As Salam
Begitu la aku..Apa yang aku suka??? Salah satunya adalah sambal ikan bilis...Buat stock, masuk dalam bekas kecik-kecik cukup untuk sekali makan..Nak makan??? Keluarkan dari freezer & panaskan aje dalam microwave / dalam kuali...Goreng telur mata..Siap untuk dimakan dengan nasi panas..Kalau rajin dalam nasi yang kita nak masak tu tuang sikit santan, secubit garam, potong kasar bawang atau belah 4 je & boleh jugak ketuk sebatang serai...
Tapi itu la...Nak sediakan bahan pun agak renyah ye...Nak tunggu bawang yang diblender betul-betul masak sebelum kita masukkan cili giling / cilik kering yang kita rebus & blender...Lepas tu nak tunggu sambal tu betul-betul masak sampai pecah minyak pun amik masa yang lama...Api gas tak boleh besar.
Dah perasa, pecah minyak, sementara nak tunggu betul-betul masak tu, percikan minyak dari sambal tu memang rasa macam ke gigit dengan semut je..Sakit ye kome...Tapi itu la..Bila datang kerajinan tu, masak jugak la sebab kita dah suka dan untuk kemudahan dihari berikutnya 😆
Maka terhasillah sambal ikan bilis goreng...
Orang cakap makin gelap minyak tu makin lama la masaknya sambal ni...
Makin mesra la semua bahan..Betul ke???
Ikan bilis tu aku goreng garing dulu sebelum start masak sambal..Aku goreng sampai buih-buih dari minyak menggoreng ikan bilis tu dah hampir takde dalam kuali...Lepas tu aku gunakan minyak yang sama je untuk masak sambal sebab minyak menggoreng tu minyak baru..Bukan minyak recycled...
Aku amik gambar dari dalam kuali sebab nak tunggu sejuk sebelum aku masukkan ke dalam tupperware & letak dalam freezer...Pernah dulu aku buat stock ni masa Hata outstation..Udah anak-anak nak makan sambal ikan bilis je untuk dinner...Gorengkan / rebuskan telur..Kalau sempat gorengkan ayam lagi syiok...😆
Korang pulak apa menu yang korang suka makan tapi renyah nak sediakan???

7 comments:
Nak tunggu betul-betul pecah minyak memang agak lama..
Kalau akak...masak tempoyak daun kayu...memang renyah...
Ntahlah..sebab memang tak suka menu² renyah nie....hahaha
begitu berharganya air tangan seorang ibu @ isteri yg akan dpt mengeratkan hubungan ahli keluarga...
Kalau tanya saya.. jawapan dia banyakkk hahahhaa..
Byk benda yg suka makan tapi tu lah nak masak nya huhuu.. beli jer la hahaha
Sambal memang paling renyahlah pada Sha.. Ambil masa yang lama.. Kalau sekali buat lepas tu frozenkan memang mudahlah..
Makin lama masak, makin sedap rasanya....
Post a Comment