Jul 8, 2014

Ramadhan Day 9 : Ikan Keli Bakar..

As Salam

Entry : Sorg..2 ekor

Alhamdulillah semalam sempat smp rumah & masak...Masakan paling simple tapi tetap mengenyangkan..hoho..Semalam, smp aje rumah terus singgah kedai & beli ikan keli 4 ekor...(Budget boleh bwk ke sahur..haha)..

Hasil Frying pan semalam..kiki
Ikan Keli Bakar...

Siap buat air asam lagi..hoho..Moh aku kongsi air asam style aku..(xde beza sgt pun)

Bahan-Bahan :
- Air asam jawa
- 1 biji bawang besar
- 6-10 biji cili padi
- 1 biji tomato
- 1sk garam
- 2-3 sk gula
- 1/2 inci belacan bakar

Cara-cara - Ikut style aku..haha
1. Tumbuk cili padi, bawang, garam, gula & tomato..
----> x perlu lumat sgt pun ok..nk lumat pun bolehhhhh...
2. Buat air asam jawa...
3. Masukkan kesemua bahan 1 & 2..

Lepas berbuka boleh la rasa tahap kepedasan & masam manisnya air asam anda...hoho..

SIAP...

Alhamdulillah kenyang kami semalam...
Today Hata said mcm nk mkn yg simple2 sajo...Sardin + Kentang, telur dadar & ikan masin goreng..

Ok la kan???kiki



End


3 Comments:

Farah Waheda Wahid said...

wah aktif bakar membakar ni...

Asha Lya said...

lya tak mkn ikan keli..tpi nmpk sdp plak di bakar.puasa kan he sbr

thisni3za said...

Farah : Kejutan budaya Frying pan la katakan..haha

Asha : Bolah la nk try..sedap..hoho