entry- Chef FIL&MIL
Isnin(160810) - berbuka meal :
pkol 3pm trus aku ke dapo sbb tgk FIL & MIL dk ralit memasak...untungkan???ek3
skali tgk sume dh almost siap..cume tggu mendidih & msokkan ikan jer...



pic gulai yg dh siap masak aku x smpt nk snap sbb bau die mmg buat aku lupe nk snap pic..hak3
time tny FIL ape rencah2 die..aku dgr mcm senang jer...
care masak :
- tumbuk skali lengkuas, kunyit hidup & cili padi..
- tapis bahan2 dgn air & masokkn kdlm periuk..
- masukkan bunga kantan, serai & daun kesum..
tggu smp mendidih sket pastu...
- masukkan asam keping, sket garam, budu...
tggu smp mendidih btol2..
- masokkan ikan..
tggu mendidih lagi..rase sket..
siap...
hu3..so bleh try la...sedap ok..ek3
end

time tny FIL ape rencah2 die..aku dgr mcm senang jer...
- sekor ikan patin
- lengkuas
- kunyit hidup
- daun kesum
- bunga kantan
- budu
- cili padi & kering
- serai
- air
- garam
- asam keping
- lengkuas
- kunyit hidup
- daun kesum
- bunga kantan
- budu
- cili padi & kering
- serai
- air
- garam
- asam keping
care masak :
- tumbuk skali lengkuas, kunyit hidup & cili padi..
- tapis bahan2 dgn air & masokkn kdlm periuk..
- masukkan bunga kantan, serai & daun kesum..
tggu smp mendidih sket pastu...
- masukkan asam keping, sket garam, budu...
tggu smp mendidih btol2..
- masokkan ikan..
tggu mendidih lagi..rase sket..
siap...
hu3..so bleh try la...sedap ok..ek3
end

0 Comments:
Post a Comment