Wednesday, February 05, 2014

Potato Salad..

As Salam

Entry : Senang jer..tp???

Smlm tetibe jer teringin nk buat potato salad..So blk keje terus blk umah & singgah kedai kat bwh..then carik bahan2 & blk sebab sedang elok tggu balance duit azan maghrib..

Aku ni kalo maghrib2 mmg kecut perut sikit bile che mek duk berkeliaran kat luar dr kawasan umah..bkn risau ape..kiki..

So siapkn segala yg perlu..Hata masak nasi & buat kuah ikan singgang + bendi. Aku plk goreng ikan sajo. Then rebus kentang. Sementara tggu kentang empuk, kami isi perut dulu..lepas je mkn terus aku mengadap potato aku..kiki
- Beberapa biji kentang (ikut suka nak byk mane)..aku masak 6 bijik potong 2-8
- Bawang(yg kulit kaler orange tu..kiki)
-3 helai daun bawang
-5 sudu besar mayonis (kalo nk byk ikut suka)

Memula aku kasi chance sama che mek utk gaulkan mayonis, bawang & daun bawang ..then bile nmpk mcm mayonis tu dah sebati..baru aku masukkan kentang. kalo nak masukkn sekaligus pun ok..tp kene guna spatula sbb kentang kan dh lembut, kalo kasar2 nnt hancus plk kentang aku..haha

Kasi chance lg pd che mek utk gaul..(suke je muke che mek time ni..hihi)..tapi che mek ni mane la nak paham sangat erti " KACAU PERLAHAN-LAHAN"..Ade la 3-5 pcs kentang yg dh cedera..kiki..xpe la..janji tolong kan?? (tolong kacau..haha)

Hasilnya :

Senang jer sebenarnya...same jer step mcm mase aku keje dekat kenny rogers dulu..TAPI gak..pemalas punya perangai..mmg la semedang je delay..kiki

Lepas siap aku masukkn dlm tupperware & masukkn dlm peti sejuk..plan nk makan 2 hrs after that la..

Sekali..sedar2 bunyi alarm je pkol 5.50am..haha..ralit & kalut dgn che mek smp lupe aku nak kasi Hata & che mek rase..Blk keje kang mmg kene makan..kalo x..rugi sajo aku buat..haha




Rasenyer kalo nak lagi sedap boleh letak sikit serbuk black pepper kot..ye ke???kiki




End

2 comments:

Unknown said...


Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Mama Darwiish said...

Emmm cam sedap je...simple tp mesti yummmy huhu