About

Tuesday, April 26, 2011

Jom Makan...Homemade...

As Salam

entry:burger daging special...

Aritu tetibe rase nk buat burger sndiri...so dgn kelam kabut mcm org baru masok dapo aku pon try la masak burger nie...

mcm2 aku letak dlm tu....
dgn timun cino, kobis, tomato kecik2, cheese, mayonis, pepper, kicap masin...ek3

so ini la hasilnyer... :

so nie la menu mkn2 aku at this time...ek3



end

Jgn Jadi Mcm nie...!!!!

As Salam

entry: sabo aje lah....

Ari Ahad B4 my Qaisara admit..aku,Hata & my Qaisara telah berjimba2 ke JJ AU2...

Mule2 smp hata nk terkucil plk...
ok then i let he go to toilet..x bagi kang nangis plk...
tekucil kat situ plk kang..haru plk...

then dh 10mints x kluar2..aku dh pelik...SEMBELIT ker ???ek3

then aku tgk kat hp ade miskol...
aik...??? kat toilet pon bleh nk miskol2 ker???

rupe2nyer member dh berpeluh2 seluk tangan kat lubang jamban...

KUNCI KERETA MASUK SANE SUDAH...!!!

aku plk dh x bleh nk masok toilet tu sbb toilet llki kan???

pastu dh kelam kabut mcm cicak kudung ekor...hujung pangkal kunci udah x nmpk dh katenyer...at last..kami anak beranak g naik cab ke carefour wangsa maju..kat sane jer ade tukang kunci...

dong...dang...dong...dang...
amik ko...die chrg rm150 tuk buat balik kunci tu....mlayang la pitih...

so nie la uncle tu wat kunci tu...expert siot...time nie ade lg 2 org pak guard JJ dok monitor sbb motor mane bleh masok car park kete nie..nnt dieorg suspek curik kereta..punya la baik pak guard nie..(mentang2 la org pantai timur skali) siap blikn air coke kat hata & uncle tu...ek3

mule2 kene bukak sini dulu tuk bukak bonet kete...
nganga doh itu bonet...
godekkn bermule...
(dh mcm ape jer aku perati hata nie...)

aku ade smp part nie jer...pastu aku & my Qaisara dh x tahan dh...panas dowh kat car park nie..trus aku tggu hata kat babies room jj tu aje...

dr ptg smp la pkol 10pm baru settle...
aku sgt hangin dgn hata...tp nk wat camno..mende dh jadik...redha aje la...
mgkn ade hikmah disebaliknyer kot...

skrg aku mmg akn pandang bagai nk telan org tiap kali hata mention nk ke toilet...
now if die nk ke sane..
bak sini kunci kereta segala mende yg kecik aku pegang...
kalo xmo bg..ko tahan la...kencing ke ..berak ker...sembelit ker????
tahan la kamu smp blk umah...


so to all...
hati2 la tiap kali g toilet...
x kire la llki ker...ppn ker...sume kene hati2...
jgn jadi mcm nie....x ker hangin satu bdn...ek3




end

Sunday, April 24, 2011

HKL : Update --> Dischrg..

As Salam

entry : dischrg...

Saje mls nk update sbb mahu mluangkan masa to da max with my Qaisara...

okies...lets start membebel....eh3
ahad lps...pg around pkol 10am oksigen Qaisara dh stop...
dlm pkol 4pm doctor comfirm my Qaisara dh bleh dischrg..
so around 6pm baru bleh kuar dr ward..byr bill..amk ubat & blk to home sweet home...

alhamdulillah my Qaisara dh ok dr sbrng infection...cume her batuk & selesema doctor sndiri ckp mende tu akan cure sndiri..ikhtiar aku skrg is bg my Qaisara madu...

lps kuar dr ward..esknyer actually aku dh kene start keje...tp aku kol new OM's & mnt lg Unpaid leave smggu...sbb aku still x sanggup nk htr my Qaisara kat nursery...d+ plk aku kene bg antibiotik tuk 2 hari - 4ml -4x shari ..thats mean aku kene bg Qaisara antibiotik tu every 6hrs...aku & hata akan jd mcm doktor pakar bedah tiap kali nk bg ubat nie..che mek aku nie udah pandai tutup mulut or ketap gusi kalo x mo something...sabo aje la...

skrg mmg aku jadi suri rumah spenuh masa take care my Qaisara...kluar pon jarang dh..kalo nk bli lauk pon kluar kejab je g mydin kat sblh platinum walk danau kota tu...

rutin :
- qaisara bgn - play around with her kejab..ajak tgk katun chungginton...then around pkol 8-8:30am aku akan mndkn die..skrg aku dh ajar che mek nie mandi dgn air sejuk....menjerit la sekali dua...pastu diam layan sejuk...ek3

- siap2kn die sambil bg layan kartun2 yg ade kat tv..kalo dok..asyik la nk mnerap...

