KAD RAYA DARI BLOGGER ABAM KIE

As Salam

Salam Jumaat terakhir Ramadhan semua....

Terima kasih banyak2 pada blogger ABAM KIE sebab sudi join GA aku yg lepas...Tak sangka, beri hadiah, dapat kad raya pulak..Dah bertahun x dapat..huhu
Kad Raya..

Thanks a lot again abam kie...
Selamat Hari Raya Aidilfitri semua...
Maafkan kalo ade salah & silap sepanjang tahun ini...
Jgn terasa dgn ape2 content dalam blog ini ye...
Yang baik kite jadikan panduan..Yang tak baik, sila abaikan..huhu






End

AHAD & CHE MEK

As Salam

Hari Ahad usaha mencari kasut raya anak2 diteruskan..Alhamdulillah jumpa...Che mek request nk kasut ade tumit...Maka kami ikutkan aje la..Janji x over smp sakit kaki..huhu

Kasut raya aku x jumpe2 lagi sbb Hata suruh aku pilih kasut yg BLING BLING...Cerewet nau Hata tau...Aku igt aku je cerewet dalam bab pilih kasut..Sekali aku tgk..Hata LEBIH LAGI..haha... Penyudahnya, x beli lagi kasut raya aku..Ekek..

Bile dah hujung2 ramadhan ni memang idea memasak tu kelaut sikit...Hata teringin nk makan nasi beriyani lagi...Jadi kami ke NZ...
Selfie dgn che mek...
Dah lama x bergambar berdua...huhu 
Menu kami...
Kuah daging hitam tu mmg menyengat sgt..ekek 
Briyani lover..Haha

Time sahur (hari isnin) perut aku tetibe je rase x sedap..memulas2 same mcm kes 3 / 4 hari puasa yang lepas...Memang sah...Salah makan lagi!!!!..Terpaksa amik MC..Tapi aku tahan jgk utk brpuasa...Lembik terbaring atas katil...

Pkol 2.30pm cikgu taska che mek kol tny samada che mek blk dgn kami atau tak sebab tadi che mek TAK NAIK BAS uncle Ravi...Berderau terus darah aku...Makin rase nk membuang berganda2 ditambah dengan ketar kepala lutut...Kebetulan time tu Hata blk awal...Terus aku mintak Hata kol cikgu kelas che mek...Dalam 5 minit gitu cikgu kol blk & btau che mek ade dekat guard house...

Terus datang semangat aku berdiri & pergi amik che mek dekat school...Aku duk budget che mek tggu Hata amik sbb hari sabtu hari tu sekolah che mek buat kelas ganti...

Smp2 je dekat sekolah, terus aku pergi dekat che mek..Tak dan pun masuk kete terus je aku tny & mintak che mek explain...

Rupa2nya, hari tu kelas che mek abih pkol 1.30pm..Betul2 bunyi loceng baru kelas settle..So sementara nk kemas2 buku dkt computer lab, jalan kaki ke kelas, kemas bag sekolah, semua tu amik masa smp bas tinggalkan che mek...Contact number xde..So che mek pun tggu la dkt guardhouse...

Mujur sgt2 che mek tggu sane..Aku dah risau sgt2..Sebab byk dugaan kami sekeluarga pada ramadhan kali ni...Betul2 menguji kami (aku&Hata)...Tak tau la nak salahkan sape..Salah drive bas x tgk betul2 student2 ke..Salah cikgu taska yg x perati betul2 sape yg ade & sape yg xde ke...Salah aku pun ade jgk sbb tak sediakan contact number siap2 dlm bag sekolah che mek..

Adeh..Harap2 perkara ni x jadi lagi...Aku pun dh siap2 letak contact number kami & cikgu taska kalo diperlukan nnt...Bile jadi kes2 gini..terus rase nk jadi full time housewife tu makin mencanak2...hhmmmm

Iftar hari isnin hari tu Hata masak sotong goreng kunyit dgn brokoli sos tiram je... 
Sotong goreng kunyit...

Simple & sedap...huhu
Jadilah kan?

Esok (Jumaat) sebelum subuh kami akan mula gerak blk ke KB..Bersahur otw blk je...Doa2kan perjalanan kami selamat pergi & pulang ye kawan2..







