Thursday, September 19, 2013

Vacation : JB - S'Pore

As Salam

Entry : Cerita bertimbun..gambo berlambak..

Haih...
Banyak mende nk share tapi mate & jari dh start lenguh edit gambo & sorting mane yg ok..hoho

1st of all nk story yg kami 3 beranak telah menghabiskn masa cuti (termasuk Malaysia Day) dgn bercuti ke Selatan Tanah Air..hoho

Kami gerak dr umah (Sabtu)pkol 6.30am..then singgah RnR 2-3 kali sbb Hata mengantuk..ye la..mlmnya tido dh pkol 1am..pastu pkol 5am dh bangun..harus la mengantuk..dengan aku sekali nganga tidur..kiki

Pkol 12.30pm smp kat hotel..Alhamdulillah x susah rupenye cari Hotel Grand Sentosa ni..huhu..Smp2 bilik x kosong lagi..kami mkn dekat OTWC(sblh hotel).Pkol 1.45pm dh dpt bilik..Mandi, solat & tukar baju..pkol 2:15pm kami amik cab dr hotel & plannya ke kemana lagi kalu bukan ke SINGAPORE!!!..haha

Saje je kami nk brjalan sendirian (ala2 bag packer) sbb ape guna PASSPORT kalo x guna??kan??haha

Kami amik cab ke stesen bas (RM6.50)..then amik bas (RM1.70) ke Imigrasen utk scan passport..then naik bas lagi utk ke 2nd Imigrasen plk..yg ini utk dptkn cop..tiket bas boleh guna yang sama.

Waktu ini penat sikit sbb bas yg kite naik x kan tunggu kita siap check-up..kite kene tggu bas yg naik utk ke next destination..agak kepenatan jgk la..hoho..

Lps 2nd imigrasen tu kami naik bas ke MRT Marsiling utk ke Raffles Place.tambangnya SGD2.20/person..kami beli terus return tiket..senang..x payah pening2 kepala..hoho

Layan gambo 1st day kami ye..gambo bilik xdok lg sbb lupe nk trf dr camera..hoho
Borang yang WAJIB diisi semasa pemeriksaan Imigrasen 
Nk masuk ke S'pore..
Kalo nk keluar masuk S'pore 10X..
korang kene simpan siap2 10 keping..
Bas kami...950
Tiket MRT & SGD 
Laluan Bas & MRT ..
Dari MRT Marsiling ke Raffels Place tu amik mase dlm setgh jam kot..
Sebabnya kami kene hadap smp 16 stesen...phewww!!.. 
Kami...

Kami smp ke Raffels Place tu around pkol 5pm..dekat tambak Johor tu mmg JEM!!..Mujur la my Qaisara tido time tu..

Smp2 je kami kene naik 2 layer of MRT..then amik GATE B..then brjalan mencari Fullerton Hotel..then naik jejantas utk smp ke Lion Statue tu..hoho
Mujur la bawak SLING...
Boleh ku gendong sajo anak ini..haha
Window Of Hope
Senyum jae kami 3 beranak..haha
Gambo kami bertiga tu..
kami mintak belas ehsan tourist kat sini jgk tolong snapkn..hihi
Lps selesai 2 buku roti, sekotak air teh & mineral water,
kami bergerak balik..
waktu ni dh pkol 6.30pm..
Turn Ayah plk gendong...kiki 
Okies...
TIme to back..

Waktu balik kami sekali lagi kepenatan sbb rase mcm kelam kabut..kene rushing mengejar bas..(even bkn bas yg sama) tapi rakyat sgt ramai..pening kejab..Naik bas 950 from MRT Marsiling kene bayo SGD1.30  ke 1st check point. Tiket bleh pakai smp 2nd check point shj. Dr 2nd Check point ke JB dh kene beli tiket lain RM1.30. So anda mmg kene sediakan wang SGD kecil sbb dieorg pakai mesin..so kalo masuk lebih, mereka untung kita RUGI...hoho

Smp dekat bas stand tu plk TIDAK ADE METERED TAXI..semua taxi sapu..Rate dieorg range RM12.00-RM15.00..disebabkn kite nie di negeri org..langkah2 keselamatan itu amat penting ye kawan2..so kami nekad kol hotel mintak fon number cab & called them to pickup us..RM8.50 smp depan pintu hotel..huhu

Dinner kami tapau dekat kedai Mamak depan hotel sajo..

Kami tukar duit dekat KL..kat KL dieorg amik RM2.60/1 SGD..agak mahal..tapi bile smp kat JB nie..majority money changer amik RM2.50/1 SGD sajo..so tips aku dekat sini is..kalo org KL, tukar duit kat JB..from RM tu SGD..kalo ade lebihan duit lepas blk dr S'pore tukar semula dekat KL sbb dekat KL amik RM2.55/1 SGD..ok x??ke ade lain ??SGD kami ade balance lagi..tp x berkesempatan nk tukar semula..nnt dh tukar aku update lg yer..huhu


Tgh mencuri mase utk next story plk..huhu



end

2 comments:

JunAina said...

Idea yang bagus utk plan cuti sekolah ni...

thisni3zahata said...

Hu3..sila - sila kan la kak jun..huhu