Hasil lepas berbakti pada tanah...

As Salam

entry : rahmat...

Tadi pagi b4 hata g kedai, my FIL mnt tolong tebangkn pokok pisang yg dh nk masak..kalo dibiarkan takut2 nnt yg lain plk dpt mkn...ki3

then time snap2 action dieorg..tetibe aku rase mcm..byk jugak la hasil yg kami dpt bile berbakti pada tanah nie kan??mende yg jual mahal2 kat kedai kami bleh dpt free sajo..ki3

my FIL nie pesen yg rajin bercucuk tanam...so bile sume dh membuahkan hasil..anak cucu menantu yg la dpt habuan...ki3

so layankn beberapa hasil kebun my FIL yg x sebeso mane nie yer..ki3

warga kerja yg mengerjakan pokok pisang...ki3
Get Ready...
in progress...
operasi memisahkan... =)
Hasil dr tanah kebun... =)

Ini plk a few tanaman yg ade kat kebun my FIL... =)
pokok daun kari yg subur... =)
tebu yg manis gilerr....



Nak Interprem jugak...
Photographer Junior...keh3

Alhamdulillah...
sgt bertuah sbb byk yg boleh di jimatkn dgn adanyer hasil dr kebun...ki3
so x yah la gi super market semate2 nk carik 3 btng serai / 2 - 3 lai daun limau purut / 2 - 3 tangkai daun kari...eh3




end

Pasar Besar Tunjung...

As Salam

entry : rambang mato...

Hari ahad aritu aku, hata, my Qaisara, MIL & FIL g pasar as per title above..aku x sure name btolnyer ape sbb time search place kat FB x jumpe..tu pun aku add sndiri & dpt nama pon samar2 jer..ek3

barang2 kat sane mmg gile2 markdown punye ( kalo sayur2 la)..ki3..mmg rambang mate aku..x sedar dh penuh 2 blah tgn pegang barang..my Qaisara hata yg dukung sbb time aku nk bwk sling xmo katenyer...nah..amik..gendong la che mek tu smp kami habis round..ki3

so layan la ape yg ade kat sane ek...hu3
mokcik2 nie jual secare pukal...
kalo nk beli by kilo..kene gi bah. dlm pasar..means
yg btol2 bwh bumbung pasar..bukan di hujung2 bumbung..ki3
SUPIT
ok...kalo aku x blajo..mmg ngaga le kome nk paham..ki3
my FIL & MIL - pilih2 budu.. =)
kepok lekor...
rege same dgn kat pasar siti khadijah
Jambu air yg comel... =)
pilih2 lada hidup pulok... =)

settle memborong kat pasar kering...
kami g pasar basah plk..
tmpt jual ayam & ikan
gile murah ayam kat sini ok...
KL ado???ki3


-------------------------------------------------------------------------

last but not least...
KAMI...
aku x pasti la dgn hata nie...
nk mngajo anak ke nk mmbuli anak...

tapi...
2nd snap...
ini la hasilnyer...
hahahaha


lepas bli2 kami g singgah mkn nasi kat
kedai nama kedai kak cik...
si ayah yg sabo tggu anak perabih air die...ki3
nasi aku - ikan keli asam pedas & bendi rebus...yummy..


pagi minggu aku penuhkn utk bersama family...hu3


what about you my fren???hu3



end

Sample Lagik...From Dumex..

As Salam

entry : testing....ker??

Actually kau & hata berniat mcm nk membuat peralihan susu utk my Qaisara...

Aku pon gatai2 la dok g dumex utk dptkn sample susu dieorg...

then x smp 2 mggu that sample pon smp...
Aku dpt yg mamil gold & fruit... =)

Aksi2 my Qaisara dgn susu FREE...ki3
memula...mcm she like it....
then tetibe...gini plk..rase pelik kot..ho3

at last
|

|

|

|

|

|

|

|

|
V
minum air masak tuk hilangkn rase susu
baru yg melekat kat anak tekak...ho3


so kensel la nk tukat ke dumex...


end

Homemade Pizza...

As Salam

entry : pizza..pizza..

