Oct 18, 2017

HOMEMADE TOM YAM

As Salam

Hari Ahad pagi2 kami pegi TESCO Kota Damansara mencari lauk..Jauh beno pegi cari lauk..Pdhal AEON Big tu sepelaung je dari rumah...Huhu..Plan asal adalah nak cuci kereta dkt area rumah lama, sekali pegi, jgn kata tutup..Bumbung tempat basuh kete pun dah takde..lapang dan dah jadi tempat parking kereta tempat tu...Sepanjang duduk dekat Kepong dulu, mmg tmpt cuci kereta tu je yg kami puas hati..huhu.

Hata nak try masak tom yam guna resepi yg baru dipelajari olehnya..Gitew..Huhu..maka kita layankan aje la kan?kiki..Kali ni Hata masak tomyam udang + sotong..Bahan2nya aku x amik gmbr..Tapi masih boleh igt lg la..Ekek..

Tips yg Hata belajar is, kalo nak tom yam tu kekal rasa tom yam nya, jgn masukkan sayur mcm kobis, bunga kobis atau carrot..Cukup sekadar masukkan hirisan batang saderi...Aku baru tahu, pdhal sebelum ni mmg sayur itu la yg bertimbun dalam kuah tom yam kan? Tapi lepas masak ikut tips yg diberikan, mmg lain benar rasanya tau...Huhu..

Bahan-bahan..
1. Udang - 16 ekor - size sederhana..
2. Sotong - 3 ekor - size sedehana...
3. Tomyam paste - 3 - 5 sudu.
4. Bawang besar - 2 labu.
5. Serai - 2 -3 batang
6. Cili padi ( kalau nak pedas ) - 5 biji
7. Lengkuas - Potong nipis dalam 1 cm
8. Batang saderi - 1-2 batang
9. Cili padi ( kalau nak pedas ) - 5 biji
10. Golden Mushroom - 1 - 2 paket
11. Garam - secukup rasa

Cara masak..
- Masukkan bahan 3, 4, 5, 6, 7, 8...Masak hingga mendidih..
- Masukkan garam secukup rasa..
- Dah mendidih dalam 15 - 20 minit, masukkan bahan 1, 2 dan 10...
- Biarkan kuah mendidih sekali, then rase..kalo nak pedas tambah cili padi.
- SIAP!!!...

Masukkan lauk diakhir masakan sebab lauk2 tu jenis yg cepat masak..Kalo masak lama2 takut over cooked plk...huhu

Sini aku nak share 2 tom yam paste yg Hata guna..
Ini adalah 2 jenis tom yam paste yg Hata guna..So pandai2 lah korang budget...Hata guna 3 sudu utk each paste...So ikut tekak kome le ye? 
GOLDEN MUSHROOM
Bagi yg masih memikir apa itu golden mushroom...Nih haaaa...Golden mushroom..Sedap ni..huhu

Inilah hasil masakan resepi baru Hata...kiki
Jadilah..Ade jgk orang nak masak kan?Kiki..Tapi serius, kalo kita tak masukkan sayur2 yg aku cite tadi, memang rasenya lain...Kalo nak lagi kaw..Korang letak santan dan lebihkan cili padi..Confirm boleh jadi mcm thai tom yam original...Ini Hata tak masak pedas sgt sebab fikir anak2..Kot2 la terliur tengok kan..Tapi Ammar mkn selumber je...Kalo pedas, awe tu mintak air..Selesai...Kiki

Korang ade resepi Tom Yam yg lain?Share2 la sini...
Sharing is caring..huhu




End

2 Comments:

Warisan Petani said...

sedap3

Mar Mansor said...

oo itu tipsnya..pastu bila nak makan baru lbubuh sayur mayur tu ye..sayur banyak lagi selera makan
JanjiKita