Thursday, August 16, 2018

KERANG REBUS

As Salam

Memandangkan harga kerang mentah skrg ni tak menentu, jadi nk makan kerang tu mmg kena berkira2 sikit...Huhu...Last best price boleh dpt dkt KL is RM8.29/kg...Dekat kelate RM8/kg...Paling mahal pernah jumpa RM10/kg...

Hari tu mase pegi Rosyam Mart nmpk kerang2 mentah dia besar2..Terus teringin nk makan..Jadi amik la budget2 dlm 1kg..Bile timbang x smp 1 kg pun..Tp ok la sbb yg nk mknnya hanya aku & Hata...

Dalam kes memasak kerang nih, aku lebih suka kerang kukus instant of kerang rebus / bakar...Kalo rebus, airnya akan keluar bersama2 kuah yg direbus..Sama mcm dulu2 mkn dkt kg..Majority mak rebus je dgn bawang, cili kering sikit & garam...Kalo bakar mcm leceh..Kalo kukus rasenye lagi fresh kot...huhu
Kerang Kukus...
Aku suka kukus style gini sebab akan naik aroma bau serai tu...So aku hiris bawang, hiris serai, tabur sikit garam..Kalo nk cepat, aku lebih suka masak air guna cerek letrik then masukkan dlm periuk...Bukak api..Dh mendidih tu, korang tunggu dlm 5-10 minit je utk kerang2 tu well cook...

Tangan tak berapa nk berair or berbau sgt...Ekek..Tapi kalo berbau jgk, korang basuh je dgn air & limau kasturi...

Aku jugak suka kerang masak sambal ala thai tu...Memula korang kukus kerang..Buang sebelah cengkerangnya..Then tumis sambal cair2 sikit smp pecah minyak dgn serai ketuk...Dh masak, masukkan kerang kukus...Memang layan..Huhu

Adehhh..Cite2 dkt sini terasa nk buat plk....huhu





End

4 comments:

Anonymous said...

shu belum pernah beli lagi makan bercengkerang sejak duduk jauh dari mak ni, sebab tak reti nak beli. hehehehe kalau ada pasar pagi tu insyaAllah nak jugak beli

ShirVen said...

Eh tak pernah kukus kerang, tau rebus serai or goreng kicap je.

Siti Yang Menaip said...

sedap kerang rebus.. makan saja ralit sedar2 habis. kena ngn sambal kicap ke yang cili2 sedap2 tu pergh lagi trangkt =D

this ni3za said...

Shirven : Next time boleh try kukus plk..huhu

Siti : Mkn ni mmg ralit..Cicah dgn sos cili thai pun sodap..huhu