Aku ade 1 masalah dgn menu KARI...Serius aku cite, aku hampir2 fedup nk masak menu kari...Selalu sgt tak menjadi...Kekadang terpekat sgt..kekadang terlebih santan....Naik menyampah aku...Haha..
Dalam 2 - 3 bulan lepas kot...Aku slow2 belajar teknik yg betul selain dr make sure rempah kari betul2 masak smp pecah minyak...Ade 2 version yg aku guna...Gunakan santan, tp tak banyak dan tak cair...Cara ke-2 aku tak pakai santan langsung...Gambar bawah ni adalah gulai kari ikan keli yg tak gunakan santan...
Masak kali ni aku tak guna santan langsung...Alhamdulillah menjadi...Aku share sini ye...
Bahan-bahan :
3 - 4 ekor ikan keli / ikan ape je korang suka..Size ikan keli...
10 biji kacang bendi
2 biji tomato
3 biji cili besar hijau
2 biji bawang merah dihiris halus
2 biji bawang putih dihiris halus
1/2 inci halia dihiris halus
5 biji bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 sudu kecik biji sawi
2 paket serbuk kari - gaul dlm air smp sebati..
3 btg daun kari.
Cara masak :
- Panaskan 2 - 3 senduk minyak masak.
- Tumis sekejab kulit kayu manis, bunga lawang & bunga cengkih.
- Tumis bawang merah, bwng putih, halia & daun kari smp kekuningan sikit
- Tumis smp naik minyak bancuhan serbuk kari.
- Masukkan ikan keli, kacang bendi, cili besar hijau, tomato, biji sawi & 2-3 cawan air.
- Masukkan 1 sudu kecik gula, garam..
- Tunggu smp ikan masak & tengok kuah..kalo kering sgt, masukkan 1 cawan air lagi...
- Dah cukup semua rase masam, manis & masin...Tutup api...
SIAP...
Hata cakap masakan kali ni berjaya...Mgkn ini style mamak masak sebab tu dieorg boleh panaskan bykkk kali..Kalo guna santan, masak tghari, ptg dh kena panaskan..Sebelah mkn kena habiskan..kalo x, kena masuk dlm peti beku utk dipanaskan esoknya...Lepas tu dh x ok sgt dh...
Aku mmg tak pandai sgt nk masak kari..Tp bile berjaya sikit tu, at least ade la semangat nk masak lagi...Huhu...
Kalo korang ade resepi kari yg lain, share2 la dkt sini ye?
End
9 Comments:
wahhhh.. sedap :)
xpernah makan kari tanpa santan..:)
Nampak sedap aje.
Jarang buat kari tanpa santan.. bleh try ni :)
Emm nampak sedap 😍😍
auh.. menjejes ailio kiteee tengok hidangan ni =D
Hahaha..Dah lama x buat masakan ni..huhu
Kari ikan org xpakai kayu manis bunga lawang.. Tu hanya uttk dgng n ayam.. Kalau kari. Ikan guna halba campur... Itu yg betik.. Sebb tu kari org utara ni paduu
Satu lagi air asam jawa.. Itu yg penting utk kari ikan
Post a Comment