End

misi cari kasut raya

As Salam

Hari Jumaat lepas, misi mencari kasut raya diteruskan dengan mencari dekat One Utama..Kami pegi lepas kerja...Pkol 6.30pm baru smp OU..Plan pertama nk mencari tempat berbuka dulu..Tekak teringin nk makan fettuccine carbonara dkt food republic..Sekali FULL HOUSE...Makanya kami berbuka dgn roti boy je dulu :
Layan Roti Boy.. 
Posing dekat deco raya OU

Lepas maghrib baru la kami jenguk balik dekat food republic...itu pun dah around pkol 8.30pm..Mood nak makan fettuccine carbonara pun dh ke laut sebab kenyang makan roti boy..last2 makan nasi ayam je..huhu

Misi mencari tak berjaya...Kite sambung lagi nnt ye...
Time xde duit..Semua kasut nampak cantik...Tie dah ada duit ni..Punya la masin tahi hidung nk keluarkan...Yg dulu cakap cantik pun jadi so so je..Ekek
Semoga ade yg terbaik lagi dari Allah swt..Amin.




End

cari baju raya di jakel

As Salam

Alhamdulillah..Selesai mencari dan membeli baju raya kami sekeluarga...

Hari Sabtu memula pegi SALE BATA..Lepas tu g JAKEL dgn niat mencari baju raya..Alhamdulillah jumpe...Tapi orang dalam Jakel tu, Subhanallah...PACKED...Pening aku nak memilih baju...Memula kami grab baju melayu Hata dulu..then cari baju che mek...Then baju Ammar (xde kaler yg matching)..last sekali baju aku...Alhamdulillah...Jumpa baju kami 3 beranak...Lepas tu round2 sekejab dekat bazaar ramadhan dkt jalan TAR...

Kami berbuka dekat kedai mamak NAINA depan JAKEL...Ternampak Che Ta dgn Zain & group berbuka dkt dekai yg sama..Tapi aku x gi jmp la sbb memasing tgh kalut nk berbuka..huhu..Lepas maghrib, kami mulakan MISI mencari baju melayu Ammar...Ya Allah..Sesak nafas mencari sebab org ramai sgt..JAMMED!!!...tapi at last mujur la jmp baju Ammar...Nak menangis aku mencari baju yg warnanya akan2 sama dgn kami...huhu
Terung Sambal..
1st time in my life makan terung sambal ni..
Selama ni aku xmo makan sbb mind set cakap TAK SEDAP!!!..ekek
Menu kami...Simple je...
Welfie sblm berbuka...
Che mek time ni tersentap sbb TERTUMPAHKAN air teh o ais aku...
Nampak x meja sebelah aku tu lenjun???Tapi kami x marah pun...Che mek sentap sebab diri sendiri terkejut tertumpahkan air tu...Mujur la x masuk dlm lauk.....Awe ambe tu dah berbuka dulu..Lapar..ekek

Aku & Hata dah memang saling bg reminder...

JANGAN MALUKAN ANAK DEPAN ORANG RAMAI KALAU ANAK BUAT KESILAPAN YG TIDAK DISENGAJAKAN

Jadi memang kami x marah che mek sbb tahu che mek tak sengaja...Dari apa yg aku baca, kalau kita marah anak2 depan org ramai hingga si anak malu, maka confident level dia akan down...Anak pun ada maruah ye kawan2..jadi sama2 lah kite menjaga maruah sesama sendiri...


Alhamdulillah selesai part baju...
Part kasut raya masih 25% je siap...Harap2 sebelum kelik kelate ni kami dpt settlekan semua...huhu



Persiapan kome mcmane plk?




End

Onde Onde masak sendiri

As Salam

Ramadhan ke-18 hari kelmarin, tetibe tekak teringin nk mkn onde onde...

Terus g cari bahan & bile dh smp rumah, laju2 siapkan main course lepas tu baru start buat onde onde ni...Seronok che mek main tepung pulut ni..huhu
Onde-Onde Warna warni
Memandangkan pewarna ade 2 dekat rumah, maka marilah kita gunakan keduanya..Nampak menarik sikit...Huhu...Aku buat bulat & masukkn gula melaka/gula merah then masukkan dalam air yg mendidih...Che mek tolong golek2kan dalam timbunan kelapa parut ni...

Lepas berbuka baru aku bagi makan...Alhamdulillah, Hata & Che mek suka...Merecik2 makan..ekek

Tak susah pun nk buat dessert sendiri sebenarnya...Rajin dgn idak je...huhu

Bahan2 nk buat pun tak banyak dan tak remeh...Onde-nde ni aku buat 15 biji je...Amik masak x sampai sejam pun...huhu...Tepung pulut ade byk lebihan lagi..So mgkn boleh buat lagi nnt..huhu



Ape dessert kome?



