As Salam
Ade cerita sampingan ye masa blk kb hari tu...OTW nk ke kereta dari PCB, aku nmpk akak jual ini...
Apa nama ni???
Aku siap tanya akak jual tu apa nama ni...
Namanya LOKAN...
Oghe kelate panggil "lokey"
Nok bakar buleh...
Nok rebus buleh...
Nok kukuh buleh...
Nok tumis pun buleh....
Waktu ni lokan ni masih fresh...3kg RM10..Jadi aku beli 6kg utk mkn ramai2...Blk rumah 1 plastik bahagi 2...Separuh kukus mcm kita kukus kerang...Separuh lagi Hata tumis mcm tumis cili siput sedut...Alhamdulillah selesai...FIL pun mkn byk jgk...
Dah masak jadi gini
Cicah dia aku buat cili kicap campur bawang putih & belacan bakar...Lupa nk perah sikit air limau kasturi...Ade jgk yg cicah dgn sos cili thai...Rasa dia kenyal2 sikit..Pada aku mmg kena well done cook kalo tak mgkn rasa hanyir..Ke aku salah??? Sebab aku masak smp terbukak semua cengkerang tu...Idak la aku nk mkn mcm mkn oyster mentah tu kome..Kembang tekak teman 😆
Korang biasa makan lokan???
Biasa korang makan masakan yg macamane?
9 Comments:
Kat sungai tempat wak ni ada lokan air tawar.
Tapi orang sini tak berapa gemar sebab rasanya tak sedap.
waahhh sedap lokan! Ana pon tak boleh telan kalo mkn mentah mcm oyster tu ehehe
Sedapnya teringin pulak tengok.
oooo sekali tgk ingatkan etok!tp lokan ni saiz besar lah kan compared etok kecik2
Saya sukaa kerang ini. Kalo di sini sebut kerang kelapa kak. Waktu itu saya belajar dari blogger Carneyz, di buat spicy creamy clam. Sedaap sangat. 🤤. JD tringin nak buat lagi
Hari tu masa pi Muar beli kupang tu kan...ada gak lokan..tapi akak x berapa suka..hehehe...
WP : Owh...Rasa Lokan air tawar & lokan air laut ada beza ke? Ke lokan ni asal dr air tawar?
Anamizu : Sy suka..Cicah cili kicap tu..Mmg layan =)
Cie : Bleh gi cari nnt cie..Skrg mgkn masih fresh2 =)
MZ : Besar sis..Berganda2 besarnya dari etok tu =)
Fanny : Wow..Bleh try nnt masak mcm itu =)
SA : Sy kena well cooked baru bleh mkn sis =)
kalau linda memang semua kena wellcooked...sotong, udang pun sama...tak boleh lah yang rendam air panas sat jaa tu.. hahaha...
oyster mentah tu pun, idak ler linda makan
Ini kalau kat pasar mereka panggil kepah atau clam. Sedap masak ala ala Two Sons to creamy butter clam. Nyums....
Post a Comment