About

Friday, June 16, 2017

Onde Onde masak sendiri

As Salam

Ramadhan ke-18 hari kelmarin, tetibe tekak teringin nk mkn onde onde...

Terus g cari bahan & bile dh smp rumah, laju2 siapkan main course lepas tu baru start buat onde onde ni...Seronok che mek main tepung pulut ni..huhu
Onde-Onde Warna warni
Memandangkan pewarna ade 2 dekat rumah, maka marilah kita gunakan keduanya..Nampak menarik sikit...Huhu...Aku buat bulat & masukkn gula melaka/gula merah then masukkan dalam air yg mendidih...Che mek tolong golek2kan dalam timbunan kelapa parut ni...

Lepas berbuka baru aku bagi makan...Alhamdulillah, Hata & Che mek suka...Merecik2 makan..ekek

Tak susah pun nk buat dessert sendiri sebenarnya...Rajin dgn idak je...huhu

Bahan2 nk buat pun tak banyak dan tak remeh...Onde-nde ni aku buat 15 biji je...Amik masak x sampai sejam pun...huhu...Tepung pulut ade byk lebihan lagi..So mgkn boleh buat lagi nnt..huhu



Ape dessert kome?



End

No comments: