Moving Out

As Salam

Hari jumaat, lepas keje kami blk rumah baru then lepas maghrib baru blk rumah lama..Simpan tenaga utk hari sabtu sbb akan angkat brng2 yg besar (peti sejuk, tong gas & washing machine)..

Pepagi sabtu, aku dh siap2 pack baju bajan dulu..Kalo boleh aku xmo la tukang angkat barang nnt bwk baju kami...kiki

Then lepas sarapan g amik kete bos..
Dinner awal2 sblm blk rumah lama..
Memasing kelaparan..huhu 
Sesi basuh rumah baru & angkat barang...

Lepas amik kete, aku ajak Hata buat 1 trip htr brng..Memandangkn bantuan tenaga kerja smp tghari, baik kite buat 1 trip dulu...Alhamdulillah, perjalanan kami smooth je..rase cepat je waktu pergi & blk..

2nd trip kami tggu tenaga kerja dkt rumah baru...Lepas tu berkonvoi ke rumah lama & angkat brng2 berat plk...Lepas angkat & punggah, kami g lunch..Isi perut lepas byk peluh keluar..kiki 
Order AYAM masak kicap...
Tapi yg smp DAGING masak kicap...
Telan aje la..udah lapo... 
Tomyam campur... 
Kembung 3 rasa..Layan
Kerabu mangga...
Layan jugak...
Lepas settle makan, kami g htr kete bos Hata..Lepas tu singgah rumah lama kejab utk maghrib & amik lg brng2 yg boleh dimuat dlm bonet kete...

Semalam pulak, paginya pegi lagi rumah lama..Nk basuh sikit2 selerak yg kami buat semalamnya... lepas tu plan nk g beli goodie bag utk kenduri arwah on this weekend..Tp owner bz  la pulok..Kite arrange by this weekday..So kami lencongkn kete ke Cocoland SALE..Dapat la topup sikit isi goodie bag..huh

Lepas tu g beli barang dapur sikit utk dinner..1st time masak dkt rumah baru...Serba serbi x berapa nk lengkap..kiki..Tapi tetap kenyang..hoho

Penat.....Tapi rase smooth je..Alhamdulillah...


So maybe every weekend after CNY ni kami akan try angkat brng yg kecik2...Tinggalkn brng2 yg besar je utk masuk dlm lori..

Kawan2 doakan semoga Allah swt permudahkan urusan kami ye...
Amin



End

Packing

As Salam

Setelah 4 tahun++ x mengemas rumah utk berpindah, kali ini ia berlaku sekali lagi..huk huk huk...

Alhamdulillah, semalam kami dh dpt kunci rumah dr owner...Kalo idak owner nk bg sabtu..Lepas tu katanya nk bg Jumaat (hari ni)..Alih2 owner kol ckp nk bg semalam sebab owner busy..Risau x sempat nk bg kunci pada kami esok(sabtu)...Alhamdulillah sgt2...huhu

So smlm, lepas je amik anak2, terus je amik kunci rumah...Lepas tu kami terus blk rumah lama utk buat MINI PACKING..MINI ye..haha..Amik baju2 che mek utk sekolah hari ini, baju Ammar, pakaian kami, toto, bantal, cerek, flusk, susu & alatan mandian...

Pkol 9pm kami gerak dr rumah lama..Lepas tu singgah makan mlm & terus ke rumah baru. Smp2 je terus basuh rumah...Alhamdulillah rumah tu bersih..Cuma kami perlu sapu pasir2, basuh & mop sikit...

Makanya malam tadi kami tdo la dirumah baru...Pagi tadi dapat la bangun lewat sikit..kiki..Pkol 7am gerak dr rumah, x smp 3 minutes Ammar dlm kete dh smp taska..Smp sekolah che mek 7 minute lepas tu...huhu

Alhamdulillah sgt2 sbb Allah swt permudahkan urusan perpindahan rumah kami...

Dapat owner yg x banyak songeh..
Dapat owner yg tolerate & memahami..
Dapat tenaga kerja sukarelawan nk bantu kami pindah brng yg kecik2 sebelum panggil lori.
Dapat jugak pinjam kete bos utk pindah brng sikit2..huhu


Semoga dgn perpindahan ni, che mek akan dpt lebih perhatian dari kami..
Semoga dgn perpindahan ni, Hata dapat lebih fokus pada kerja...Tak payah risau2 dah mcmane aku nk blk rumah & amik anak2 kalo Hata kena g outstation nnt..
Semoga dgn perpindahan ni, kami dapat berjimat lebih lagi..huhu

Byk jgk perkara2 yg kami boleh jimat tau...

