Thursday, December 30, 2010

Blurrr!!!!~ with excuse...~

Salam

entry : blurrr...

Smlm aku dh start keje...tetibe rase laen jer enviroment tmpt keje...
rupe2nyer opis aku penuh dgn deco2 christmas...putih jew...hu3

smlm aku dpt excuse dr big bos tuk x mule keje...
buddy smule..dgr blk kol dr bdk laen & refresh smule info2 & byk mende laen yg smp aku pon naik penin...ek3

mmg byk gile mende2 yg aku kene refresh smule...even greeting pon dh tukar...
td aku try jwb kol..greeting laen yg aku pakai...closing pon berterabur...

arini my mentor & OM's kasik can lg tuk buddy...mmg aku BLURRRRR!!!!!!!!!!!!


~out of topic~
smlm tghari aku mnt hata kol nursery tuk tny ttg Qaisara...
pengasuh tu ckp Qaisara nangis time nk tido & nk susu...

pastu time nk amik Qaisara ptg smlm...
Akak yg tgh pegang Qaisara tny...
--" bby nie mmg slalu nangis kew..?"
dlm kepala aku...sudah...comfirm Qaisara nangis teruk...

pagi tadi pon Qaisara mcm tau2 jew aku nk htr die ke nursery...
bantainyer mnangis..merengek..smp pkol 7.10am baru dpt kuar umah & htr die..
time dlm kete aku dodoikn die smbil BF...
ksian jer aku tgk Qaisara...

kalo la income hata bleh cecah 6K & above per month...
x ke best???
aku dok umah jd suri rumah spenuh masa aje jaga Qaisara...har3






end

Tuesday, December 28, 2010

x sempat...

Salam

entry : kelam kabut sang karibut...

halllooo...
dh smggu x update blog neh...sedey sbb xde mase yg terluang nk aku luangkn..eheheh..

actually mggu2 terakhir cuti nie aku, Qaisara & hata agak bz & kelam kabut sket..mane x nyer..dgn adik ipa aku dtg..dgn Qaisara plk tetibe jer tiap2 mlm nangis sambil mate tgk atas & dan2 tu jgk kembung perut..mane x nyer...asyik nangis jer...

pastu plk..bz dgn nk cocok bontot die..penin pk susu yg sesuai dgn die...hu3

arini..
hrp2 aku sempat update cite2 yg nk ber kapok dh dlm blog nie...





nk story ttg :
--> naik buai Qaisara
--> latest pic Qaisara
--> ustaz yg tlg kami...



end

Tuesday, December 21, 2010

Try an-Error...

Salam

entry : susu oh susu...

Haiihhh....
Pening aku & hata pk ttg susu yg sesuai tuk Qaisara...ksian kat die..susu bdn aku sometimes die mcm lupe nk isap..ternganga2 even mende tu dh sedia dlm mulut die...tggl nk kenyut jer...

aku terpaksa biasekn Qaisara dgn susu tepung & badan sbb susu aku nie kalo di-pump mmg sikit bebenor dptnyer...ade la dlm 2-3oz jer skali pump...tp kalo Qaisara isap..kdng2 smp memancut2...huk3

memule bg susu dumex..pastu bantainyer kembung perut & cirit..tukau ke yg mahal..enfalac A+ sbb hata search kat tenet ramai yg pakai susu tu..still kembung jgk...pastu tukau ke Novalac as per doctor adv..udah tiap kali mnum..sendawa skali dgn muak...tukar lg ke S26...nie dlm proses pemerhatian lg sbb aku baru cube arini...kene tggu & lihat sesuai ke x...

risau btol aku...

dh la esk pg aku dh kene htr Qaisara kat nursery tuk biasekn die...
hrp2 susu s26 tu ok la...

nk pkai dentinox / gripe water doctor x galakkn sbb nk elak bby dr terlalu bergantung dgn ubat...

xpe la doctor..saye ikot nasihat doctor..dh mcm personal doctor plk Dr.Hasmawati nie..huk3





end

Gangguan Bayi Menangis Malam...

Salam

entry : kite kene blaja nie...

Last 2 days Qaisara nangis bile pas manghrib...mnangis kuat smp serak suara...mcm sakit / takut aku sndiri x sure..jenuh la aku tuam perut die berkali2 smp bf pon sambil brdiri...aku & hata dh pening dh...at last pas hata bc Al-Fatihah..ayat Kursi & hembus perlahan kat 1 badan Qaisara..baru die ok..

aku x sure sbb ape Qaisara nangis..tp alhamdulillah ok lps hata bc ayat2 kat atas...

pastu hata search kat tenet title kat atas...so nie jwpn yg Dr. Amran Kasimin tu jwb :

Menangis bagi bayi atau anak kecil merupakan perkara biasa, bukan semestinya kerana ada masalah atau kerana kecuaian ibu. Malah menangis merupakan suatu pernyataan bayi atau kanak-kanak sebagai ganti kepada pertuturan yang tidak dapat diluahkan terhadap sesuatu yang berlaku.

Ada bayi yang masih dalam hari tidur nyenyak di siang hari, tetapi mula menangis pada masa-masa tertentu sama ada pada tengah malam, petang ataupun bila-bila masa tanpa sebab yang jelas.

Terdapat juga bayi yang mula menangis apabila tidurnya terganggu, biarpun oleh suara yang perlahan seperti bunyi benda jatuh, bunyi tapak kaki, bunyi pintu tertutup dan sebagainya. Pada kebiasaannya tangisan akibat gangguan tersebut berlaku dalam tempoh yang singkat.

Tangisan biasa selalunya ada kaitan dengan punca yang jelas seperti tercucuk pin pakaian, pakaian terlalu ketat menyebabkan bayi terasa tidak selesa, lampin basah, rasa terlalu panas, sakit perut, dahaga, lapar, rasa kesepian dan sebagainya.

Sesetengah bayi atau anak kecil akan menangis apabila berubah tempat tidur, dari tempat gelap yang biasa dia tidur berpindah ke tempat terang atau sebaliknya. Anak-anak yang dibawa balik kampung menghadiri majlis kenduri mungkin akan menangis kerana suasana tempat tidur yang berubah atau sebaliknya.

Walaupun demikian, tangisan yang memanjang seperti yang berlaku kepada anak puan tidak semestinya mempunyai sebab atau punca yang jelas. Tidak semestinya kerana lapar, dahaga, kesejukan, panas atau kehilangan orang yang selama ini berada di sampingnya, iaitu si ibu.

Ada orang yang mengaitkan keadaan sedemikian rupa, yang dikenali sebagai sawan tangis ini, akibat gangguan makhluk-makhluk halus, tidak kira sama ada gangguan tersebut akibat perbuatan makhluk halus yang dilibatkan dengan perbuatan manusia, ataupun akibat gangguan jin yang menggemari manusia, sejak seseorang itu dilahirkan, yang dikenali sebagai qarin atau makhluk halus yang datang menumpang bersama manusia.

Perkataan qarin berasal daripada bahasa Arab bererti teman atau pasangan. Istilah qarin bererti roh-roh jahat, yang terdiri daripada makhluk-makhluk halus yang sentiasa mendampingi manusia, sejak seseorang itu dilahirkan sehinggalah dia meninggal dunia.

Kewujudan qarin di samping manusia ialah untuk membiasakan, iaitu untuk menggoda atau menyesatkan, sehingga manusia itu tunduk kepada nafsu, yang akhirnya melakukan dosa, tidak kira sama ada dosa itu dosa kecil berpanjangan atau dosa besar seperti membunuh, berzina, makan harta anak yatim dan sebagainya. Cara lain ialah dengan memesongkan iktikad mereka sehingga membawa kepada perbuatan syirik atau murtad.

Dosa-dosa itu tidak diampuni Allah. Walaupun demikian, sekiranya manusia itu beriman dan dilindungi allah, qarin itu akan menyuruhnya melakukan kebaikan.

Selain itu, qarin juga berusaha untuk mencederakan fizikal dan roh manusia secara bersendirian ataupun dengan perantaraan manusia, menyebabkan manusia menggunakan jin-jin untuk melakukan perbuatan tertentu seperti untuk menyakiti orang lain dan sebagainya. Apabila ini berlaku, maka dari sini terjadilah kegiatan sihir.

