BB1M - alahai student...eheh

As Salam

entry : wah..wah..wah...

Jumaat last 2 weeks...aku gi kinokuniya..ade mende nk dicari & nk disettlekan...
Time jenjalan mencari bahan..tetibe teringat nk mmbeli novel..any title yg menarik..skali pegi tmpt malay novel...mak aihhhhhh...

Sebakul sorang student IPTA/IPTS penuh dgn novel...
Smp kat kaunter..kalo ade 10org student IPTA/IPTS just 2 org aje yg betul2 byr gune voucher BB1M tu utk buku study...yg lain semua novel..perghhhh..kayo la student skrg nie...

Gov. bg pitih utk bli buku rujukan..tp korng jolikan ke novel..eheh
Zaman aku dulu xde voucher2 nie... dulu dpt duit MARA yg back dated pun xde la smp sebakul memborong novel paling byk pun 5 buah je...(mmg aku ade gune jgk utk bli novel..eheh)
Aku guna utk bli laptop tu mmg pasti..last 9years ago walaupun dpt duit MARA RM3.5k..tp rege laptop je dh rm2.5k...lg rm1k tu la ko nk gune bli buku rujukan or else...skrg netbook je baru rm800...brp byk lg balance kan?

Aku harap student2 skrg nie pepandai la guna duit BB1M tu...
Aku x kesah kalo korng bli novel smp 2 bakul as long as result every sem korng gemparkkkkk...jgn borong novel 3 bakul result korng cgpa/gpa-nya 2.5 jer...x berbaloi ok???

Aku bukan jeles...tp rase mcm korang dh salah gunakan kesenangan yg diberi...
Buku rujukan bknnye murah sgt / mahal sgt...even bleh dpt info dr tenet..tapi dr buku tu rase lg soheh faktanya..betul ke idak???

Aku dulu punya la x mampu nk bli buku rujukan..sanggup fotostat buku tebal 3 inch...nk bli beratus2 ringgit...fotostat aje la yg mampu..tu pun rm50..semangatnye nk belajo sbb aku mmg lembs sikit kalo bab coding..tu sbb skrg x jadi programmer..haha

Pastu plk..keyboard laptop DELL rosak..DELL x ade yg rikon...kene carik yg ori..sanggup nieh keje sebulan kat kedai RM2 cheras tu semata2 nk carik RM350 utk bli keyboard baru..nk mnt duit kat mak x berani sbb tau family x mampu..disebabkn itu..aku hampir2 aje x bleh nk register subjek...cuti sem 3 mggu je tp aku lanjutkan ke sebulan sbb nk dpt duit RM550...

Rase2 student skrg mcm tu x???
Yg x berkemampuan la...
yg keluarganya mampu tu harus la xde problem kan???eheh

renungkan la...
Kalo bg student yg betul2 x mampu nk bli buku rujukan mesti die rase bersyukur sgt sbb ade bantuan nie...
Tp pd student yg berkemampuan gunakan la sebaiknya...
Novel tu...time korang dh keje nnt borong la 1 troli skali pun sbb every year ade BOOK FAIR...
Aku dulu pun gitu jgk..
Kalo time BOOK FAIR kat pwtc tu..almost rm200++ perabih duit GAJI ke arah itu...eheh


end
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top