Aritu kami buat homemade pizza..saje je nk try buat sndiri..

bahan2 yie bli kat kedai buat pizza..so layan gambo menu nie yer... =)
Ayam
Ayam slice
sapu paste tomato & tabur cheese
tabur ayam & hirisan nenas dr dlm tin.. =)
tabur / susun ayam slice plk...
then tabur lagi cheese & origano
kite bako dlm oven dlm 20 - 25minutes
warga kerja yg sedia menanti & pemerhati..keh3
Then dlm half cook pizza tu boleh la kite mtaburkn jugak
lada benggala nieh..stgh org masuk trus time memule masak..
but my FIL nk yg rangup & fresh..so kami masak half cooked jgk la
lada nie..ki3

Udah le siap homemade PIZZA teman....ki3


selamat mncoba... =)


end

Bedak oh Bedak....

As Salam

entry : alahai Qaisara...

Smlm lps blk keje aku hangkut my Qaisara naik bilik utk mandi...settle sume aku nie pon bersiap2 la..skali aku tgk kat lantai...

MasyaAllah.!!!!!
ini kejenyer yg aku tgk dok terbongkok2...terhayun2..aku igtkn my Qaisara dok kuis2 ape mende la kat lantai tu..sekali tgk lantai...PUTIH!!!!! mujo la bkn bedak muka aku..bedak baby yg mmg utk my Qaisara...

lps tu sempat plk dongak sambil sengeh2 tgk aku...
LEPAS TU continue lg kuis2 then dtg dekat aku & hulur tgn nk tempek bedak kat muke aku...

nk tegur pon jd kensel tgk gelagat my Qaisara nieh...he3

skrg aku tgh behavekn diri aku dr menjentik my Qaisara smp umo 7 tahun...
marah mmg marah..geram mmg geram..but i've got my own style how to show my "NO" to her..sume nie berkat ilmu dr ustaz & ustazah dlm FB & TV & also from BABY CENTER info...

ade jgk la suare2 sumbang yg aku dgr...my Qaisara nie..tggu mase beso siket jer...dh beso nnt kalo buat perangai comfirm kene piat dgn ibu die...mmg aku garang dr hata...but segarang2 aku nie my che mek takut siket jer..tp kalo skali hata buat suara tegas..mmg terdiam trus che mek...ki3

& segarang2 aku nie..tiap2 mlm even time nk tdo tu my Qaisara bergolek2 dgn hata..smp mase nk tdo..goleknyer hala ke badan aku nie jgk..port paling febret my Qaisara - either lengan / perut aku...eh3


Alhamdulillah...stakat nie aku xde lg piat piut my Qaisara...wakakaka...



Aku berdoa agar niat aku nie di rahmati Allah...amin...




end

I Was Here....

As Salam

entry : borong wehhh

Arini pkol 8am baru terjaga sbb mlm td kami melandau smp pkol 12:30mlm..eh3

b4 tdo mlm td aku suh hata tny my MIL either nk g / x pasar borong tu...memula kate xmo sbb kalo nok g sane kene awal pagi..so mcm kesian pd my Qaisara yg of coz kene bangun subuh2 hari...Tapi bile hata trun pg td..naik2 soh aku & che mek bersiap2 utk pegi...aku x kesah pon sbb mmg dlm plan aku smlm nk gi pasar borong tu...hu3

then pkol 8:40am kami gerak..agak jauh jgk la..dlm 30mints mcm tu...
Alhamdulillah..so far my plan is going smooth..skrg hata tgh bakar ikan sambil aku dlm bilik temankn my Qaisara tdo..lps settle sesi bako membako insyaAllah kami gerak g tmpt yg diplankn...mgkn kene g kedai kami kejab nk amik card reader..USB cable camera aku ntah kemane aku humbankn...eh3
ade few gambo yg aku sempat snap sambil berjalan2 cuci mate kat sane...

nnt dh trf aku update yer...





end

Esok Off Day...

As Salam

entry : coti!!!!

title mcmkn x penah dpt off day...ki3...

actually esk rase2 mcm special off day sbb plan mcm2 & hrp2 berjalan dgn lancar....amin.. =)
plan esk :

>>> mkn CPT kat stadium...
>>> g pasar yg murah giler....
>>> g gok kapor mkn colek...





gambar diatas xde kene mngena dgn entry ini..tp ia adalah spt api yg membakar semangat aku utk dptkn item spt gambar diatas...ho3

end

Yang Free Ajerr....

