Kisah Qaisara : Orientation & 1st Day Sekolah

As Salam

Selamat Tahun Baru Semua..huhu

Kebizian melanda smp x sempat2 nak update blog...huhu

Meh kite share cite che mek ye...

Hari jumaat lepas aku amik cuti halfday sbb che mek ade hari orientasi dkt sekolah rendah...
Pepagi tu lepas je htr Ammar, terus ke sekolah..Mujur la waktu tu time cuti sekolah lagi..So xde la jammed..huhu

Cite weekend kite cite dkt entry lain ye..huhu

Mase mula2 masuk sekolah tu, che mek nmpk excited sgt tau..Pelik aku..x takut ke che mek ni tgk student ramai2???huhu

Memula kami kena htr che mek ke dewan utk taklimat...Lepas tu kami pulak ke dewan lain utk taklimat ibu bapa...Lepas tu baru la dpt ke kelas che mek semula utk tgk che mek duduk dkt mane dan sebelah sape..Hmmm..
Berpagi-pagian...ber-selfie..huhu
3 sekawan...
Time ni masih sekelas..
On Wednesday dh x sekelas dah...
Kwn che mek 2 org tu sekelas..Tggl la che mek sorg2...

Session abih dlm pkol 11 gitu..Lepas amik buku teks, kami htr che mek ke taska...Aku jgk belikn set baju pendidikan jasmani utk che mek...Che mek akan pakai baju pendidikan jasmani selama 3 minggu sbg sesi suai kenal..Lepas tu baru la pakai baju uniform mcm biase...

Petang (jumaat) tu bile time amik che mek...Aku tgk kasut..Ya amppunnnnn....
Sabtu pagi2 tu aku suruh che mek basuh kasut sekolah sndiri...
Alhamdulillah che mek enjoy basuh kasut walaupun dekat sejam mengadap sepatang kasut tu..Sabar..Sabar...

Lepas settle ape2 yg patut, aku mulakan mlm new year aku dgn operasi membalut buku teks & buku latihan che mek..Total buku teks & buku latihan is 17..Byk tuuuuuu...
Himpunan buku teks & buku latihan... 
On the orientation day parent akan dpt buku rekod kesihatan kaler biru..
Dlm buku tu parents kena fill update this page..
Pentingnya simpan buku pink anak2..
Buku rekod suntikan...

Kalau mase aku dulu2, nk membalut buku mesti kena beli pembalut yg bergulung2 tu kan???
Skrg parent dh x payah susah2 gitu je...Aku beli yg ready made punya...Cuma selitkn kulit buku & buku pun siap dibalut...Contoh mcm dkt bawah ni... 
Aku beli pembalut buku teks ini..
Kenapa part belakang kena selit gitu??
Sebab senang pembalut dibalut ikut ketebalan buku teks..
Dekat part ini je kena salotape sikit...
Ini pulak utk balut buku latihan che mek yg pendek cover coklat cair tu...
Ini aku belum guna lagi sebab nk kena tulis subject yg akan menggunakan buku latihan tu dulu..
Nnt dh wrapped, kena bukak semula pulak utk tulis subject...
Semua wrapping ni aku beli dkt pustaka rakyat...

Hari Ahad, aku ajak Hata ke Tesco Manjalara...Sebab dekat situ je yg aku igt ade jual instant name sticker...Water proof jgk...Siap dlm 10 minit jer...So meh le kite order...RM10 utk 100 pcs size 1cm x 4cm rasenye... 
Sticker Nama...

Isnin mlm selasa, aku siap2kn semuanya utk che mek sbb risau esok paginya kelam kabut...Harus la kete makin keluar awal utk htr anak2 ke sekolah..Tak mustahil JAMMED...

