About

Monday, March 21, 2016

8 Months Baby Food : Chicken Stock

As Salam

Mase umur Ammar baru je beberapa hari masuk 7 bulan..Aku dh excited gile nk bg makan yg ade chicken stock...Bile post gmbr ini dkt FB :
Chicken Stock

Thank a lot to my friend a.k.a ex opismate yg jgk owner to BabyEatByJustlixa(BebJ) sebab bagi penerangan yg jelas...huhu..

Actually Chicken stock ni hanya sesuai utk baby umur 8 bulan keatas je...bawah dr umur itu x sesuai sbb byk herbs dlm chicken stock tu...huhu

Cara nak buat chicken stock ni senang je..
Stock aku just utk 3-4 hari. So x payah masak mcm nk jamu ahli keluarga..kiki

Bahan2 :

1. 1/2 ekor ayam - isi & tulang temulang
2. 2 biji bawang kecik dihiris 
3. 1 - 2 sup bunjut
4. 1 inci halia - dihilis halus.
5. 1 bunga lawang.
6. 1 btng kecik kayu manis.
7. Air
8. 1 Batang saderi.
9. 1-2 bili bawang hollan.
10. 1 batang carrot
11. Daun sup
12. Garam.

Cara masak :

1. Tumis bahan 2,3,4,5,6 hingga naik bau..
2. Masukkan Air & Ayam - Masak hingga mendidih..
3. Masukkan bahan 8,9,10 dan masak hingga bahan2 tu lembut.
4. Bila ayam empuk & sayur dh lembut, masukkan daun sup & rasa garamnya...
5. Biarkan sejuk & tapis la bahan2 td....
6. Simpan stock dlm bekas2 kecik supaya senang nk amik sto kali nk masak..
7. Temp0h masak ni adela dalam sejam lebih...Lagi empuk ayam lagi bagus.

Siap...

Aku masak pun x selalu..
4 bekas utk 4 kali makan..Habis dlm 2 minggu..Masak selang seli..Selalu sgt x syiok jgk..huhu






End

2 comments:

Mar Mansor said...

rai ada share dulu..bagus buat stok sendiri..
8 bulan waktu sesuai untuk perkenalkan ayam pada baby

Cik Itah said...

kalau tiap hari memang tak bestla kan hiihi