Thursday, August 16, 2018

KERANG REBUS

As Salam

Memandangkan harga kerang mentah skrg ni tak menentu, jadi nk makan kerang tu mmg kena berkira2 sikit...Huhu...Last best price boleh dpt dkt KL is RM8.29/kg...Dekat kelate RM8/kg...Paling mahal pernah jumpa RM10/kg...

Hari tu mase pegi Rosyam Mart nmpk kerang2 mentah dia besar2..Terus teringin nk makan..Jadi amik la budget2 dlm 1kg..Bile timbang x smp 1 kg pun..Tp ok la sbb yg nk mknnya hanya aku & Hata...

Dalam kes memasak kerang nih, aku lebih suka kerang kukus instant of kerang rebus / bakar...Kalo rebus, airnya akan keluar bersama2 kuah yg direbus..Sama mcm dulu2 mkn dkt kg..Majority mak rebus je dgn bawang, cili kering sikit & garam...Kalo bakar mcm leceh..Kalo kukus rasenye lagi fresh kot...huhu
Kerang Kukus...
Aku suka kukus style gini sebab akan naik aroma bau serai tu...So aku hiris bawang, hiris serai, tabur sikit garam..Kalo nk cepat, aku lebih suka masak air guna cerek letrik then masukkan dlm periuk...Bukak api..Dh mendidih tu, korang tunggu dlm 5-10 minit je utk kerang2 tu well cook...

Tangan tak berapa nk berair or berbau sgt...Ekek..Tapi kalo berbau jgk, korang basuh je dgn air & limau kasturi...

Aku jugak suka kerang masak sambal ala thai tu...Memula korang kukus kerang..Buang sebelah cengkerangnya..Then tumis sambal cair2 sikit smp pecah minyak dgn serai ketuk...Dh masak, masukkan kerang kukus...Memang layan..Huhu

Adehhh..Cite2 dkt sini terasa nk buat plk....huhu





End

0 comments: