lanyard mcm ni?" - Sambil tayang ID bos..

" Oh..company..... ye..Tertinggal dekat surau?" Mata aku mula bersinar..

"Haah kak..." Laju je aku jawab..

"Ade ni tadi orang tu hantar.." Sambil tangan seluk laci...
Makin bersinar mata aku bile dh tgk lanyard tu..huhu
Dalam hati x putus bersyukur..huhu

" Terima kasih kak." Sebaik je akak tu pass lanyard pd aku..

Fuh!!!!
Tarik nafas hambus nafas bile dh dpt blk ID Opis..
ID yg Hilang

Kalo dah jodoh..Tak kemana dah iye dak?huhu

Bersyukur sgt sbb ade insan yg berhati mulia return to guard..huhu

Aku risau bile kad ni hilang..Bukan je amik masa utk dpt replacement....Pitih pun melayang jgk tau..huhu




End

Thursday, October 20, 2016

Kisah Ammar : Misteri Pukul 7pagi

As Salam

Sejak-sejak Ammar dh setahun lebih ni..( 1yr3mths )banyak pulak perkara2 pelik yg terjadi & berlaku..Hhhmmmm...

Kali ini pelik sebab Ammar bg SIGNAL pada aku & Hata..haaaaa....

Al-kisahnya berlaku hari Isnin lepas..Dkt FRIM kan ade traffic light simpang 4..Lepas traffic light tu biasenye waktu2 ini (7am-7.15am) akan jammed sikit..Kete CONFIRM akan berhenti dlm tempoh kurang atau lebih 5 minutes.

Hari Isnin, tepat pkol 7am kami berhenti dkt sane..Kebetulan lepas traffic light tu mmg ade 1 kawasan yg berpokok..xde rumah..Just mcm kebun dgn pokok yg besar2..mase kete kami berenti, Ammar pandang keluar (ke arah kawasan itu)..Tetibe Ammar tepuk tingkap & bersuara with his language...Lepas tu tarik tangan aku mintak bukakkn tingkap sambil sebut "BUKAK"..Korang rase x ape yg aku rase time tu???

Lepas tu tepuk2 tingkap lg..Bersuara with his language lagi..Time kete nk mula bergerak pun gitu jgk reactionnya smp la ke simpang 3..Baru Ammar stop buat perkara tu..

Semalam it's happened again!!!!
Terus aku cakap dgn Ammar..

"DIA" x boleh ikut..Ammar anak baik..Ammar kena gi school.."

Ammar pandang aku & jenguk semula ke tingkap..
Aku cakap :

" Ammar bye-bye aje la...Ammar anak baik..Ammar nk g school."

MENGEJUTKAN!!! Bila Ammar betul2 lambai tangan ke arah tingkap tu!!!!

Ya Allah...
Terkedu aku & Hata time tu...Ape pulak kali ni??

Pagi tadi kete kami berhenti di area yg same..Jam yg lebih kurang sama..
Terus je aku alih perhatian Ammar dgn bg tgk cite pingu dkt HP aku..
Aduh...Berdebar2 sgt ok..

Kite bukan la nk percaya sgt mende2 gini..
Tapi budak2 besar Ammar ni rasenye mmg masih boleh nmpk lagi mende yg kite x nmpk..

Bermcm2 doa aku bacakn utk Ammar supaya perkara yg dkt Selayang Mall x berulang lagi..
Mase entry ni ditaip pun bulu roma aku dh mula naik..hoho
Over sgt penghayatan aku nih...haha

Harap2nya xde la ape2 yg "berminat" dgn Ammar nih...Risau tau...





End

Monday, October 17, 2016

Cerita Ahad : Popiah Goreng

As Salam

Semalam teringin beno nk mkn popiah goreng..Makanya, Sabtu lepas maghrib ajak Hata ke Mydin beli bahan...Sabtu mlm Ahad, menu dinner is BURGER...huhu..Tak tau nk mkn ape..Siangnya aku & anak2 mkn nasi dgn lauk telur masak lemak...Hata ade cosplay event dkt PPUM..

Ahad pagi, mcm biase..Dah x boleh nk melandau dah..lepas subuh mata ni segar je mcm hari bekerja..huhu..Golek2 kiri kanan, pkol 7.45am bangun nk siap2kn popiah goreng..Pkol 8am che mek jengukkn muka MINTAK KERJA..huhu..Terus mintak che mek potong hotdog, parut sengkuang & carrot..