End

IFTAR RAMADHAN 16 : KARI IKAN BAWAL, KUAH RASAM, KENTANG GORENG

As Salam

Hari sabtu dah siap2 beli barang dekat tesco, makanya hari Ahad masa utk masak dirumah..ekek

Pkol 3pm Hata dah start bersilat dekat dapur...Aku pulak pulun menjahit...Itu pun x siap sebab ade je iklan dr 3 beranak nih...haha
Kari ikan bawal in the making....
Lauk berbuka kami!!!!
Kari ikan bawal..
Kuah rasam (boleh dapat dekat kedai mamak...Tapi Hata masak sendiri)..
Kentang goreng kunyit...( sgt in bile makan dgn kuih rasam tu)..

Ini lah lauk kami...Simple je..Janji kenyang...huhu
This year xde iftar dgn kawan2...Memasing dh makin bz & berjauhan..So agak susah nk setting date...Tak pe la..Harap2 aidilfitri nnt boleh la buat mcm last year...huhu





End

Siap Baju Sepasang Seorang

As Salam

Hari Sabtu lepas aku pulun menyiapkan dress che mek dan baju melayu Ammar...Alhamdulillah siap...huhu...
Pepagi tolong ayah basuh kereta....
Sementara anak2 sibuk tolong Hata, aku pulun menjahit...Lepas tu time anak2 tido, kami semua pakat tido...Eheheh..

Lepas tu dalam pkol 4pm gi IKEA sebab aku rase nak jalan2 tgk baju raya dan? beli karipap dekat IKEA..huhu..Disebabkan kami xde spesifik kedai yang nk dihalakan? Makanya kami lepak dekat cafe tesco je...huhu
Nasi Ayam!!!! 
Nasi Ayam jugak!!! 
Hot Dog dari IKEA & air kaffe yen dari Chill Chill Boat Noodle...

Lepas berbuka kami terus je blk rumah...Dah sampai rumah baru aku bagi anak2 cuba baju yg aku jahit...huhu

Dress & Baju Melayu..
Alhamdulillah menjadi jgk dress & baju melayu Ammar utk persalinan Aidilfitri nanti...Che mek dah ada 2 persalinan, Ammar ade 1 je yg aku jahit...Sekarang turn aku untuk jahit baju sendiri pulak..Itupun dapat buat halfway je dulu..huhu

Seronok tgk anak2 ade baju persalinan..Bile usia dah meningkat ni..Baju anak2 yg diutamakan..Baju mak2 pak2...Kemudian2 pun boleh...huhu


Baju raya kawan2 dah ready?



End

2 warna tema pilihan aidilfitri

As Salam

Marhaban Ya Ramadhan semua!!!

It was already 3rd week of the LAZADA - RAMADHAN RAYA BLOGGER CONTEST...!!!

Korang yang nak join, klik je http://www.lazada.com.my/blogger-contest/ .

Kalo rase macam tak sempat nak bukak banyak page...Meh sini aku share dekat sini terus la ye...Moh baca sesama :

1. The contest runs from 19 May until 25 June 2017 (4 Weeks) 
Pertandingan ini bermula 19 Mei sehingga 25 Jun 2017 (4 Minggu) 

2. During these 4 weeks, there will be 1 contest held every week with a different theme (in totality there will be 4 contests held during these 4 weeks). Every contestant may participate in more than one contest. 
Sepanjang 4 minggu pertandingan ini, akan ada topik berbeza setiap minggu. Peserta boleh memilih salah satu dari topik-topik tersebut. Peserta juga boleh menyertai lebih dari sekali. 

3. To take part in any of the following contests, each contestant (blogger), during the relevant contest period, shall write an article and post on his/her blog (“Article”) on the relevant theme. The Article shall contain such relevant contents and answers to all the relevant questions specified below: 
Untuk menyertai pertandingan ini, peserta hendaklah menulis tentang topik yang ditetapkan mengikut tarikh pertandingan tertentu . Peserta hendaklah menjawab soalan-soalan berikut: 

1. Week One Contest:

 Contest period: 19 May 2017 – 1 June 2017 
 Title of the article: Recipe's name 

Theme: Delicious Ramadhan 
 a. What are your favorite Iftar dishes? 
 b. Share the recipes of the dishes 
 c. What kind of products can you find on Lazada’s platform to help you prepare the dishes? 

2. Week Two Contest: 

Theme: My Ramadhan Home 

 Contest period: 2 June 2017 – 8 June 2017 
 Title of the article: Any title related to the Article 

 a. How are you decorating your house to be Raya ready? 
 b. Share your house decorating tips for this Raya 
 c. What kind of products (e.g., furniture) can you get on Lazada’s platform to help you decorate your house for this Raya? 

