Thursday, June 10, 2021

LEMANG KUKUS PAPER CUP

 As Salam

Sedang kita sibuk dgn PKP, PKPB, PKPP, PKPD x sedar syawal dh nk sampai ke penghujungnya....Aku pun x sempat nk buat entry aidilfitri...Selamat hari raya semua...

Baju raya tahun ni, semua beli kecuali bajju raya aku...2-3 hari sebelum puasa kami dh siap semua... Bau raya aku, pagi raya baru siap sembat...Hahaha..Mood kelaut wehhhh..kasi meriah masak mcm2 pun sbb nk bg semangat dkt anak2...

Hata mintak aku jahit kebaya songket..jadi gigih la mencari kain songket...

Kita raya hari Khamis kan? Hari rabu aku amik cuti...Masak nasi impit, masak rendang, masak kuah kacang & gulai nasi impit banjar style...

Oh Yaaaaaa...Kami gigih jgk buat lemang kukus dari paper cup tu...yang pasti bukan lps tgk video khairul ming ye...Hahaha

Dari last year anak sedara aku tag aku dgn FB ttg lemang kukus ni...huhu..Sini aku share mcmane aku buat lemang kukus tu..Acutally tak la susah sgt...Cuma kena RAJIN...Huhu...

Bahan2 pun senang je nk dptkn...Cuma kena cari daun pisang aje la...Utk tambah rasa lemang tu...Huhu...Aku gunakan santan kotak je...Susah nk cari santan parut time2 PKP ni...


Alhamdulillah...Percubaan pertama berjaya...kena kukus around 1 hr utk hasilkn lemang kukus paper cup nih...Memandangkan periuk kukus aku comellll..Maka muat 8 cup aje skali masak...Aku masak sekilo beras pulut je...Dpt la 16 cup...Alhamdulillah habis kami 4 beranak mkn...Huhu

Rendang pun mnjadi kali ni..Aku buat rendang ayam je..Huhu...Buat dlm 6 ketul ayam je...Huhu...


Korang masak ape mase raya hari tu?





End



1 comments:

Warisan Petani said...

Senagn ek
tak payah cari2 buluh
nak hidup api segala