Hari Isnin lepas, aku request utk Hata masak pudding caramel utk meks..Dah lama tak makan..Memandangkn ade lebihan roti yg expired keesokan harinya, jadi marilah kite masak...Boleh jgk dimakan...Huhu...
Aku tengok Hata prepare senang je tau..kami buat dlm loyang kecik je..7x7 inch punya loyang...Aku tak pandai buat...Tambah2 caramelnya...Mencabar tau buat bg amatur mcm kami ni..Haha
Resepinya ini..
- 3 keping roti di koyak2 kecik
- 2 biji telur gred M
- 1 sudu kecik esen vanila
Utk Caramel..
- 3 sudu gula
Cara buat pudding..
- Pukul telur & asen vanila smp sebati
- Tapis campuran dan blend sekali dgn roti...Ketepikan..
- At the same time, korang didihkn air dlm kukusan...
Cara buat caramel..
- Make sure kuali korang betul2 kering dgn api kecil..
- Masukkn gula dan kacau hingga cair kekuningan...
- Dah cair, masukkn air panas 1 sudu...
- Kacau laju2 sikit & teurs tuang ke dalam loyang & ratakan...
Once caramel dah rata, korang masukkn bahan2 yg telah diblender & masukkn dalam kukusan..Kukusan sehingga 40 minit ...
Dah masak, sejukkn kejab , terbalikkn pudding caramel ke dalam pinggan leper & dah boleh makan...
Senang aje kan?
Tapi kalo nk makan, aku tetap mintak Hata yg buatkan...Sekali sekala bermanja apo salah eh?Kan?Huhu
Pudding Caramel...
Lepas dinner, dessert kami pudding caramel..Separuh selesai malam tu jgk..Huhu
Thank Hata, tolong buatkan..Ekek
End
2 Comments:
Dah lama tak buat puding...
.
Thank you bagi resipi :D
tu dia. makan sejuk-sejuk memang best lagi cuaca panas sekarang ni.
Janji Kita
Post a Comment