 For your references :
 My Ramadhan Home(link) : Discount up to 80%

3. Week Three Contest: 

Theme: Looking Good & Beautiful 

 Contest period: 9 June 2017 – 15 June 2017 
 Title of the article: Any title related to the Article 

 a. What's your color theme for this Raya? 
 b. Share your outfit details for this Raya 
 c. What outfit/clothes would you like to buy on Lazada’s platform for this Raya? 

4. Week Four Contest: //COMING SOON 

Theme: Travelling Back Home 

 Contest period: 16 June 2017 - 25 June 2017 
 Title of the article: Any title related to the Article 

 a. Where do you celebrate Raya this year? 
 b. List down your "balik kampung" essentials. 
 c. What would you like to buy on Lazada’s platform to bring along for "balik kampung"? 


3. The Article must contain screenshots of the products mentioned in point 1.c, 2.c, 3.c and 4.c 

4. Contestants need to mention Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/)that will take place from May 19 to 30 June (where you can find special discounts up to 90%!). 

5. Contestants are required to submit the link to their Article via e-mail to contest@lazada.com.my with the subject titled: Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest 

6. Contestants are welcomed to post the article in any language. 


Minggu ke-3 ni temanya adalah :
Looking Good & Beautiful 


What's your color theme for this Raya? 
Tema raya kami sekeluarga tahun ni antara 2..Samaada warna UNGU atau HIJAU EMERALD..Dua2 warna menarik dan tertarik...Tapi masih belum dapat diputuskan lagi yang mana satu menjadi pilihan terakhir kami sekeluarga...


Share your outfit details for this Raya
Tahun ni plannya aku & che mek nak pakai baju kebaya/kebarung...I just love that fashion..Pada aku fashion itu mmg nampak semangat raya yang membara dalam diri aku..huhu..Tema tahun ni rasenye utk kami yg gegurl ni, nak kain kosong (tanpa corak) so that kami bleh pilih tudung yg brcorak..last year dah pilih kain bercorak...So this year kite twist plk ye?huhu..


What outfit/clothes would you like to buy on Lazada’s platform for this Raya? 
Banyakkkk sangat pilihan yang boleh kami pilih dari Lazada ni...
Meh aku tunjuk pilihan yang aku boleh dapat dari Lazada ok?

Kebaya Rokiah Mangosteen Purple
Rege MURAH lagi dari dekat jalan TAR...ekek
PURPLE...!!!
Matching pulak dengan tudung ini 👇👇👇

JELITASARI SHAWL
Shawl dari jelitasari ni cantik2 tau...Harga pun mmg harga mampu milik...

KEBAYA ROKIAH - EMERALD GREEN
Cantik jugak!!!!
Kalo style ini 👇👇👇pun mcm menarik tau...

LOSRAVELDA ALEEYA - EMERALD GREEN
Fashion mcm ini pun rasenye tengah VIRAL skrg kan?
Kembang2 princess gitu....Aduh!!!!..Banyak betul pilihan...
Aku pilih shawl ini 👇👇👇 untuk matching-kan dengan baju hijau emerald ni :

JELITASARI SHAWL - Emerald Green...
Suka corak pada shawl ni..Soft je...
Harap2 aku pun ayu jgk bile pakai shawl ni..eheh

Bile dah ada baju & shawl, mesti la kena ade kasut raya kan???
Kalo tak, rase mcm x complete plk....huhu..
Skrg Carlo Rino & Sembonia ade buat SALE...
Suka kasut ni sebab tumitnya tak terlalu tinggi...
Masih selamat untuk aku pakai sambil mengendong Ammar..huhu
Suka yang ini jugak...

Kan aku dah cakap?
Banyak sgt pilihan yang ada dalam Lazada nih...Rambang mata nk pilih tau...huhu

Ok..Ini adalah gaya & fashion yang akan aku pilih masa Aidilfitri nanti..
Korang pilih fashion mcmane pulak?
Rasenye terlalu banyak yang korang boleh survey dalam Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale dari Lazada ni...Harga pun memang berpatutan...Boleh jimat tenaga membeli belah time bulan puasa ni..huhu



Semoga gaya & fashion pilihan utk Aidilfitri ni jadi kenyataan...
Semoga syawal aku kali ini lebih bergaya dengan pilihan baju raya dari lazada...huhu







End

kisah Qaisara : durian udang merah

As Salam

Hari Selasa hari tu badan Ammar mcm kena allergic..Merah2 tapi tak satu badan..Lepas berbuka terus je g klinik utk dptkn ubat...Risau jgk tgk Ammar tergaru sana sini..Menjerit jgk utk tahan gatal...

