ALASAN BAWA TELEFON BIMBIT KETIKA SOLAT

As Salam
Ini kejadian yang terjadi betul2 dekat batang hidung sendiri...Cerita ni bukan nak tunjuk aku baik sangat sampai kisah pergi solat pun nak up entry dekat blog..Kisah ini pada aku, ia utk dikongsikan bersama betapa penting bawak telefon bimbit walau ke mana kite pergi..Tambah2 kalo waktu bekerja...

Kisahnya macam ini...

Beberapa hari lepas, aku pergi solat macam biase..Macam biase means memang aku tinggalkan telefon bimbit deka meja opis tiap kali pegi solat yg duration masa dalam 20-25 minit...Lama sebab aku kena transit 2 lift utk ke surau..So amik masa dekat situ utk tggu setiap lift...

Nak dijadikan cerita...

Lepas je selesai solat, mcm biase tunggu lift utk ke upper level( 2x tansit jgk )...Sekali tekan button lift, x bernyala..Tekan button turun / naik sama2 tak nyala lampu isyarat anak panah tu...Hati mula la tak sedap...Lepas tu mak cik cleaner yg baru keluar dr surau mula bersembang sesama sendiri mcm cerita lift ade problem...Lepas tu aku decided utk ke lower lever ( level 5 - cafe ) then ambik lift direct ke opis aku dr sane...Nak ke lower lift kena turun 2 tingkat dr tingkat surau...

Mase aku nak bukak pintu tangga, makcik cleaner cakap, " Adik..kuat tak angin dekat tangga tu? "..Ko boleh imagine tak tetibe ade angin yg kuat dekat tangga yg dilitupi dengan dinding konkrit?? Bile bukak pintu memang angin kuat dgn sedikit rasa haba...Bile aku angguk isyarat memang kuat anginnya makcik....Dan dan tu makcik cleaner tu cakap..." Iya lah tu..Liftnya ada masalah "..Iya lah makcik..Saya turun dulu ye..Cakap aku dalam hati sambil tak henti2 berzikir..( Time ni baru ligat kau nak berzikir ye????? )

Sampai2 je dekat level 5, tengok2 2 blok lift nak ke middle & higher level mmg dah TURN OFF..Lagi bertambah mengigil lutut aku...Jantung mcm berdegup kencang pulak time ni..Tapi aku try utk coooool dan terus ke ground floor...Tengok2 dah ramai yg tersadai dekat blok lift middle & upper level...Time ni aku ade nampak security dan teknikal person mcm ke sana kemari dgn walkie talkie yg berbunyi2...

Terus je sejuk kaki tangan aku...Aku bukan ape..Aku fikir kalo tetibe ade fire drill test / mmg betul2 lift tu ada masalah...Henfon aku dekat opis..Kalo tetibe ade kol / sms dr Hata or sesapa dan tak berjawab2 sampai dekat 30 minit..Tak ke org yg mencari tu risau?..Aku mampu berdoa je kalo tetibe building management suruh semua staff turun, my opismate perasan telefon dan wallet aku dekat atas meja..Maka tergeraklah hati dia utk bwk turun skali telefon dan wallet aku tu...Huhu

Dalam 5 - 10 minit aku terpacak dekat ground floor baru la lift back to normal..Mase smp depan opis, nmpk pintu kayu ke pintu opis tertutup rapat dgn bunyi angin dr pintu tangga yg masih kuat kedengaran...Berdegup laju balik jantung aku...huhu

Moral Of the story :

Jangan tinggalkan henfon walau ke mana anda pergi kalau time tu kita jauh dr org2 yg terdekat..Contohnya mcm dkt opis...Biasenye kalo time nk pegi solat aku akan btau Hata..So that dia tahu aku ade dekat mane dan kalo ade ape2 nk cakap, Hata akan tny / ckp lps aku blk dr solat...Jadi, tak akan timbul issue " WHERE ARE U? I MSG TAK JAWAB..I CALL TAK JAWAB "Huhu..

Aku pun tak budget nak jadi mcm kes lift tu..Disebabkan kes tu, aku dah takut utk tinggalkan telefon dkt meja opis..Maka hangkut la telefon itu ke mane2 je kecuali ke toilet...Kalo ke toilet tak kan sampai 30 minit kan? Paling lama kalo HARD CORE dalam 15 minit je...Ekek

Tapi pengalaman lift rosak walau aku takde dalam lift waktu tu memang menakutkan aku...Aku bukan berdiri dekat level 5 bangunan yg kalo jadi ape2 boleh pecut lari ke ground floor utk selamatkan diri...Aku tengah berdiri dekat level 21 kot waktu tu..Mau tak gabra..huhu


So, next time...Jgn tinggalkan satu2nya alat perhubungan kita dgn org2 terdekat walau kemana kite pergi ye?huhu




End

1 comments:

Cuma kalau solat berjemaat tu, hp kena mood senyaplah.
Kalau berbunyi masa solat, akan mengganggu jemaah lain terutama yang nada macam2 tu.

Reply
CodeNirvana
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top