Sawan tangis itu ada dua punca utama, iaitu bersifat fizikal seperti kerana lapar, haus dan sejuk, rasa hilang keselamatan diri seperti kehilangan orang yang selalu berada di sampingnya, biarpun buat sementara. Sakit seperti kembung perut atau selesema. Termasuk dalam kategori ini ialah sakit akibat jangkitan kuman dan juga kecacatan anggota seperti terhantuk, terjatuh dan sebagainya.

Punca kedua ialah akibat gangguan makhluk-makhluk halus. Allah menjadikan manusia itu daripada dua unsur utama, iaitu jasad dan roh. Islam mengajar agar anak yang baru dilahirkan diazankan di telinga kanan dan diiqamatkan di telinga kirinya.

Itulah ajaran terawal yang mesti diperhatikan dan dilakukan dengan tujuan agar bayi itu mendengar kalimah Allah sebaik-baik sahaja dilahirkan. Pencipta yang melahirkan bayi yang baru dilahirkan, yang memberi rezeki dan membesarkannya, dan akhirnya akan mematikannya untuk menemui-Nya.

Sekiranya dilakukan demikian, insya-Allah, bayi berkenaan tidak akan diganggu oleh ummu`s-sibyan, iaitu sejenis makhluk jin yang sering mengganggu bayi, yang boleh menyebabkan timbul pelbagai masalah termasuk gangguan tidur pada waktu malam, yang akhirnya boleh menyebabkan demam panas ataupun sawan.

Keterangan ini membuktikan bahawa roh bayi atau anak kecil boleh terganggu akibat gangguan yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar, ataupun melalui eksperimen teknologi moden. Dalam masa tertentu anak tadi kadang-kadang memperlihatkan reaksi luar biasa dengan wajah yang ketakutan seolah-olah sedang melihat satu objek yang menggerunkan di hadapannya.

Mungkin sukar untuk menjelaskan bagaimana gangguan yang tidak dapat dilihat itu boleh mengganggu bayi menyebabkan dia tidak berhenti-henti menangis, terkujat-kujat dan terketar mulut sehingga tidak terdengar suara tangisannya menyebabkan ibu dan juga bapanya menggelabah.

Ada beberapa tanda lumrah yang boleh diperhatikan oleh mata kasar sekiranya bayi atau kanak-kanak itu menangis akibat gangguan seperti yang dijelaskan, bukan disebabkan akibat luaran.

Tangisan biasa selalunya disertai dengan air mata. Keadaan ini jarang berlaku pada mereka yang menangis akibat gangguan, manakala suara tangisannya juga berlainan daripada tangisan biasa. Dalam keadaan tertentu tangisan ini mungkin disertai dengan air mata yang bersangatan.

Kanak-kanak ini kadang-kadang berhenti menangis sebentar, kemudian menangis semula. Mata yang pejam ketika berhenti menangis itu akan melahirkan ombak pada kelopak mata, seolah-olah kedua-dua biji matanya itu sedang memerhatikan sesuatu di bahagian kanan dan kiri.

Tangisan akibat gangguan selalunya mengeluarkan suara yang mendayu-dayu dan berpanjangan. Mata bayi kelihatan pejam. Tangisan terjadi seumpama dalam keadaan tidak sedarkan diri (tidur).

Dahi atau bahagian tengah, antara dua alis kadang-kadang berkerut, seolah-olah ada sebiji mata di bahagian tersebut yang sedang memerhatikan sesuatu.

Sering terjadi pada anak-anak kecil yang terganggu, mereka menangis dan menjerit dalam keadaan ketakutan dan menggigil seolah-olah disergah oleh sesuatu yang menakutkan. Anak ini setelah puas menangis, akan tidur sebentar, lalu menangis lagi dalam keadaan teresak-esak yang disertai dengan tarikan nafas yang tersekat-sekat.

Terlalu banyak kaedah atau usaha boleh dilakukan yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. dalam usaha mengatasi masalah seperti ini, di antaranya ialah dengan membacakan surah al-Fatihah, ayat al-Kursi, surah an-Nas dan surah al-Falaq, kemudian hembuskan pada ubun-ubun anak. Lakukan sebanyak tiga kali. Sekiranya anak-anak ini masih juga menangis, bacakan azan di telinga kanannya dan iqamah di telinga kiri. Lakukan sekali ataupun tiga kali.

Dalam sebuah hadis riwayat oleh Abu Isa at-Tarmizi, katanya telah diriwayatkan oleh Aqabah bin Amir al-Juhani, daripada Nabi sabdanya: Sesungguhnya Allah telah menurunkan kepada aku beberapa ayat yang tidak diperlihatkan seumpamanya, iaitu Qul a'uzu bi rabbinnas dan Qul a'uzu bi rabbilfalaq sehingga akhirnya.

Hadis ini bermaksud bahawa Allah telah menurunkan dua ayat di atas kepada Rasulullah yang mempunyai fadilat yang amat besar, iaitu untuk melindungi diri daripada bahaya teguran hasad dan pandangan mata jahat. Termasuk dalam kategori pandangan mata jahat ialah manusia yang dibantu oleh jin-jin untuk melakukan perbuatan sihir, yang memancarkan pandangan jahatnya kepada mangsa melalui pandangan mata, termasuk bayi atau anak-anak yang menyebabkan berlakunya gangguan roh.

Mudarat akibat daripada pandangan mata jahat memang boleh berlaku. Dalam menghadapi masalah seperti ini Rasulullah membenarkan Asma' Binti Umays (isteri seorang sahabat) untuk meminta pertolongan kepada orang yang tahu menjampi dalam usaha untuk menolong merawat anak Jaafar, iaitu saudara kepada Ali Abu Talib.


So aku harap dpt share dgn korng sume if ade sape2 yg hadapi mslh mcm yg aku alami...



end

Saturday, December 18, 2010

Short Trip to Perlis...


Salam

entry : perlis

Ari ahad smp selasa aritu aku,qaisara,mak & my nephew idris follow hata g perlis sbb hata ade job dgn FRIM kat sane...

lepas kenduri naik buai Qaisara kami lepak2 hilangkn penat..then around pkol 4pm kami gerak...ramai rupenyer yg nk memfollow kami..tp mane bleh..kalo hata drive mpv bleh la hangkut..tp bwk kete biase jew...tu pon dh penuh..huk3

kami ikot exit A.S selatan sbb nk g kangar carik hotel yg FRIM sediakan : Putra Palace Hotel
sesat larat jgk la kami nk mncariknyer smpkn kene tny org...ek3
smp2 hotel around pkol 9pm..mule2 dlm kete Qaisara nangis..aku dh takut nk kuar kete..even hata park kete btol2 dpn hotel..tggu jab..pas hata check in trus aku mcm ppn colek bdk bwk Qaisara msok bilik smentara die syp...kami dpt bilik lvl 5..ok la kan?hotel tu ade 11 tgkt jew...

bilik & hotel is like pic above..thx to google image.. =)
selesa gile ok...aku,hata & qaisara tdo kat dpn tv bentang selimut..mak & idris aku kasik can tdo kat katil...huk3..

on monday pepagi aku,hata & idris g breakfast kat cafe..my mak tlg jaga Qaisara..lg pon my mak x mo trun...pas breakfast hata & idris g frim settlekn keje...aku,qaisara& mak bantai tido smp pkol 12.30tghari..layan!!!!!ek3

pkol 3.30pm kami g survey2 kat padang besar..just around 30mints jew g sane dari hotel kami...saje tgk2 dulu..esknyer b4 grk blk kl..kami sggh skali lagi kat pdng besar..its shopping time..ek3..Qaisara aku bg kat mak tuk jaga dlm kete..so agak mcm kartun jgk aku,hata & idris shopping...sbb risau qaisara mngamok dgn mak..hu3..pkol 12.30tghari abih shopping...pkol 1pm grk blk kl ikot chuping...

merase la aku lalu kat ldang tebu yg seluas-luasnyer...terpukau kejab...

smp kg pkol 6.30pm..
penat gilos + Qaisara pon same naik..merengek sbb penat asyik tdo jer dlm kete...ksian die..tp aku layankn rengek & pujuk2 manja Qaisara...mlm tu dpt la aku & hata tdo nyenyak sbb 2 kali jew qaisara jaga nk susu...
oh ya..cite psl susu..skrg 2oz dh x cukup tuk Qaisara..if die btol2 lapa..3oz just finish dlm skali mnum..pastu...smp tersengguk2 la aku nk bg die burrppss...ek3..skrg sudah 4kg..nnt if timbang lg hujung bln nie..entah2 dh 5kg..ek3

rase ok jgk la even its just a short trip..kami x kemana pon slain dr padang besar tu...
but...
hata said maybe kan g lagi...time tu aku kene la smpn pitih byk sket..ek3






end


Friday, December 17, 2010

Suatu masa dulu....

