Thursday, November 08, 2018

KISAH URAT PEHA

As Salam

Dari hari Ahad lepas lagi peha aku terasa mcm uratnya udah tersalah parking..Aku tak sure la mcmane boleh jadi gitu...Memula ingat sengal2 biase je..So just mintak Hata tlg urutkan...Hari isnin sakit tu tetap tak hilang smpkn jalan pun terjengkot2...tertonggek2 sebab urat dekat peha tak boleh straight...Aku tahan lagi sakit...

Hari Selasa aku dh tak tahan dah...Mintak Hata pegi beli panadol extend sebab takut nk pegi klinik..Aku takut kena cucuk ubat urat tu..Hahaha..Pegi la Big Pharmacy dekat taman Melawati...Dapat ubat ini :
Pharmacist ckp mkn sebiji saje utk tempoh 24 jam..This time aku ikut la Hata pegi keluar kejab amik angin sebab seharian tak keluar rumah dari hari isnin...Blk rumah terus mkn ubat tu & Hata suruh aku join anak2 tdo time tghari...Bangun tido dlm pkol 3ptg ( Lepas 3 jam mkn ubat )...Peha aku masih terasa sakit smpkn nk bangun dari tidur pun berkerut2 muka aku...Terasa lambat sangat ubat tu jalan...

Terus bincang dgn Hata utk cari tukang urut...Aku syak urat peha ni terseliuh...Smp dah masuk angin...Itu yg buat aku rase lagi sakit smp nk berjalan pun mmg tak larat dah...last2 aku w/a kwn sekolah lama..Asalnya dia ade la sikit ilmu2 mengurut ni..Tapi yg lite2 je...Jadi dia bg 1 contact number akak ni..Terus aku kol..

Alhamdulillalah, akak tu free lepas Maghrib...
Pkol 6.15 dah gerak dr rumah sebab jammed boleh tahan jgk..Maklum le Deepavali...Mereka nk berjalan beraya, kite pun nk berjalan jgak ke pasaraya...Huhu..Lepas maghrib kami teruskan perjlnan dan smp rumah akak tu dlm pkol 7.40mlm...

Akak ni duduk dekat Merak Apartment , Jalan Uranus 5, Subang.

Smp2 aje rumah tu, terus dengar bacaan al-Quran dan aku tinggalkan Hata dgn anak2 berbual dgn anak lelaki akak tu...Aku di urut dlm bilik..Just 2 of us...

Mase cerita yg peha aku ni sakit, akak tu tanya " ADIK JATUH KE?"...Aku jawab la " TIDAK "...mesti akak tu pelik kan? Mcmane la boleh terkehel urat peha sedangkan tak aktif...Huhu

Mase urut bahagian kaki sebelah kanan, akak tu awal2 dpt detected yg peranakan aku dah jatuh...Angin terlalu banyak dlm badan smpkn stp point urat yg dia pegang aku menahan sakit aje...Walaupun tak sakit sgt, tp terasa jgk la...huhu..

Lepas urut sebelah kaki, akak tu ckp nk urut perut utk naikkan peranakan sekejab...Ahhhhh..Sudah...Sape yg pernah buat, korang tau la rasenye mcmane mase proses nk naikkan peranakan tu...Senak jgk la sikit..Haha

Lepas dh naikkan peranakan, baru akak tu sambung urut kaki sebelah kiri tmpt yg sakit tu...Akak tu ckp urat peha aku mmg terseliuh sikit & dah masuk angin..This is because aku biarkan urat tu tersimpul utk beberapa hari & aku lanyak jgk kaki berjalan...

Lepas urut...Alhamdulillah, aku dh boleh angkat kaki kiri tinggi sikit..Kalo tak tu, nk angkat kaki kiri pun merenyeh muka aku...Nk angkat kaki masuk kereta pun kena bantuan tangan...Tak boleh angkat sendiri...Lepas tu akak tu bg mkn jamu 3 biji besar kacang kuda yg belum rebus...Katanya lepas mkn jamu ni, In Shaa Allah, esok pagi badan rase ringan & dah selesai semuanya...

Mase dh siap2 nk bergerak blk, akak tu bgtau yg aku kena urut 1 badan...Maklum le udah almost 3 tahun aku x berurut badan...Mmg semua boleh jadi...Akak tu ckp, kalo kite ppn ni jenis mkn jamu, boleh la urut badan 3-4 bulan sekali..Tapi kalo jenis yg x mkn jamu..Sepatutnya 2 bulan sekali kena urut whole body...Tambah2 kite ni perempuan...Mcm aku ni haaaa..Tak sedar pun peranakan aku jatuh semula lepas naikkan mase urut habis pantang Ammar dulu...

Hari Rabu, bangun pagi tu, Alhamdulillah..Peha aku dah back tu normal & mmg badan aku rase ringan aje..Maklum le semua urat yg tersimpul sejak almost 3 years ago udah dpt diluruskan sikit...Huhu...Plan nk pegi urut whole body this coming Saturday...Tapi tak dpt sebab jadual Hata penuh..Hari Sabtu, sebelah pagi In Shaa Allah mgkn kami nk htr che mek pergi kem anjuran taska..Lepas tu Hata terus kena pegi opis sebab ade game yg Hata kena cover..Hari Ahad plk ade full day game & tghari tu che mek tamat kem..

Harap2nya next 2 weeks dpt la curi mase utk pergi berurut...Risau jgk...badan nk guna lama...huhu

Korang2 yg duk area KL dan mencari tukang urut wanita boleh PM tepi aku ye...
Alhamdulillah, setakat yg aku nmpk, akak ni tak de pakai minyak yg pelik2...
Akak ni Indonesian, tapi dah tggl dkt Malaysia since year 1989...





End

3 comments:

PeRdU cINta said...

Alhamdulillah...kalau pergi berurut.. badan rasa selesa itu serasilah...

Normi Nieza said...

alhamdulillah..semuanya dah ok.:)

Auni Sofea said...

Lepas baca ni terus rasa nak cari tukang urut. Lepas beranak aritu pun urut sekali je sebab nak kena balik kampung baru berurut..ni badan dah lunyai rasanya...