Lepas dh siap sarapan, baru igt GULA DAH HABIS..Kejutkn Hata utk turun gi beli..Then baru la lengkap sarapan pagi kami..huhu

Pkol 10am siap2 nk ke KOTA RAYA untuk amik album yg di-order. Mase smp sane, Ammar tido, so Hata & Che mek je gi amik..Aku tggu dlm kete je..Lepas amik album terus ke NSK..Plan nk survey stationary utk buat tambahan goodie bag bday che mek..Tapi HAMPA,..NAN ADO..

Mase nk balik nmpk kedai mkn ala2 uncle jack GIANT..namanya x igt...Terus la lunch dkt sane je...Pkol 2pm smp rumah..ajak anak2 tdo..Pkol 3pm terdengar bunyi guruh...Terus mcm kena karen aku bangun kutip baju & solat Zohor..kiki

Lepas tu sambung tido smp pkol 5pm..Lepas Asar Ajak pulak Hata ke Tesco sbb teringin nk mkn Ikan Keli Penyet dkt food court sane..Singgah ikea beli meatball Qaisara then baru g food court.

Lepas maghrib terus blk rumah...

Lepak tengok siaran ulangan CERIA i-STAR...
Layan sgt tgk program ni tau..
Berdoa sgt supaya che mek boleh jadi mcm dieorg..
Maksud aku..berjaya hafal ayat2 dlm al-Quran..huhu

Sedang asyik kami menonton program ni, si Awe ambe ni pun sibuk dgn kerjanya jgk....!!!!
Menuggah Kain..
Kain ni baru je basuh..So mmg x berlipat lagi..
Mane idea awe ni dpt duk punggah semula aku pun x pasti la..
Jenuh aku bg arahan suh masukkn semula dalam bakul..
Tapi awe ni duk la punggah semua sekali..
Bila aku amik kain yg diluar & hulur pada Ammar utk masukkn dalam bakul, Ammar masukkn..tapi keluarkn kain yg lain pulak..Hahaha

Sabar aje la ibu dgn kamu wahai anak...kiki

Itu la activity minggu ni..
Plannya my kak yang nk dtg KL..Naik ETS..
Tapi x jadi sbb time nk g beli tiket hari Sabtu tu, katenye tiket utk Ahad pagi dh habis...




Kepala masih ligat memikirkn additional item utk goodie bag bday che mek..Hmmm

Idea..
Idea..
Please come to my head..
kiki





End

Friday, October 14, 2016

Kisah Mee Celup & Pau Cendawan

As Salam

Semalam mase dkt opis ticer Qaisara whats app ttg baju tema utk konsert akhir tahun..

So lepas amik anak2 terus ke kedai Hari-Hari mcm yg ticer btau, dress tu ade dekat sane..Ok la..Nk pakai sekejab je..Che mek mane pernah pakai dress dgn legging bagai nih..haha

Mase OTW kesane, kami singgah kejab dkt khemah jual PAU CENDAWAN :
RM3.50/pcs
Beli 2 ketul...Alhamdulillah..x menghampakan..Boleh repeat lg..kiki

Mase OTW nk masuk kedai Hari-Hari,nmpk kedai kelate ni...Mase jalan...tengok..tengok..jenguk..jenguk je sekali lalu..Lepas beli dress, terus masuk je kedai tu sbb dh kecur liur sgt..haha...Nk cepat mkn & time blk dh x perlu memenuhkn sink..kiki

Aku & Hata order ini :
Mihun celup..
Sedap wehhhh!!!!!
Sebijik rase mcm mee celup dekat kelate depan Nasi Kukus Zakini..(sape org kelate tau kot..kiki)
Terlepas rindu nk makan mee celup ni bile tiap kali blk kelate mesti MISSED nk g mkn..hoho

Dah dpt 2 menu baru..
Lepas ni boleh repeat lagi...huhu






Tgk gmbr2 ni pun dh kecur liur utk kali ke brp tah..haha
End

Wednesday, October 12, 2016

Kisah Ammar : Misteri Di Selayang Mall...

As Salam

Kelmarin, Blk keje Hata ajak ke Selayang Mall sbb nk cari software FONT..Dekat sane mmg ade seketul booth jual DVD..

Mase memula masuk shopping mall tu, Ammar ok lg...Tapi mase dh dlm perjalanan ke booth DVD tu, Ammar mcm mula buat perangai..Hyper semacam..Berlari ke sana ke sini...TAK TERKAWAL!..

Lepas make sure s/ware tu ade, makanya kami pun pegi dkt ATM dulu..Dlm Selayang Mall tu ade Deepavali Deco...Ade seekor Gajah dibalut kaler Hijau & ade lagi aksesori lain...Lepas aje nmpk gajah tu, Ammar makin x terkawal...Risau + penat cheq mengejar tau..

Last2 mase Hata tgh pilih2 DVD, aku bwk Ammar & Qaisara di satu tmpt mcm trsorok sikit so that 2 beradik ni boleh main kejar2 dlm kawasan tu je tanpa perlu aku berkejaran same dgn dieorg...

Lepas je Hata beli DVD, plannya lepas solat, nk mkn tom yam thai dkt booth depan KFC...
Again Ammar HYPER sgt smp mmg x boleh gi mane2 dah..Mmg kena blk terus je..
Plan nk singgah Mydin beli berus gigi & ubat gigi baru che mek pun terpaksa dibatalkn..
Makanya terpaksa la beli dkt Watson je..

Time nk beratur membayar tu, mmg aku boleh dengar Jeritan Ammar...Bunyi meronta-ronta..Naik risau pulak aku...Tetibe rase mcm "Apesal lambat sangat cashier nih???"

Lepas bayar, terus keluar & tengok Hata mcm termengah2 mendukung Ammar sambil awe tu duk berpusing 360 darjah dlm dukungan Hata..

Lepas tu mmg terus blk...Aku dh suh Hata baca la ape2 ayat yg terlintas dlm kepala..Tiup2 la sikit dekat Ammar nih..huhu

Mase dh nak smp pintu keluar ke parking, Hata ckp dgn Ammar ..." OK..Dah sampai dkt kete..Jom kita balik"...Terus Ammar senyap...Dalam kete pulak kami perasan Ammar mcm kepenatan yg amat sgt...Nmpk mcm termenung pun ade jgk..Lepas tu Ammar dh normal mcm biase..Mmg xde langsung HYPER activenya mcm dkt dlm mall td..Dlmkete siap pasang MP3 zikir...Tetibe aku & Hata pelik & HARUS LA bulu roma aku tetibe je meremang....Eh?

APAKAH YG MEMBUATKAN AMMAR JADI GITU???

Smp2 je rumah, terus aku mandikn Ammar...Lepas tu terus Ammar masuk bilik mcm ajak tido smp tak sempat nk dinner..Malamnya, langsung Ammar x berjaga kejut kami mintak susu..Biasenya, kalo Ammar x makan malam, mmg akan kerap mintak susu..At least 2 ke 3 kali...Tapi malam ni, takde langsung..Pkol 5.30am (waktu kami bangun) baru aku sndiri buatkn susu utk Ammar sbb risau Ammar dahaga...Bangun tido tu...Alhamdulillah ok dah..Ceria je..Mcm xde ape2 yg berlaku pd Ammar...Dkt rumah on MP3 surah Yassin pulak...Risau kot2 mengikut...

Terus je rase mcm...

CONFIRM ade "something yg bersama" dgn Ammar smlm smp automatik berubah perangai secara drastik sgt...Biasenye, bile nk melarikn Ammar dr sesuatu mende, Hata/aku akan dukung & pegi ke tmpt lain..lepas tu Ammar dh ok dah..Tapi waktu tu mmg xmo langsung...Siap terlentik2 mintak diturunkn..Bile dh diturunkn..Berlari2 xde arah..Kesana & kemari..Mcm aksi KEJAR MENGEJAR pun ade jgk aku tgk smlm..Mmg menakutkn..Siap tepuk2 tiang tau!
Ammar takut ke???


MORAL OF THE STORY...

Jangan bawak anak2 keluar waktu Maghrib!!!..
(Mase kami sampai tu baru je masuk waktu)
Waktu tu Syaitonnnnnnn brkeliaran..Bertempiaran...Itu yg kadang2 terkena pd anak2..



So, lepas ni..Nk gi mane2 skali pun..Turun je kete..Start la baca ape2 yg perlu supaya anak2 terlindung dari gangguannya..

Aku hari tu ade bace jgk...Tapi x kusyuk..Baca sekadar bermain dibibir je sbb x budget akan jadi mcm tu..eheh







End

Tuesday, October 11, 2016

Selected Birthday Theme

As Salam

Elok je aku plan nk cari idea utk birthday goodie bag che mek..Tetibe che mek suarakan sesuatu..Che mek mintak si ayah pakai ini mase celebrate bdaynya nnt :
Hata
Adehhhh...Mcm2 pulak permintaan che mek nih...

Birthday cake nk theme ini :

Untuk goodie bag, aku dh beli siap2 stationary set yg super duper simple..Dah siap buat contoh gini haaa..
Kain organza + Polka Dot plastic bag
Aku beli serba 1 utk test ok ke idak kalo buat gini...Hmmm..Nmpk mcm ok jer...kiki..