Salam

entry : Kelab Colgate..??? & dimana joe jumbul..

korng penah jd ahli kelab colgate???
nie time aku kecik2 dulu...dlm tahun 90-an...mule2 aku pon xtau..tp bile g umah sepupu aku kat ipoh..nmpk kat bilik die byk gile sticker dgn gmbr & ayat2 yg pemberi semangat & mcm2 lg...aku nie dolu2 smp la nie mmg pantang tgk sket sticker2 nie..mule la nk mngumpul...terus aku tny kakak sedara aku tu mane die dpt...

bile dpt tau...jenuh la aku mncari kotak2 ubat gigi colgate large size..kat part dlm kotak tu akan ade form..filled it & every month korng akan dpt magazine..sticker & mcm2 lagi...time tu aku rase sonok gile..penuh jgk la buku2 aku dgn sticker2 colgate...

but now dh xde dh...

lg satu rancangan dimana joe jumbul..
norzizi zulkifli jadik die pny host...
aku penah htr 1 form..dpt free / aku buat wang pos ke mcmane aku pon dh lupe..
bile dh pos..dlm smggu dpt la merchandise mcm sticker...yg laen2 aku x igt...huk3



suatu masa dulu..aku rajin la htr2 & jd ahli kelab kanak2 riang nie...skrg aku dh mls sbb kanak2nyer dh terlalu advance...ek3





end

Serahkn pada yg pakar...

Salam

entry..si mulat ku...

as per promise aku nk tayang pic Qaisara d botakkn oleh ayah su nyer....ek3
her ayah su...
elok jer tido time...sgt baik..huk3
serahkn pd yg pakar...
hasilnyer...!!!!
tidur lg...huk3

alhamdulillah time cukur nie pisau cukur tu x cium kulit kepala Qaisara...my BIL mmg dh pro...thats y aku percaya he can do it..huk3






end

Redoxon...


Salam

entry:mmg berkesan

ni nk share info ttg betapa berkesannyer product kat atas nuh...
betol...aku x tipu dowh....
minum skali shari...x kesah watu bile janji ko mnum skali jew...
aku mnum product nie since dlm pantang tanpa ubat laen sbb that time Qaisara kene jaundis + cirit birit sbb panas ubat yg aku mkn...

alhamdulillah...luka kat tmpt jahit cpt sembuh & aku x rase sakit sgt dh...smp skrg pon aku mnum lg sbb nk make sure btol2 sembuh...maklum la..aku x berani nk mkn ubat2 / herba2 lg...ksian kat Qaisara nnt..aku kene xpe..jgn die...

tp aku mmg x tahan dgn bau die...mmg bau mcm ala2 orange..tp mmg aku x bleh la..tiap kali mnum aku musti tahan nafas...walau bkn skali teguk...huk3


more info click redoxon





end

Takut yer...

Salam

entry:kesian tp nk jgk

hu3..2day nk update ttg Qaisara...
aku mmg gile romper since peknen lg...skrg baru aku berani pakaikn pd Qaisara sbb tulang die kuat sket + aku dh yakin nk sarungkn pd die...

TAPI...

Tiap kali aku nk sarungkn pd Qaisara...bile aku panggil nama die & tunjukkan romper tu...dan...dan la bijik mate die yg comel tu bulat-sebulat-bulatnye mcm guli...pastu time aku nk sarungkn mule la die buat2 mcm lemas...pdhal x tutup hidung die pon..kene pon idak...

saje buat aku risau dgn harapan x stop sarung kat badan die...tp..sori yer sayang...aku sarungkn jgk...ek3...bile dh pakai elok jer diam...mcm xde ape2 berlaku...

skrg aku dh kurangkn sket pemakaian romper kat badan si Qaisara nie sbb rase ksian plks..lalu ke ko tgk tiap2 kali nk sarung die mcm buat2 muke kesian...(pandai ke die buat memek muke tu?hentam saje la..ek3)





haihhhh....
malas tol nk keje...

*alasan org yg dh lama x keje...ek3





end

Tempat Baru...

Salam

entry : boleh ker?

Arini aku mnt hata gi Pusat Jagaan Umi Setia Kasih kat area balai polis danau kota...

blk2 hata siap bwk form utk aku filled up info ttg Qaisara...hata said :

reg fees : rm30
monthly : rm280
daily : rm30/day
insuran/year : rm10

time isi form aku tetibe rase sedey plkss...
bleh ke aku tgglkan Qaisara neh??
next week aku kene blaja htr Qaisara kesana...mgkn htr pg..tghari aku g amik smule tuk biasakan diri aku & Qaisara..tu yg penting...

hata dh g tgk tmpt tu...1 bilik bby mcm qaisara ade 8 org...

memule PIC tu ckp dh fulled..tp hata ckp la dr bln 9 pas raye kami dh g tny but xde ape2 berita pon...pastu trus PIC tu check & alhamdulillah ade 1 tmpt kosong tuk Qaisara...

so by next yer..bermule la tmpt baru tuk Qaisara...byk mnde yg aku kene story kat dieorg nnt mcmane perangai si Qaisara nie...



end

I'm not in READING mood...

Salam

entry : byk gillerrr!!!!

Sejak blk dr kg..bukak2 aje email..dh ade 200++ email dr opis yg berbold2 mnt aku bc...

tp sorry yer..
i'm not in reading mood

mood bercuti masih melekat kat badan aku...so x mmg delete mane2 email yg x berkenaan..pastu aku biakan aje email opis tu x berbaca...mls dowh...nk jwb kol pon aku dh terkial2 dh..camne nk mule keje nnt???huk3

nie pon ade 100++ lg yg x dibukak email2nyer...


aku biarkan smp ari aku keje nnt bleh x????ek3






ek3

Apa Itu Muntah Susu

Apa itu muntah susu?
Istilah perubatan pada masalah ini ialah gastroesophageal reflux. Ia tidak sama dengan muntah biasa. Muntah susu adalah masalah yang sangat kerap terjadi dikalangan bayi iaitu 40% pada bayi berusia kurang dari 1 tahun.

Apa yang menyebabkan muntah?
Ia terjadi kerana susu didalam perut termasuk balik kedalam salur esophagus ( saluran yang menyambungkan perut dan mulut). Bagi bayi yang lebih berusia, terdapat otot pada pangkal esofagus ini yang menghalang makanan dari perut masuk balik ke esofagus yang berfungsi seperti penutup satu hala atau 'valve'. Walaubagaimanapun, valve ini tidak betul-betul berfungsi sehinggalah bayi berusia 1 tahun ke atas. Itulah sebabnya ia lebih lebih kerap terjadi dikalangan bayi berusia kurang dari 1 tahun.
Gejala dan simtom
• Keluar secara 'effortless'
• Muntah terjadi sebaik minum susu
• Muntah selepas sendawa
• Susu keluar lebih banyak terutama setelah terlebih minum

Tip untuk kurangkan muntah susu:
• Sendawakan bayi dengan lebih kerap, semasa dan selepas menyusu
• Kurangkan tekanan pada perut- jangan berbekung atau memakai lampin yang ketat.
• Elakkan pergerakkan seperti membuai yang keterlaluan semasa dan selepas menyusu
• Hindar dari minum susu terlalu banyak dalam satu masa
• Baringkan bayi dalam kedudukan mengiring sebelah kanan semasa tidur
• Tinggikan kepala bayi 30 darjah semasa tidur
• Tegakkan badan bayi sebaik selepas menyusu.
• Periksa samada terdapat “dribbling” pada mulut bayi semasa tidur. Lap sekiranya ada susu untuk mengurangkan iritasi.
• Pastikan bayi tidak mengalami dihydrasi (kekurangan cecair badan) dengan memeriksa tanda-tanda dehidrasi seperti:
o Lampin- sekiranya lampin kerap kering bayi mungkin mengalami dehidrasi
o Periksa mulut: Lidah yang terlalu kering menunjukkan bayi dehidrasi
o Kulit: sekiranya nampak kering dan berkedut, mungkin bayi mengalami dehydrasi.

