About

Monday, August 17, 2015

Pudding Caramel

As Salam

Happy weekend semua...

Hari ini si Hata tetibe datang angin nak try masak / buat puding caramel la pulak..haha..Actually dr bulan puasa lagi Hata dh teringin..nak beli asyik la x terjejak kaki ke bazzar ramadhan...Ade je hal2 yg x dpt dielakkn..Makanya..Perasaan mengidam tu terpaksa diperam smp ke hari ini..Mujur la bahan2 dh ade..Cuma kena beli susu cair sajo..huhu

Bahan2 : ikut 1 adunan..

Bahan kuah a.k.a si caramelnya..
1. 3 ke 6 sudu besar gula
2. 1 ke 2 sudu besar air panas..

Cara2nya...
Masak gula dalam kuali tanpa minyak dgn api yg kecik..jgn smp hangus..dan masukkan kedalam loyang dan dibiarkan.

Bahan utk puding..
1. 4 keping roti gardenia yg diracik kecik..
2. 3 biji telur gred A..4 biji bagi gred B..
3. 1 cawan susu cair.
4. 1/2 cawan susu pekat.
5. 1 cawan air suam.
6. 1 sudu kecil esen vanila.

Cara2nya..
1. Pukul telur dgn lembut..
2. Blender roti + susu pekat + susu cair + air suam.
3. Kemudian..masukkan telur yg dipukul dgn penapis beserta 1 sudu kecil esen vanila dan blender lagi.
4. Masukkan bahan yg sudah diblender ke dalam loyang yg ada caramel dan kukus selama 40minit hingga 1 jam.
5. Lepas masak..keluarkan dari kukusan dan biarkan sejuk..
6. Terbalikkn loyang didalam bekas..
7. Masukkn puding caramel ke dalam peti sejuk utk rase yg lebih mengancam..haha

Siap..

Actually..kalo rajin x susah pun nk buat dessert2 gini...skrg bahan2 semua senang je nk dptkn...aku just tlg racik2kn roti je tadi..yg lain semua Hata yg siapkn..huhu

Oh ya..bahagian yg cedera tu hasil sentihan che mek..x sabar beno nk try..abih sompek pudding caramel tu..haha..

She said sedap..she also said..."makan kek dgn madu and telur" ...huhu..layankan..Kalo nak tahu..ini 1st time aku try pudding caramel..selama ni aku just tgk je..xde trgerak lagi nk try makan..huhu

Alhamdulillah..Menjak meningkat usia ni..minat Hata more on memasak..ade je mende nk di try...hari tu try masak gulai nasi berlauk style kelate..siap mintak resepi dr che mat delight lg..mujur la che mat x lokek ilmu..huhu

Tahniah to Hata sbb berjaya masak pudding caramel utk 1st trial nih...huhu


End

1 comment:

Asha Lya said...

Wahh mnjdi msti sdp nyum nyum