Kenapa aku letak plastic bag lagi dlm bag organza tu??

Saje nk kasi lagi kukuh Goodie bag ni..Lgpun nmpk mcm bercorak je bag organza tu kan?..kiki

TAPI!!!!

Hata ckp 5/11 nnt kalo jadi akan ade 1 resturant dkt Puchong nk sponsor mkn utk team Cosplay Hata...So Hata nk try tny BOS Cosplay if boleh selit kejab simple bday celebration utk che mek..Sekadar potong kek & sesi bergambar dgn Cosplay team je..Xde yg lebih...Kalo boleh la..That's mean aku kena buat 2 set goodie bag..

1 set utk Cosplay day nnt...Takkn x bg ape2 kan?
Walaupun aku x kenal anak2 ahli Cosplay ni, at least bg la jajan ke..Candy ke..kiki

1 set lg utk bday celebration che mek dkt school sebelum cuti sekolah bermula hujung bln 11 nnt..
This time Hata x dpt join rasenye sbb skrg opisnya dh susah sikit nk mintak cuti...

Hmm..Ni nak kena fikir brng ape yg sesuai nk bg pd anak2 ahli Cosplay nnt..Simple & under budget..haha

Aku dh plan awal2 nk bg stationary set yg sedia ada utk kwn2 che mek...


Kawan2 ade idea?
Kalo ade meh share sini ye...
Jgn yg grand2 sgt..Nnt x cukup budget..wakaka






End

Cerita Lepat Labu & Kyros Kebab

As Salam

Hari Sabtu kami x kemana sbb Hata kena kerja half day..

Petang sabtu aku try buat lepat labu :
Tak berapa nk mnjadi sbb aku lupe letak tepung ubi & tepung gandum pun letak x byk..So lembik..Tapi anak2 makan selera je bila DISUAP..hoho..5 ketul utk 2 adik beradik..huhu

Malamnya kami ke 222 dkt PJ...Lama sgt x makan sane...Murah pun murah..Perut pun kenyang...kiki

Hari ahad plk lepas Zohor kami gerak ke KOTA RAYA..Parking kete dkt DBKL Masjid Jamek then berjalan ke PUTRA LINE ( aku panggil STAR LRT ) ke Plaza Rakyat..Berjalan lagi menuju ke building tepi KOTA RAYA...Kami nk tempah custom album..

Lepas settle. kami terus gerak ke LRT..Singgah SOGO..Makan ini :
KYROS KEBAB..

Mase tengah mkn ni...Tetibe aku dengar bunyi mesin mcm tersekat2.Kuat tau....Lepas tu dengar budak perempuan menjerit2 menangis dari arah escalator..Automatic kaki aku mengeletar..Jantung aku berdengup laju..Mcm2 cite dkt FB mula buat flash back dlm kepala ni..Hata pun join menjenguk jgk..Suara bdk perempuan tu still dengar jelas..Meraung2 menangis..Mujur la aku decide utk duduk dkt ruang dlm tepi Kyros Kebab tu..Kalo duk tepi pagar escalator tu ( depan chatime )..mesti aku menjerit sebab terkejut..

Bile Hata dtg ke meja kami semula, aku mmg x tunggu lama utk tanya...

Rupa2nya...Selipar/kasut bdk perempuan tu tersepit dkt escalator tu..Mak/ayah budak tu sempat tarik kaki anak dieorg..Adehhh..Suspen sgt tau..

Lagi satu, bunyi mesin tersangkut-sangkut tu rupanya BUNYI BLENDER DARI KEDAI CHATIME..(kebetulan sgt)Bising sgt bunyi blender ais dieorg..Mmg buat aku gabra tiap kali dieorg mem-blender ..huhu

Terus je aku SAIKO che mek..Mek ni mmg kalo dtg angin active..Sokmo je brjalan ke depan dari kami bile dkt escalator...Mmg che mek akan lompat bile dh nk smp ke penghujung..Tapi aku tetap seriau..Bising aje mulut ni membebel suh che mek beriringan dgn aku..

Lepas dr tu, terus che mek pegang tangan aku / Hata kemas2..

Jgn lalai walau dimana kite berada ye parent..Anak aku yg umur 6 tahun ni pun kena bebel sokmo tiap kali nk berdiri atas escalator...

Make sure anak kite ditengah2 escalator tu kalo xde org nk berjalan disebelah kanan...

Make sure kaki anak kite berada di dalam garisan kuning..

Mata anak2 mmg x peduli ttg itu kalo x diingatkn..Mata kite as parent ni la yg kena jadi mata ke-4 mereka..

Aku mmg pandang berat issue ni..
Jangan nnt sbb kelalaian sndiri, kite menyesal x sudah..


Ok..Sudah habis cerita weekend...kiki





End

Monday, October 10, 2016

Kari Ketam

As Salam,

Last 2 week, aku dinner dkt Q Bistro Kota D'sara..Blk koje x larat nk masak..So ke kedai la kite..Bile semua lauk & sayur dh diletak dkt pinggan, baru nmpk landing baik comel cantik je kari ketam...Hoho..Terus terliur...Tapi xde la aku tambah lauk tu...Aku tau, kalo kari ketam mamak..x lari dr RM10 above..hoho..

Makanya, menahan air lior smp hari Sabtu last 2 weeks...Tak menahan air lior..Terus turun kedai bawah tgk2 ade x ketam...2 kedai xde...Pkol 6.15pm paksa jgk Hata g Mydin dkt Selayang Mall. Sampai sana aku turun dgn che mek..Hata jaga Ammar..Kalo turun semua, mende yg 30 minutes boleh lajak ke sejam..Byk stesennya nnt..kiki

Alhamdulillah, semua bahan jmp dkt Mydin...Sap..Sap..Zap..Zassss...Terus bayar & blk..Smp rumah pkol 7.45pm..Lepas Maghrib aku start masak.. Aku amik 2 ekor ketam je..Jadila buat lepas kempunan...Haha..

Dalam tu aku letak sayur mkn buat gulai ikan..
Lantak laaa..Janji berlauk & bersayur..haha
Kari Ketam..

Malam tu aku x makan kari ni dgn nasi...
Aku makan kari ni dgn roti Paratha ...Hata sorang je mkn dgn nasi...huhu
Layan abih wehhhh...
Ade balance kuah, esoknya aku makan lagi buat cicah dgn jemput2...kiki



Walau banyak lagi kena improve dlm masakan kari ni, tapi tetap puas tekak aku time makan..hoho




End

Wednesday, October 05, 2016

Drypers Volunteer Club

As Salam

Awal Muharam lepas (2/10/16) aku berjaya join activity volunteer anjuran Drypers Volunteer Club .Aku baru je register club ni..Saje2 je asalnya..Tup tup hujung bulan September dpt invitation email..Lepass bincang & dpt GREEN LIGHT dari Hata maka aku pun reply confirmation email...

Hari Ahad, pkol 7am dh smp dkt VINDA GROUP ..Lepas tunggu dlm 20 minutes, van yg bawak ke RAINBOW HOME pun smp..Gerak ke sana dlm pkol 7.45am..Smp sane pkol 8.30am..
Lepas breakfast kami di-brief oleh PIC named Jessi..Aku & a few volunteers & Drypers staff ditempakn dkt tingkat atas (bilik kanak2 lelaki)..
Dpt t'shirt FREE dr Drypers... 
Alhamdulillah...Anak2 ni dpt tilam & bedsheet baru...
Other team buat wall art...
Menu breakfast & lunch
Alhamdulillah..Disebabkn ramai tenaga kerja, jadi kerja siap dgn cepat..Pkol 12.30 dh settle dah..
Makanya harus la aku mintak Hata beranikn diri & anak2 amik aku..xmo la cheq blk naik van..Same jauhnya jgk Hata nk amik..Nk naik LRT pun xtau pkol brp van dieorg smp...huhu

Sementara tggu Hata smp, kami bergmbr la buat kenang-kenangan 

Meh aku cite sikit ttg Rainbow Homes ni ye...

Rumah ni adalah penempatan anak2 yg bukan je yatim, malah anak2 yg parent x bleh nk jaga disebabkn kesempitan hidup..Dieorg duduk sini asalnya semuda usia setahun 9 bulan lagi...Tapi sekarang dh besar..Yg paling tua 22 tahun.Paling muda 3 tahun kalo x silap aku..Dekat sini bangsa campur2..

Takde yg beragama Islam dkt sini..Jadi disebabkn itu, pendekatan kepada agama kristian dititik beratkan...Mase kami smp tu, dlm pkol 10.30 am, ade bas dtg amik SEMUA anak2 ni g church..Pkol 1.30pm baru blk..

Mujur jgk ade volunteer melayu join..haha..
Aku memula risau jgk sbb memula yg dtg semua bkn melayu...kiki

Hata smp je kami g mkn..Smp rumah je aku terus pengsan..kiki


1st time lepas kawin buat keje2 gini...
So far ok je...Aku enjoy je buat task yg diberikn..huhu
Harap2 kerja ni diberkati & dirahmati Allah...
Amin





End