- main2 lg dgn Qaisara dlm stgh jam..bg susu then tgk Qaisara dgn mcm layan je mate..topok2 lena..1 more thing...since blk dr hstpl...Qaisara dh x pyh tido brdukung dpn table fan dh..mrngiringkn aje..topok2...sometime kene tutup mate dgn handkerchief..sometime x pyh..(ikot mood die..)..dodoi2 jab then die akan tdo..BUT...u must be there if suddenly she trjaga..sbb tiap kali terjaga..1st thing yg die akan buat is pandang skeliling..carik aku..dh carik aku carik hata plk..both of us kene ade that time...if not her sleep time will end & matenye akan bulat mcm c penah tdo or she will cry...aaaddooiii sayang..if like that la u pny new style camno nk htr nursery..kat sane nnt if u open your eye there will be only your teacher..no more ibu or ayah...

isnin aku off day lagi..so aku & hata decide tuk g nursery & breafing same itu cikgu cikgi ttg Qaisara..aku xmo nnt jadi ape2 & aku salahkn dieorg or slhkn diri sndiri sbb x btau ape yg they mesti & x bleh buat to my little Qaisara...aku x peduli kalo org ckp aku nie cerewet..janji my Qaisara dlm condition yg memuaskan tiame kali aku amik lps keje..

halllooo... i pay u ok..customer is always right...huk3..



jumaat smp ahad aku kene shift ptg...
sangat najis ok...aku x tau la sape yg dok komplen psl shift nie kat org lain...
sape yg tukang carut sebar cite ttg schedule nie mmg manuasia tu sgt bangkai ok...


hrp2 bisnes hata yg coming soon nie mnjadi...
bleh la aku jd PA die...ek3


end


Sunday, April 17, 2011

Ko nie DOKTOR KANAK2 & BAYI KE DOKTOR HAIWAN???

As Salam

Entry : no comment

Smlm time pndh kat bilik no.2 nie dtg 1 ppn pkai tudung N spek mato...

Interview bermule...
Bla...bla...bla...
Pot..pet..pot..pet...


Tibe time die tny aku pkai botol susu yg mane..(Actually kalo dok ward bby nie kene pkai botol susu yg hsptl sediakn..)..

Aku pon dgn penuh hemah la mnjwb..
Nie conversation kami ; D (doctor) A (aku)

D : "mak bg bby pkai botol yg mane ye?"
- tny sbb nmpk 2 botol susu Qaisara yg gedabak kat kpala katil Qaisara kot..
- kat sini nurse & doctor pggl penjaga ppn-mak/ibu/mama

A : "igt nk gune botol yg hsptl tp tgk botol tu ade polycarbonate tu yg x brani nk pkai.."

D : knp dgn "polycarbonate" ?

Aku pndng hata ...

A : "sbb dlm w/site KKM ade btau botol jenis nie x bleh pkai..bhy..tp x dkuatkuasakan lg..dieorg nk monitor smp MAC 2012.."

Korng tau jwb budus ape yg die ckp???

D : "ble berita nie kuar ye?saye x tau pon..tp ape2 pon doctor yg terbaik adlh ibu bapa sbb doctor2 mcm kami nie just wat teori dr ape yg kami org blaja je..so ibubapa la yg tau ape yg trbaik utk anak..mcm saye..saye xde anak..so saye x tau mende2 nie sume..tu botol nie pon dr KKM..so dieorg still gune means ok la..botol ape yg mak gune?"

A : "brand philip..yg free BPA.."

D : "brand plastik ek?"

A : "xpe la..saye pkai botol sndiri dulu..nnt ble specialist dtg sy tukar botol"

End conversation..

WAT THE HELL???


Ko nie doktor bby ke doktor haiwan???
Tny mcm belacan..taik kambing betul..

Bleh plk ko tny aku "free BPA" tu ape??ape ke bangangnye ko nie??? Ko kan doctor..dh terang2 ko blaja bab2 bhs perubatan nie..musti ko kene tau BPA tu stand for wat..ko tny aku??? Kalo aku ade smpn sticker tu bleh la aku "tlg ko bckn"..bungukzzz..


Then bleh plk tny bile berita ttg botol tu kuar???hai..x tgk berita ke???x bc surat kabo??baru2 nie ade kat WHI ttg issue botol ni...ngok...musti ko x penah jengah w/site KKM tu sndiri kan? Kalo visit w/site tu ade point dlm gaji pon..comfirm tiap3 bulan gaji ko kene tolak sbb x penah bukak...