Bila perlu jumpa doktor?
Kebanyakkannya akan hilang dengan sendiri selepas 12 bulan dan bayi membesar secara normal. Walaubagaimanapun, ada segelintir dari bayi yang muntah terlalu banyak sehinggalah ia tidak membesar sebagaimana yang sepatutnya. Sekiranya muntahnya keterlaluan setiap kali menyusu, berjumpalah dengan doktor untuk pemeriksaan.

Tip untuk menyusukan bayi
• Menyusu dengan kadar sedikit. Hadkan setiap susuan kurang dari 20 min sekiranya menyusu botol.
• Sekiranya menyusu badan, susukan pada sebelah buah dada sahaja dan perah yang satu lagi.
• Jarakkan susuan sekurang-kurang 2 jam kerana perut mengambil masa 2 jam untuk kosong semula.
• Pakaikan lampin dengan lebih longgar
• Susukan bayi dalam keadaan tegak sedikit

Tip Penyusuan Susu Botol
Sekiranya anda menyusu botol bayi anda, Tanya doktor anda susu formula apa yang sesuai untuknya.
Terdapat 2 jenis susu yang berada dipasaran sekarang:
1. Berbentuk debu yang perlu dicampurkan dengan air
2. Berbentuk cecair yang sedia untuk diminum- ia adalah lebih mahal

Tip Penyusuan
Pastikan anda mematuhi arahan yang diberikan dengan hati-hati. Terdapat tarikh luput pada susu formula tersebut. Jangan guna selepas tarikh tersebut kerana ia tidak lagi selamat digunakan.
• Basuh dengan cermat botol susu plastik atau kaca termasuk juga alatan yang digunakan untuk menyediakan susu. Kalau boleh, gunakan air panas yang bersabun dan basuh dengan air paip yang bersih. Kemudian rebus selama lima minit dalam periuk khas atau sterilizer.
• Untuk menyediakan susu formula, panaskan air selama 5 minit dan sejukkan ia sebelum mencampurkan dengan susu debu tadi. Anda boleh menyimpan didalam peti sejuk dan gunakan ia dalam masa kurang dari 48 jam.
• Panaskan susu dengan meletakkannya dalam air panas. Jangan panaskan dengan mengunakan oven microwave. Ia boleh menjadi terlalu panas.
• Pastikan anda mengoncang botol susu dan titikan beberapa titik susu pada pergelangan tangan anda. Sekiranya ia suam, ia sesuai untuk diberikan kepada bayi anda.
• Semasa memberi susu, pastikan kepala bayi sedikit tinggi dari badannya. Semasa memegang botol, pastikan bahagian puting penuh dengan susu supaya bayi tidak menelan terlalu banyak udara.
• Jangan sesekali sandarkan botol susu kerana bayi anda boleh tersedak dan lemas. Sentiasa pegang bayi anda semasa memberi susu.
• Buang susu yang tertinggal selepas menyusu
• Masa menyusu buka sahaja untuk menghilangkan lapar bayi, malahan ia adalah masa untuk bayi bermanja dengan anda dan peluang anda untuk mengenali bayi anda dengan lebih baik.


Bila Bayi Menangis
Bunyi tangisan bayi berbeza-beza mengikut mood dan keadaan bayi dan kadang-kadang, sebab tangisan sukar dikenalpasti walaupun oleh ibubapa sendiri. Jika bayi menangis ketika anda sedang menjaganya, cuba semak kemungkinannya dari senarai berikut:
• Bayi mungkin lapar, sila semak masa susu terakhir?
• Bayi mungkin tidak selesa disebabkan lampin basah- tukar lampin dengan yang baru.
• Bayi mungkin colik, sakit perut disebabkan oleh angin.
• Bayi mungkin merasa terlalu panas atau terlalu sejuk, cuba rasa suhu dibelakang bayi. Alihkan kepada tempat sesuai.
• Bayi mungkin kesunyian dan inginkan teman, hiburkan dan gembirakan dia.
• Bayi mungkin keletihan tetapi tidak dapat tidur. Tenangkan bayi dengan membuai atau memberikan muzik ringan. Ia memudahkan bayi tidur dengan nyenyak.

Cara gembirakan bayi
Jika bayi masih lagi menangis cubalah lakukan perkara yang boleh menghiburkannya seperti:
• Berikan kepadanya benda untuk dilihat. Bayi suka melihat benda yang berwarna cerah, berwarna warni, dan bergerak gerak, serta muka manusia.
• Berikan bunyi-bunyian untuk didengar. Bayi gemarkan bunyi muzik dan irama kadangkala menggerak-gerakkan tangan serta kakinya mengikut rentak bunyi. Mereka juga suka mendengar suara orang terutama suara ibu dan ayahnya. Bercakap-cakaplah dengan bayi walaupun kamu rasa dia tidak faham.
• Pegang dan peluk bayi. Bayi suka dirinya dipegang. Ketika mengangkat atau meletakkan bayi, sokong lehernya dengan sebelah tangan dan punggungnya dengan tangan yang satu lagi. Sentiasa berhati-hati agar memberi sokongan kepada bayi kerana bayi tidak boleh menyokong kepala sendiri sehingga berusia 2 bulan.





end

Mizz Nina feat.Colby O'Donis - What you waiting for [ Official Music Vid...


pon sue lagu neh...tetibe jew...



end

Kalau Berpacaran...


tetibe rase best jew dgr lagu neh...


LAYANZZZZZ!!!!

Wednesday, December 15, 2010

I'm Back

Salam

entry :intro..

I
am
BACK


byk mau story...
tp kene tggu...
more story soon....






end

Friday, December 03, 2010

IKEA - Christmas Sale...

Salam

entry : YES IKEA...

iklan nuffnang yg mmg wat aku teruja smp rase x sabar nk abih pantang sbb dh mngeletar kepala lutut nk ajak hata & bwk Qaisara kesana...

SALE
@

even sale die ade hari2 tertentu saje...tp aku sure musti ade mende laen yg rege die berpatutan jgk...ek3

so pd korng2 yg mmg agak2 ter"suke"kan brng2 dr ikea...why not visit w/site ikea & tgk product yg dieorg offer..mane tau ade yg berkenan...aku dh ade...sama ade dpt g dgn tidak jer...ek3




end

Wednesday, December 01, 2010

Berendoi...

Salam

entry : majlis tuk Qaisara...

Smlm mlm aku kol mak tuk btau on this sunday aku akan blk kg 2gather2 with Qaisara, hata & my BIL..but dieorg akn blk ari..ye la..xkn aku nk bg my BIL tdo umah aku..x sesuai..ek3

alang2 kol aku pon btau la mak yg aku & hata dh plan nk wat majlis berendoi a.k.a naik buai Qaisara on next coming sunday(12hb Dec 2009)...dan..dan la my mak btau...kalo bleh nk ajak fmly / sdare mara yg ade kat ipoh...so kalo dh kate majlis / knduri naik buai nie..sah2 la kene ade goodies tuk org2 yg marhaban kan???..so aku pon dh mule pening nk bg ape as goodies nnt..my mak dh bg idea..
-- bunga telur
-- bahulu > sponsor by my k.yang..ek3
-- handkerchief
-- agar2
-- paper bag

yg aku kene carik kat sini is paper baf & handkerchief...harus la hata yg kene ke hulu ke hilir...aku igt nk bli handkerchief yg dh siap2 deco jer..kat kdai2 pngantin kan byk..aku plan nk mnt hata g bli kat kdai brng2 pengantin kat klim..sblh Jakel kat msjd india tu..kat sane slalu ade sale...paper bag dieorg pon byk jgk design2nyer...

bab ape yg Qaisara akan pkai...
nie lagi satu bab yg aku tgh dok pk..nk bli gaun ready made aje ker... / aku nk bli kain cotton & mnt my k.cik jahitkn..(harus la skali dgn baju kurung aku..eh3)..smlmjgk aku dh sms k.cik & tny bleh jahit / x..if die mampu & comfirm blh siap b4 the ceremony berani la aku bli..if not kalo..aku bli yg ready made sajo...kos pon lbey kureng same jer...

lg satu..aku tgh fenin jgk nie nk pilih theme kaler ape..aku igt nk pilih kaler biru sbb aku ade tudung biru..kang bli kaler laen..udah nk kene carik tudung yg matching plks..huk3

so nnt dh ready sume equipment aku update yer...



time tuk layan si kecik...quite moody lately nie...risau aku....










end

She need more burpppsss....


