Upah RM1/helai..

As Salam

Entry : Teringt zaman sekolah..
Petang smlm, sementara mengemas bag utk blk KB this wednesday, aku mnjahit kaki seluar keje yg panjang menyapu lantai..tetibe teringt pulak masa sekolah form 1 sampai form 3 dulu2..

My mak is taylor..so bile tibe mase sebulan or 2 bulan before bulan puasa, mmg ramai yg htr tempahan..my mak mmg xde mase nk jahit sembat / silang pangkah mcm dekat atas ni..so my Mak upah aku RM1 sehelai utk topup duit raya / nk beli ape2 utk raya..huhu

Dulu2 aku amik masa 1/2 jam utk sehelai baju..lama kan?? Manala x slow kalu udah menjahit sambil menonton tv?? kan??haha

Tapi dulu2 memang best sebab seminggu sebelum raya dah boleh collect hasil..bile g pekan Batu Gajah dgn my k.cik mesti muka senyum je sebab ada bawak duit sendiri..hoho..Now udah xde dah...since my mak x sihat..BUT...Alhamdulillah all her daughter pandai pegang jarum + benang dan pandai gunakan mesin jahit...huhu

Cuma my abah aje yg kesian sikit sebab xde sape mewarisi seni die buat pendayung sampan, hulu parang or pisau, sampan, dan seni bertukang yang lain...huhu...tapi kami adik beradik still boleh diharap kalo setakat nk potong kayu guna gergaji ke..bancuh simen ke..susun bata ke..even we are too junior for it..but still boleh lagi even terkedek2..hoho


Ok..sudah entry ttg menjahit..tetibe terflash back plk..hoho



End

4 comments

lya pun suka menjahit hihi..sbg hobi

Reply

salam. sy langsung tak reti menjahit hahahha teruknya

Reply

Eira dah lama x menjahit..
Ingat nak amik upah jahit silang pangkah kat mak sedara..
Hehehe

Reply

mak saya pun taylor..dlu masa zaman sekolah memang pembantu mak la saya ni

Reply
CodeNirvana
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top