As Salam

entry : laurier sample plk....

Smlm round2 dlm FB then nmpk advertisment nie...
mmg pebret aku la berusaha nk dptkn sample neh..ki3
then isi form & mcm yg korng tgk pic kat atas tu....ek3

so kalo sape2 nk g aje la w/site laurier tu ek...mane tau dh test rase selesa plk..hu3
aku isikn jgk utk anak "mem"...ki3



end

Laku jugak rupenyer....eh3

As Salam

entry : my simple & cheap felt

Smlm hata gmail aku & btau my felt collection kat kedai tu dh berkurangan sbb ade yg sudi membeli..keh3

so smlm blk dr keje aku kol hata & listkn felt equipment yg perlu die bwk blk dr kedai..memandangkn aku dh jarang dpt ke kedai..so niat dihati nk try buat dr umah aje la...
tp alangkah mncabarnyer bile time aku pegang je gunting & kain felt..my Qaisara pon canteekkkk aje hulur jari2 kenet die..nk tolong tgk retek...ha3

sabo aje la..kene la bagi felt yg lain...then dibwknyer entah kemana...then dtg smule kat aku & mnt lagi...hahahha...last2..aku jgk la kene kutip felt2 yg my Qaisara sepahkan keliling umah...adoiyaaa...!!!!..

so skrg hrp2 aku dpt la buat felt yg simple2...at least berjalan jgk laa mini felt bisnes aku tu..skrg pon dh berpuluh ringgit jugak la yg berjaya aku kumpul...keh3..

laku jugak rupenyer walau letak kat kedai tu...mujo la ade gurl student yg dtg gune tenet..so sambil2 bertenet bleh la membeli/ jenguk felt aku tu...ki3..skrg hata dh letak display rack kat depan..so bleh la gantung felt2 aku yg dh siap...harap2 bleh la kumpul duit dr jual felt..biar lambat asal berbaloi..ki3



nnt kalo ade felt2 simple yg dh siap.. & kalo aku berkesempatan..akan aku postkn kat sini yer..mane tau kot2 ade yg berminat nk order..keh3


end

Sharing is Caring katenyer...

As Salam

entry : blajo wehhh...

Last few days aku telah mnjadi seorg guru matematik yg x bertauliah kepada anak "mem" yg form 2...ade ke ditanyanyer aku soklan math???

aku nie dh bertahun mninggalkn ilmu alam nie...ek3...memula nganga..tp bile tgk formula die..alhamdulillah aku dpt settlekn soklan tu...x susah pon kalo ko paham & igt formula die...ki3

then ditanya plk soklan peribahasa...
mmg bleh jadi cikgu math & BM agaknyer aku nieh...ha3

skrg enviroment kat tmpt keje baru nie ok..alhamdulillah aku bleh ikot style keje dieorg...

Aku masih mnggunakan "customer service skills" aku time keje kat netcare dulu sbb sometimes we still need to contact with Monavie HQ kat KL nuh...ok la...ki3

ade byk story nk mory kat sini..tp mase x cukup sokmo...
blk keje mlayan che mek...rase ksian plk kalo x layan..then pg b4 g keje pon kene sediakan sgalanyer utk che mek aku..

Akan pastikn my che mek..mandi, mkn & gosok gigi b4 aku g keje...baru senang hati nk tinggalkn..hu3


nnt aku update lg yer...


end

Musim agaknyer....

As salam

Entry : sakit mato...


Last week aku ade update abt my eye kan??? Aku rase aku berjangkit dgn org kat kl la...mgkn that time musim sakit mate kat kl...sbb ramai bdk2 kat FB update status / upload gambo dieorg sakit mate...eh3


Aku ckp mcm tu sbb org2 kat KB & kat Perak xde plk yg kene...x sure kene time aku kat LCCT/KL Sentral...sbb pg esknyer mase kat umah my k.yang baru nmpk merah...


So aku pon bli aje la eye mo moist nie..alhamdulillah ok...skrg mate kanan aku dh x merah lg...hu3


End

Biar Bertempat...

As Salam

entry : alahai kwn...

Entry kali nie bkn nk kondem sape2 yer...

