HOMEMADE SOS SOTONG KANGKUNG

As Salam

Hari Sabtu pagi, kami ke Giant Kota Damansara...Hata saje nak pegi jauh sikit...ekek..Mase tengah pilih2 bahan mentah, tetibe terpandangkan sotong besar...Terus otak aku generat SOTONG KANGKUNG...Terus ambik seekor & 2 extra kepala...

Pkol 5 petang start masak sos & makan sampai pejam mata..Haha
Homemade SOTONG KANGKUNG

Cara masak sos yang sangat simple...Cuma tempoh masak je lama sikit sebab kena make sure gula betul2 larut dalam campuran bahan2...

SOS SOTONG KANGKUNG :

1. 1 botol - Kicap lemak..
2. 750grm - Gula
3. 2 - 3 sdm - Cili giling - Kalau nak pedas boleh tambah banyak..kalau sekadar nak ada rase cili, letak sikit je...
4. 1 oz - Air Asam Jawa...Asam jawa besar ibu jari-jgn letak byk sgt sikit2 rasa...
5. 1 sdm - Air larutan tepung jagung ( Kalau nak pekat / likat )

Side dishes...
1. Sos cili bawang putih.. Letak atas sotong kangkung
2. Kacang tanah tumbuk...Tabur pada sotong kangkung


CARA MASAK..
1. Masuk semua bahan 1-4...Masak sampai gula larut dalam campuran bahan-bahan.. Tempoh masak dalam sejam...

2. Pastikan api sederhana..Kacau selalu dan sampai mendidih..

Sotong tu kita rebus bile air dah mendidih...
Celur kangkung tanpa di potong pendek - senang nak ambik bile dah masak...
Aku celur dulu kangkung tu panjang2..Dah siap celur, tos-kan..Lepas tu baru aku potong pendek..Macam orang2 yg menjual yong tau foo tu..huhu

Aku letak jugak sikit sos cili bawang putih (any brand) sebagai penambah perisa..Sebab dekat kedai yang jual sotong kangkung kan diaorg ade letak cili kan? So kita xtau resepi sos cili tu, makanya kita tukar dengan sos cili bawang putih..Sedap tau...huhu


SIAP!!!

Sos yang lebih tu boleh disimpan...Memandangkan aku buat separuh bekas, makanya aku dah beli siap2 nenas & timun..Pagi tadi bawak pegi opis utk dessert..eheh
Bekalan ke opis...
Sengaja aku bawak kacang tumbuk tu lebih...
Kot2 ade yang nak lebih...
Yummehhhhh...
Tak boleh berenti makan...Haha
Sampaikan staff opis cakap aku makan macam orang mengidam....ekekek
Jangan gitu bohhhhh..Amar saya kecik lagi...Belum ready terima adik..Hahaha


Aku belajar buat sotong kangkung ni dari my abah...Dulu abah buat sedap sangat..Pedas...huhu
Dulu masa harganya masih reasonable dekat uptown damansara yg lama, selalu jugak aku makan...Tapi sejak2 harganya naik..Terus fikir baik masak sendiri..Ekek...


So kome? dah dapat resepi kan?
Boleh la try masak sendiri....Jimat tau..Ekek






End

3 comments

fulamak sedapnya..terliur tengok sotong kangkung..sedap wuiii..thank share resepi

Reply

Wahhhh sedapnyer....nak kena cuba ni tau =)

Reply

sotong tu..makan dengan sosnye..perghhhh

Reply
CodeNirvana
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top