Lepas g klinik che mek plk merengek nk makan durian...Adehhhh...

Then pergi la kami ke khemah jual durian depan klinik...
Durian semua yg HIGH CLASS punya standard..Takde yg 1 longgok RM20 ye..hoho...
Makanya kami tgk la DURIAN UDANG MERAH ni...Baunya semerbak..Terliur ok..1 paket RM15..Ade la dlm 4 ulas..Aku plan nk beli 1 paket je sbb tahu che mek hanya akan mkn 2 ulas..Aku 1 ulas & Ammar 1 ulas..Hata x layan...Hidu bau pun dah pening..ekek

Mase nk byk tu, brader jual offer 2 paket RM25...Layan aje la..Dia igt aku mengidam kot sbb aku ckp " beli 1 paket aje la buat rasa "..ekek..Maka blk la kami dgn 2 paket durian Udang Merah yg semerbak baunya...
DURIAN UDANG MERAH
Sedap wehhhhhh!!!!!...Memang terangkat on 1st bite..Gitu gambarannya....Haha
Suke je dapat mkn durian...ekek

video
Tak sangka Ammar layan durian...ekek
Abaikan suara background tu ye...ekek

Alhamdulillah dapat jgk che mek makan durian..Dah seminggu jgk rasenye che mek request...ekek..Durian ni memang sedap..Berbaloi la dengan harga yg kami byr..huhu





Tetibe terigt musim durian dekat kampung...





End

iftar : ayam kicap cili kering

As Salam

Hari tu teringin nk makan ayam kicap cili kering...Alhamdulillah berkesempatan nk buat...Senang sgt tau...Huhu..Meh aku share resepinya ya?

BAHAN PERAP AYAM :

1. Ayam - 6 ketul
2. Halia - 1 inci. ditumbuk halus
3. Serbuk kunyit - 1 sudu.
4. Garam - 1 sudu kecik.
5. Cili Giling - 3 sudu (ikut nk pedas mana)
6. Kicap pekat - 4-5 sudu.
7. Kicap lemak manis - 4-5sudu.

Gaul semua bahan smp sebati & perap selama 30 minit..

BAHAN GORENG :

1. Bawang Merah - 1 biji sederhana besar ( dihiris )
2. Bawang Putih - 3 ulas (dihiris )
3. Halia - 1 Inci ( dihiris )
4. Daun Kari - 4-5 tangkai
5. Kulit Kayu Manis - 1 btng sederhana
6. Bunga Lawang - 1 kuntum
7. Tomato - 1 biji ( potong 6 )
8. Cili Kering - 5-6 tangkai (potong)

CARA MASAK :

- Goreng kulit kayu manis & bunga lawang hingga main bau...
- Masukkan bawang merah, bawang putih, halia...Goreng smp naik bau..
- Masukkan daun kari, cili kering & tomato... goreng dalam seminit
- Masukkan ayam yg sudah diperap...
- Kecikkn api & tutup kuali dgn penutup supaya ayam well cooked...dalam 15-30 minit..
- Rase tahap masin,manis,masin & kepedasan..

SIAP!!!!

Untuk anak2 aku masak sup sayur :
Sup sayur

Ok la tu kan?
Anak2 aku enjoy jgk makan ayam kicap cili kering tu....
Tapi ayamnya aje la..Kuahnya idak..ekek




End

DEKO RUMAH UNTUK HARI RAYA BERSAMA LAZADA RIANG RIA RAYA

As Salam

Marhaban Ya Ramadhan semua!!!

Baru berkesempatan nak join contest yang dianjurkan oleh LAZADA...Terlepas untuk contest minggu pertama sebab macam-macam dugaan yang datang...Alhamdulillah,masih berkesempatan untuk join contest minggu yang kedua ni..

Korang yang nak join, klik je http://www.lazada.com.my/blogger-contest/ .

Kalo rase macam tak sempat nak bukak banyak page...Meh sini aku share dekat sini terus la ye...Moh baca sesama :

1. The contest runs from 19 May until 25 June 2017 (4 Weeks) 
Pertandingan ini bermula 19 Mei sehingga 25 Jun 2017 (4 Minggu) 

2. During these 4 weeks, there will be 1 contest held every week with a different theme (in totality there will be 4 contests held during these 4 weeks). Every contestant may participate in more than one contest. 
Sepanjang 4 minggu pertandingan ini, akan ada topik berbeza setiap minggu. Peserta boleh memilih salah satu dari topik-topik tersebut. Peserta juga boleh menyertai lebih dari sekali. 