1st of all aku nk ucap alhamdulillah sbb dh ramai yg sokmo update status / info yg berbentuk ilmiah..as reminder to me also kalo sape2 pon update bab keagamaan...

tp kalo rase diri mmg nk mnuju ke arah kebaikan..aku berdoa sgt agar Allah berikn kesedaran pd si peng"update" dgn ape yg die sndiri buat tp x sedar yg sebenarnyer mende yg die buat tu x berape elok disisi agama...

aku nie pon xde la dlm mane ilmu agama nyer...tp kalo dh hari2 ustaz itu..ustazah nie update kat FB..sekurang2nyer ade jugak la bertambahnyer ilmu agama aku nie....btol x?..

kite x bleh berhenti menerima ilmu agama kerana jika kite berhenti ilmu itu akan hilang dr dlm diri kite
..

itu yg aku dgr kat tanya la ustaz / ustazah spjng smggu duk kat kg aritu...eh3..kat dlm FB pon ado...

lg satu yg aku tgk skrg org lelaki mcm x berapa alert la bab nie...
"brng siapa dr kaun adam yg memakai brngan yg menyerupai perhiasan wanita...die adalah kaum yg dilaknat Allah"

jadi...x salah kalo kite berdakwah sesama insan x kire ape care skali pon...tp sblm kite berdakwah utk yg lain..perlihatkanlah diri kite sendiri dulu....jgn kat status FB lain..dlm gambo snap tersasar jauh dr ape yg didakwahkan....




sekian...
sape mkn cili die terase pedasnyer...aku x pointing pd sape2..mende nie general yer...
kalo x caye ape yg aku type...sila la bertanyakan pd yg pakar....aku pon dpt ilmu dr tv & online..bkn face 2 face...so..kalo salah tlg la btolkn aku yg kekurangan nie...hu3




end

Uniform katenyerrrr!!!!

As salam

Entry: baru


Smlm b4 abis keje my "mem" bg baju nie...just nice to me...mujo la big bos aku ni bijak sbb pilih size M...kalo S...jwbnyer mcm sarung nangka la...ha3


Ok la kemeja nie...siap ade tulis MONAVIE...ho3


End

Ayah...oh..Ayah...

As Salam

entry : oh..ayah..

Tadi time bukak FB, 1 of page yg aku like update ini :

Ketika Ibu mengandung dan mengidam, Ayahlah orang yang sibuk kesana kemari mencari apa yang di minta Ibu... Sewaktu Ibu bertarung nyawa untuk melahirkan Ayahlah orang yang paling bimbang dan risau..Dan setelah anak dilahirkan Ayah jugalah orang yang paling bersyukur atas kurniaanNya


aku sgt2 suke dgn ayat nie...terigt dulu2 waktu :

waktu mngidam minum susu dutch lady...pkol 11:30pm hata sanggup keluar umah & carikkn..

waktu nk bersalin dulu mata hata berair lps tengok rambut che mek.. =)

waktu my Qaisara ade kat pangkuan...hata cium dahi aku & said thank you...terharu kejab..hu3

moral of the story...waktu bersalin bkn ibu aje yg gundah gulana...si ayah pon sama....so pls hargai la sesame sndiri...(reminder pd tukang taip nie jgk..ek3)




end

Officially...


As Salam

entry : baru sehari

Smlm aku secara rasmi keje kat monavie KB stokis...byk mende baru aku blaja.. =)

Aku rase mcm keje kat careline dulu plk sbb ade online registration..hu3

Aku jgk ade blaja sket2 marketing strategy dieorg..ok la..kalo kayo..mmg akan bertambah kayo kalo jd member..

aku???
blom mampu la nok jd..tp kalo ade rezeki...hu3


nnt ape2 aku update lg yer...


end

Homemade Sambal Rojak Buah...

As Salam

entry : blajo wehhh!!!!

Kelmarin aku blajo masak sambal rojak buah..aku mmg lebih suke yg homemade dr yg bli sbb rase die mmg lain...

lgpon bahan2 x susah pon...hu3

so ini la hasilnyer...:
mmg puas aku mkn...tp mlmnyer sakit perut sbb termakan nenas byk sgt..ki3

aku ade bwk blk siket utk hata rase...=)



end

Alahai kasut....