Dapat jimat duit minyak kete..kalo dulu sehari 2 way RM15...skrg just RM10 atau kurang lagi..

Dapat jimatkan MASA...Lepas amik anak2, kalo LRT x problem, before 6.45pm dah boleh smp depan rumah..Kalo sebelum ni, paling cepat pun boleh smp rumah 7.30pm..hukhukhuk

Dapat jimat duit TOL RM8..kalo MRR2 jammed, biasenye kami akan ikut Duke & Penchala & LDP..3 tol kena hadap semata-mata nk smp rumah pkol 7.30pm..

Dapat jimat duit makan malam..huhu...Dulu, kalo smp rumah dekat pkol 8pm..JARANG sangat aku nk masak..Penat weh..Biase kami beli / makan dkt kedai terus je...Skrg ni, in shaa Allah, ade byk mase terluang utk memasak..huhu

Syukur sgt2...
Terima kasih kepada yg mendoakan kami..
Amin



Bersemangat nk menanam serai, daun kunyit & anything yg senang nk hidup atau lebih tepat tanaman yg berdikari..kiki




Nnt ape2aku update lg ye...
Doakan urusan perpindahan kami dipermudahkan..
Amin



End

Weekend : Penat Yang Berbaloi

As Salam

Alhamdulillah..Walau penat sejak hari Jumaat smp ke Ahad, tapi Allah byr blk dgn kelegaan..huhu

Hari Jumaat, aku xde mood nk kerja sbb pening fikir ttg rumah sewa yg baru..Pening wehhh..igt senang ke?..Part deposit tu satu hal..Part nk memilih..nk g tgk tu pun 1 hal jgk....

Makanya Jumaat tu aku mencuci mata dkt MEMBER SOGO SALE..haha..
Tersauk jgk la sandal aku, che mek & Ammar..Kasut sekolah che mek jgk..Brand superman..RM15 je sepasang...idak ke kecik beso kecik beso je mate aku?kiki
Sandal - Inside Out - Joy
1st time rasenye sandal aku & che mek sama..kiki
Aku mmg mencari sandal...Senang nk g mane2 yang dekat2 pakai simple je..x payah nk berkasut jalan / kasut kerja sgt..huhu..Plan nk beli sepasang..tapi kesian plk pd che mek..Nnt mesti membebel kenapa x belikn utk dia jgk..huhu..

So start dr hari sabtu smp ahad, kemana2 pun kami berdua pakai selipar yg sama...Smpkn ke pagi tadi, che mek pakai selipar ni mase nk turun dr rumah..Pagi tadi hujan..S aku mintak che mek pakai kasut sekolah dkt dlm kete je..Risau kotor plk nnt...huhu..Ade ke che mek tny knp aku x pakai sandal tu???Mekkkkk..ibu nk g kerja la,,huhu

Ok..Sambung cite ye....

Sabtu pkol 11am aku & Hata ade arrange dgn sorg agent rumah dkt area Wangsa Maju...Memula rase excited sgt nk g tgk sbb mmg dekat bebeno dgn sekolah che mek...Tapi bile g tgk..Terkejut kangaroo cheq tgk keluasan rumahnya..Tgk perabot owner yg sedia ada jgk...Kalo kami 4 beranak ni consider mcm dh FULL OCCUPIED...boleh bayang x kalo sedara mare dtg???Dh rase mcm dlm dorm pulak duduk ramai2..Sardin..huhu

Blk rumah, tgk brng2 & comparekn dgn size rumah tu, terus ckp dgn Hata, terpaksa la cancel reservation dgn agent tu..Tetibe rase mcm x berbaloi plk nk membayar sekian..sekian harga utk rumah seluas itu...Mujur la cheq x byr lg deposit....hukhuk

Petang sabtu lepas Asar ajak Hata g round rumah area taska che mek...Actually before this ade nmpk 1 rumah 2 storey ni...Dgr rege sewa pun mcm telan ailio....haha..lepas tu mase tgh2 hujan tu, aku paksa jgk Hata kol sekali lagi rumah tu...Terus set time esoknya (ahad) jumpa pkol 2pm dkt rumah tu..Kebetulan kami kol owner rumah sendiri..

