Thursday, April 26, 2018

CRAFT : RUMAH KOTAK A.K.A DOLL HOUSE

As Salam

Terlebih dulu, terima kasih pada yg join my segmen yg berakhir semalam (25/4)...Selection akan dibuat dalam masa terdekat nih...

Tapi sekarang meks nk cite ttg activity sekolah anak...Huhu..

Minggu lepas, cikgu subject BI che mek ade mintak murid2 bawak kotak kasut, kertas warna, perca kain,gam & gunting utk buat rumah..Hari khamis che mek & aku lupe nk sediakan..Jadi sambung la ke hari Jumaat...Time blk, aku tny che mek mane rumahnya???

Che mek just tunjuk kotak kasut kosong dgn tepekan sehelai 2 kain perca & kertas...Pintu udah mcm rumah kena pecah..Huhu...Maka hari Sabtu & Ahad, walau agak BZ sikit, aku & che mek berusaha jgk siapkan...

Idea asal dari aku, part potong, dan buat partition rumah adalah idea aku..Deco tu idea che mek...Huhu..Penat jgk sebenarnya buat rumah kotak ni walaupun meks mmg suka craft2...Memula aku igt nk beli je rumah mainan yg ade complete set..Lepas tu kite letak dlm rumah kotak..Lepas tu Hata cakap TAK ADIL..Terus meks cari mounting board Hata utk dijadikan kerusi, meja, dapur & lain2..Huhu..

Meh kite melawat kawasan ye?
Bahan2 rumah kotak... 
Pandangan atas... 
Sisi kiri...
Lukisan balkoni & meja makan,... 
Sisi Kanan....Pintu utama
Ruang dapur & washing machine... 
Bilik mandi & Ruang Washing Machine
Bilik tidur...

Alhamdulillah..Lega betul dpt siapkan sama2 dgn che mek...Yg coloring semua che mek yg warna..mana2 tampalan dkt dinding pun che mek yg tampal sendiri...So mane2 yg x sempurna tu mmg aku biarkan supaya nmpk la che mek yg buat..kang cikgu igt aku sorg aje yg buat...Ekek...

Ok la ni kan?
Ala2 studio apartment gitu....
Semalam che mek cite rumah ni dpt no.2 & cikgu akan letak dlm kelas utk rumah terpilih no.1 hingga 3...Katanya cikgu akan bg hadiah..Ntah betul ke idak..aku x sure..kalo ade nnt aku up sini ye?


Seronok buat doll house nih...
Tetibe rase nk buat lg 1 yg besar sikit supaya che mek boleh man dkt rumah plk...Huhu






End

4 comments:

Warisan Petani said...

Wah kreatiflah

I am LZ said...

Seriously LZ sangat teruja okay..
Creative yang amat..

Asyiqin said...

tangan seni ni.. hihi cantik betul doll house ni, berapa lama siap ea?

this ni3za said...

Terima kasih semua..idea express je nih...Siapkn pun dlm masa 1/2 hari je lepas tolak iklan...huhu