Utk duit belanja, aku sediakan RM2 dulu utk permulaan ni...
Aku bekalkn wafer je sbb cek mek aku jenis yg memilih utk makan & lebih teruja nk hulur duit pada makcik kantin..huhu 
Besar dompet...
Che mek nk pilih purse nih... 
1 set baju sekolah beserta tudung..
Nak cite ttg tudung..
Memula aku mintak kak cik aku jahitkn 2 helai...Tapi jumpe sehelai je..Lg sehelai dh x jmp..xtau la che mek gi simpan dekat mana mase sesi testing haritu...So, hari isnin rasenye, aku g beli kain dkt Nagoya & tiru shape mcm yg my kak cik jahitkan...Alhamdulillah menjadi..huhu

Hari selasa aku amik halfday leave...
Dr pagi masuk sekolah smp ke waktu rehat aku lepak dkt sekolah..Lepas je che mek rehat, aku membawak diri ke AEON Big sebab penat plk rase nk menunggu dkt sekolah..panas plk tu..kiki

Pkol 12.30 aku gerak semula ke sekolah utk guide che mek ke bas sekolah yg akan htr mereka ke taska... 
Excited dpt naik bas...
3 sekawan...
Lepas che mek naik bas, aku pun gerak ke opis...

Semalam aku dh x bleh cuti..So just sempat htrkn che mek ke kelas & ask her to go to hall & wait for her classmate.Aku dh remind che mek supaya tggu kawan2 dkt sane...

Mase lunch time, tetibe dpt kol dr ticer che mek ( yg that time mmg nk guide anaknya ke bas sekali dgn che mek ) cakap yg dia x jumpa che mek...Dh cari satu sekolah xde....

Korang boleh bayangkn x ape yg aku rase time tu???
Berderau darah aku..Menggigil kaki & tangan smp opismate sebelah pun boleh perasan tangan aku shaking...Laju2 kol Hata btau..Aku pulak mintak tlg ticer tu cari che mek dkt main entrance...

Ya Allah..Aku mampu berdoa je supaya ticer tu jmp che mek...Takut sgt rasenye masa tu...

Tak lama lepas tu ticer kol & btau dh jumpe che mek...Che mek duduk DILUAR PAGAR SEKOLAH..JAUH SIKIT DR GUARD HOUSE...

Dlm pkol 2pm tu aku kol ticer utk brcakap dgn che mek...
Aku tny kenapa che mek x tggu kawan2 blk same2??
Che mek just jwb ikut kawan sekelas lain...
Smlm time blk berbuih mulut aku bercakap supaya mintak che mek tggu kaviya & Isya (kawan se taska)..Jgn ikut kawan kelas sbb diaorg blk tempat lain...

Nak marah pun tak boleh sbb bukan salah che mek...Aku je yg xde time tu utk betul2 guide che mek ikut kwn yg se-taska..

Pagi tadi aku ajar che mek sekali lagi...
Tunjukkn kelas kawan2 se-taska che mek..
Btau kalau che mek habis kelas awal dr kwn2, tggu dekat tmpt sekian2...
Jgn ikut kwn2 lain selain dr Isya & Kaviya..
Hari ni jgk aku akan keluar lunch awal sikit utk ke sekolah & tlg che mek igt blk ape yg aku pesan...
Today is the last day parent boleh masuk kawasan sekolah & temankan anak...Start esok sudah tidak dibenarkan lagi..

Terus je smlm aku decide nk beli basikal...
Plan aku, tiap kali lunch time, aku akan naik LRT & naik basikal ke sekolah che mek utk make sure che mek blk ikut kawan2 yg betul..Utk make sure che mek naik bas yg betul...

Lepas che mek naik bas, aku akan berbasikal ke LRT semula & masuk opis blk...
Risau sgt tau...2nd day dh buat aku kecut segala urat...Hhmmm..
Smlm dh g survey basikal...Kalo ade offer yg trbaik, aku akan grab terus...

No wonder la majority parent akan cuti seminggu direct semata2 nk make sure anak2 biasakan diri dgn persekitaran & faham rutin yg anak2 perlu buat..Hmmm




Doa2kn aku dpt basikal tu ye kawan2...





End
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top