Ahad...
Pkol 8.10am dah start terpacak dekat UTC Sentul....Hata kena renew passport..Mase kami dtg tu, manusia dh beratur panjanggggggggggg....Pkol 8.30am kaunter bukak, Hata dpt no.1087...Adehhh....

Memula boleh la tunggu sambil sarapan..Lepas sarapan Ammar dh xmo duduk diam...Terpaksa la Hata htr aku & anak2 g shopping mall Setapak Sentral..Kedai lain x bukak lagi, kami dh ada dlm tu...huhu..Terus kami ke Molly Fantasi...Mujur la dah bukak..Duduk la kami 3 beranak dalam tu utk 2 Jam..Hata patah blk g UTC..Smp pkol 12tghari, nombor dh 1060...So terpaksa la aku bwk blk anak2 g UTC..Smp sane bg anak2 makan tghari..Ngam2 pkol 2pm siap passport Hata part amik gmbr baru & buat pymnt...Passport kami ambik petang lepas settle tgk rumah...

Dlm pkol 2.15pm smp rumah yg kami nk tgk tu...
Owner cino, previous tenant is Malay family...
Bile dh tgk2 tu, terus aje la aku & Hata setuju sbb dekat sgt dh dgn taska che mek & Ammar...
Means kalau Hata g outstation nnt, aku x perlu fikir mcmane nk amik anak2..
Time nk g sekolah aje la yg rasenye mmg kena beli basikal..huhu
Alhamdulillah..Settle 2 perkara dlm hari yg sama walaupun anak2 dgn kami asben & wife dh berlengas 1 badan..huhu

Lps amik passport Hata, terus je kami blk rumah...Rehat2 jab, lepas tu masak sardin je buat sandwich...X larat sgt dh nk masak yg berat2..Anak2 pun tdo start lepas maghrib smp ke pagi td...
Kesian dieorg lapa..Kesian jgk sbb penat..

Plannya aku xmo gi UTC Sentul..Tapi kalo x pegi, mmg x sompek la Hata nk patah blk rumah utk amik kami g tgk rumah sewa tu..

Doa2 la kami dpt masuk rumah tu sebelum CNY nnt ye...
Owner rumah xde sepanjang CNY ni...hukhuk


Amin



Itu la cite weekend kami...
Kepenatan yg x bersempadan..
Tapi Allah balas blk dgn kelegaan utk jangka masa panjang...
Alhamdulillah..


Amin



End

Target 2017

As Salam

Dah nak masuk tgh bulan January baru terkedek2 nk update Target 2017 kan?huhu...
Takpe la..Janji ada target....kikiki

Actually aku xde pernah nk ber-target2 nih..Tapi tetibe rase mcm tahun ni kena lebih ISTIQOMAH untuk mencapai target yg satu ni..Demi utk kesihatan aku jgk...huhu

So start dr last week, aku mulakan dgn BERZUMBA dekat rumah...Every weekend lepas sarapan aku buat Zumba dgn che mek...Hata kena jaga Ammar..Aku risau je kalau2 tgh syiok duk berZumba Ammar dtg...Boleh jadi insiden perlanggaran dkt situ..kiki

Setakat ni ade 2 lagu yg aku suka & boleh follow step dieorg...
Zumba
Lagu : Sia dari Cheap Thrills ft Sean Paul..


Zumba
Lagu :Dont let me down

Both song with the Zumba, kalo korang ikut..Mmg confirm berpeluh...Seronok tau..kiki
Aku plan lepas CNY ni nnt, nk masuk kelas Zumba...huhu


Target 2017 aku is :

#fitmybody
#callingfor48kg





Harap2 aku terus istiqomah buat activity nih..huhu





End

WELCOMING JANUARY GIVEAWAY

As Salam

GA pertama utk tahun 2017..huhu

Jom reramai join...Simple sgt syarat2nya...
Untung2 boleh dpt Batik Sarawak...Boleh buat tambah koleksi baju raya...kiki


WELCOMING JANUARY GIVEAWAY

Welcoming January GiveAway 07-17 January 2017



JOIN WELCOMING JANUARY GIVEAWAY :

1. Tulis entry dengan tajuk Welcoming January GiveAway
2. Like FB Page : EcaDwinkyAsha Blog
3. Letakkan link entry korang di SINI.

