Hari tu kawan kolej ade upload dkt IG Story dia masak Asam Pedas Ikan Pari...Terus terliur sebab dia mmg sokmo masak...Jadi aku pun mintak la resepi..Sebab selama ni aku & Hata masak selalu tak jadi...Tak tau tang mane yg silap..
Meh aku share sini ye...
Asam Pedas Ikan Pari
Bahan-Bahan :
1. Ikan Pari - 2 potong ( perap sekejab dgn asam jawa utk hilangkn bau hanyir )
2. Bawang Merah - 5 ulas
3. Bawang Putih - 2 ulas
4. Kunyit Hidup - 1 inci
5. Cili Giling - 1-2 senduk nasi.
6. Air Asam Jawa - 3 cawan.
7. Bendi - 8 biji.
8. Gula & garam.
9. 1 batang bunga kantan (penampah perasa & Bau)
10. Daun kesum (RM1.00)
Cara Masak :
1. Blender bawang merah, bawang putih & kunyit hidup besama sedikit air.
2. Tumis bahan blender dan masukkan cili giling (ikut nk pedas mana).
3. Masukkan air asam jawa..( ikut pada kesesuaian kepekatan kuah ).
4. Masukkan ikan pari.
5. Masukkan gula & garam secukup rasa.
6. Masak hingga ikan pari masak.
7. Masukkan bahan 9 & 10 kalau nak lagi umphhhhh....
SIAP...
Aku masak x masukkan bahan 9 & 10 sebab takde bahan tu..Kalu korang ade, bolah la masukkan...
Senang je sebenarnya..Cuma kena tahu step ape yg kena masukkan dulu & masukkan kemudian...Kuah aku ni terpekat sikit..Tapi Hata kate lulus dah sebab still ade rase masam asam pedas tu..So next time kalo nak masak lagi, boleh la tambah air asam jawa lagi...Huhu..
Senang kan?
Aku je yg SLOWWWW..haha
Selamat mencuba semua... 👯
End
0 Comments:
Post a Comment