3. To take part in any of the following contests, each contestant (blogger), during the relevant contest period, shall write an article and post on his/her blog (“Article”) on the relevant theme. The Article shall contain such relevant contents and answers to all the relevant questions specified below: 
Untuk menyertai pertandingan ini, peserta hendaklah menulis tentang topik yang ditetapkan mengikut tarikh pertandingan tertentu . Peserta hendaklah menjawab soalan-soalan berikut: 

1. Week One Contest:

 Contest period: 19 May 2017 – 1 June 2017 
 Title of the article: Recipe's name 

Theme: Delicious Ramadhan 
 a. What are your favorite Iftar dishes? 
 b. Share the recipes of the dishes 
 c. What kind of products can you find on Lazada’s platform to help you prepare the dishes? 

2. Week Two Contest: //HAPPENING NOW! 

Theme: My Ramadhan Home 

 Contest period: 2 June 2017 – 8 June 2017 
 Title of the article: Any title related to the Article 

 a. How are you decorating your house to be Raya ready? 
 b. Share your house decorating tips for this Raya 
 c. What kind of products (e.g., furniture) can you get on Lazada’s platform to help you decorate your house for this Raya? 

 For your references :
 My Ramadhan Home(link) : Discount up to 80%

3. Week Three Contest: //COMING SOON 

Theme: Looking Good & Beautiful 

 Contest period: 9 June 2017 – 15 June 2017 
 Title of the article: Any title related to the Article 

 a. What's your color theme for this Raya? 
 b. Share your outfit details for this Raya 
 c. What outfit/clothes would you like to buy on Lazada’s platform for this Raya? 

4. Week Four Contest: //COMING SOON 

Theme: Travelling Back Home 

 Contest period: 16 June 2017 - 25 June 2017 
 Title of the article: Any title related to the Article 

 a. Where do you celebrate Raya this year? 
 b. List down your "balik kampung" essentials. 
 c. What would you like to buy on Lazada’s platform to bring along for "balik kampung"? 



3. The Article must contain screenshots of the products mentioned in point 1.c, 2.c, 3.c and 4.c 

4. Contestants need to mention Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/)that will take place from May 19 to 30 June (where you can find special discounts up to 90%!). 

5. Contestants are required to submit the link to their Article via e-mail to contest@lazada.com.my with the subject titled: Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest 

6. Contestants are welcomed to post the article in any language. 


Untuk Minggu ini, 2 June 2017 – 8 June 2017 , temanya adalah :

MY RAMADHAN HOME

How are you decorating your house to be Raya ready? 
Alhamdulillah...Tahun ni dapat beraya di rumah landed..Walaupun kami hanya menyewa, tapi Allah swt makbulkn doa yg kami pohon sejak pindah blk KL tahun 2012 yg lepas. Memandangkan kami dah tinggalkan sofa yang sudah patah bahagian arm stand-nya, maka buat masa ni, rumah kami xde sofa...yang ada cuma meja makan 4 org..ekek..Ruang tamu dgn ruang dapur xde divider...So mmg see through sgttt...Jadi aku plan nk dapatkan sofa yang baru supaya sesapa yang datang time raya nnt boleh la duduk dengan selesa sikit.Plan nk beli jgk langsir / any perabut yang boleh dijadikan sempadan antara dapur dan ruang tamu. Aku nak perabut yang simple so that akan ada byk ruang yang akan membolehkan anak-anak aku berlari bebas...huhu


Share your house decorating tips for this Raya 
Tips aku senang, 
1. Beli perabut yang berwarna cerah supaya ruang akan nampak luas. 
2. Beli jugak perabut yang designnya simple tapi nampak style.
3. Cat ruang tamu dengan warna yang cerah tapi sejuk mata memandang (jgn yg garang..ekek).
4. Beli cermin besar utk diletakkan dekat dinding supaya ruang nampak luas.
5. Lekatkan TV di dinding untuk jimatkan ruang meletak rak TV.
6. Warna langsir pun memainkan peranan yang penting tau...Kalau cat dinding kita bewarna cerah, boleh beli langsir berwarna kontra sikit..Baru cantik.


What kind of products (e.g., furniture) can you get on Lazada’s platform to help you decorate your house for this Raya? 
Bile jenguk dekat LAZADA RAMADHAN HOME memang dah terbayang-bayang sangat perabut yang aku boleh beli just by click...Cantik-cantik semuanya...Meh tengok pilihan aku ye?
Boleh la mengisi ruang kekosongan ruang tamu untuk tengok TV.
Aku pilih L shape sebab pada aku sofa jenis ni tak perlukan banyak ruang..
Simple tapi still nampak style dengan pilihan carpet dekat bawah ni...huhu
Untuk aku letak depan sofa...Disebabkan aku pilih sofa yang plain, so carpet mesti la ade corak..baru naik seri. Carpet ni anti-slip..Jadi selamat untuk che mek & Ammar..
Akan aku tampal dekat dinding dekat meja makan kami supaya ruang nampak luas sikit..
Kalo kelam kabut nk bersiap, bolehlah gunakan cermin ni utk bersolek express...huhu
Corak vintage tak pe je pada aku..baru la time bersolek berangan sweet-sweet gitu..ekek  
Aku pilih kitchen cabinet, Sebabnya, dapur & ruang tamu aku tiada divider..Dengan adanya kitchen cabinet ni, boleh la aku melintangkan kitchen cabinet ni utk dijadikan divider...Dekat belakang tu nnt aku deco dengan langsir dibawah ni untuk nampakkan background yang cantik...huhu..So time raya nnt kalo tetamu datang, cantik la sikit pemandangan sofa / meja makan baru aku...
Langsir ini akan cover aku punya kitchen cabinet...So bile berselfie/ berswa photo dekat meja makan / sofa...background gambar masih terpelihara..ekek

Ok...ini adalah dekorasi idaman rumah aku untuk hari raya nanti... Biar nampak simple..Janji ada ruang untuk anak-anak bermain. Kitchen cabinet tu pun memainkan peranan penting sebab, bile ruang dapur luas, semangat nak memasak memang mencanak & peratusan masakan akan jadi makin sedap memang tinggi...huhu

Citarasa decoration kawan-kawan macamane pulak?
Semuanya kawan-kawan boleh dapatkan dekat Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya Sale ni tau.



Semoga impian jadi kenyataan...
Semoga syawal kali ini lebih meriah dengan perabot dari lazada...huhu





End

BAZAAR RAMADHAN HABIB JEWELS : AIMAN HAKIM RIDZA

As Salam

Hari Ahad, badan dah rase OK sikit...
Lepas subuh aku dh bgtau Hata yg pkol 9am aku dah nk berdiri tegak dekat depan SOGO (sebab igt SOGO MEMBER SALE lagi..Pdhal dah abih dr hari sabtu lg)..Pkol 9.15am smp SOGO..Alih2 bukak pkol 10am...Menapak sekejab dgn Ammar beronak seround..ekek

Masuk2 je SOGO, terus tuju ke level 7...Aku nk letak Hata, Ammar & che mek dkt playroom berbayar yg disediakan..Senang aku nk membeli...( walau xde ape sgt aku beli ).. Lepas je dieorg masuk, Zasss..Zasss..Zassss...Aku ke lvl 5 utk baju kanak2...Target kali ni x banyak..Cukup setakat sepasang setengah je sorang..Sebab dah ada baju yg aku jahit sendiri....Huhu..

Alhamdulillah, dari pkol 10.30am mencari, akhirnya ke kaunter bayaran pkol 12.30tghari..Ekekk... Rambang mata sgt tgk baju bdk2...Nak2 pulak siap ade happy hour bagai..mau x juling mata..huhu..Pkol 1.30pm smp rumah...Lepas Zohor, 1 family Zzzzzz...Smp pkol 4pm...

Pkol 4pm gerak ke HABIB JEWELS AMPANG POINT semata2 nk kejar AIMAN HAKIM..ekek..Mujur la Hata layan je..Sebabnya..Tempat tu x jauh dr rumah..20 minit je perjalanan..ekek..Smp2 pkol 4.45pm, Aiman xde lagi...Yg aku nmpk PA dia je...Lepas tu seround lg Ammar beronar..Terus Hata bawak keluar dr Habib Jewels & Hata said nampak Aiman ada dekat kedai ICE WATCH...huhu

Pkol 5.10pm Aiman pun smp..Meh layan gmbr ye..huhu
We in RED!!!! 
Aiman nampak kami!!!!..ekek 
Round 1 Habib Jewels utk agihkn bubur lambok...
Time ni aiman tny che mek : "ada gigi tak??" 
Special smile...ekek 
Distribute time.... 
Tahan jgn x tahan..haha 
Dah nak start keluar peluh jantan...haha
KAMI!!!
WAJIB ada....kiki

Pkol 5.45pm Aiman stop distribute kejab sbb Aiman dah berpeluh bagai...Haha...That time kami pun membawa diri...Huhu..

Time blk, nak masak mmg dah rase penat..Alhamdulillah..Ade jugak peluang kami pergi ke bazaar ramadhan yg dah hampir 4-5 tahun x jejakkan kaki...

Kami x beli byk pun...
Aku beli murtabak, Hata beli nasi goreng ayam kunyit...Che mek beli pisang goreng cheese...Cuma air je yg buat kami rambang mata...Beli air tembikai (che mek), jus mangga & air tembikai susu...Time berbuka makan bubur lambuk dpt dr Aiman... 
Air Tembikai
Air Jus Mangga
Air Tembikai susu

Ini pun dah kenyang sgt2...huhu


Puas hati dpt jmp Aiman...Ekekk




End

mc hari jumaat

As Salam

Hari Jumaat lepas, sedang elok je abih bersahur, tetibe perut aku x berapa nk selesa...
Memulas mulas mcm kite pulas kain...
Ke toilet dah mcm keluar masuk dapur..kerap sgt smp menggigil badan...
Semuanya melarat smp ke pkol 7.30am..
Sudahnya, Hata terpaksa gi keje lewat sikit & htr anak2 ke taska...
Aku pulak rehat kejab kasi badan stable utk gerak ke klinik pkol 9am..
Kena g awal & gagahkn diri sebab klinik tu ramai pesakit...

Mase otw nk ke klinik pun ade rase..Tapi ku tahan jer...
Last2 doctor ckp mmg tak boleh puasa...
Redha aje la bukak puasa time blk rumah tu sebab kena makan ubat...Salah makan tang mana pun xtau la..Hata makan bende yg aku makan jgk...Tp apesal Hata ok?

Jumaat mlm sabtu igtkn dh ok...
So kite gigih la cuba utk berpuasa on Saturday tu...
Hari Sabtu kami berbuka dkt sambal hijau sbb aku x larat nk masak...Pening memikir nk siapkn baju Ammar...

Smp dekat Sambal Hijau pkol 6.30pm...Mase nk pilih lauk tu, sekali lagi aku jadi pengunjung toilet...Badan start mengigil blk..Tapi tahan jgk diri smp waktu brbuka...Time berbuka aku makan nasi putih dgn sup tulang je...Lepas tu telan lagi ubat...

Plan nk ke Masjid Jamek utk Survey baju raya terpaksa dibatalkan sebab lepas makan ubat badan aku start shaking blk...Sedangkan waktu tu dah smp pun Masjid Jamek tu..Tinggal nak cari parking kete je...

September tahun lepas dah kena diarrhea...tahun ni kena lgi..Adehhh..Mujur la kali ni kena x teruk smp kena drip air....



Sakit itu penghapus dosa...
Semoga Allah swt hapuskn dosa2 aku.. (kecik/besar)



Amin

Iftar : Restoran Sambal Hijau

As Salam

Salam Ramadhan ke-8 semua...

Cerita ramadhan ke-3 hari tu ni..huhu

Alhamdulillah this year opis punya working hour is from 8.30am - 4.30pm... Pkol 5.10pm dh smp dekat taska anak2..Pkol 5.15pm dah smp depan rumah..huhu

On that day, lauk basah dekat rumah udah tggl peha ayam je 2 ketul..Terus xde mood nk masak...Tambah pulak 1st day keje dgn suasa berpuasa kan?huhu..Terus tggu Hata smp rumah pkol b6pm...Lepas tu gerak ke restoran sambal hijau ...Mase dlm kereta Berdoa supaya kami sempat sampai sebelum waktu berbuka & masih ada meja kosong utk kami..huhu

Alhamdulillah, walau waktu tu hujan renyai2...Masih ade meja utk kami...huhu..
TAPI!!!!!...kedai tu blackout pulokkkk...Smp waktu brbuka baru bercahaya meja kami..huhu..

Smp2 je terus kami diberikn meja...
Aku amik 1st turn pilih lauk & nasi dgn che mek...
Meh layan lauk kami yg bercahaya dibawah aplikasi lampu dr telefon ye...ekek
Ikan Patin Masak Gulai Tempoyak..
reCommanded sgt!!!! 
Kerabu mangga...
Fevret aku & Che mek... 
Sup tulang...
Fevret Hata 
Awe saya...
Walau x berapa sihat, Alhamdulillah selera makan masih mcm biasa 
Che mek...
Tetibe je suka betul dgn kurma yg kedai bagi...
Siap habiskan kurma sendiri, ammar & Hata punya jgk...huhu

Utk air, kami amik air rozel 2 & srap bandung...
Harga tak sampai pun RM40...Budget sgt tau...huhu
Nk solat maghrib pun senang dekat sini sbb kedai ni sebelah masjid je..huhu


Blk dr makan, kami ke tesco utk beli brng basah...




End
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top