Sila click link utk join ye..huhu





End

Kisah Qaisara : Handmade -Tudung Sekolah Awning

As Salam

Memandangkan aku ni memang minat mnjahit walaupun SKILL agak kelaut...Tapi gigih jgk TRY jahitkn tudung sekolah che mek yg ade soft awning...

Memula aku jahit tudung sekolah yg biase..2 layer tu..Tapi..Kesian tgk che mek pakai..Awning jadi mcm simpul karipap..hahaha..

Makanya, bersemangat la aku ncari tudung che mek yg ready made utk dibuat contoh & ukuran...Memula aku try guna kain jersey putih ni...Quite nipis tapi ok la utk testing...Nnt2 free gi jalan2 dkt Jakel ke..Kamdar ke..cari kain jenis lycra pulak..huhu

Bersemangat & penuh teliti aku mnjahit..Walaupun banyak iklan dr anak2..Tambah2 che awe ambe...Boleh pulak time ralit aku menjahit, si awe tu gi tekan suis OFF...Ko rase???Tapi ok la...takde la membahayakan aku...Cuma mmg kena selalu beringat utk switch off & cabut plug lepas guna..Jari comel Ammar tu, runcing je nk menekan button hijau mesin jahit aku tu..huhu

Inilah hasilnya...huhu
Tudung Sekolah Soft Awning...

Alhamdulillah menjadi...Elok je awning tu terletak...
Che mek mmg suka awning2 tajam2 ni..huhu
Semoga che mek terus semangat belajar...

Semalam dah ajar aku bahagian anggota badan dalam ENGLISH..
Dah pandai jugak request aku utk bercakap dalam bahasa inggeris dgn che mek..
Ok la nak belajar..Dari aku tanya ko jwb ok..ok..Sedangkn xtau ok ke idak..hoho..
So lepas ni mmg aku x boleh malu nk berspeaking dgn che mek..
Berharap org sekeliling dapat terima aku ber-speaking dgn che mek time dkt luar..kiki




Kawan2...
Doa2kan perkara yg akan berlaku nnt dipermudahkan utk aku & family ye...Amin




End.

Menu Weekend..

As Salam..

Hari jumaat teringin pulak tgk opismate makan ayam masak blackpepper...huhu
Hari sabtu pagi aku g turun dkt kedai bwh beli bahan...Masak ni senang je bahan2nya..kiki
Hari Ahad pulak Hata masak tomyam & petangnya kami ber-TEA TIME dkt SR...ekekek

Tapi tea time kami jauh smp ke OU..tapi lepas ber-tea time, jalan dlm selang 5 kedai lepas tu terus blk...1st time duk dlm OU sejam setengah je...hihi..

Ini semua kerja Hata....Aku ckp nk mkn kek dekat SR Selayang Mall je...Tapi dilencongnya ke OU plan nk bwk anak2 gi jalan2..Sekali anak2 time tu semua mcm dh kenyang kek dgn roti boy..Baik la blk dr aku mcm cacing kepanasan berkejaran dgn mereka...huhu

Bile makan ayam masak blackpepper ni, terigt pulak mase dalam pantang dulu....Ade je lauk2 yg dimasak ada lada hitam...Teringin nk berpantang lagi..Hahaha..Opssss!!!!

Kisah kek ni pulak, rasenye dh beberapa bulan x makan blueberry cheese cake..SR dkt wisma MCA ni pesyen x melayan kehendak pelanggan..Kalo dlm fridge display dieorg tu xde kek yg kite nak..Ko jgn harap la dieorg akan keluarkan stock baru walaupun dlm freezer dieorg tu bertingkek-tingkek stock..Aku cakap ni sbb mende dh trjadi pada aku..Mase peknenkn Ammar dulu...Penah gi SR situ...Bile tny dh habis..Bile tgk dlm freezer..Ade je...Sedih..haha

Kek coklat atas tu aku xtau namanya ape..Tapi sedap..creamy..1st time makan...Ini kek pilhan che mek..huhu

Tea time dkt SR untung jgk...Kalo pergi pkol 3pm-6pm...Beli 1 slice cke, akan dpt free HOT coffee or tea..Kalo nk drinks lain, tambah RM2..Sambil makan & minum, sambil berchit-chat...kiki