Salam

entry : sendawa

td aku & hata bwk Qaisara g DSH tuk cocok bg usia 1 bln..skali g dr.Hasmawati tu btau kat DSH tu ade svc tuk cocok bby yg 2mths above jer...pastu bleh plk die offer cukup 2mths nnt g klinik die yg baru bukak kat jln genting gate..mule2 aku & hata blurrr kejab..pas explained gitu2 baru paham..ek3..

ok la tu..doc tu ckp die akan combine kan cucuk2 tu nnt & lebih murah..aku x kesah sgt bab chrg...janji srvc tip top & Qaisara sehat...

b4 dismiss dgn doc tu btau there is no chrg at this time visit..FOC ok..smpt jgk aku tny doc tu..np Qaisara even lps sndawakan die pon..if die muak..sometime kuar jgk kat hidung..sgt risau + ksian kat Qaisara..skali doc tu ckp...
..." Qaisara x cukup BURRPPPSSS...kene sndawakan die smp kite btol2 yakin yg die dh btol2 sendawa..kalo stakat dgr sndawa yg kecik2 mgkn die x cukup sndawa lg.."..

gitu plk...aku igt bile tepuk2 blkg Qaisara then dgr die pny Burrrppss skali tu dh cukup la..rupenyer x...ade plk bunyi yg myakinkan & x myakinkan dlm bab2 sendawa nie yer...huk3


"Sendawa yg kecik2 mgkn x cukup tuk angin yg disedut oleh bayi anda semasa mnyusu botol / badan..pastikan bayi anda sendawa dgn betul untuk mngelakkn bayi anda kembung perut..."





end

Monday, November 29, 2010

i-bold???

Salam

entry : lidah tergeliat

Smlm aku mmg keras perut smp msok angin sket layan hata...
smlm time kat KLIA tggu my BIL smp kami lepak dlm kete jer...x berani nk lepak2 kat dlm airport sbb bwk Qaisara + hujan + ari pon dh ptg...

Hata tetibe terigt application yg ade dlm i-phone...ala app. kucing tu..yg bleh ajuk smule ape yg korng ckp..tom kot namanyer..pastu cite plk psl BB..teringin katenyer nk pkai sbb mmg agak byk email tuk keje smp kat bb aku..aku saje reg email die kat bb aku sbb senang...if kami kat kg or luar dr mngadap tenet..at least kalo ade ape2 email penting ttg job die at least bleh dpt dr bb aku trus..

so tgh syiokkkk2..layan sembang...dgn confidentnyer hata ckp :

.."tggu la nnt..saye nk bli i-bold..."

aku plk dh pndang pelik jer kat hata...but that time die x sedar lg yg die dh tershashooll...har3
pastu aku bantai ketawa terbahak2....baru die sedar...

ari dh ptg pon lidah bleh tersasol....tu la penangan i-phone & bb bold...jadila i-bold...
at last aku btau hata :
..."xpe..if u want i-bold..u can buy BB torch..touch screen mcm i-phone..but tom app cannot be install lol(sambil samb.ketawa smp rase nk terkucil..har3)...".





kadang2 sbb terlalu asyik tergebang..mende yg kite tersasul pon bleh x sedar...huk3




mgkn entry nie x lawak bg korng...tp bg aku..if remind blk..comfirm aku ketawa...hak3





end

Sunday, November 28, 2010

Daging Blackpepper...


Salam

entry : ade chef..

huk3..kenyang..kenyang...

Smlm hata jd chef utk aku sbb aku mcm xde selera nk mkn mknn "tapau"...
So smlm dgn rela hati hata msk daging blackpepper tuk aku...
Bunyik mcm terrer gilosss kan???pdhal hata guna perencah dr maggi jer..senang..just ikot resepi blkg pakaging...siap...if nk terase lg rase blackpeppernyer..tumbuk lada hitam sndiri..huk3

jadila msk cincai2..janji perut aku kenyang...


nie la daging blackpepper dr chef hata...ek3




mkn mlm hata msk soup ayam plks...hu3







end

Friday, November 26, 2010

My Baby Pinky Stroller...

Salam

entry : dpt jgk...

Puas hati dpt bli stroller utk Qaisara..even die mgkn x gune skrg..(mgkn??)..ek3
Smlm aku kerah hata g bli bouncer sbb aku tgk Qaisara mcm perlukan mende tu...
plus aku tetibe trjatuh cinta plk dekat stroller sweet cherry dlm entry smlm..
but the blue color dh out of stock...yg ade pink kaler sajo..mule2 igt nk cancel..tp dh alang2 ade stock better aku rembat jer tros..kang langsung tggl yg display jer lagi aku mnyesal..huk3

but the carrier mmg xde mcm yg aku minat kat w/site..bouncer plk tetibe jer rase mcm x berbaloi..so aku bli la bouncer yg paling old school...ek3..janji ade tmpt utk ltk Qaisara if aku wat keje..hangkut jer die kmane2 janji dkt dgn aku dlm kaw. umah yg sekentut neh.ek3

kami cdng nk bli jgk carrier & carseat tu secara online..but kene tggu next mth ler...ek3
kotak stroller yg agak besar...
isi dlm kotak...
separa siap...just pasang roda jew..ek3
pengguna akan dtg...ek3
nmpk x ke-pink-an stroller itu..hu3

alhamdulillah Qaisara tido lena dlm stroller neh...
igt die akn terjaga...tp bleh lena...hu3

nie plk bouncer a.k.a tangguk
yg aku kate old school tu...
aku pilih blue kaler sbb xmo byk sgt pink kaler...
nnt aku penin..huk3
kalo dh bercadang nk bli online carrier tu..
so jgn la aku bermimpi nk bli bouncer laen..ek3
Qaisara aku just letak die tanpa bounce...
risau plk aku kalo2 die penin..
but slow2 will teach her how to comfortkn diri dgn bouncer nie..hu3


hai...
Sejak ade Qaisara nie..aku pelik np baju2 die aku pilih kaler "pink" sdngkn aku mmg kureng dgn pink kaler..bkn x suke langsung..tp kureng..ek3..
ntahla..tiap kali tgk baju2 bby nie..aku tgk fashion2 yg pink kaler la yg paling menarik..yg paling cantik design2 die..kaler2 laen sume mcm idop segan mati xmau...kalo ade pon susah sgt nk jmp(yg rege brpatutan..kalo yg stock org kaye mmg byk kaler2 laen yg cantek2..huk3)..kene carik dgn teliti baru jmp...


lately aku asyik dpt msg dr SOGO & JUSCO said ade YES..perghhhh...!!! tetibe rase x sabar nk abihkn tempoh pantang aku nieh nk g sane...ek3




hrp2 rezeki hata bertambah baik lps nie...




amin..




end

Wednesday, November 24, 2010

Looking For Stroller & Carrier....

Salam

entry : shopping tuk Qaisara...

tgh2 mlm nie...teringin plks nk survey brng2 tuk Qaisara..igt nk bli lmbt sket..tp mcm kene bli dlm mase terdekat nie plk tuk keselesaan Qaisara...

td aku servey la mende2 nie kat w/site sweetcherry...not bad jgk product dieorg...bleh tahan la choice & range rege die...

so aku & hata ade la pilih2 sket 2 mende yg rase perlu @ dis moment...

memule aku igt nk bli bouncer nie... :
pastu jmp plks mende nie...2 in 1...carrier yg bleh jongkak jongket sket2 + carseat..beza rege x jauh sgt..around rm30-40 jer..so aku rase better bli yg nie kot.. :
then yg penting nnt bile Qaisara dh besa sket..selesa tuk aku bwk Qaisara is stroller.. :
yg nie aku survey rege die rm339 & berat bleh smp bdk umo 4 tahun...

TAPI...
aku mcm berminat dgn yg nie plks...
sbb mmg dh survey stroller nie kat toy 'r' us time peknen dulu...ek3

Esprit stroller..rege rm499..same jgk..
bleh cover berat bdk smp 4 tahun...

skrg aku nie asyik pk keperluan Qaisara sajo..
skali lg aku sokong kate2 opis mate aku..(tp xtau la org laen..)

..."if dh ade anak nnt..mesti pk nk bli keperluan bby/anak jer..kperluan sndiri sanggup diketepikan buat sementara waktu janji bby/anak dpt keperluan yg secukupnyer"...



skrg aku x pk sgt nk shopping baju2 aku / hata...yg ade dlm kpale aku skrg is keperluan Qaisara ms skrg & akan dtg...huk3



time to sleep..
aku bc dlm tenet..if bby tdo...ibunyer kene tdo same...skrg Qaisara dh lena lps bf...hu3




esk aku akan survey lg mende2 kat atas tu mane yg terbaik buat Qaisara...



slmt mlm sumer...



end

Murung Lepas Bersalin...

Salam

entry : penting nie...

tgh aku sibok mncarik pemakanan time berpantang nie..tetibe aku terbaca link title kat atas...
skali bc..terase mcm terkena kat btng idong x berapa mancung nie..ek3

1st 2week after deliver..aku mmg emosi..bkn rase diri x berguna sbb mmg sah2 la x dpt bergerak byk..tp aku jd cpt temper... + cpt sgt rase sebak kalo salah sket...pastu nangis...xtau np...tp pas bc artikel nie baru aku tau sbb ape..tp aku xde la smp tahap kene mkn ubat anti-murung...

alhamdulillah skrg aku dh ok..dh xde emo2 x bertempat...mgkn sbb tekanan dr sekeliling jgk kot yg mnyebabkan aku tergolong dlm case nie...tekanan ape??? x payah aku bukak pekung hapak kat dada nie.."biarlah rahsia"..wakakakakka...

so bc la artikel yg au amik dr alamhamil.com nie ek..mane tau bleh + ilmu didada...

Apa yang menyebabkan berlakunya kemurungan selepas bersalin?

Ia berkait dengan perubahan hormon yang berlaku selepas bersalin dan boleh terjadi kepada sesiapa sahaja. Walaubagaimanapun, anda lebih berisiko untuk mendapat masalah ini sekiranya:

  • Anda mempunyai masalah kemurungan pada kelahiran bayi yang lepas.
  • Anda kurang mendapat sokongan dari suami dan ahli keluarga
  • Bayi anda kerap sakit dan mengalami kolik
  • Anda mengalami banyak tekanan perasaan
  • Anda juga berisiko tinggi sekiranya anda atau ahli keluarga mengalami masalah bipolar disorder

Apakah simtomnya?

Wanita yang mengalami Postpartum Depression seringkali:

  • Berasa sangat sedih, kecewa, rasa tak berguna
  • Rasa tidak bermaya dan hilang minat kepada segala benda
  • Tidak lalu makan dan kehilangan berat badan
  • Sukar tidur
  • Tidak dapat memberikan tumpuan

Bagi mereka yang mengalami Postpartum psychosis simtomnya adalah lebih serius:

  • Melihat atau mendengar benda-benda yang pelik dan tiada iaitu halusinasi
  • Rasa seperti mahu membunuh diri dan mencederakan bayi dan orang sekelilingnya

Bagaimana Postpartum Depression boleh didiagnos?

Doktor selalunya akan membuat pemeriksaan fizikal dan bertanya tentang gejala yang anda . Pastikan anda bertanyakan doktor tentang perasaan anda pada pemeriksaan pertama selepas lahir. Doktor mungkin akan membuat follow-up terhadap simtom anda.

Bagaimana ia diubat?

Postpartum depression selalunya dirawat dengan ubat anti-murung dan nasihat kaunselling oleh pakar psychiatri. Untuk memastikan anda pulih dengan cepat, pastikan anda mendapat makanan yang seimbang dan buatlah senaman setiap hari. Dapatkan tidur yang secukupnya dan sokongan dari keluarga dan rakan juga diperlukan.

Jangan merasa rendah diri sekiranya anda mengalami masalah ini, ia tidak bermakna anda seorang ibu yang tidak baik. Memang ramai yang mengalami masalah yang sama dengan anda, tetapi ia mengambil masa untuk sembuh dan rawatan seharusnya akan membuatkan anda pulih dengan lebih cepat.








end

Sehari Sejengkal...

Salam

entry : her view...

Saje jer nk membykkan pic Qaisara dlm blog aku nieh...ek3

as all of us knew...bby pandangan mate die akan berganjak sejengkal sehari...aku rase terharu gile bile mende pertama yg die nmpk lps lahir is her mom..(aku la tuh..)..ek3..

skrg Qaisara sudah pandai tgk something tu lama2 sket..mcm dh mula nk mngenal mende/org disekeliling die...aku suke pic nie sbb nmpk sgt keinginan die nk tgk sape la yg dok pangku die & skrg suda pandai okey..mlm2 mau bergantung..pastu tdo la smp lapa smule kat celah ketiak aku...

aku suke...sbb rase Qaisara dekat jer dgn aku..
& Qaisara jgk if dh aku bedung kemas2...
& aku bfkn mmg die lena smp 3 - 4 jam..aku pon lena la jgk...ek3


mmg btol la kate mereka2 yg berpengalaman...kalo bby tdo..si ibu pon comfirm tdo same...
sbb nnt if bby brjaga..si ibu pon kene celik mate jgk..tp kdng2 aku bg hata tdo dulu..nnt if Qaisara bgn..pas bf, aku soh jer die sendawakan Qiasara..ikot turn la kan..???time Qaisara bf aku mane bleh tdo..kang if Qaisara tersedak ker..ape ker..aku & hata jgk yg jenuh...huk3

so layan la pic my bby yer..ek3
tgh perati ape la yg tok bah kecek tu...
her impression...bg respon kat tok bah ker Qaisara???
x sabar nk bf..tetamu tgh ramai mane bleh nk bf???
malu ler...ek3

syp jab sbb ade yg dok pggil..hu3
aku terpaksa la ajar Qaisara mnyusu dgn botol...
nnt nk htr kat nursery senang...

2 oz cukup tuk wat Qaisara lena..
at this age la( 20days )..
but now 2oz tu x cukup ok...hu3


Alhamdulillah....
skrg Qaisara dh behave dh..aku pon dh mule blaja flow die...
& 1 more thing is...

Aku dh berjaya mandikan Qaisara dlm bath tab..hu3

aku x penah buat b4 this...just tgk jer step2...
tp td aku try..alhamdulillah aku berjaya mndkn Qaisara dgn jayanyer tanda sebarang tangisan...agaknyer si kecik aku nie suke mnd kot..hu3

ok la kan???

bile lg nk blaja...if kat kg tu nnt mndkan..dh mak aku amik tender...
mak2 nie..biase la..musti la nk mndkn cucu...anak tgh dlm pantang..
tp smp bile aku nk mnt mak aje mndkan?
smp bile pon aku xkan berdikari gitu..ek3




aku sgt rase terharu sgt2 bile time aku berckp dgn Qaisara..
her eyes just focus on me...
its just like she understand wat im talking abt...

skrg tgh blaja camne nk wat keje dgn pantas sementara Qaisara lena...ek3
google time...






end

Botak Suda...

Salam

entry : cukur jambul..

entry terbiar yg baru nk aku update..baru free nk mngadap laptop lelama sket...

a day b4 aidiladha aku & hata decided tuk wat majlis cukur jambul Qaisara...pepagi hari lg kami dh siap2kan Qaisara...
Alhamdulillah...spjng mjlis berlangsung Qaisara sgt behave..tido je...huk3

aku dh igt2 lupe jer peristiwa nieh..so layan gambo aje la ek...