As Salam

entry : dugaan

Tadi tghari b4 abah htr aku kat ETS kampar, my sport shoe yg cokia tu tetibe buat hal plk...ternganga je tapak kasutnyer minta di tutup...so mneglupur la aku mncari gam DUNLOP untuk gam that tapak..tp terpaksa keringkn half way jer sbb my mak dh x tahan duk lama2 dlm van...(cite psl my mak aku story kat entry lain yer..)

Then igt nk bli sandle lain jer..ntah mcmane xde plk y berkenan.. tu yg terpaksa carik gam dunlop...smp kat KL sentral aku tgk tapak kasut tu mmg ternganga jgk sket...aku x berani nk pakai lama2 sbb takut trcabut time kat LCCT nie nnt..kalo ade kasut2 yg murah bleh la aku bli..nie LCCT..tau aje la standart rege mcmane..eh3

then aku pon round la 2 - 3 kali dlm kl sentral tu b4 amik bas g LCCT...
then aku decided bli slipa fipper classic nie ajo...eh3..
ini la kasut ksayangan aku...
walau pon ko power sekejab..tp akan tetap ku bwk
kamu naik flight smp ke KB..kah3

diganti dgn yg ini...
|

|

|

|

|

|

|

|

|
aku mls nk bli yg bergaya
sbb aku pikir nie emergancy case..
I'M NOT IN SHOPPING MOOD..!!!!!

ok la kan???
janji aku x berjalan dgn kasut yg x bertapak...keh3


now i'm waiting my flight @ 21:50
sgt sangap wooooooo...sorng2 kat sini...



end

Langkah berhati2...

As salam

Entry : zaman skrg...

Baru kejab td aku dpt bbm dr one of my bbm contact...time b4 news nie mmg rase seriau gile aku nk bwk che mek keluar g mane2...dah la skrg ni my Qaisara xnk berdukung langsung...baru dpt kaki la katakan..mmg nk bjalan aje la kejenyer...

Korng bc la news nie yer...
As mom to my lovely Qaisara & to all mummy & daddy out there...hrp2 kite sentiase alert bile outing dgn anak2...

Jika anda tiada anak kecil pun, tolong sebarkan maklumat ini kepada sesiapa sahaja. Kita tidak tahu entah siapa yang dapat diselamatkan dengan berkongsi maklumat ini. Tolong beri sedikit masa dan hantar kepada kawan yang ada anak-anak dan cucu-cucu.

Mahu berkongsi apa yang berlaku hari ini semasa berbelanja di Carrefour JB. Seorang ibu sedang membongkok untuk m......embelek-belek daging , dan apabila berpusing mendapati anak perempuannya berusia 4 tahun telah hilang. Saya berdiri betul-betul bersebelahan dengan si ibu , sementara si ibu tadi terus memanggil-manggil anak perempuannya tapi hampa.

Saya meminta seorang pekerja lelaki Carrefour untuk umumkan kehilangan tersebut melalui sistem pembesar suara. Beliau terus melakukannya apabila diminta berbuat demikian , dan kemudian terus meninggalkan saya untuk membuat panggilan telefon. Panggilan itu untuk memaklumkan supaya semua pintu dan pagar dikunci menggunakan kata kod atau seumpamanya. Jadi mereka telah mengunci semua pintu dengan serta-merta. Hanya 3 minit diperlukan untuk melakukannya selepas diminta.

Mereka menjumpai kanak-kanak perempuan itu 5 minit kemudian di dalam bilik air dalam keadaan masih khayal. Kepala budak perempuan itu sudah separuh dicukur, dan hanya berpakaian dalam. Ada sebuah beg mengandungi baju, pisau cukur, dan rambut palsu terletak di lantai bersebelahannya untuk menukar wajahnya.

Siapa pun yang melakukannya - iaitu mengambil lalu membawa budak perempuan ini ke dalam bilik air , cukur rambut dan tukar pakaiannya - melakukannya kurang daripada 10 minit ! Ini buatkan saya menggigil tak sudah-sudah.

Tolong perhatikan anak-anak anda apabila berada di tempat luas di mana adalah senang untuk kita terpisah dengan me reka seperti di gedung beli-belah. Hanya beberapa minit diperlukan untuk melakukan semuanya. 5 minit lagi maka anak perempuan itu tentu sudah berjaya dibawa keluar!


End
my telepon cerdik pandai...

Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top