Tomyam tu Hata masak utk lunch hari Ahad..
Makan dgn kuey teow jer..
Lepas makan tomyam, makan kek & air honey lemonade...
Blk dr OU terus perust aku buat larian marathon...
Dgn aku-aku sekali bermarathon ke toilet...
Betul2 cuci perut...huhu






End

Kisah Qaisara : Homemade PLAYDOH

As Salam

Hari Jumaat malam lepas che mek tgk video ZUMBA dkt handpon aku..Tetibe senyap je..Harus la che mek ke page lain...Aku x syak che mek tgk internet / youtube dkt hp ni sebab SETIAP kali kalo che mek pegang je HP aku, mmg data internet DITUTUP..Alhamdulillah..setakat ni x kantoi lagi che mek on data tu..Ermmm...

Back to the story...
Tak lama lepas senyap tu, che mek dtg dkt aku dgn tunjuk gmbr yg aku screen shoot..Step2 nk buat homemade playdoh...Udah beriya2 sgt mintak aku buat...adehhhh...Sudahnya hari sabtu mlm ahad baru la g beli...kiki

Meh kita layan sama2 step by step buat homemade playdoh ni ye..huhu

Bahan2 UTAMA :

1 - Tepung gandum         : 3 cawan
2 - Garam Halus             : 1 1/2 cawan
3 - Cream Of Tartar       : 6 sudu besar
4 - Olive Oil                     : 3 sudu besar
5 - Air panas                    : 3 cawan (sama dgn cawan tepung gandum)
6 - Pewarna                     : Ikut suka....

Langkah2nya...
Masukkan Tepung, cream of TarTar & garam halus..
Gaul hingga sebati... 
Masukkan 3 cawan air panas...
Masukkan sedikit demi sedikit....
Gaul smp jadi doh yg TAK melekat dekat tangan...
*** Masa mula2 tu mmg WAJIB gaul dgn senduk dulu....Panas giler kot..kiki 
Bahagikan doh ikut brp kaler nk buat....
Masukkan pewarna & uli hingga warna sebati dgn doh.... 
Bersemangat sgt che mek nih menguli...
Byk sgt pewarna diletaknya...Smp merah dua2 tapak tangan..huhu 
Bile dh siap letak pewarna,
Masukkan playdoh ke dalam tupperware..
Tutup dgn plastik & tutup tupperware dgn penutup..
Masukkan playdoh dlm peti sejuk dlm 15 - 30 minutes...
Then keluarkan & dah bleh main..huhu

Alhamdulillah...Menjadi jugak homemade playdoh ni walaupun 1st trial mengulinya..huhu


So..to parent yg anak2 suka main playdoh..Memang dialu2kan sgt buat sendiri jek..kiki
Boleh jgk buat jadi goodie bag bday..huhu





End

New Gear For Anniversary

As Salam

Hari yg aku cite aku g lowyat last 2 weeks..Dalam mencari laptop fan Hata, aku jumpa jgk hadiah utk anniversary kami (bahagian aku)..Haha..Hata dah dpt topeng BooBa Fett dari aku as our anniversary gift...Cume that time aku punya je belum dpt lg..Actually Hata dah belikn online dkt LAZADA since before xmas hari tu lg...Tapi xtau la kenapa sender refund blk dgn alasan NO SUCH ADDRESS...Pelik tau..Alamat delivery aku x pernah berubah...xpelahhh..xde rezeki nk beli brng tu kot..huhu

So alang2 ke LowYat, mmg aku mencari la brng yg aku nak tu..hoho
Bluetooth Headset

This year kami decided utk pilih hadiah sendiri....Ok la kan??
Aku pun xmo mintak yg diluar kemampuan masing2...Janji ade sudah..Lgpun aku mmg memerlukan headset ni...

Headset sony yg lama dh x dgr sebelah sbb hari tu aku kelam kabut brlari nk ke LRT..Mase nk tag ID dkt lobby opis, wayar headset tu tersangkut pada kotak scan card...terus pekak sebelah headset tu....hukhuk..

