Thursday, October 27, 2016

Kisah Ammar : Lemon Bath Lagi...

As Salam

Selasa aku amik EL..
Sebabnya hari Isnin, pkol 4pm ticer kol btau badan Ammar panas..38.5..Tapi terpaksa mintak tggu smp pkol 5.30pm memandangkn time tu Hata akan smp dkt LRT dr opis.

Sementara nk ke jam itu, aku mintak ticer tolong mandikn Ammar dulu utk cool downkan suhu badan.

Lepas je amik Ammar & che mek..Terus kami ke klinik...
Udah kena amik nab air seround...1st time Ammar kena nab..Memang meraung..Time ni tetibe je dengar Ammar jerit...

"Nanak!!!..Nanak!!!Nanak!!!"

Sedih..Tapi nk buat camno..His lung is clear..Tapi disebabkn doctor nmpk lekuk pada dada Ammar, in between tulang rusuk..That's make he has to take a NAB...Doktor takut Ammar susah nk bernafas..

Lepas dr itu,..Ammar nmpk penat...Penat bertarung dgn aku & Hata utk cabut NAB tu..

Smp je rumah, terus buat LEMON BATH..
LEMON BATH
Lepas mandi, bagi mkn bubur nasi..Lepas tu bg ubat & Ammar mula ting tong & tidur...
Esoknya pkol 10am baru Ammar bangun..Itu pun aku paksa...Aku letak air asam jawa dkt kepala...Alhamdulillah lepas tu temp. dah turun ke 37.3..

Lepas tu aku mandikn lemon bath lagi..Bagi mkn bubur nasi & alhamdulillah hari ini (smlm) demamnya dh ok.Cuma batuk still ade..Aku dh buat tepuk cupping, Ammar just batuk2 je..Belum lg tunjuk tanda2 nk keluarkn kahak...

Dah letak jugak minyak dari bawang putih bakar...Nmpk sikit je perubahan dr segi batuk...

Risau aku..Kena cari alternatif lain utk keluarkn kahak..Sedayanya aku nk try avoid bg ubat..



Misi mencari ubat buatan sendiri dimulakan...




End

3 comments:

Mar Mansor said...

moga ammar cepat sihat

Husna Rahman said...

another tip nak bagi clear kahak tu bolh bagi mkn minyak ikan omega..bagus jgk untuk perkembangan bdk2

Cik Itah said...

bagus lemon bath ni terutamanya untuk bebudak