Mmg gov. X kuarkn ape2 result ttg polycarbonate nie...aku bkn student sains kat sek dulu..so mmg la aku tukar trus botol2 yg ade name tu...sbb aku risau...kdng2 org2 gomen nie aku perati mcm nk bia ade bukti budak mati sbb botol susu yg dbuat dr bahan tu.. baru nk kuakan result kat bahaya...najis sgt ok...


Botol brand philip (avent) tu pon ko xtau???stahu aku botol nie bkn jual kat kdai or butik baby jer..At metrojaya & jusco pon ado...kalo alasan ko x penah g area baby mmg ko bangkai sgt...

Mmg la ko xde anak budusss!!!
Tp ko kan DOKTOR KANAK2 & BAYI..???
Ko still blaja psl title ko skrg nie kan???
Ke ko nie doktor bby haiwan???

Aku sgt hangin dgn doctor sekor nie..bckp mcm x pkai otak ke mmg ko nie dh mind set ke otak haiwan???


Mcm ko nk ckp yg aku nie x pandai jaga anak plk..mak bpak mane yg x buat yg trbaik utk anak2 dieorg???.tuhan nk uji..aku redha la..nie namenyer "usaha"..lps usaha kite "tawakal" supaya ubat2 tu dpt mnyembuhkn..bile dh twkl..kite "redha" aje la dgn ktenrtuan ilahi...kalo terlebih pandai pon..skali tuhan nk uji..ko letak anak ko dlm bilik bersih mane skali pon kene jgk..bongok!!!


Lps die blah aku rase mcm nk campak aje fail tu kat kpale die..bia abih keje nnt mnggagau bukak tenet w/site KKM..ke ko sndiri x tau w/site tu wujud?


ko doctor...anak aku pesakit ko..
Kalo brckp tu bleh x ckp mende yg myakinkn???kalo ko x yakin..bg la option lain yg bleh sedapkn hati pesakit ko..ni idak...
X de communication skill langsung...


Entry kali nie mmg ayat mcm celaka banat sket ye sbb hati tgh panas..& d+ plk dgn mnyk api lain yg saje nk wat aku rase nk mncarut aje kan???

Ok tu saje story ttg doktor hayawan tu..

Oh ye..
Lps tny tu..trus die x jengah aku & my Qaisara..bkn stkt jengah...masok bilik nie tny psakit lain pon xdo...

Motif nk invisible???
Malu sbb ko tersalah ward???
Nk g hsptl haiwan...terpegi ward bby???
Ke malu sbb ko budus x tau news tu??


U pk la sndiri..

End

Saturday, April 16, 2011

HKL - update 3

As Salam

Entry : progress

Td pg doctor dtg N btau oksigen Qaisara udah bleh OFF..tp smp ke skrg masih terlekat lg kat idong che mek aku nie...

Ble tny nurse katenyer xdpt ape2 pon dr Doctor...so aki pon sonyap sajo la...maleh nk kecek byk...pkai la...janji my Qaisara cpt sehat & cpt kuar...

Gud news is...kalo smp esk my Qaisara tunjukkn progress yg baik... 2mrrw udah bleh blk...aku bdoa sgt dpt dischrg esk...

Pic nuh bukti kesihatan my Qaisara...alhamdulillah dh bleh mnum susu..BF sket..snyum..ktawa.. + mlm td pny la nk mnunjukkn yg die tu dh sehat..bantai nye tdo pkol 2am..sangap aku mnunggu die letih...dh la aku mcm ade simptom2 nk batuk..at last pg td hata dtg..aku telan ubat yg die bwk..trus lena dbuai mimpi dlm sejam kot..that time hata la take over take care my Qaisara..hu3...aku kene rehat scukupnye utk elak pnyakit2 tu merebak..dh kene kang mmg kene mnt kbnran nurse la hata tdo dlm ward sbb ibu die plk x sehat...ki3

Esk dischrg or mcmane aku update lg..
Adios...

End


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, April 14, 2011

HKL - update 2

As Salam

Entry: x-ray result

Td pg aku dh dpt result x-ray...mmg ade dh sket infection..mgkn sbb Qaisara ade tersedak sket time mnum susu...

So pg td jgk sister hsptl dtg btau 2day Qaisara kene wat fisio theraphy...operasi mnyedut kahak akan bermule..so aku kene puasekn Qaisara for a few hours jgk la smentara nk tggu org fisio tu dtg...

Then dlm pkol 9.45 kot aku pny turn pon smp...hu3..sgt mngeletar kpala lutut ok..dsebbkn both site tgn Qaisara dbalut..so the staff ask me to bedung my Qaisara sbb takut die mngelupur...

