Monday, September 10, 2018

RECIPE : DONUT GEBU GEBAS

As Salam

Smlm petang tekak teringin sgt nk mkn donut bile terpandang paket serbuk mauripan yg masih kemas dlm plastik bag...Maka dgn gigih mintak Hata GOOGLE recipenya...Skali google tetibe rase tak yakin plk...Terus kol my kak yong utk mintak recipe...

Berusaha aku menguli & menanti...Menguli lagi...Menanti lagi smp la almost 1 jam setengah baru dpt dgoreng & tempoh makan yg ambil masa hanya beberapa minit sahaja...Haha

Sini aku share cara nk dapatkan donut gebu gebas ye...Adunan ni akan dpt dlm 20+- pcs kalo ikut size yg aku buat...

Bahah2 :

1. 1/2 kg tepung gandum (any brand)
2. 1/2 sudu teh baking powder
3. 2 sudu marjerin
4. 1/2 sudu kecik garam
5. 1/2 cawan susu pekat
6. 1/2 paket mauripan 11g
7. 1 cawan air suam
8. Gula kastor / gula pasir blender sendiri...
9. Minyak utk menggoreng

Cara buat :

1. Bancuh 1/2 paket mauripan dgn 1 cawan air suam hingga larut. - Ketepikan
2. Campur bahan 1 - 5 dan gaul hingga sebati...
3. Masukkan air campuran mauripan sedikit demi sedikit dan uli selama dlm 10-15 minit. Pastikan adunan lembut hingga tepung tak melekat dkt tangan..kalo melekat lepas habis air mauripan, sila tambah tepung sikit2 smp adunan tak melekat pada tangan.Rehatkan adunan selama 30 minit.
4. Lepas 30 minit, korang kena pastikan adunan ni mcm dh naik sikit dan ada bau mauripannya serta adunan lembut gebu.Uli lagi adunan selama 5-10 minit dan rehatkan lagi selama 30 minit.
5. Adunan akan jadi gebu dan lembut lagi lepas 30 minit. Lepas tu dah boleh buat doh kecik2 mcm doh roti canai tu or kecik lagi kalo nk kecik comel lagi...
6. Lepas siap semua adunan menjadi doh, rehatkan lagi doh dlm 10-15 minit dan dah boleh panaskan minyak...
7. Pastikan api dapur kecil & bile dh cukup panas, boleh la korang ambil doh tu dan buat mcm yg gmbr bwh ni... 👇
Doh yang dh sedia utk dilubangkan & digoreng..Lubang kecik tu hasil dr jari che mek..Nnt pandai la korang adjust nk tebal, nak besar mana size donut  & besar mane lubangnya...

Dah siap goreng, korang toskan minyaknya dulu baru boleh golek2kan donut kedalam gula yg dh diblend or gula kastor...Hasilnya ginilahhhh...
Donut gebu gebas....
Size yg aku buat...Gebu, lembut & manis...huhu

Ini adalah size donut yg aku buat..Tebal dlm 1 inci...1st round masak dlm 12 pcs...Selesai mlm tu jgk oleh kami 4 beranak...

Balance lagi 8 pcs, aku bg che mek bwk bekal ke sekolah 4 pcs, kami mkn sebelum bertugas 4 pcs...Alhamdulillah, menjadi jgk percubaan pertama aku...Lepas ni boleh la buat lagi...Hata siap berangan k buat donut mcm dunkin donut...Haha...Aku pulak dok berangan nk buat burger malaysia sbb adunannya sama...

Lepas ni mcm teringin nk try buat puri plk..Kalo berjaya buat nnt aku share sini lg ok?










End

6 comments:

Shafyqah Azahar said...

pernah buat donut dulu dulu masa zaman sekolah, sekarang donut tu keras sampai boleh baling dinding haha dah tak buat dah lepas tu :p

PeRdU cINta said...

Kesukaan kami sekeluarga....

Vitamin Syaza (VS) said...

suka donut sangat3. Susah nak jumpa yang gebu montok and seksi sekarang ni haha ^^

Rini Ismail said...

Dah lama tak buat donut ni, selalu lupa nak beli yis. Tapi bab buat donut gebu gebas camni kasi je kat husband..konfirm gebu..

thisni3za said...

Shafyqah : Boleh buat bola tenis ler gitu..Haha
Perdu cinta : Dah jadi fevret anak jgk skrg..huhu
Syaza : Donut skrg dh mahal..Buat sendiri rase berbaloi sikit...huhu
Auni : Sometimes husband cooked lebih menyelerakan...Haha

adianiez AIDA said...

aida lom pernah lagi mendonut.
nanti nanti la.
resepi byk da save kat phone.
buat nye lom lagi :)