Good Gurl yg tido jer...setelah kenyang aku bf kan...ek3
Tok Imam - sebut nama Qaisara...
ceremony begin...
gunting-mngunting bermula...
rambut byk..tp jarang2...ek3

baik2 yer ustaz..my hair is too halusss...hu3
marhaban...
tok bah offered kan diri pegang Qaisara... =)

ptgnyer x silap aku..my BIL tlng botakkn Qaisara..die mmg expert sbb die pon gondol jgk...
mujo time nk cukur abih tu Qaisara tgh tido..& time my BIL dok menggondolkan tu Qaisara syp jer..ade la grk sket2...but at last slmt la sume..hu3

pis aku x smpt lg nk trf dr bb to laptop..nnt dh trf aku wat entry baru plks okies...








end

Thursday, November 18, 2010

Salam Aidiladha....

Salam

entry : raya di pantai timur

As per previous entry ttg journey kami ke klate...
this year turn klate...lmbt sket update sbb baru skrg free sket...hu3
pkol 7am grk dr sg.merab then smp kb around pkol 3pm
kebas bontot aku dok dlm kete..kesot kiri..kesot kanan tuk btolkan posisi..ek3

pg raye pas settle siap2kan qaisara..aku pkaikan baju gaun yg 1 of mmbr k.nik bg..
saje..kate raye..walau agak seksi..siap nmpk ketiak comey sket...ek3

here is my Qaisara..mamai lg time nie sbb baru lps BF..hu3

raye kali nie k.nik wat akikah sajeeda dgn seekor kambing...dieorg tempah tuk msk "gulai darat"..aku xtau nk discriped mcmane rupenyer..so pd sesape yg ade mmbr2 orghe klate bleh tny 4 details yer...pastu die msk plk rendang ayam...

skali mkn mmg aku x bleh blah dgn daging kambing nie...kcuali rendang ayam...org laen x de plk terbau haruman kambing tu..tp xtau np idung aku nie sensitip mcm time peknen...time mkn lauk tu terbau plks haruman si kambing tuh..

mlmnyer bantai lauk pauk tu proses perut aku...dinihari aku berlari mcm x cukup tanah kejar toilet...
yg paling best tgh2 bf kan qaisara..time tu la toksid tuh berlumbe2 nk kuar...dh la aku pkai stokin...proses nk tanggal stokin tu pon aku rase mcm lama gile...rase nk terbuang dlm kain jer...(tp xde la smp mcm tu skali..rase2 jer..ek3)





end

Saturday, November 13, 2010

Berangkat Pulang...

Salam

Entry : mari kelik...

Esk sesubuh hari aku,hata,qaisara n fmly k.nik akan kelik klate..td dh pos kotak penuh dgn bj kami ke bas to klate..my FIL amik kat sane subuh nnt...

Hrp2 qaisara behave spjng perjlnn esk..risau jgk aku..dh la mnumpang org..nnt mcm2 kang takut org x selesa plk..hu3

Beg sume dh kms dh...pg2 kol 4 kang dh kene bgun n siap2kn Qaisara n maybe around pkol 6am dh grk..

Kwn2 doakan kami slmt pegi,smp n blk kl smule yer...

Dikesempatan nie aku nk ucapkan :

Slmt Hari Raya Aidiladha..




End
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, November 11, 2010

Mcm2 cerita...

Salam

Entry: rase lega giler..

Haihhh...lamanyer x update blog nieh sejak smp kg..byk gile2 cite nk update tp if update gune bb nie feel die kureng sket sbb x bleh attach pic byk2 ikot suke hati...ek3

But 2day mmg gian tahap azgaban nk update..ek3

Kamis(4hb Nov) tghari aku, hata & ma dh smp kg..but hata x bleh tdo sini sbb kene htr ma to putrajaya sbb esknyer (jumaat)..ma dh blk klate..so tggl la aku dgn qaisara kat kg..but I'm so lucky sbb start dr kamis smp ahad rmai assistance yg tlg aku jaga qaisara..ek3

K.nyah tlg mnd n tuamkan qaisara pg dgn ptg..k.yong plk tlg amik & htr nenek bidan tuk urut aku 3 days direct..

Cite psl berurut nie..aku mmg tabik spring la dgn nenek tu..mmg layan gile die urut..mule2 perut, pastu kaki, tgn, blkg..last skali urut kepala..siap tny tang mane lg yg ade rase sengal2..ek3..last day die urut agak sakit sket tp x sesakit mane la sbb nenek tu naikkn peranakan aku..then aku plk sakit kat part pinggol..mmg berkerut2 muke aku time nk meniarap..so nenek tu bg la extra svc sket..pas urut baru rase lega gile...

Esk aku dh kene blk kl sbb nk htr beg g klate..kami blk klate on sunday morning naik kete k.nik..mane muat beg kami nk letak dlm kete tu sbb beg dieorg pon dh berjembik...ek3

Mmg lintang pukang pantang aku..mcm org bkn dlm pantang je ksane kmari..Tp nk wat camne..nk xnk kene jgk buat..redha aje la..janji semua yg kami buat dirahmati & berjln lancar...

Nnt a day b4 raye haji kami akan wat mjls cukur jambul qaisara..my MIL siap tempah nasi dagang lagi tuk mjls tu nanti..aku mmg akn jd cik puan berseri la tgk aje dieorg wat keje..sbb time skrg nie serius sumpah aku x bleh diri lama2..sakit siot tang jahit tu..gile lmbt nk baik..jenuh aku tggu
.
Alhamdulillah skrg aku dh bleh manage time table qaisara..die sgt behave at dis moment..so aku rase sgt cukup tido..ek3

Cumenyer aku still x berani lg nk mndkan die..spjng pantang nie pon my MIL, k.nyah dgn mak je yg mndkn..tp mak ade la tunjuk care2nyer..cume aku x praktikkan lg..ek3..seram siot..dh la tulang temulang die lembut2 blake..hrp2 kat kl esk aku dpt mndkn qaisara dgn jayanyer..ho3


Ok la..
Time to bf..
Free nnt aku update lg...

End
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, November 03, 2010

Jaundis Melanda...

Salam

Entry : kene jgk..

Ari isnin lps aku g smula HSB sbb bby Qaisara kene jaundis..

Dr pkol 1.30pm smp pkol 5pm dpt result..beku bontot aku tggu..result tnjuk jaundis Qaisara dh 277..tp dieorg x tahan..just mnt aku blk & bg Qaisara mnum susu byk2..if still x ok, selasa kami kene g smule tuk 2nd check-up..

Tp aku & hata dh rase serik nk tggu..so smlm kami decided tuk bwk Qaisara ke Damai Svc Hsptl tuk check up..mujo tggu result x lama..mmg kompom Qaisara ade lg jaundis cume dh trun ke 210 but still over the border..doctor pon offer kami g kat pusat perubatan KOHILAL...kat area sane jgk..ble kami stuju trus doctor kol pusat tu btau tuk book..

Settle kat damai trus kami bwk Qaisara ke sane..aku bg Qaisara bf dulu b4 ltk die kat bwh lamp..rase sebak giler siot..nurse2 tu ckp g la tgk anak tu..mcmane die..aku x sanggup dowh...tgk dr lua aje la..kang aku termenangis kang sape nk pujuk?ek3

Pkol 6pm kami g jenguk Qaisara..aku try kuatkan smngt tuk tgk die dgn lebey dkt...tpo tetibe plk hata emo...trus ajak aku blk x lama lps tu...

Mlm td dbuatnyer aku x bleh tdo...pejam mate je nmpk Qaisara..pusing kiri,kanan,telentang...yg otak aku nk fokus musti igt kat Qaisara jer...hata pon same jgk mcm aku rupenyer...ek3

So the result is 2day..tghari nnt doctor akan kol & btau condition Qaisara...aku berdoa sgt2 smoga Qaisara dpt dischrg arini...




End
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, October 31, 2010

My Baby Story - part 1

Salam

Entry : new life begin..

Hallloooo...
Lama benor x update blog neh..lelabah dh mule wat network die dh..hu3

Byk nk cite neh..tp aku mulakan dgn gud news dulu ok?...

Tepat jam 2.46am khamis 28hb October 2010..aku dh slmt deliverkan seorng bby gurl...seberat 2.98kg..pd usianya 36weeks n 3days..aku & hata dh sepakat nk bagi nama yg paling simple & senang nk panggil..kami namakan die :

Siti Qaisara binti Muhd. Saifullah..