Operasi brmule :
Mule2 sedut ikot idong..then mulut..its continues smp la staff tu puas hati dgn hasil sedutan...spjng operasi tu mmg muke Qaisara dh merah padam dh...nangis + tahan sakit kot + memberontak..aku x sanggup nk tgk..rase sebak..sekerling dua je aku pandang staff tu sedut...

That staff ckp mmg agak byk jgk hasil yg die dpt...esk kene wat lg..puasekn Qaisara dr pkol 8am & operasi akan bermule jam 11am...

Settle tu sume...baru nmpk perubahan sket pd Qaisara...tp time main2 suddenly die batuk...batuk x berenti2 almost 5mints ok..aku dh risau dh..again muke Qaisara merah + berpeluh2 sbb batuk x berenti2...(Pdhal dok bwk kipas pusing speed no.5 dh tu) aku pon ape lg...tepuk la blkg Qaisara...perghhh...skali kahak kua berduyun2...pastu baru Qaisara nmpk mcm lega sket...

After that everytime specialist dtg sume btau mmg nmpk perubahan yg besa pd condition Qaisara...dh smakin pulih..lbh kurng dlm 50% la..But Qaisara still under full maintainance...

Td ptg doctor btau..Qaisara dh x perlukn pertlgn air lg sbb Qaisara dh mule bleh mnum mcm biase cume slow sket...td aku dh brjaya bg Qaisara mnum 5oz susu + BF sket..dlm mase 4jam.so ptg td jgk paip air dh dicabut dr Qaisara...cume jarum je x cabut lg sbb still nk guna tuk msokkn ubt antibiotik..arini sukatan oksigen dh turun dr 2 ke 1...esk insyaAllah bantuan oksigen tu akan distopkn sbb Qaisara dh bleh normal breathing...x laju mcm smlm...smlm aku pon tkejut tgk dada die..mcm tercungap2..nmpk mcm org yg baru lps brlari pecut 100m..

Hrp2 luse bleh la dischrg...
Pic nie pic smlm time mule2 qaisara kene masok air & oksigen...


End
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, April 13, 2011

HKL story : update

As Salam

Entry: update

Hhmm..bile nk mule update ttg my Qaisara nie mule la mate berat nk air mate...(Kuatkn smngt ni3za!!!chaiyok..chaiyok)

Ok..
Pkol 10.30am - doktor btau yg my Qaisara kene amik darah sket n kene masokkn air sbb die xmo mnum susu or BF..nk pon dlm kuantiti yg sgt ciput..then lps siap cucuk jarum..hata pon smp..pkol 11.30am kami dh bertenggek kat x-ray room bratur tggu giliran..aku tgk Qaisara weak smcm je..

Time dlm bilik x-ray doctor siap tny..ibu x pregnant ye?(Dlm hati..knp ni???)-rupe2nye org peknen x bleh masok..then time nk x-ray Qaisara kene bukak baju..aku plk pkai mcm perisai yg agak berat jgk la dok pegang tgn Qaisara..x smp 5 saat kot x-ray...udah siap..

Then aku kene tukar ke bilik lain plk..

That time Qaisara kene msok oksigen plk dh..

X smp stgh jam doctor dtg..

Kene pndh bilik laen plk..nie btol2 dpn kaunter nurse..

Luluh hati aku tgk condition Qaisara skrg nie..paip sane sini..skrg plk kene tdo katil laen..biase nk tdo kene cium bau ktiak wangi aku nie dulu..(???)

Skrg aku kene peram dulu Qaisara bwh ktiak wangi aku nie..then baru ltk kat katil die..bkn aku xmo tdo skali..tp aku risau ter-over grk..kang tersangkut plk kat paip2 tu..

Esk aku update lg - result x-ray ok..


Baru aku tau pampers yg dh pkai b4 buang kene timbang then btau staff nurse..that is the procedur dlm ward ni..


End
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

My Little Qaisara Story..

As Salam

Entry: lokasi kejadian - HKL

Pg td pkol 2am...tetibe hata kejutkn aku btau Qaisara is hot mcm demam..aku bgn & tmpalkn cool fever..lps stgh jam still x reda..check temperature..amik ko 38.4..trus kol HKL tny if g sane ade doktor x?bkn ape aku tny..takut nnt pegi2..xde doktor plk..wasting time..ek3..

Pkol 3.15am mcm tu smp HKL dgn aku hanya balut my Qaisara dgn napkin basah..then balut lg dgn kain selimut & tuala..(Tu arahan dr staff HKL b4 gerak..dkat sejam jgk tggu..skali doctor ckp kene admit sbb tetibe suhu naik mencanak ke 39.7...time nie lutut aku dh mngigil dh..mcm2 rase ade..nk mnangis pon ade...tp ku tahan jebat..ki3..aku mane bleh nangis..kang aku nangis si ayah pon join setisu nangis same..mamat tu kengkadang sentimentel jgk..hu3

Pkol 5am aku, my Qaisara n hata dh slmt boarding kat institut pediatrik wad KK1 katil no.19..nie pon Qaisara share katil dgn aku sbb katil baby nan do..fulled..

