Monday, April 16, 2018

PUDDING ROTI

As Salam

Tak habis lagi cerita aku me-multitasking-kan kegunaan roti nih..Haha...Actually roti yg nk expired ade dalam 5 keping lagi..Sayang nk buang...Jadi kite buat la pudding roti plk..Hari tu pudding caramel kan?huhu..

Bahan2 semua dah ada kecuali aku add on beli kismis je...Aku x buat sos kastard sebab mase beli kismis langsung aku tak terigt nk beli tepung kastad..Huhu..

Bahan2 yg aku guna...

- 4 keping roti dikoyak kecik
- 1 biji telur gred M
- 3 sudu gula
- 1 sudu kecik Esen vanila
- 2 sudu margerin ke mentega ek?huhu..Tak igt..
- 1 kotak kismis ligo..

Cara buat...

- Pukul telur, 3 sudu gula, esen vanila & margerin / mentega...
- Curahkn ke atas roti yg dh siap sedia didalam loyang & taburkn kismis..
- Bakar dlm oven suhu 200 selama 40 minit, api atas bawah..
- Sebelum tu, korang dh boleh siap2 panaskn oven dgn suhu yg sama selama 30 minit...
Bersedia utk dibakor kome wehhhh....
Suasana dlm oven lepas 20 minit...
Suasana selepas 40 minit..Gebussssss...
Gebus ni aku rase sebab aku terlebih beberapa minit merendam roti & bancuhan...Ekek

Lepas 40 minit, keluarkn dari oven & sejukkan...
Sedia utk dimakan...

Disebabkn aku xde sos kastard, maka kite makan la dgn jirusan susu cair...Kalo nk mkn dgn susu pekat pun ok...Tp jgn banyak sgt ye...Takut kencing manis..Haha
Pudding Roti...

Alhamdulillah, selesai 1/2 bekas loyang ni...

Entry kali ni banyak cerita ttg makanan jer...
Nak buat camno...Time cuaca panas ni, nk minum dan makan aje kerjanya...Huhu

Aku pun dah dapat ulser dalam mulut...Time nk makan pedas sikit tu mmg berkerut2 la muka...
Udah bergelen minum air, Alhamdulillah, lepas 7 hari dihinggap ulser, hari ni dah ok dah...Huhu


Kome mengundi dimana?






End

6 comments:

Normi Nieza said...

sdapnya..:)

Warisan Petani said...

Sedapnye.

Mar Mansor said...

alahai sedapnya.. saya selalu buat versi kukus.. lembik
JanjiKita

Auni Sofea said...

Wah, gebunya nampak. Kebetulan saya ada buat entry pasal cara simpan roti sebelum ni, jemputlah singgah ye :)

https://www.nurzariniismail.com/2018/01/tips-simpan-roti-supaya-tahan-lama.html

this ni3za said...

Thank you on your tips... =)

Nurulatika Yunus said...

sedap pula.. huhu
tp peralatan baking kurang kat rumah huhu