Memandangkn hadiah kali ni kami boleh pilih sndiri, makanya aku pun pilih la yg dkt atas tu..huhu..Kali ni aku nekad nk beli yg wireless..bluetooth,...Nk beli yg siap boleh masuk micro SD card boleh tahan jgk rege dia....kiki..Pilih yg ini pun ok dah...Huhu..Dapat pulak fevret kaler...Eheheheh...Fefeeling sgt tau..hoho

Jgn xtau..Mase aku beli headset ni, che mek pun nk jgk ok....Mujur la mase jalan2 dkt publica hari tu jumpe headset yg BUDGET..terus grab 1 utk che mek...huhu

So, start dr last 2 weeks, aku dh boleh berada dlm dunia sndiri tiap kali blk dr keje..Dah x dengar dah gossip2 akak blk keje dlm LRT....huhu..



Something will happen soon or later...
Hati ni berdebar2 sokmo bile Hata usulkan ttg itu...
Hmmm....
Doakan aku kuat ye kawan2...




End

Kisah Qaisara : Orientation & 1st Day Sekolah

As Salam

Selamat Tahun Baru Semua..huhu

Kebizian melanda smp x sempat2 nak update blog...huhu

Meh kite share cite che mek ye...

Hari jumaat lepas aku amik cuti halfday sbb che mek ade hari orientasi dkt sekolah rendah...
Pepagi tu lepas je htr Ammar, terus ke sekolah..Mujur la waktu tu time cuti sekolah lagi..So xde la jammed..huhu

Cite weekend kite cite dkt entry lain ye..huhu

Mase mula2 masuk sekolah tu, che mek nmpk excited sgt tau..Pelik aku..x takut ke che mek ni tgk student ramai2???huhu

Memula kami kena htr che mek ke dewan utk taklimat...Lepas tu kami pulak ke dewan lain utk taklimat ibu bapa...Lepas tu baru la dpt ke kelas che mek semula utk tgk che mek duduk dkt mane dan sebelah sape..Hmmm..
Berpagi-pagian...ber-selfie..huhu
3 sekawan...
Time ni masih sekelas..
On Wednesday dh x sekelas dah...
Kwn che mek 2 org tu sekelas..Tggl la che mek sorg2...

Session abih dlm pkol 11 gitu..Lepas amik buku teks, kami htr che mek ke taska...Aku jgk belikn set baju pendidikan jasmani utk che mek...Che mek akan pakai baju pendidikan jasmani selama 3 minggu sbg sesi suai kenal..Lepas tu baru la pakai baju uniform mcm biase...

Petang (jumaat) tu bile time amik che mek...Aku tgk kasut..Ya amppunnnnn....
Sabtu pagi2 tu aku suruh che mek basuh kasut sekolah sndiri...
Alhamdulillah che mek enjoy basuh kasut walaupun dekat sejam mengadap sepatang kasut tu..Sabar..Sabar...

Lepas settle ape2 yg patut, aku mulakan mlm new year aku dgn operasi membalut buku teks & buku latihan che mek..Total buku teks & buku latihan is 17..Byk tuuuuuu...
Himpunan buku teks & buku latihan... 
On the orientation day parent akan dpt buku rekod kesihatan kaler biru..
Dlm buku tu parents kena fill update this page..
Pentingnya simpan buku pink anak2..
Buku rekod suntikan...

Kalau mase aku dulu2, nk membalut buku mesti kena beli pembalut yg bergulung2 tu kan???
Skrg parent dh x payah susah2 gitu je...Aku beli yg ready made punya...Cuma selitkn kulit buku & buku pun siap dibalut...Contoh mcm dkt bawah ni... 
Aku beli pembalut buku teks ini..
Kenapa part belakang kena selit gitu??
Sebab senang pembalut dibalut ikut ketebalan buku teks..
Dekat part ini je kena salotape sikit...
Ini pulak utk balut buku latihan che mek yg pendek cover coklat cair tu...
Ini aku belum guna lagi sebab nk kena tulis subject yg akan menggunakan buku latihan tu dulu..
Nnt dh wrapped, kena bukak semula pulak utk tulis subject...
Semua wrapping ni aku beli dkt pustaka rakyat...

Hari Ahad, aku ajak Hata ke Tesco Manjalara...Sebab dekat situ je yg aku igt ade jual instant name sticker...Water proof jgk...Siap dlm 10 minit jer...So meh le kite order...RM10 utk 100 pcs size 1cm x 4cm rasenye... 
Sticker Nama...

Isnin mlm selasa, aku siap2kn semuanya utk che mek sbb risau esok paginya kelam kabut...Harus la kete makin keluar awal utk htr anak2 ke sekolah..Tak mustahil JAMMED...

Utk duit belanja, aku sediakan RM2 dulu utk permulaan ni...
Aku bekalkn wafer je sbb cek mek aku jenis yg memilih utk makan & lebih teruja nk hulur duit pada makcik kantin..huhu 
Besar dompet...
Che mek nk pilih purse nih... 
1 set baju sekolah beserta tudung..
Nak cite ttg tudung..
Memula aku mintak kak cik aku jahitkn 2 helai...Tapi jumpe sehelai je..Lg sehelai dh x jmp..xtau la che mek gi simpan dekat mana mase sesi testing haritu...So, hari isnin rasenye, aku g beli kain dkt Nagoya & tiru shape mcm yg my kak cik jahitkan...Alhamdulillah menjadi..huhu

Hari selasa aku amik halfday leave...
Dr pagi masuk sekolah smp ke waktu rehat aku lepak dkt sekolah..Lepas je che mek rehat, aku membawak diri ke AEON Big sebab penat plk rase nk menunggu dkt sekolah..panas plk tu..kiki

Pkol 12.30 aku gerak semula ke sekolah utk guide che mek ke bas sekolah yg akan htr mereka ke taska... 
Excited dpt naik bas...
3 sekawan...
Lepas che mek naik bas, aku pun gerak ke opis...

Semalam aku dh x bleh cuti..So just sempat htrkn che mek ke kelas & ask her to go to hall & wait for her classmate.Aku dh remind che mek supaya tggu kawan2 dkt sane...

Mase lunch time, tetibe dpt kol dr ticer che mek ( yg that time mmg nk guide anaknya ke bas sekali dgn che mek ) cakap yg dia x jumpa che mek...Dh cari satu sekolah xde....

Korang boleh bayangkn x ape yg aku rase time tu???
Berderau darah aku..Menggigil kaki & tangan smp opismate sebelah pun boleh perasan tangan aku shaking...Laju2 kol Hata btau..Aku pulak mintak tlg ticer tu cari che mek dkt main entrance...

Ya Allah..Aku mampu berdoa je supaya ticer tu jmp che mek...Takut sgt rasenye masa tu...

Tak lama lepas tu ticer kol & btau dh jumpe che mek...Che mek duduk DILUAR PAGAR SEKOLAH..JAUH SIKIT DR GUARD HOUSE...

Dlm pkol 2pm tu aku kol ticer utk brcakap dgn che mek...
Aku tny kenapa che mek x tggu kawan2 blk same2??
Che mek just jwb ikut kawan sekelas lain...
Smlm time blk berbuih mulut aku bercakap supaya mintak che mek tggu kaviya & Isya (kawan se taska)..Jgn ikut kawan kelas sbb diaorg blk tempat lain...

Nak marah pun tak boleh sbb bukan salah che mek...Aku je yg xde time tu utk betul2 guide che mek ikut kwn yg se-taska..

Pagi tadi aku ajar che mek sekali lagi...
Tunjukkn kelas kawan2 se-taska che mek..
Btau kalau che mek habis kelas awal dr kwn2, tggu dekat tmpt sekian2...
Jgn ikut kwn2 lain selain dr Isya & Kaviya..
Hari ni jgk aku akan keluar lunch awal sikit utk ke sekolah & tlg che mek igt blk ape yg aku pesan...
Today is the last day parent boleh masuk kawasan sekolah & temankan anak...Start esok sudah tidak dibenarkan lagi..

Terus je smlm aku decide nk beli basikal...
Plan aku, tiap kali lunch time, aku akan naik LRT & naik basikal ke sekolah che mek utk make sure che mek blk ikut kawan2 yg betul..Utk make sure che mek naik bas yg betul...

Lepas che mek naik bas, aku akan berbasikal ke LRT semula & masuk opis blk...
Risau sgt tau...2nd day dh buat aku kecut segala urat...Hhmmm..
Smlm dh g survey basikal...Kalo ade offer yg trbaik, aku akan grab terus...

No wonder la majority parent akan cuti seminggu direct semata2 nk make sure anak2 biasakan diri dgn persekitaran & faham rutin yg anak2 perlu buat..Hmmm




Doa2kn aku dpt basikal tu ye kawan2...





End
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top