Wednesday, April 11, 2018

FRIED WANTAN

As Salam

Actually dah lam teringin nk try buat fried watan sendiri...Kulit wantan dah 3 bulan aku beli tapi masih membeku dlm peti sejuk...Akhirnya hari tu ade lebihan isi ayam, aku aku google & kerjakan supaya mnjadi fried wantan..Huhu...

Aku search step nk buat inti wantan tu mcm byk bahan nk kena letak..Jadi aku buang mane2 bahan yg xde & buat style sndiri je..Haha...

ISI WANTAN STYLE AKU :
- Isi ayam dicincang halus / beli je daging cincang siap2..
- Masukkan sikit garam..
- Masukkn sikit serbuk perasa..
- Masukkn sikit serbuk lada hitam..
- Masukkn sikit minyak bijan...
- Masukkn sikit sos tiram...
- Masukkn sikit tepung jagung..

Perap dalam 30 minit & dah boleh mula mengyimpul rapi si wantan goreng...

Aku tak pandai nk buat bentuk sampan / boat slain dari bunjut2 manja..Haha...Makanya terhasillah Fried Wantan ini...
FRIED WANTAN
Secara fizikalnya nampak jgk la mcm fried wantan yg biase aku beli dkt Cold Storage KLCC...Rase je lain sbb isi fried wantan dkt sane mcm fish cake sikit...

Alhamdulillah, 1st batch masak, anak2 aku suka..Cuma part kulit wantan yg garing & keras sikit je dieorg mohon aku habiskn...Huhu...

2nd batch masak lepas Hata blk keje..Alhamdulillah, licin jgk...

Ok la kan? Belajar menu baru lagi....Huhu


Agak2 ade x kulit fried wantan yg nipis sikit?
Guna kulit popiah boleh x ek?
Korang ade idea?
Share2 sini ye..Huhu...





End

4 comments:

PeRdU cINta said...

Sedap ni makan panas-panas...krup krap krup krap....

Mar Mansor said...

puas hati buat sendiri makan puas-puas.
Janji Kita

Del Asyraf said...

Sodap ni Dulu ibu Del selalu gak buat ni. Rangup2 cicah dengan kuah dia

this ni3za said...

Mkn time panas mmg sedap...1st trial..huhu