Tuesday, July 24, 2018

KISAH QAISARA : PERMOHONAN KEMASUKKAN SRA TAHUN 3

As Salam

Alhamdulilah, proses pendaftaran SRA che mek dah selesai utk sesi Tahun 3,2019 nnt...Aku & Hata decided nk htr che mek ke SRA bermula next year is becoz tahun ni & tahun lepas aku masih x harap che mek utk jaga diri & tak yakin dgn ketahanan diri dia utk handle 2 sesi persekolahan..

Dah setengah tahun ni, aku & Hata rase mcm che mek dah cukup kuat utk handle 2 sesi persekolahan utk tahun depan, maka kami pun daftarkanlah...Actually last year ade jgk cuba utk pejam sebelah mata nk htr che mek tahun ni, tapi tak dapat masuk sebab kuota dah penuh..Jadi tahun ni kite try lagi utk sesi tahun depan..Alhamdulillah masih ade ruang utk che mek...

Proses pendaftaran ni tak susah part isi borang...Cuma perlu pergi ke pejabat SRA, then tanya ttg kekosongan..kalo ade...mereka akan bg borang...Dah siap isi borang sediakan salinan IC parent, surat beranak anak & salinan bill utility...

Nnt bulan 12 tggu update dari pihak SRA..Kalo xde, baiklah kol mereka utk semakan..Dari ape yg diberitahu, caj pendaftaran RM20...Lepas tu kena bayar sejumlah wang mcm dekat bawah ni utk kelengkapan lain..TIADA bayaran bulanan sebab SRA ni fully under Wilayah Persekutuan...
So inilah jumlah yg kami kena prepare bulan 12 nnt...Bukan setakat pitih ni aje..Nmpknya aku dah kena slow2 start jahit baju , kain merah & tudung utk sesi SRA ni...Huhu..Udah le kena pakai kasut sekolah...Nampaknya next year kena beli 3 pasang ler..Huhu

Aku berdoa supaya che mek dah cukup kuat utk handle 2 sesi persekolahan ni...
Aku berdoa supaya che mek dh cukup bersedia utk tak tidur lepas waktu sekolah pagi sebab biase dekat taska, lepas makan che mek akan tidur...Tahun depan udah tak boleh gitu dah...
Aku berdoa supaya Allah swt lindungi che mek utk dua2 sesi persekolahan...Amin

Risau sebenarnya nk htr che mek gi SRA ni..Tapi demi masa depan & ilmu pengetahuan ttg agama...Kita as parent kena kuat utk percaya ttg kemampuan anak..kan?

Semoga meks dah cukup kuat utk hadapi cabaran ni tahun depan...Huhu
Bukan emo..Tapi feeling mak mak ni pepaham aje le..Huhu
Aku dulu pergi SRA start darjah 4...
SRA pulak dekat sekolah rendah belakang rumah...
So ape mak nak risau???
La ni kalo parent bekerja, semua kena harap pada taska & pakcik transit...
Hmmmmm...
Doakan meks kuat ye...Huhu




End

5 comments:

Normi Nieza said...

good luck che mek..:)

ejulz said...

Semoga che mek dipermudahkan urusan pembelajaran dan cemerlang dlm akademik :)

Auni Sofea said...

Excited baca pasal anak nak masuk sekolah ni..tak sabar nak tengok anak sendiri pulak :D

https://www.nurzariniismail.com/2018/07/discover-the-world-dengan-burger-ayam-mexicana-oleh-mcdonalds.html

fiza linolie said...

In Shaa Allah che mek boleh sesuaikan diri untuk 2 sesi persekolahan tu nanti... Hehe... Maybe 1st week je kot... The rest mesti boleh...

this ni3za said...

Terima kasih semua.. =)