Byk dugaan tp alhamdulillah aku dpt hadapi dgn rasional..

Ape die???

Pkol 2pm rabu tu aku dh mula sakit2 sbb mlm tu kene masuk air + ubat tuk kasik bukak cpt..time hata dtg aku smpt la nangis jab..(Yg nie x rasional sgt kot..hu3.)..time nie mcm2 perasaan ade..

Pkol 5pm aku dh kene sorong ke labour room..mujo aku dpt staff nurse yg sgt profesional ok..die x pggl puan..pggl nama trus..tu yg aku rase lebih ringan mulut nk berckp dgn die sbb bg aku mane2 nurse yg ber-puan2 nie kureng friendly..but more to respect jer..hu3..byk kata2 smngt dr die..mcm kakak nsht adik jer aku rasa time tu...

Mengelupor sorng2 tahan sakit time nie.pas staff nurse tu blah...pastu pkol 7pm doctor dtg check..tp just bukak 3-4cm je baru..masuk air + ubat lagi..pastu aku kene cocok dgn ubat time tuk lalikan dr sakit...

Tp pkol 9-10pm tu bby dh tendang very 5mints...pergh!!! Time nie mmg rase sakit nyer..Allah aje yg tau..

When the time came :
Puas dh aku kene marah dgn staff nurse & doctor time nk kuarkan Qaisara..
Tepat jam 1.30am doctor ckp dh bukak 10cm so mmg time tuk deliverkan Qaisara..cpt2 aku mnt doctor pgglkan hata..

Doctor n staff nurse dh jerit2 suruh aku push!!!

TAPI!!!

Qaisara just tunjukkan kepala jer..skali aku kene jerkah dgn doctor..

" Teran la puan!!! Ape nie??? Teran la mcm u nk berak...bukan teran tahan mende tu nk keluar..u nk anak u lemas ke..??"
"Ayahnye mari sini tgk dh nmpk dh kepala bby u..bg smngt cpt.."

Time nie aku nmpk hata gi jengah kat situ..(Xde perasaan ape2 dh aku time tu)

Aku pndng jer hata kat sblh lps tu..aku tgk mate die dh nk berair..time tu aku x pk ape dh..lantakla aku kene maki kene ape ke..tp yg pasti aku nk kuarkan anak aku nie cpt2..

Sejam kmudian Qaisara masih x tunjuk respon...

Aku dh gelisah gile + xde kederat nk meneran dh...

At last doctor ckp kene VACCUM..n arahkan hata tuk keluar sbb x bleh tgk..

Rabak..kene cantas siot!!!

So usaha pny usaha at last berjaya doctor tu keluarkan Qaisara...

Terus nurse letak kat dada aku & tunjuk jantina..hu3..aku n hata xmo tau jantina sblm nie sbb nk suprise..pastu dieorg selawat nabi ramai2 time nk potong tali pusat..Yg penting aku nk dgr suara anak aku dulu..mujo la time nurse ltk kat dada tu aku dh dgr jeritan Qaisara..alhamdulillah..


Mulai skrg new life begun dgn kehadiran Qaisara dlm hidup kami..hu3


Yg laen aku story dlm part 2 yer..now time to BF..hu3...pandai sudah..Ek3

End
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, October 25, 2010

Saye mau dischrg...

Slm

Entry : cptla keluarkan saye dr sini doctor...

Td pg around pkol 7.40pm skali lg aku kene cocok dgn ubat matangkn paru2 my baby..pg td aku decide cocok bontot blah kanan plks..baru fair..dua-dua blah dpt merasa..skali lg aku jd beku tuk 20mints...ek3..

Pkol 9am nurse dtg check-up..siap tny nurse if saye dh x sakit lg saye bleh blk arini kan?mmg aku dh x sesakit smlm kcuali urat kaki je x ok lg..terhinjut2 la aku jln..skali doktor dtg pkol 9.30am die bleh plk kuarkan order...
"We hold her until 2mrrw n c her progress..if the opening size is still same..we can dischrg her on 2mrrw morning..n nurse pls send her to the ward..book for her"...
Wa!!!..aku rase mcm nk hentak2 kaki mcm bdak x dpt ape yg die nk..smbil wat muke xde sen kat nurse tu...tp die just bleh sengeh kekure aje la...

Pkol 10.15am mcm tu aku dh kene sorng dgn wheel chair ke tgkt 6 ward 6B katil no.22..sedey sehhh..dh aku x sakit..dischrg kan saje la saye nie doktor..ramai lg patient yg memerlukan katil saye nie...huk3

Aku berharap n berdoa sgt smoga aku dpt dischrg esk pg..

Nie mmg dh sah2 aku x bleh ikot hata g perlis...my mak dh nyalakan RED light means "u are not going anyway my dear..stay with me at home until your husband came back.."..wa!!!!



Kwn2 doakan jgk yer....


Amin...



End
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Admitted...

Salam

Entry : kene tahan da...

Hu3..nie baru btol peribahasa omputih..expect the unexpected...sabtu mlm ahad lepas aku sekali lagi mngelupor sbb urat kaki kanan x kendur2 even kejang dh tamatkan sesi pengaliran die..x tdo sgt aku mlm tu..

Next sunday morning (smlm ler) pon x reda jgk..so aku dgn hata decide tuk g klinik kat d'sara...dgr mcm jauh aje kan?tp aku lbih rela kesana sbb even mahal tp berbaloi bg aku..check pny check doctor soh aku g spital aje trus sbb risau something happened to me & my bby sbb slain dr urat kaki aku jgk sakit kat atas perut..aku pon xtau nk xplain cam ner..siap kol my k.cik tu tny.. Die pon advice g spital jgk..

Tp b4 g spital smpt jgk aku & hata g isi perut kat mc.D dulu sbb dh lapa n aku plk tringin nk mkn bubur ayam mc.D..tp tetibe tersekat kat anak tekak bubur aku..bleh plk kami terserempak dgn m'sia mmg kalo bleh kami nk elak dr jmp..dugong n his wife..trus aku mkn slow2 pastu sbb mood dh spoil..mane nk tahan sakit lg..pastu time jmp bleh plk die slamber badak air ckp..8mths++ pon nmpk kecik yer?..time tu aku rase nk terajang je wife die tu..ko sibok sgt apesal?dh tuhan bg saiz yg sesuai tuk aku bwk..so aku bersyukur sgt2 ok...

Back to the story..emo plks..ek3

Pas mkn kami decided tuk g hsptl sgt buluh..aku pk better check kat sane trus.bleh trus daftar..nnt nk deliver at least record dh ade...skali daftar2 nurse ckp tgglkan semua brng2 anda even hp,purse, brng kemas n sbgnyer kcuali kalo ade kain batik bleh bwk skali..aku dh cuak dh..skali check2 pkol 1.30pm doctor ckp aku kene tahan sbb ade contracktion sket & bukaan natural dh 2cm even my bby baru 36weeks..

Udah mcm katak berak kapur aku dgr..trus nurse soh aku prepair itu ini...kelam kabut aku jmp hata soh amik brng2..hata plk dh cuak gile trus btau k.nik, ma dgn mak abah..mak dgn abah trus gerak dr kg. Just for preparation kalo jd ape2 kat aku...mak dh get ready...

Pkol 6.30pm aku jmp mak.tp kjb jer sbb aku dh kene pggl tuk mkn ubat n cucuk ubat matangkn paru2 my bby sbb baru dh 36weeks tp dh bukak 2cm..body bby mmg dh ok..tp paru2 x matang sgt lg...that's y kene cocok ubat...

Pkol 7.20pm aku kene cocok sudah..skali kene 20mints aku x bleh gerak siot..duk statik je mngiring ke kanan..sakit gilos!!!penipuan kecil berlaku disitu sbb die ckp sakit sket je...ek3..

Aku kene tdo kat ward PAC unit..btol2 dkt dgn labour room..mmg dgr jelas giler nurse or doctor jerit push3 n x smp 5mints..dgr bby jerit2 dh..hu3..terharu gile..

Tp sumpah smlm aku x bleh tdo sgt...

End
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.