Tuesday, January 26, 2016

#Kasihhinggaakhirhayat - Abah

As Salam

Jumaat hari tu aku terpaksa amik EL sebab badan Ammar tetibe panas...
Tghari tu dpt kol dr Maksu said abah kena masuk wad dkt Hopital Batu Gajah suspected Jantung & Paru2..
Terus mengeletar kepala lutut & kol Hata..

Hata & Che Mek smp rumah dh pkol 2pm..Mmg x sempat nk pegi time melawat tghari. So bile kemas2 bag..Jam dh pkol 2 lebih..Terus gerak..Mase otw..JAMMED sekali dgn hujan lebat dan ribut..Terpaksa slow kan speed kete..kalo x aku suh jgk Hata merempit..huhu

Smp hospital pkol 6.20pm.. Alhamdulillah..Sempat lg...Sebab waktu melawat abih pkol 7.30pm.
Pkol 7.30pm lps selesai semua baru kami blk...Smp rumah mak kemas2 ape yg patut...Dinner & Zzzzz..

Esoknya (Sabtu) Lepas sarapan aku siap2 beli makanan dkt kedai je..sebabnya my mak said dia x makan tghari...Risau bile mkn tghari..nnt dinner still kenyang..Tp nnt dh tengah malam lapar semula. So aku beli je mknn & bwk bekal ke Hospital.. Aku anak beranak lunch dkt hospital..Mak dtg kemudian dgn my K.Yang..

Aku smp hospital dlm pkol 1pm gitu..
Lepas makan dlm pkol 3pm aku ajak Hata ke pasaraya TF utk tgk ape2 bahan mentah yg boleh dibeli utk preparation menu esoknya..Lepas membeli kami blk hospital semula..Alhamdulillah ade jgk sedara & sepupu yg dtg melawat abah..Lepas maghrib baru kami gerak balik..(Itu pun lepas guard bg reminder..kiki)..

Thanks to my nephew yg sanggup teman my abah since sabtu smp Ahad. Semalam my other nephew plk yg temankan..Cuma malam ni aje yg x tau lg sape bleh temankn...Kalo ikutkan hati mmg aku nk amik cuti pjng lagi..Tapi sape plk nk tlg jagakan Ammar..Ammar ni bile time x sihat badan mmg die nk bau ibu die je...huhu
Abah..

Memula sampai nmpk abah penat sgt..Nafas pun guna bantuan oksigen. Alhamdulillah Ahad tu aku nmpk abah dh lalu makan.

Haih...Air mata ni mmg dh berat sgt dh..Empangan dh retak..Tapi cepat2 aku amik gam tampal jgn kasi pecah..huhu..Aku kena kuat.Fuhhhhh....

Aku doakan semoga abah cepat sembuh..
Everyday aku doakan kesihatan Mak & Abah..
Everyday aku brdoa semoga Allah swt hapuskan segala dosa2 mereka..
Everyday aku brdoa Allah swt tempatkan mereka dikalangan insan2 yg Allah swt kasihi.

Tangan merekalah yg membelai aku..
Tulang 4 kerat merekalah yg bekerja kuat mncari rezeki utk aku..
Mata mereka lah yg tajam melihat perkembangan & aktiviti aku..
Mulut mereka lah yg berbuih menasihati & mengajar aku..

Walau seburuk mana kelakuan mereka dibelakang kita..
Walau sejahat mana perangai mereka dibelakang kita..
Ingat lah..mereka tetap darah daging kita..
Ingat lah kita agar sentiasa berdoa agar jasa mereka membesarkan dan mendidik kita diberkati Allah swt.


Ok..
Itu je..
Lebih2 kang gam yg aku tampal tu koyak..huhu



Kasih ibu bawak ke syurga..
Kasih ayah adalah selama2nya..




End

1 comment:

Farah Waheda Wahid said...

belum pernah mengalami situasi sebegini lagi... tetapi faham perasaan tu, bila mak abah kita tak sihat dan terlantar gittew...