Friday, July 27, 2018

TAUHU BERGEDIL

As Salam

Hari Ahad hari tu kami mmg xde kemana2..Hanya berehat dkt rumah sambil kemas2 rumah & hanya keluar rumah utk pergi beli tauhu pok aje lepas Zohor..Sebabnya menu breakfast dah berat & mmg Hata masak banyak utk lajak ke lunch terus...Sebabnya time breakfast anak2 xmo mkn..Lps lunch time baru mencari mknn..Huhu..

Aku teringin sgt nk try masak sndiri tauhu bergedil ni...Nmpk dkt media sosial sedap aje...Huhu..Meh aku share ape yg aku masak ye? Ini hidangan utk 16 biji tauhu bergedil

Bahan Utama :

1. 16 pcs - Tauhu POK ( dipotong X bahagian atas )
2. 100 grm - Daging lembu / ayam cincang.
3. 2-3 biji - kentang. ( dipotong 4 )
4. 1/2 biji - Bawang holland ( dipotong dadu )
5. 2 - 3 helai - Daun bawang ( dihiris halus )
6. 1 sudu kecil - Garam
7. 1-2 sudu kecil - Lada Hitam
8. 2 sudu besar - Minyak masak (utk menumis )
9. 1 sudu kecil - Secukup rasa
10. 2 biji - Telur

Cara Masak : 

Step 1 : 
1. Didihkan air dlm periuk..Lepas tu masukkan kentang & masak hingga empuk.
2. Dah masa, toskan air kentang.
3. Dah tos, lenyek kentang mase tengah panas2 tu..

Step 2 :
1. Panaskan minyak.
2. Tumis bawang holland & daging cincang hingga air daging kering.
3. Masukkan garam & secukup rasa..

Step 3 :
Dah siap step 1 & 2...
1. Masukkan daging yg dh masak td ke dlm bekas kentang yg dh dilenyek..
2. Masukkan daun bawang.
3. Masukkan lada hitam.
4. Gaul hingga sebati mcm gmbr bwh ni...👇
Aku nak pedas, so aku masukkn sedikit hirisan cili padi...huhu
Step 4 : 
1. Korang rase la adunan ni..Cukup ke idak masin, pedas & ape2 aje yg ikut kehendak tekak korang..Mane yg terkurang tu pandai2 la korang add on ye...
2. Dah siap adunan, korang potong tauhu POK bentuk X dkt bahagian atasnya...
3. Buang sikit isi2 tauhu tu...Lepas tu dh boleh masukkan isi bergedil yg dh siap diadun td...mcm gmbr bwh ni...👇
Step 5 : 
Dah siap isi semua, boleh lah korang panaskan minyak dlm kuali...
Sambil tunggu kuali panas, pecahkan telur dlm bekas & kacau dgn sedikit garam...
Bile minyak dh panas, celupkn tauhu bergedil td kedlm telur secara keseluruhan & terjunkan ia ke dlm kuali...
Goreng dgn api yg kecil hingga nmpk kaler gold-gold gitu...

Dah siap angkat jgn masuk mulut terus ye...Kang terbakor pulak mulut kome...Kasi toskn minyak & sejuk sikit..Baru la korang ngap...mcm gmbr bwh ni...👇
TAUHU BERGEDIL
Majority org share resepi, ade masukkn bawang goreng mase korang campurkn daging yg dh dimasak dgn kentang..Tapi aku xde bawang goreng & malas nk goreng..lgpun aku x suka sgt bawang goreng ni..So aku x masukkn...Huhu

Alhamdulillah, percubaan pertama yg menjadi...Ammar mkn 2 biji..Che mek mkn 3 biji...Balance aku & Hata perabih...

Sosnya aku buat sos cili kicap, perahan limau kasturi, garam, gula & belacan je...Tak ikut resepi sos yg di share...Layan jgk...Huhu

Pada aku tauhu bergedil ni yg buatkan ia sedap adalam adunan bergedil tu sendiri & sos nya...




So hari raya Aidiladha nnt boleh la add on menu ini dlm juadah raya...Huhu





End

5 comments:

fiza linolie said...

Mudah jugak resepinya. Nanti bolehla try buat. Nice sharing. Tq ya 😊

Mar Mansor said...

sedapnya tauhu bergedil.cicah sambal kicap ek.
Janji Kita

JAMIL HASHIM said...

ENAK UNTUK SARAPAN

vitamin Syaza said...

my favorite masa bulan puasa asik cari kat bazar je hehe. bleh wat sendiri pasnih. syaza follow akak, salam kenal akak :)

this ni3za said...

Mmg sedap menu ni..Anak2 pun suka.. =)