Friday, February 02, 2018

DAGING MASAK KICAP VERSI MAK MERTUA

As Salam

Lelaki, walaupun dah kawin, dia tetap takkan lupa masakan mak sendiri kan? Same jgk macam aku ni...Dulu mase mak masih sihat, mmg tiap kali nak blk kampung, mesti request mak masak makanan kegemaran aku..Lepas dah dapat makan, baru kite masak masakan permintaan mereka plk...ekek..

Hari tu Hata cakap nak kentang goreng style my MIL..memula asyik failed je aku buat...Still mcm wedges..Bulan lepas, baru berjaya..Haha... Then baru2 ni Hata said nak aku variety-kan menu masakan daging aku, jadi kite usahakanlah ye...Hata said nak daging masak kicap versi mak mertua meks (mak Hata la..ekek)..maka marilah kie menggoogle...Mujur jumpa..haha ..Jadi marilah kita share dekat sini ye?
Daging Masak Kicap
Bahan2 :
- Daging yang dipotong nipis (aku guna 20 keping daging)
- Minyak Masak
- 1 sudu kecik serbuk kunyit.
- 1 kulit kayu manis
- 1 inci halia - diketuk tanpa buang kulit
- 1/2 inci halia potong halus
-  2-3 ulas bawang putih - diketuk ( buang kulit ) *
- 1 biji bawang besar dipotong bulat2 *
- 1 biji cili merah (ikut suka potong ) *
- 1 sudu besar kicap pekat *
- 1 sudu teh sos tiram *
- 1 sudu teh sos cili *
- 1 sudu teh sos tomato *
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- 1 cawan besar air
- 1 biji tomato / asam keping ( if x cukup rasa masam )

Cara Masak 

1. Gaul daging dgn serbuk kunyit dan hirisan 1/2 inci halia dan goreng dgn minyak dan kulit kayu manis hingga air daging kering..Dinasihatkan beli terus daging lembut supaya mase masak dapat disingkatkan sebab daging cepat empuk. Kalo daging x empuk lepas air kering, tambah air separas dgn daging & keringkan lagi.

2. Bile daging dah kering, masukkan * dan tumis sekejab.
3. Masukkan air, halia yang diketuk, garam & gula
4. Biar bahan2 * tu masak hingga mendidih & rasa...
5.  Dah mendidih tu, bleh la rasa tahap masam, manis & masin..

SIAP...

Senang je kan?
Aku igtkan susah nau sebab cara masakan kicap aku memang totaly different dgn cara masakan resepi diatas..kalo family aku masak kicap, mesti kena pedas dgn masukkan lada putih & cili padi jgk..Kicapnya pekat & tak banyak kuah mcmani...huhu

Tapi aku ok sajo...
Resepi baru buat aku...Ekek



Kalo nk tukar menu, boleh la try..Ekek



End...


0 comments: