Sep 25, 2025

SAMBAL UDANG PETAI

As Salam

Hari masa pegi pasar chow kit, aku dapat beli udang galah sekilo...Aku beli sekilo RM35..Dapat 17 ekor sebab kali ni size dia besar dari yang biasa..Kalau yang amik yang RM32/ kilo..Dapat la dalam 30 ekor ...Tapi size la kecik-kecik..
Ini yang aku dapat...
Snap gambar dari dalam plastic bag je yang belum dibersihkn 😆

Masa OTW nak keluar dari area lauk basah, aku nampak gerai ni jual anak udang RM5 sepinggan..Ade la dalam 20 ekor kot..Terus ajak Hata berenti nak beli..Lepas tu dekat area sayur aku amik petai yang 3 papan RM5...Amik yang sikit je sebab aku sendiri dah tak boleh makan petai banyak-banyak sangat macam dulu..Angin..Sakit kepala kalau terlebih makan...

Jadi Selasa malam Rabu tu aku masak...Amik 2 papan je petai...Sepapan lagi aku simpan...Risau jugak makan banyak-banyak..Tiba time pegi toilet kena bawak perfume kedai ECO tiap kali selesai "urusan"...😀
Goreng udang...
Blend bawang & serai gemuk amik dekat depan rumah...
Rebus cili kering kerinting dalam 10 biji...
Blend cili kering rebus & belacan sikit...
Tumis bawang sampai naik bau guna minyak goreng udang..
Masukkan cili blend tumis sampai pecah minyak..
Masuk perasa segalanya...
Siap...Ready to eat with nasi panas..

Layan jugak la makan lauk ni kelmarin..Ammar makan nasi lauk kari ayam..Che mek tak makan ape sangat..Balik dari tuisyen che mek cakap nak beli oden..Sekali masuk family mart..Nahhhhh..Orang beratur panjang macam nak redeem mySARA/ myKasih...Terus aje la ke MIXUE beli Brown Sugar Milk Tea untuk che mek & Ammar...


Hari ni duk fikir nak dinner ape pulak...

0 comments: