About

Thursday, August 04, 2016

Kisah Qaisara : Eye Infection

As Salam

Semalam aku amik halfday EL sebab risaukan che mek.
Kelmarin che mek tunjuk mata belah kirinya bengkak sikit..
Cite pd ibu & ayah, duk main kejar2 dgn kawan lepas tu terhantuk dkt dinding...
Lepas tu pagi smlm tgk bengkaknya mcm makin kuat..So tghari aku decide utk amik che mek & bwk g klinik..x sedap hati plk tggl anak dkt taska dgn keadaan gitu..

Mase amik, teacher said che mek xmo mkn lunch..Breakfast pun sikit je..
Mase otw nk ke klinik che mek muntah se-round..Mujur kami dh siap2 sediakan plastik sbb lepas je che mek ckp mcm nk muntah terus Hata benti kete dkt petrol pump & carik plastic utk standy.
Matanya..
Mujur la mase smp klinik tu xde ramai org..So kejab je proses pendaftaran & jmp doktor..
Doktor said mcm xde kesan terhantuk..Cuma mcm suspek KETUMBIT..
Lepas tu doktor said bab muntah tu mgkn sbb perut che mek masuk angin..So bile masuk kete jadi pening & terus rasa nk muntah.

So smlm doktor bg ubat mata (antibiotik) & serbuk air garam.
Smp rumah terus bancuhkn air 1/2 paket..Alhamdulillah che mek boleh habiskan..
Lepas tu letak ubat mata ini :
ORS & Chlorop
Chloramphenical Eye Ointment ni, ubat jenis krim tau..Memula aku pelik knp nk bg krim instant of ubat titik?..Tapi aku terima jgk la bile teringt kan che mek mesti susah nk bg ubat titik mcm dulu..huhu..Pegawai tu ckp lg, ubat krim ni pun sbnrnya kena letak dkt bwh kelopak mata..kalo x berjaya,sapu di sekeliling tmpt bengkak...

Smlm lepas minum air garam, aku PAKSA che mek lelap sekejab..
Bgn tidur aku bg che mek makan bubur nasi..Sebab still risau kondisi perut che mek..
Lepas tu time nk tido,sapu lagi..

Aku & Hata plk dh xtau nk mkn ape...So aku mintak Hata masak ini sajo..
Mee Maggi Kari

Jadi la...Janji isi perut..
Mase mkn ni che mek pun mengepau jgk si ibu..huhu

Hari ni aku amik EL lagi utk pastikn mata che mek betul2 ok baru htr g school..
Risau jgk kalo betul2 nk jadi ketumbit..
Risau jangkit dkt org lain...

Harap2 esok che mek dh bleh g school & aku dh bleh g kerja..

Doakan che mek sy ye kwn2..

Amin




End

4 comments:

lia ummiirfan said...

krim mata tu sejenis keim antibuotik ke kak .

Ahmad Hasif said...

semoga cepat sembuh yer...

this ni3za said...
This comment has been removed by the author.
this ni3za said...

Haah Lia, krim tu brtindak mcm antibiotik jgk...

Thanks Hasif.. =)