Td doctor specialist dtg meround..check pny check temperature turun sket je 37.4..pdhal b4 jmp doctor tu dh sedas dh ubat masok ikot bontot comel Qaisara..trus doctor tu ckp kene monitor smp esk..(rase mcm nk mngelupor jab..tp calm down..esk je..bkn lg 2 or 3 hari lg...ayat myedapkn hati..)

Hrp2 mlm nie Qaisara dh ok..cume aku risau batok die je skrg nie..

Nnt ape2 news aku update lg k..

end
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, April 12, 2011

My che mek molek...

Sunday, April 10, 2011

Shoe Carnival @ PWTC - 7-10 April 2011


As Salam

entry:sape minat kasut???

Smlm tetibe tgk kat FB bdak opis bergambar dgn shoe designer Jimmy Choo..
tapi baru pagi tadi aku tertongak2 tgk tepi jalan bunting Shoe Carnival nie kat tiang lampu...2day is the last day..rase mcm nk g...bkn stakat berangan2 nk bergambo dgn jimmy choo...tp nk tgk kasut2 yg ade kat sane jgk..smlm tgk dlm FB mmbr opis amik gambo..kasut die mmg gempak2...hu3...

so skrg tgh reka ayat2 cinta kat hata nk ajak g...dpt x dpt blkg kire..janji ayat tu disiapkn dulu...hu3

dekat aje pon..kat PWTC jer..skentut sgt dgn opis aku...hu3



end

Beware of Telur Palsu

As Salam

entry:mcm2 la dieorng nie..

Sape igt lg berita ttg title kat atas???
mule2 pasal botol susu..skrg issue ttg telur plk...

so kat sini aku tempekkn gambo info ttg telur tuh..
same2 bace..same2 pk la ek..
xkn nk bela ayam daging kot tuk kekalkn setulenan telur ayam tu???
ke x yah mkn telur dh???hu3




so...from now onwards..kena la berhati2 kalo nk bli mknn nie...
yg seri murni punyer brand ok kot...

happy reading...


end

JOM JOINT GA SERASI BERSAMA

As Salam

entry : GA lagik!!!!
pg2 ahad nie..aku isi mase kejab dgn wat blog walking...
then jmp la GA serasi bersama nie...hu3...
wat u waiting for...
jom join..x susah pon...hu3



Senang ajer nak joint :
1. Follow blog ini --> done!
2.Tempek gambar di atas pada Entry yang korang buat tue dan link kan ke blog ini... --> done!
Tag kan 3 orang kawan u oll...
- danial
- scottish
- cik ira
4. Sila tinggalkan url entry anda pada comment di entry GA SERASI BERSAMA SUDAH BERMULA

Hadiah nya : optical Mouse + mouse pad = HADIA PERTAMA
3 hadiah saguhati lain disediakan iaitu Pony Tail Holder
Paper Holder
love tea muddler
Tarikh contest : 25 Mac 2011 - 25 April 2011 (bergantung pada keadaan)
Penyertaan boleh dilakukan seberapa banyak yang korang mahu tapi hanya satu penyertaan sahaja akan dipilih...
click sini untuk joint....


to all yg aku tag...
free2kn la mase korang tuk join GA nie ye...hu3



end

Saturday, April 09, 2011

Mari Bace Same2...

As Salam


entry : untuk renungan bersama...


Kasih ibu memang tiada tolok bandingnya…

Pada suatu hari, seorang pemuda yang bernama Faizal terlibat dalam kemalangan. Dia dilanggar oleh sebuah teksi di sebatang jalan raya. Akibat daripada kemalangan itu dia cedera parah. Kepalanya luka, tangannya patah dan perutnya terburai. Setelah dibawa ke hospital, doktor mendapati keadaannya terlalu teruk dan menjangkakan dia tidak ada harapan lagi untuk hidup. Ibunya, Jamilah segera dihubungi dan diberitahu tentang kemalangan yang menimpa anaknya.

Hampir pengsan Jamilah mendengar berita tentang anaknya itu. Dia segera bergegas ke hospital tempat anaknya dimasukkan.Berlinang air mata ibu melihat keadaan anaknya. Walaupun telah diberitahu bahawa anaknya sudah tiada harapan lagi untuk diselamatkan, Jamilah tetap tidak henti-henti berdoa dan bermohon kepada Allah agar anaknya itu selamat.


