Masa tengah masukkan dim sum dekat dalam freezer, tetibe aku terjumpa sebekas durian yang kak ipar bagi hari tu...Nak makan terus rasa macam aku bukan dalam mood nak makan durian...Tanya anak-anak pun dieorang tak nak...Jadinya aku pegi bawak durian ni ke dapur, cari stock santan, gula melaka pun ada...OK..Jom masak...
Beku dah durian musang king cheq 😁
Masukkan
Santan kotak kecik 200ml
Air 600ml - 800ml
Gula melaka 1/2 keping yang besar
1/2 - 1 sudu kecik garam
3 sudu gula putih
DURIAN...
Kacau hingga mendidih dan masukkan durian...
Kacau lagi sampai durian lembut & isinya tanggal dari biji...
Siap...
Makan dengan roti gardenia...
Selesai 4 keping roti tanpa sedar diri 😆
Malam semalam kan aku cerita aku jumpa kak ipar? Kami gerak dari rumah jam 8.30 malam..Samapi dekat kedai Mamak Mahbob Bangsar jam 9.01 malam tapi pusing 2x mencari parking...Kena parking jauh sikit...
Waktu kami sampai, kak ipar pun baru je dapat meja & kami terus la order...Kak ipar amik meja panjang dekat level 1 ber-aircond...Aku order mee goreng mamak telur mata, che mek cheese naan...
Ini menu Hata...
Ini menu Ammar...
Kuah tu kuah kari ayam & kuah ayam masak madu...
Memang 2 kuah tu aje la fevret Ammar 😁
Dalam pkol 10 lebih kami semua gerak balik...Aku ajak Hata singgah Rosyam Mart dekat Setiawangsa tu sebab nak cari udang galah..Tekak nak udang galah pulak kome...Tapi nan hado...Aku beli ketam 3 ekor & sotong dalam 7 ekor...Lepas tu balik...
Pagi tadi aku ajak Hata ke pasar Chow kit...Banyak dah perubahan dekat sini kome...Dah ade Longwan & ade kedai frozen...Bila dah masuk chow kit ni memang korang akan rambang mata ye tengok sayur, buah & lauk basah...Alhamdulillah jumpa jugak aku punya udang galah..Beli la sekilo...Beli jugak udang kecik sikit sebab nak masak sambal udang petai..petai pun beli 3 papan je..kalau ade jual sepapan, aku beli sepapan je😁
Lepas beli udang, aku beli buah apple comey crunchy...18 pcs RM10 dan mempelam muda 3 biji RM3...Selesai hajat tekak ni ha..Macam-macam ek tekak ni...😆..Udang tu aku beli sebab plan nak goreng je..lepas tu bawak bekal ke ofis..Bukan goreng banyak pun..Sekali goreng dalam 3-4 ekor je...Ok la kan beli sekilo...
Aku cakap dengan Hata..In Shaa Allah next week nak datang sini lagi stock-up lauk basah...Sini aku rasa lauk-lauk dia lagi fresh & harga berpatutan walaupun kadang-kadang kita tengok tak ramai orang melayu kita yang jadi penjual..
Korang selalu pegi pasar chow kit?
2 comments:
Lama tak ke pasar Chow Kit. Tentu masih meriah seperti dulu.
Lapar pulak perut tengok durian tu, cecah pulak dengai roti!
adoyai terliur serawa durian tuuu
Post a Comment