About

Sunday, June 21, 2015

Homemade Bergedil

As salam...

Hari ini plannyer xmo keluar rumah...kononnya nk berehat...last2 okol 2pm Hata ajak g giant plk sebab nak bwk che mek g main motor katenye...tetibe plk aku terigt this coming tuesday opis Hata buat sesi bukak pose...tetibe plk aku rase nk pakai baju baru..kiki

Tetibe jugakkkk..teringin nk makan Bergedil...percaya tak yg aku x pernah makan makanan nih??? Sekali dua aje rasenye spjng 31 tahun hidup..haha..

Bersemangat aku mintak resepi dr opismate..senang sgt resepi die rupenya...kiki..

Bahan2nya :
1. Daging kisar.
2. Kentang goreng yg dilenyek.
3. Hirisan daun bawang.
4. Garam & gula secukup rasa.
5. Telur - dipukul utk salut doh mase nk mnggoreng.
6. Minyak untuk mnggoreng.

Cara masak :
1. Goreng kentang & tumbuk hancur.
2. Gaulkn bahan no.1 - 4
3. Uli adunan mnjadi doh - size ikut suka hati...huhu
4. Panaskan minyak
5. Pukul telur & celupkn doh bergedil.
6. Masukkan kedalam kuali dgn api yg sederhana..
7. Goreng hingga nmpk keperangan..
Siap...

Senang aje kan???

Aku je yg xmo amik tahu sbb xde rase nk mkn sblm ni..haha

Mujurla Hata kata LULUS...kiki
Ok..next time bleh buat lg...huhu






End.

2 comments:

Ayu Zan said...

ayu pun lama da xbuat. ok.. masuk list memasak ramadhan.hehehe

Asha Lya said...

Lya baru cadang nak buat bergedil utk brbuka hihi..