Hari berganti minggu, minggu berganti bulan, keadaan Faizal tidak banyak berubah. Saban hari Jamilah akan datang menjenguk anaknya itu tanpa jemu. Saban malam pula Jamilah bangun untuk menunaikan solat malam bertahajjud kepada Allah memohon keselamatan anaknya. Dalam keheningan malam, sambil berlinangan air mata, Jamilah merintih meminta agar anaknya disembuhkan oleh Allah.




Ini adalah antara doa Jamilah untuk anaknya itu ;

"Ya Allah ya Tuhanku, kasihanilah aku dan kasihanilah anak aku. Susah payah aku membesarkannya, dengan susu aku yang Engkau kurniakan kepadaku, aku suapkan ke dalam mulutnya. Ya Allah, aku pasrah dengan apa jua keputusan-Mu! Aku redho dengan qada' dan qadar Mu yaa Allah."


"Yaa Allah, dengan air mataku ini, aku bermohon kepadaMu, Engkau sembuhkanlah anakku dan janganlah Engkau cabut nyawanya. Aku sangat sayang kepadanya. Aku sangat rindu kepadanya. Susah rasanya bagiku untuk hidup tanpa anakku ini. Terngiang-ngiang suaranya kedengaran di telingaku memanggil-manggil aku ibunya."


"Ya Allah, tidak ada Tuhan melainkan hanya Engkau saja. Tunjukkanlah kuasa Mu ya Allah. Aku reda kalau anggota badanku dapat didermakan kepadanya agar dengannya dia dapat hidup sempurna kembali."


"Ya Allah, aku redho nyawaku Engkau ambil sebagai ganti asalkan Engkau hidupkan anak kesayanganku. Engkaulah yang Maha segala hal, berkat kebesaran Mu ya Allah, terimalah doaku ini….aamiin".


Keyakinan Jamilah terhadap kuasa Ilahi sangat kuat walaupun tubuh badan anaknya hancur cedera dan dikatakan sudah tiada ada harapan lagi untuk hidup. Namun, Allah benar-benar mahu menunjukkan kebesaran dan kekuasaanNya.

Setelah 5 bulan terlantar, akhirnya Faizal menampakkan tanda-tanda kesembuhan dan akhirnya dia sembuh sepenuhnya. Berkat doa seorang ibu yang ikhlas.

Faizal dapat meneruskan hidupnya hingga berumahtangga dan beranak-pinak. Ibunya, Jamilah semakin hari semakin tua dan uzur.

Suatu hari, Jamilah yang berusia hampir 75 tahun jatuh sakit dan dimasukkan ke hospital. Pada mulanya, Faizal masih melawat dan menjaga ibunya di hospital. Tetapi semakin hari semakin jarang dia datang menjenguk ibunya hinggalah pada suatu hari pihak hospital menghubunginya untuk memberitahu keadaan ibunya yang semakin teruk.

Faizal segera bergegas ke hospital. Di situ, Faizal dapati keadaan ibunya semakin lemah. Nafas ibunya turun naik. Doktor memberitahu bahawa ibunya sudah tidak ada masa yang lama untuk hidup. Ibunya akan menghembuskan nafasnya yang terakhir pada bila-bila masa saja.



Melihat keadaan ibunya yang sedemikian dan kononnya beranggapan ibunya sedang terseksa, lantas Faizal terus menadah tangan dan berdoa seperti ini;

" Yaa Allah, seandainya mati lebih baik untuk ibu, maka Engkau matikanlah ibuku! Aku tidak sanggup melihat penderitaannya. Yaa Allah, aku akan redho dengan pemergiannya…Aamin."


Begitulah bezanya doa ibu terhadap anak dan doa anak terhadap orang tuanya. Apabila anak sakit, walau seteruk mana sekalipun, walau badan hancur sekalipun, walau anak tinggal nyawa-nyawa ikan sekalipun, namun ibu bapa akan tetap mendoakan semoga anaknya diselamatkan dan dipanjangkan umur.

Tetapi anak-anak yang dikatakan 'baik' pada hari ini akan mendoakan agar ibu atau bapanya yang sakit agar segera diambil oleh ALLAH, padahal ibu bapa itu baru saja sakit. Mereka meminta pada Allah agar segera mematikan ibu atau bapanya kerana kononnya sudah tidak tahan melihat 'penderitaan' ibu bapanya.

Anda bagaimana? Apa doa anda untuk ibu bapa anda?

Jgn buang merata2 bleh x???

