As Salam
Hari tu masa blk KB lepas CF, MIL aku gorengkan ikan rebus..Aku x sure MIL buat sendiri / beli & goreng dekat rumah...udah aku terigt-igt kome...Sudahnya mase beli grocery, kite selit sekali ikan sardin & ikan kembung...Operasi dimulakan waktu petang...Bersihkn ikan siap2...Lepas tu masuk dlm kuali leper, susun cantik2..Tabur asam keping, tabur garam then Hata cakap letak la nisey...Sekali cari x jmp..Mgkn dah habis tapi x igt...Maka kita ganti dgn gula melaka sikit...
Masak atas dapur..Kali ni aku dah pandai sikit dah...Air tu mmg separuh badan ikan yg sudah bersusun..Bukan penuh mcm mase aku mula2 try buat dulu 😁
Ikan2 aku yg sudah dipenuhi dengan bahan2 yang aku bgtau tadi...
Aku x pasti kenapa style kelantan letak nisey utk buat ikan rebus...
Biasa aku buat xde letak...Kali ni kita try la ek...
Total ada 11 ekor
Dah siap masak aku masukkn dalam tupperware utk
disimpan dalam peti sejuk...
Kalo nak mkn nanti amik la berapa ekor nk mkn..
Sebab kalo letak dekat tempat biasa dalam peti tu pun dah ok...
Ini pun x tau la brp lama bertahan ni...😆
Lepas maghrib aku masak nasi goreng cina utk dinner..Baki nasi semalamnya masih ada & rugi plk kalo nk masak nasi yg baru..jadi kita goreng la..Anak2 plk nk mkn ramen je...Hata suruh aku goreng seekor ikan yg baru 2 jam diangkat dari kuali...Layan..Makan ikan rebus goreng dgn nasi goreng cina 😆
Ikan rebus goreng
Aku suka goreng ikan rebus letak bawang yg dihiris nipis & letak cili kering...Bau dia mmg mengancam dekat hidung aku...Bawang goreng mcm ni aku boleh makan kome..Tapi bawang goreng ready made aku x bleh telan...Kecuali kalo dah mixed dgn kentang waktu buat tauhu bergedil..itu xde plk....Pelik kan? Kalo goreng ikan bilis pun aku boleh mkn bawang goreng crunchy tu..
Ni utk bekal bulan puasa nnt..Aku dah goreng siap2 ikan bilis yg Hata beli masa dia outstation ke Sabah dulu...Goreng garing then masuk dlm tupperware..Lepas tu this weekend aku nk suruh Hata buat sambal ikan bilis...Lepas tu masuk dlm bekas kecik2..Time sahur kalo x tau nk mkn ape..Aku panaskan je sambal ikan bilis tu..Lepas tu goreng telur..In Shaa Allah, selesai menu bersahur utk tahun 2025..😆
Oh Ya..Korang percaya tak...Segala ikan yg takde sisik mcm ikan kembung / mabong, abang sepupu aku yg ajar aku cara siang..Igt lagi masa dtg rumah mak sedara dkt KL ni, cousin aku ni masih belum kawin...Dia ajar aku cara siang ikan kembung sbb waktu tu dia nk goreng ikan tu utk kami mkn..Mak sedara aku alik arwah abah ni ade 6 org anak lelaki..Xde anak perempuan..Jadi mmg mak sedara aku ajar anak2 dia kerja rumah. Cousin lagi sorg, adik cousin aku yg ajar siang ikan...Dia ajar aku cara masak kurma ayam..So aku belajar 2 perkara ni dari sepupu2 aku...Dkt kampung kita biasa siang ikan bersisik...Jadi ikan xde sisik mcm ikan baung & keli ni jarang mak abah bg siang sebab risau sondak / duri kiri kanan ikan tu kena tangan...Jadi aku x biasa siang ikan yg xde sisik..Skrg dah mudah...Ikan yg bersisik boleh mintak tukang siang dkt grocery tlg settlekan...Lama2 skill nk siang ikan bersisik pun makin tumpul 😆
Korang pernah buat ikan rebus sendiri?
Resepi & step sama macam aku atau lain?
Kalau lain, korang buat mcmane?
3 Comments:
Tak pernah buat sendiri dan jarang makan..sesekali ada la...tapi setuju memang sedap..akak nak belajar buat la..boleh buat stok kat rumah...
i kdg2 buay jugak ikan rebus tu sbb mr hubby suka mkn ikan rebus goreng kelantan style. dan biasanya ada menu ni my mom buat tiap kali kami balik kg ;)
*buat
Post a Comment