As Salam

entry : 18sx..huk3

Smlm terpaksa ikot hata g maluri sbb seriau nk tggl berdua dgn my little Qaisara..ki3..so seawal jam 8.30am dh grk dr umah...

so smp umah dlm pkol 10.30am mcm tu..tetibe rajin nk masak...(b4 dis mls ke??x kot..ki3) so aku plan nk msk asam ikan mabong...on de way blk dr kedai top boss tetibe aku nmpk something yg sgt2 familiar...tkejut jab..pastu g kat kete amik hp & snap pic nie :
geli actually nk snap..tp nk snap jgk sbb aku rase mmg patut cite...
ape kes la ko buang mende nie merate2???
ni kat kaki lima jln aje ok...dpn umah org...
aiyooo!!!!jijik btol la dieorg nie...kot ye pon mende tu dh x muat ker...besi dh tercabut 1 ke??..tali dh longgar ke..(sbb bli hok yg x bleh nk tukar tali tu..)...buang la kat tmpt yg closed sket...nie ko campak aje dlm plastik sampah pastu lempor kat kaki lima jln dgn hrpn esk pg2 lori DBKL hangkut so no one will expect u buang that thing...tp ko ade terpikir x nk mnunggu ke pg esknyer tu brp jam??? igt hanjing2 tu x selongkar ker plastik tu??ko igt hanjing2 tu nk kokak ker mende kamu tu???hak tui!!!!

kalo org nk pedajal senang gile ok..di jampi2 nyer mende kome tu...kang beso sblh kang..ha..hambik kome...baru padan dgn muke kome...

btol2 xde sivik...

aku x paham dgn manusia2 yg mcm gini...
kadang2 aku ternmpk bkn setakat mende kat atas nuh...mende lain pon ado...yg internal2 jgk la...

dh maleh nk ngomel pjng2...
u pk la sndiri...hu3



end

Thursday, April 07, 2011

1st time in my life...

As Salam

entry:bleh?

dinihari td..around 2am..mate ni tetibe x dpt tido..so aku pon saje gatal mnyiapkn felt phone casing...tgh2 asyik mnjahit keliling felt..tetibe rase hidung mcm berair jer...pdhal aku x bersin pon...

so aku sok..sek.sok..sek aje la..tetibe rase mcm ade mende mngalir keluar..kesat dgn jari jer..tp x pandang pon jari...rase meleleh lagi...kesat lagi..tp kali nie aku tgk jari sbb pelik apesal ade hingus tetibe???skali tgk...nah kau!!!! DARAH!!!

terus kelam kabut carik tisu..bijih sket2..makin byk..trus ketuk pintu blik comp. hata...cam kartun jgk la kiteorg time tu sbb x penah kene...kalo ade pon aku sedar time darah tu dh kering dlm hidung mcm dulu2...

abih jgk la 4-5 helai tisu penuh dgn darah tu...terus rase mcm sakit tekak & penin2 sket..trus mnt hata google camne nk berentikan darah tu dr trus kuar...

so the easy step yg aku buat :

1) duduk sambil badan bongkok sket ke depan...
2) tundukkn sket kepala..(jgn dongak / baring ok...darah x berenti dgn care itu)
3) bernafas ikot mulut..
4) ambil ais - letak dlm kain then tuam2 kat pipi & dahi...
5) sambil tuam2 tu tangan picit2 lembut batang hidung & hidung tu kasik darah tu kuar abih2..
6) buat slama 10mints...
7) pastu letak kain basah kat belakang tengkuk or mane2 tmpt yg rase panas..

result :
alhamdulillah la...mmg darah tu kering & aku dh x penin2 lalat langau sgt...
kalo dulu2 kat kg kalo idung berdarah bleh la carik daun sirih..genyeh2 sket..pastu gulung2 sumbat dlm hidung...kat kl nie kalo dh mlm2 bute mane nk carik???ki3

tp yg peliknyer mcmane idung aku bleh berdarah???
aku xde plk dr panas...sejuk gile ade la sbb smp 2 kipas on...nk kate x byk mnum air..rasenyer 1/2 jam b4 kene dh sbotol mneral kecik aku teguk...
nie la hasil bijih...ek3
nie hasil bijihan pertama...
mls nk show off bijihan yg berikutnyer..ki3


nie 1st time in my lifee kene hidung berdarah...takut gilo sbb tgk darah kuar...bijih jer..merah..bijih jer..merah tu ketul2...adooii!!!




end

Tuesday, April 05, 2011

Susah Sgt ker nak jawab???

As Salam

entry:berangin je..

Smlm aku kol my new OM's...dkt saploh kali aku kol sume suare pompuan aje yg jwb..
"the number u have called is not reachable.."

pastu aku pon kol la my TL..the answer is same..u must get approval from OM's...
cam T&$* kan?? nk dpt approval mcmane kalo dh kol sume ppn tu jwb gitu??
ade kat hutan mane pon aku x tau smp unreachable aje memanjang...

actually on sunday time aku off day tu tetibe Qaisara mcm wat perangai laen sket..
nk tido jer nangis mcm sakit...tang mane sakit aku pon x tau sbb dh whole body aku pegang xde plk die nangis or jerit2 mcm sakit kat stiap tmpt yg aku pegang..pastu kalo x puas hati..nangis mcm kene something yg mnyakitkn...smpkn that nite lps htr my MIL&FIL kat putrajaya pon die bantainyer mnangis smp tersedu2...ntah ape yg x kene xtau la...mcm takut nk tutup mate..so ahad mlm isnin tu mmg aku x tido..& at last my Qaisara tido menerap atas lengan aku..(smp aku rase kebas xde tgn..)...

so on monday tu kami decided tuk bwk Qaisara g klinik nie :
skali check doctor ckp mcm ade putih2 kat tekak Qaisara that may cause she cant drink a milk & make she's crying...ok.. tu aku bleh terima sbb mmg nmpk Qaisara mcm xmo mnum susu..even BF..& the doctor said that..if can i have to monitor my Qaisara within 3day tuk tgk progress die mcmane sbb aku a few ubat yg doctor tu bg + Qaisara skrg tgh try nk bertukar susu ke susu nursoy..sus soya...

2nd time bg...x smp 5mints Qaisara kuarkan smule susu tu sbyk mane yg aku bg..4oz...
pastu sms doctor..then doctor tu reply sms & btau try bg skali lg..if this still happen..baru tukar blk ke susu lama...so far 3rd time nie..ok dh..so mgkn bleh truskn la kot...

tp yg pelik y everytime nk tido beronar??takut nk pejam mate...motif???

pastu my SIL plk sms hata btau time htr MIL&FIL kat LCCT...on de way nk blk her daugther suddenly tutup mate mcm nmpk something smp tertido..smp umah pon mcm terkejut nmpk something..xkn "something" tu yg kaco my Qaisara kot???pdhal time amik my MIL&FIL jumaat mlm tu Qaisara mmg tido dr umah smp la ke umah blk..on de way amik & on the way blk mmg Qaisara tido aje...

lps tu plk..nk menyedapkn story yg buat aku musykil nie...time kuar bilik air tetibe hata tunjuk something kat lengan die..mcm bekas kene bite...but the color dh tukau yellow...pergh!!!..lg la nk meremang bulu rom aku..tp just abaikn sajo..but..aku musti nk ikot bontot hata tiap kali die kene kuar sbb aku takut duk umah berdua dgn Qaisara...huk3
nie kesan yg aku pot pet pot pet tu..
mgkn x jelas sgt kuning nyer sbb aku penin nk edit kat picasa..sekian..

so..thats is the reason why aku kol my OM's tu...
by hook or by crook aku mmg kene amik cuti tanpa gaji smp Qaisara ok...nursery die pon musykil knp kami x htr Qaisara..nk wat camno??aku x dpt byng kan kalo Qaisara nangis mcm yg die nangis time dgn aku skrg...kalo org x sabo..xtau la aku mcmane die kat nursery tu nnt..so dr aku susah hati kat opis..lbih baik aku sendiri yg mngadap Qaisara...

Psl om's tu..smlm aku dh htr sms..hope die bace la sms aku tu..penin aku pk ttg Qaisara x abih2 lg..so tlg la jgn penin kan aku lg dgn pa'el die...

bdak tecik nie aku pkaikn nie kat kpale die..tp kejab aje lekatnyer...trus die cabut..x selesa kot :
her body mcm panas dr inside sbb kipas aku dh on 2 fans..siling & table fan...aku dh smp mcm nk tercirit jer kene sejuk kipas..tp bdk nie berpeluh2 mcm umah ni xde kipas...

so we will monitor her progress smp arini..if still beronar jgk...thats mean we have to do something else to settle this matter..if not camne aku nk keje weh!!!!...



end

Saturday, April 02, 2011

Macam-Macam Ada...!!!!

As Salam

entry:aiyooo!!

mcm2 dlm kepala dok pk skng nie...

yg paling utama is tgh pikir camne nk create my 1st GIVEAWAY ...

xtau nk create mcmane..sape2 ade idea2 yg best x nk wat my 1st giveaway???

hadiah dh ade lama..tp idea nk create GIVEAWAY tu yg xde...


pls...
pls...
pls...


i need some ideas....hu3



end

Friday, April 01, 2011

SALE : TELEKUNG VIETNAM

As Salam

entry : JUAL..!!! JUAL!!!..JUAL!!!
Aku nk tlg member opis jual telekung dr vietnam...
kain mmg smooth gile...sedap jer pkai...

rege RM110 ( x termasuk postage )

layan gambor...







bunga light coklat nie...kain die ala2 kaler
cream gitu

kalo berminat bleh gmail trus owner nie :
ruhahafiz@gmail.com


end